ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
Ολες οι ψήφοι είναι χρήσιμες καμία δεν είναι χαμένη

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος εκλογικού νόμου, ο αριθμός των εδρών που θα πάρει το ΚΚΕ καθορίζεται ως εξής: Το άθροισμα των ψήφων που θα πάρει το ΚΚΕ σ' όλη την επικράτεια θα πολλαπλασιαστεί με τον αριθμό 260 και το γινόμενο που θα προκύψει θα διαιρεθεί με το άθροισμα των ψήφων που πήραν σ' όλη την επικράτεια όλοι μαζί οι συνδυασμοί, που πέρασαν το 3%. Οι έδρες που θα δικαιούται το ΚΚΕ θα είναι το ακέραιο μέρος της παραπάνω διαίρεσης.

Αυτό σημαίνει πως όλες οι ψήφοι που πέφτουν στο ΚΚΕ, από το τελευταίο χωριό της Ηπείρου και της Θράκης, μέχρι το τελευταίο χωριό της Πελοποννήσου και της νησιωτικής Ελλάδας καθορίζουν εξ ίσου τον αριθμό των εδρών που θα πάρει το ΚΚΕ πανελλαδικά. Μ' άλλα λόγια, καμία ψήφος στο ΚΚΕ, σ' όποιο εκλογικό τμήμα και αν πέσει, δεν είναι χαμένη.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Ψηφίζουμε υποχρεωτικά αύριο, Κυριακή, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, οπότε και κλείνουν οι κάλπες. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ελληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Θεωρούνται πως έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος όσοι και όσες έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31/12/1989.

Η αναγνώριση των ψηφοφόρων γίνεται με την αστυνομική τους ταυτότητα, ακόμα κι αν είναι «κομμένη» ή το διαβατήριο. Στρατιωτικοί και γενικά όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας ψηφίζουν με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Οσοι έχουν χάσει την ταυτότητά τους, μπορούν να βγάλουν νέα ακόμα και σήμερα. Τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα είναι ανοιχτά για το σκοπό αυτό και την Κυριακή, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ.

Αν για κάποιο λόγο τα στοιχεία του ψηφοφόρου, όπως αναγράφονται στον εκλογικό κατάλογο, δε συμπίπτουν με τα στοιχεία της αστυνομικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας, θα πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση ταυτοπροσωπίας από τον δήμαρχο ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο από το οποίο προκύπτει η ταυτότητά τους. Δεν απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης ταυτοπροσωπίας σε περίπτωση αλλαγής δελτίου ταυτότητας. Οσοι δηλαδή εκλογείς έχουν βγάλει νέα ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες, ψηφίζουν κανονικά με αυτήν.

Οι διπλοεγγεγραμμένοι ψηφίζουν με υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής, στην οποία δηλώνουν ότι δεν ψήφισαν ούτε προτίθενται να ψηφίσουν σε άλλο εκλογικό τμήμα.

Ψηφοφόροι που έχουν παραληφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο ή κοινότητα, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής, με το οποίο και θα ψηφίζουν. Οσοι είναι εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων και όχι στα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας, μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό που να επιβεβαιώνει την εγγραφή τους σε αυτά.

Τα άτομα με αναπηρία εξυπηρετούνται πάντα κατά προτεραιότητα.

Οι Ελληνες ναυτικοί ψηφίζουν στο δήμο ή την κοινότητα που βρίσκεται το πλοίο την ημέρα των εκλογών με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται και υπογράφονται από τον πλοίαρχο του πλοίου.

Με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν και οι κρατούμενοι που δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Γυναίκες εκλογείς, που έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους ενώ στο δελτίο ταυτότητας αναγράφονται με το πατρικό τους όνομα ή αντίστροφα, καθώς και αυτές που είχαν επίσης εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους και στη συνέχεια διαζεύχθηκαν και άλλαξαν το επώνυμό τους χωρίς αντίστοιχη διόρθωση των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο, ψηφίζουν ως εξής: Με αντιπαραβολή των στοιχείων εκλογικού καταλόγου και αστυνομικής ταυτότητας. Αν με αυτόν τον τρόπο δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση, τότε θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες και με άλλα αποδεικτικά έγγραφα, όπως ληξιαρχική πράξη γάμου ή διαζευκτήριο.

Οι Ελληνες του εξωτερικού - πλην των λιποτακτών - που έρχονται στην Ελλάδα για να ψηφίσουν, απαλλάσσονται από τον έλεγχο της στρατολογικής τους κατάστασης μέχρι και την 7η Οκτώβρη 2007.

Η ψηφοφορία μπορεί να παραταθεί κατά δύο ώρες το ανώτερο, δηλαδή μέχρι τις 9 το βράδυ, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη εκλογείς που δεν έχουν ψηφίσει.

Υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, από αυτήν εξαιρούνται: Οσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους. Οσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό ή δε θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας ή για λόγους υπηρεσιακών αναγκών.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τη σταυροδοσία

Σύμφωνα με το νόμο, οι 288 βουλευτικές έδρες κατανέμονται μεταξύ των 56 εκλογικών περιφερειών της χώρας. Οι υπόλοιπες 12 καλύπτονται από βουλευτές Επικρατείας.

Πού βάζουμε ένα σταυρό

Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από ένας μέχρι τρεις βουλευτές, οι ψηφοφόροι βάζουν ένα (1) σταυρό. Δηλαδή, ένα σταυρό βάζουμε στις εξής εκλογικές περιφέρειες: Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Πού βάζουμε μέχρι δύο σταυρούς

Μέχρι δύο (2) σταυρούς βάζουμε στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις έως επτά βουλευτές. Δηλαδή, μέχρι δύο σταυρούς βάζουμε στις εξής εκλογικές περιφέρειες: Εβρου, Καβάλας, Β' Θεσσαλονίκης, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ηλείας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Α' Πειραιά, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου και Χανίων.

Πού βάζουμε μέχρι τρεις σταυρούς

Μέχρι τρεις (3) σταυρούς βάζουμε στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ έως και δώδεκα βουλευτές. Δηλαδή, στις εξής εκλογικές περιφέρειες: Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Β' Πειραιά, Αττικής και Ηρακλείου.

Πού βάζουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς

Τέλος, στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 13 βουλευτές, βάζουμε μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς. Οι περιφέρειες αυτές είναι: Α' Θεσσαλονίκης, Α' Αθηνών και Β' Αθηνών.

Οσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές, καθώς και ο αρχηγός ή ο πρόεδρος αυτοτελούς κόμματος ή ο αρχηγός συνασπισμού κομμάτων δε σταυροδοτούνται. Θεωρούνται ως σταυροί προτίμησης το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνονται. Ψηφοδέλτιο με περισσότερους σταυρούς προτίμησης, από όσους επιτρέπεται, θεωρείται έγκυρο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Αν, όμως, περιέχει τέσσερις σταυρούς, από τους οποίους ο ένας έχει τεθεί δίπλα σε όνομα υποψηφίου που δε σταυροδοτείται (αρχηγό κόμματος κλπ.), λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιποι τρεις σταυροί.

Πού θα ψηφίσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο 1997ο εκλογικό τμήμα του 1ου εκλογικού διαμερίσματος Περιστερίου, στο 7ο και 10ο Λύκειο Περιστερίου (Ιωαννίδων 82, Σχολικό συγκρότημα Χωράφας) την Κυριακή 16 Σεπτέμβρη και ώρα 11 το πρωί.

Να ενημερωθούμε πού ψηφίζουμε

Εγκαιρα θα πρέπει να μάθουμε πού ψηφίζουμε, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων τελευταία στιγμή. Ιδιαίτερα, πρέπει να φροντίσουν να πληροφορηθούν πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες. Για την ώρα, οι ψηφοφόροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους εξής τρόπους:

  • Την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.ypes.gr.
  • Το τηλεφωνικό κέντρο 1564.
  • Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
  • Τις οικείες Νομαρχίες.
  • Τους οικείους Δήμους.

Ειδικά, οι ψηφοφόροι του Δήμου Αθήνας μπορούν να ενημερώνονται για το πού ψηφίζουν από:

  • Το 195 και το τηλεφωνικό κέντρο 210.5277.001.
  • Την ιστοσελίδα του δήμου στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.cityofathens.gr.
  • Στα τηλέφωνα 210.5277.520, 210.5277.530, 210.5277.540. Ισχύει για τους δημότες και τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Επίσης, οι εκλογείς της Νομαρχίας Αθηνών μπορούν να καλούν στον αριθμό 1539.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ