ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Αυγούστου 2007 - 2η έκδοση
Σελ. /32
«Μάχη» στους πάγους της Αρκτικής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο «πόλεμος» της Αρκτικής μπορεί να είναι ακήρυκτος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε διεξάγεται. Μάλιστα, οι τελευταίες εξελίξεις, όπως το ταξίδι του πρωθυπουργού του Καναδά στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπους, υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης, αφού το αντικείμενο αυτής της αντιπαράθεσης είναι ένα πιθανολογούμενο κοίτασμα πετρελαίου ίσο με το 25% των παγκόσμιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων!

Αυτό το τεράστιο κοίτασμα καθίσταται εκμεταλλεύσιμο μετά το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και εδώ βρίσκεται ο μεγαλύτερος παραλογισμός: Οι δυνάμεις που ερίζουν για το πετρέλαιο της Αρκτικής αντιμετωπίζουν την επερχόμενη καταστροφή του κόσμου ως ευκαιρία για την προώθηση της ηγεμονίας τους στην παγκόσμια αγορά ενέργειας...

Από νομικής πλευράς, ως διεκδικητές αυτής της περιοχής εμφανίζονται η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Νορβηγία και εσχάτως η Δανία. Στηριζόμενες στη διεθνή συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), οι κυβερνήσεις αυτών των κρατών διεκδικούν το δικαίωμα της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα όρια της υφαλοκρηπίδας τους.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, τα χωρικά ύδατα της κάθε χώρας αναγνωρίζονται ως τα 12 μίλια από τις ακτές της. Αναγνωρίζεται, επίσης, και μια ζώνη 200 μιλίων, η οποία προσδιορίζεται από την υφαλοκρηπίδα και εντός της οποίας η χώρα έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων, όπως και να τα εκμεταλλευτεί.

Μέχρι πρόσφατα, η μόνη χώρα που υπέβαλε στον ΟΗΕ στοιχεία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας της στην Αρκτική ήταν η Ρωσία. Η ρωσική κυβέρνηση με τα στοιχεία που παρουσίασε διεκδικεί δικαιώματα σε ένα απέραντο κομμάτι, έκτασης 1.191.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων!

Είναι προφανές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες κανείς δε σκοπεύει να κάνει γεωτρήσεις στους πάγους της Αρκτικής, αφού το κόστος της εξόρυξης πετρελαίου θα είναι τεράστιο. Ομως, ενόψει της εξάντλησης των πετρελαϊκών αποθεμάτων στα άλλα σημεία του πλανήτη (υπολογίζεται ότι το πρόβλημα θα παρουσιαστεί μετά από 30 χρόνια) και με το λιώσιμο των πάγων, τα πετρέλαια της Αρκτικής θα αποκτήσουν τεράστια σημασία και αξία. Οποιος θα τα έχει, θα είναι κυρίαρχος της παγκόσμιας αγοράς.

Ετσι εξηγείται και το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την επικύρωση της συμφωνίας για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, μόνο 40 χώρες μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπογράψει αυτήν τη συμφωνία. Το επιχείρημα των αμερικανικών κυβερνήσεων ήταν ότι με την υπογραφή θα περιοριζόταν η «ελευθερία» της κίνησης των ΗΠΑ στις μεγάλες θάλασσες.

Τώρα όμως, αν δεν υπογράψουν τη συμφωνία, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του παιχνιδιού, αφού δε θα μπορούν να διεκδικήσουν υφαλοκρηπίδα στην Αρκτική και δικαιώματα για τα κοιτάσματα της περιοχής. Γι' αυτό και με εντολή του Προέδρου Μπους το Κογκρέσο επισπεύδει τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας.

Πρόσκαιρη ανάσα

Οι «ενέσεις» ρευστότητας από τις μεγάλες, διεθνείς τράπεζες και η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, φαίνεται να έδωσαν μια ανάσα στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, εν μέσω της κρίσης που ξέσπασε στα χρηματιστήρια, εξαιτίας της κρίσης στην αμερικανική αγορά ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Πέμπτη και ενώ τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ασία κινούνταν κανονικά, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζον Λίπσκι, δήλωσε στη Financial Times ότι «η κρίση δε θα έχει σύντομο τέλος» και πρόβλεψε ότι «θα επιβραδυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας».

Υπολογίζεται ότι οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και Αυστραλίας διέθεσαν σε διάστημα 12 ημερών πάνω από 600 δισ. δολάρια (!) για να διατηρήσουν τη ρευστότητα στην αγορά. Ομως αυτό που προβληματίζει τους ιθύνοντες είναι ότι καμιά από τις αιτίες που οδήγησαν στο ξέσπασμα της κρίσης δεν έπαψε να υφίσταται. Κυρίως η κρίση στην αμερικανική αγορά ακινήτων, η οποία συνεχίζεται με την ίδια ένταση.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη ακόμη μία αμερικανική εταιρεία χορηγήσεων στεγαστικών δανείων, η Accredited Home Lenders, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σταματάει να δέχεται αιτήσεις για στεγαστικά καθώς και απολύει 1.600 εργαζόμενους.

Ετσι, η όποια εξομάλυνση στα χρηματιστήρια μόνο πρόσκαιρη μπορεί να είναι και αυτό το γνωρίζουν οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ». Τους επόμενους μήνες η κρίση θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και θα εκφραστεί στην ανάσχεση των ρυθμών της παγκόσμιας οικονομίας. Το ζήτημα για τα επιτελεία των τραπεζών και των κυβερνήσεων είναι αν θα διατηρήσουν υπό έλεγχο την κρίση αυτή.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ Κατά 21,1% συρρικνώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας στη διάρκεια του Ιούλη, φθάνοντας τα 671,2 δισ. γιεν. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση που καταγράφεται από τις αρχές του 2007, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω της χαμηλής αύξησης των εξαγωγών αυτοκινήτων. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

ΚΙΝΑ - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Επενδύσεις ύψους 9,7 δισ. δολ. στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης ανακοίνωσε πως έχει πραγματοποιήσει η Bank of China, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση ασιατικής εταιρείας στη συγκεκριμένη αγορά. Οπως τόνισε ο όμιλος έχει φροντίσει να «βάλει στην άκρη» γύρω στα 1,15 δισ. γουάν (152 εκατ. δολ.), προκειμένου να καλύψει τυχόν απώλειες από την έκθεσή του στην αγορά.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ Επιβράδυνση παρουσίασε ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω της κάμψης στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε στο 2,5%, από 3,3% το πρώτο τρίμηνο. Οι δαπάνες για την κατασκευαστική δραστηριότητα μειώθηκαν κατά 4,8% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Το γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 0,3% από 0,5% το πρώτο τρίμηνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ