ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πιο γρήγορα η αντιλαϊκή επίθεση
  • Τη «δέσμευση» για πιο γρήγορη και αποφασιστική προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων από τις 17 του μήνα ανέλαβε ο πρωθυπουργός στη χτεσινή προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα
  • Η ανατροπή των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, στις «κυβερνητικές προτεραιότητες»

Συνέχιση με πιο γρήγορους ρυθμούς της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής «υποσχέθηκε» ο Κ. Καραμανλής στη χτεσινή ομιλία του στο Πεδίον του Αρεως, αναδεικνύοντας την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων ως κυβερνητική προτεραιότητα.

Εμφανιζόμενος βέβαιος για την εκλογική νίκη του κόμματός του, ο Κ. Καραμανλής αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας στην παρουσίαση των «κυβερνητικών προτεραιοτήτων» την επόμενη τετραετία, ενώ εμφάνισε ως συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ ότι η δική του κυβέρνηση «πιστεύει στην ανάγκη των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και θέλει και ξέρει να τις κάνει πράξη». Δεν παρέλειψε, βέβαια, να κάνει την υποκριτική αυτοκριτική του, γιατί δεν έκανε όσα θα μπορούσε για τους οικονομικά ασθενέστερους, μοιράζοντας ταυτόχρονα ανέξοδα λόγια συμπάθειας και κατανόησης του τύπου «ακούμε τα αιτήματά τους, νιώθουμε την αγωνία τους». Παρά το διάχυτο «κλίμα νίκης», τα εκβιαστικά διλήμματα μπήκαν ξανά, ενώ δεν έλειψαν οι κορόνες υπερπατριωτισμού και τα χαιρετίσματα «στους αδελφούς μας στη Βόρειο Ηπειρο»(!).

Το κυρίαρχο όμως μήνυμα της χτεσινής ομιλίας ήταν η «δέσμευση» για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των μεταρρυθμίσεων: «Από τις 17 του Σεπτέμβρη, συνεχίζουμε με νέα αποφασιστικότητα. Με γρήγορα, τολμηρά βήματα... Από τις 17 του Σεπτέμβρη, συνεχίζουμε τις αλλαγές, για τους κοινούς στόχους: Ισχυρή οικονομία, δυναμική ανάπτυξη, αποτελεσματικό και υπεύθυνο κράτος, κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς... Αυτή είναι η ξεκάθαρη δέσμευσή μας. Η ρητή δέσμευσή μου», τόνισε.

Μέσα σε λίγες γραμμές «καθάρισε» με τον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας των τριάμισι χρόνων, στον οποίο κανένα ουσιαστικό φιλολαϊκό μέτρο δεν υπήρχε. Εμφάνισε ως «εθνική επιτυχία» την έξοδο της οικονομίας από την επιτήρηση των Βρυξελλών και δεύτερο σημαντικό επίτευγμα την (πλαστή) μείωση της ανεργίας. Παρ' όλα αυτά υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι αλλαγές που ξεκινήσαμε».

- Πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα είναι «η διασφάλιση και νέα ώθηση της οικονομικής και αναπτυξιακής δυναμικής», η οποία θα γίνει τάχα μέσα από τα χρήματα του Δ΄ ΚΠΣ, τα διάφορα φιλομονοπωλιακά εθνικά και ειδικά χωροταξικά πλαίσια, το «πιο μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων έργων». Απέκρυψε, δηλαδή, ότι η «ανάπτυξη» θα διασφαλιστεί με τις δρομολογημένες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την κατεδάφιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια, αναφέρθηκε στο Ασφαλιστικό στο κεφάλαιο των «παροχών»(!). Μετά, δηλαδή, τις αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, ΕΚΑΣ, του επιδόματος ανεργίας, του πολυτεκνικού επιδόματος στους τρίτεκνους, την εξαγγελία για κατώτατη εθνική σύνταξη, συμπλήρωσε ότι «προτεραιότητά μας είναι ένα σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα», αποφεύγοντας βέβαια να επαναλάβει τη «δέσμευση» για μη αύξηση των ορίων ηλικίας ή μείωση των συντάξεων. Στο ίδιο πνεύμα αναφέρθηκε και στη «μεταρρύθμιση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας»...

- Δεύτερη προτεραιότητα «να συνεχίσουμε πιο γρήγορα, πιο τολμηρά τις αλλαγές για ένα κράτος αποτελεσματικό». Στο πλαίσιο αυτό βασική τομή είναι «η μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας» με στόχο «τη δημιουργία λιγότερων, ισχυρότερων και αποτελεσματικότερων αυτοδιοικητικών μονάδων». Πρόκειται βέβαια για τον «Καποδίστρια 2», που θα αποτελέσει το μοχλό για τις μεγάλες ανατροπές σε Παιδεία και Υγεία...

- Τρίτη προτεραιότητα οι αντιδραστικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας. Το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία δεν αναφέρθηκε ποτέ από Κ. Καραμανλή. Αντ' αυτού μίλησε για «αναγέννηση του δημόσιου πανεπιστημίου, αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την καθιέρωση (σε βάθος χρόνου) νέου συστήματος εισαγωγής στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». Φυσικά, προτεραιότητα «ήταν και παραμένει η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος» για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Μια φράση αφιέρωσε στο «σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης» των πυρόπληκτων περιοχών, λέγοντας ότι «το σχέδιο ανασυγκρότησης είναι προσωπική μου δέσμευση»(!).

Τα εκβιαστικά διλήμματα τα έθεσε με «θετικό» τρόπο: «Είναι η ώρα που αποφασίζετε για τη σιγουριά απέναντι στην αβεβαιότητα, για υπευθυνότητα απέναντι στο λαϊκισμό, για βαθιές αλλαγές απέναντι στην παραλυσία και το τέλμα». Οπως το είχε κάνει και στην προηγούμενη προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας στις εκλογές του 2004, παρουσίασε το προσωπικό του «εφικτό όραμα», που δεν είναι άλλο από αυτό της «ισχυρής Ελλάδας» που συμμετέχει ενεργά στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Καταλήγοντας έθεσε ως κρίσιμη προϋπόθεση «για να πάει η χώρα μπροστά» την ανάδειξη μιας «σταθερής κυβέρνησης», «που να παίρνει γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».


Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Απέλπιδα προσπάθεια να «μακιγιάρει» την αντιλαϊκή πολιτική του

Να «μακιγιάρει» την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και να κρύψει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της επόμενης μέρας που ετοιμάζει το κόμμα του, επιχείρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου στην τελευταία προεκλογική του ομιλία στην Πάτρα.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επαναφέροντας τα αποπροσανατολιστικά διλήμματα περί «προοδευτικής παράταξης» απέναντι στη «συντηρητική» σ' αυτές τις εκλογές προσπάθησε να φιλοτεχνήσει ένα φιλολαϊκό προσωπείο για το ΠΑΣΟΚ, όταν σε όλους τους τόνους υπογράμμιζε την ανάγκη, σε πλήρη σύμπνοια με τη ΝΔ, για προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Ο Γ. Παπανδρέου, μοιράζοντας παροχές πτωχοκομείου και επιδόματα διαχείρισης της εξαθλίωσης, ισχυρίστηκε ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα είναι «κυβέρνηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής του πλούτου».

Ο Γ. Παπανδρέου μοίρασε χτες υποσχέσεις στους πυρόπληκτους, ισχυριζόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ «θα διασφαλίσει το κεκτημένο ζωής», με «πολιτικές που φέρνουν ανάπτυξη στηριγμένη στο περιβάλλον». Ο Γ. Παπανδρέου, φυσικά δεν ανέφερε ότι το «πρόγραμμα ανασυγκρότησης» του ΠΑΣΟΚ κινείται στη λογική της αλλαγής της χρήσης της γης και τη μετατροπή των πυρόπληκτων περιοχών σε επιχειρηματικούς «παραδείσους» για την ανάπτυξη ακριβού τουρισμού.

Βέβαια, χτες ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας να παραχωρήσει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) 2.600 στρέμματα της παραλίας στη Ζαχάρω και στην ομιλία του στην Πάτρα ανέφερε ότι «κάθε πράξη της κυβέρνησης που φεύγει, που αφορά καμένα και εκχωρεί δημόσια έκταση, δημόσιο πλούτο σε ιδιωτικά συμφέροντα θα ακυρωθεί». Πάντως την ίδια στιγμή ο δήμαρχος της Ζαχάρως, Π. Χρονόπουλος, που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ, έσπευσε να... αξιοποιήσει την κυβερνητική απόφαση, ισχυριζόμενος ότι «είναι πολύχρονο αίτημα για την προστασία και αναβάθμιση της όμορφης περιοχής μας, που έχει γίνει αντικείμενο βάναυσων καταπατήσεων και ιδιοτελών κερδοσκόπων». Ο ίδιος απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «δείχνει τόση έλλειψη εμπιστοσύνης στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις».

Το «νέο μοντέλο διακυβέρνησης»

Εξάλλου χτες το πρωί από τη Χαριλάου Τρικούπη ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε το «νέο μοντέλο διακυβέρνησης» που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ αν καταλάβει την εξουσία. Η «κυβέρνηση» του Γ. Παπανδρέου περιλαμβάνει τέσσερις άξονες και 16 υπουργεία. Πρόκειται για ένα «μοντέλο» που σε συνδυασμό με το «νέο Καποδίστρια» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε μια «περιφερειακή συγκρότηση του κράτους», όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να μεταφέρει αρμοδιότητες του κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία αξιοποιώντας τις συμπράξεις «δημόσιου - ιδιωτικού τομέα» θα ανοίξει το δρόμο για να διεισδύσει το μεγάλο κεφάλαιο στην εκπαίδευση, την υγεία, κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής.

Οι τέσσερις άξονες του «μοντέλου διακυβέρνησης» είναι: Εξωτερικής Πολιτικής, Κοινωνικού Κράτους - Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Πόρων, Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ανασυγκρότησης του Κράτους. Επίσης, θα υπάρχουν και δύο υπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν τον οριζόντιο συντονισμό. Θα συγκροτηθεί παράλληλα και το «Συμβούλιο Εθνικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης», που θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Προγραμματικές συγκλίσεις με το ΣΥΡΙΖΑ

Τείνοντας «χέρι φιλίας» στον «φίλο» Αλ. Αλαβάνο έκλεισε την προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Λαλιώτης. Ο Κ. Λαλιώτης κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ «για να συμπορευτούμε, να συνεργαστούμε, και αυτή η συμπόρευση και η συνεργασία, να έχει και παρόν και μέλλον, με προγραμματικές συγκλίσεις. Αυτό είναι μια απάντηση στον φίλο μου, τον Αλέκο Αλαβάνο, που είπε ότι "εμείς δείχνουμε τη γροθιά μας"... Εμείς, απλώνουμε το χέρι μας».

Ο Κ. Λαλιώτης έκανε λόγο για «χαλκεία με έδρα τη Ρηγίλλης και το Μέγαρο Μαξίμου», αναφέροντας ότι έχουν φουντώσει και πάλι τα σενάρια για δήθεν επικείμενη νίκη της ΝΔ, ενώ, όπως είπε, «γίνονται προσπάθειες χειραγώγησης της ψήφου του ελληνικού λαού με όρους ψυχολογικού πολέμου». Σε ερώτηση για τη δική του μετεκλογική πορεία, ο Κ. Λαλιώτης είπε ότι «πάντα ήμουν, είμαι και θα είμαι παρών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ