ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Ανύπαρκτη πριν και μετά τις μεγάλες φωτιές

Αυξάνεται ο κίνδυνος, το «μοντέλο της Χαλκιδικής» να ...πλημμυρίσει και άλλες περιοχές της χώρας

Μενίδι, Μάης 2007. Τέτοιες εικόνες, φοβούνται πως θα ξαναζήσουν οι κάτοικοι, μετά και από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πάρνηθας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΠΠΑΣ

Μενίδι, Μάης 2007. Τέτοιες εικόνες, φοβούνται πως θα ξαναζήσουν οι κάτοικοι, μετά και από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πάρνηθας
Οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων μηνών, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, εντείνουν τους κινδύνους για νέες, καταστροφικές πλημμύρες, το προσεχές διάστημα. Η Χαλκιδική έδειξε τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής για τη γη, που απαρέγκλιτα ακολουθούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Ετσι, και παρά τις πλημμύρες υποσχέσεων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν γίνει.

Η κυβέρνηση, βέβαια, αμέσως μετά τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα εξήγγειλε ένα πρόγραμμα επειγόντων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Το «πακέτο» αυτό των έργων, συνολικού κόστους 20 εκατ. ευρώ περίπου, ανατέθηκε, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα τους, απευθείας (χωρίς, δηλαδή, να δώσουν έκπτωση) σε μερικές μεγάλες τεχνικές εταιρείες, οι οποίες υποδείχτηκαν από το σύλλογό τους (ΣΤΕΑΤ). Τα έργα αυτά, όπως δήλωσε στον «Ρ» επίσημη πηγή του ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκονται πλέον στο τέλος τους. Το ερώτημα, όμως, είναι κατά πόσον αυτά είναι επαρκή, για να σώσουν τις γύρω περιοχές από ενδεχόμενη πλημμύρα, καθώς ήδη αυτές και πριν τις πυρκαγιές πλημμύριζαν με την πρώτη βροχή, καθώς ήταν αθωράκιστες...

Το ίδιο συμβαίνει και στις περιοχές της Πελοποννήσου τις οποίες έπληξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ εξήγγειλε κάποια επείγοντα έργα, πολλά από αυτά μάλιστα δήλωσαν ότι θα τα αναλάβουν αφιλοκερδώς οι εταιρείες στις οποίες έχουν παραχωρηθεί οι οδικοί άξονες Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα και Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη και θα χαρατσώνουν το λαό επί δεκαετίες με πανάκριβα διόδια. Ωστόσο, ακόμη και οι ίδιοι οι αρμόδιοι του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είναι αισιόδοξοι ότι θα προλάβουν τις πρώτες βροχές. Και βέβαια το θέμα είναι ότι και τα έργα αυτά αποτελούν απλώς «μπαλώματα», αφού δεν εντάσσονται σε ένα μακρόπνοο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης...

Χαλκιδική. Μετά το «μοντέλο» που εφαρμόστηκε...

Motion Team

Χαλκιδική. Μετά το «μοντέλο» που εφαρμόστηκε...
Η κλασική λοιπόν έκφραση, ότι «στη βροχή πνιγόμαστε, στη ζέστη ασφυκτιούμε, στις φωτιές καιγόμαστε», δείχνει το μέγεθος της... έλλειψης ουσιαστικών μέτρων για τη συνολική θωράκιση της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι, αμέσως μετά από κάθε μεγάλη πλημμύρα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπόσχονται μέτρα και εξαγγέλλουν έργα, που όμως ποτέ δε γίνονται. Και αυτό, γιατί η αντιπλημμυρική προστασία βρίσκεται στις τελευταίες προτεραιότητες των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι:

  • Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αν και επί μακρόν υπόσχονταν αντιπλημμυρικά έργα, ουδέποτε τα υλοποίησαν. Μόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2002 στον Κηφισό, η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου παρουσίασε, σε κυβερνητική επιτροπή, το πρόγραμμα των απαραίτητων εργασιών για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής. Ορίστηκε χρονικός ορίζοντας το 2008 και κόστος 800 δισ. δραχμών. Διευθετήθηκε μόνο το ρέμα Αγ. Ιωάννη, στη Χαλυβουργική.
  • Την ίδια πολιτική πρακτική, ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ. Το 2005, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς είχε δεσμευτεί ότι θα παρουσίαζε - ακόμη ένα - ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων. Σήμερα, πέρασαν περισσότερα από δύο χρόνια. Δεν έχει παρουσιαστεί τίποτα. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ για αντιπλημμυρικά έργα στο Δ' ΚΠΣ έχει προτείνει να μπουν μόνον η διευθέτηση της λεκάνης απορροής Ραφήνας, Ερασίνου και η διευθέτηση των ρεμάτων Εσχατιάς και Ποδονίφτη. Κι αυτό όταν το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει να διαχειριστεί για τη λεγόμενη τέταρτη προγραμματική περίοδο 2007 - 2013 κονδύλια συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα, όμως από αυτά - τα 13,7 δισ. ευρώ - θα κατευθυνθούν σε έργα του προγράμματος «ενίσχυση της προσπελασιμότητας», δηλαδή σε έργα μεταφορών, μεταξύ των οποίων και αυτά των 6 οδικών αξόνων που θα κατασκευαστούν με «συμβάσεις παραχώρησης» και θα χαρατσώνουν για δεκαετίες το λαό...
Ο «μύθος»

Ολο και πιο συχνά, μετά από κάθε μεγάλη φυσική καταστροφή, ακούγεται η φράση περί ακραίων καιρικών φαινομένων. Στην πραγματικότητα, όμως, οι θάνατοι, οι καταστροφές, οι πλημμύρες, δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας ισχυρής βροχής. Αντιθέτως, είναι το φυσικό επακόλουθο της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία 30 χρόνια. Της πολιτικής, που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων για ένα ανθρώπινο περιβάλλον, στους νόμους του κέρδους των επιχειρηματικών, ιδιωτικών συμφερόντων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των σοβαρών ζημιών που προκάλεσε στη χερσόνησο της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, η ισχυρή βροχή την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη. Σπίτια, υποδομές και καλλιέργειες καταστράφηκαν. Και αυτό, ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες κατέκαψαν τεράστιες εκτάσεις σε όλη την περιοχή. Οι κάτοικοι, αν και περίμεναν αντιπλημμυρικά έργα, για να συγκρατήσουν τα νερά της βροχής, αυτά δεν ήρθαν ποτέ. Ηρθε, όμως, η βροχή.

Η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αποδίδει την καθυστέρηση των αντιπλημμυρικών έργων στον «πόλεμο» μεταξύ των εργολάβων για το ποιος θα πάρει τα έργα και τα χρήματα. Ακόμη και αυτή η δικαιολογία, ωστόσο, αναδεικνύει ακριβώς την πολιτική προτεραιότητα των κυβερνήσεων, που δεν είναι η κατασκευή των έργων, αλλά το ...ποιος εργολάβος θα τα αναλάβει.

Μπαζωμένα ρέματα - εκποίηση γης

Εκτός, όμως, από τις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, που κινδυνεύουν, σημαντικά προβλήματα, αναμένεται να αντιμετωπίσει και η περιοχή της Δυτικής Αττικής, μετά την καταστροφή της Πάρνηθας. Γεγονός που επιτείνεται από τη συνολική πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τη συνολική εκποίηση, τσιμεντοποίηση της γης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα, είναι ότι στα τέλη Μάη - πριν ακόμη την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, το Μενίδι, το Καματερό, οι Θρακομακεδόνες, το Ζεφύρι και τα Ανω Λιόσια, πνίγηκαν μετά από βροχοπτώσεις. Και αυτό διότι, το ρέμα της Εσχατιάς, που διασχίζει όλους αυτούς τους δήμους, παραμένει μέχρι και σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος του, μπαζωμένο, ενώ η διευθέτησή του, είναι ακόμη στα χαρτιά (όπως αναφέραμε, βρίσκεται ανάμεσα στα προτεινόμενα έργα για το Δ' ΚΠΣ).

Ταυτόχρονα, η συνεχής οικοδόμηση μειώνει τις εκτάσεις γης που απορροφούν τα βρόχινα νερά και, την ίδια στιγμή, οι υπάρχοντες αγωγοί ομβρίων υδάτων, είναι ελάχιστοι και ανεπαρκείς. Το ρέμα της Καναπίτσας, υποτίθεται ότι παίρνει τα νερά της Ανατολικής Αττικής και τα μεταφέρει στον Κηφισό. Ωστόσο, στο ξεκίνημα, η πηγή του ποταμού έχει μπαζωθεί και μια σειρά από περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες.

Εργα με ξεπερασμένες μελέτες

Η συνολική αντιπλημμυρική προστασία είναι τουλάχιστον ...πρόχειρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις κατασκευασμένα βασικά έργα ομβρίων δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν είναι εναρμονισμένα με τα διάφορα έργα υποδομής, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στο σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκαν. Από την άλλη, έχουν κατασκευαστεί μια σειρά από μεγάλα έργα (π.χ.: Αττική Οδός, προαστιακός, τραμ κ.λπ.) τα οποία δεν είναι ενταγμένα σε ένα συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας, με αποτέλεσμα να γίνονται αιτία για νέες πλημμύρες.

Επιπλέον: Το έργο του Κηφισού, που στοίχισε συνολικά πάνω από 100 δισ. δραχμές, είναι πολύ πιθανό να τιναχτεί στον αέρα! Σειρά κακοτεχνιών και έλλειψη συνολικής αντιπλημμυρικής προστασίας, είναι ικανά να δημιουργήσουν νέες πλημμύρες στον ποταμό, η κατασκευή του οποίου ήταν και είναι ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα για τον ελληνικό λαό. Για το έργο - σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ρ» (16/10/2005) χρησιμοποιήθηκε μελέτη που εκπονήθηκε το 1972 χωρίς να επικαιροποιηθεί, ώστε να συμπεριλάβει τη διαφορά ανάμεσα στις τότε ανάγκες παροχετευτικής ικανότητας του ποταμού και τις σημερινές, ενώ κανένα έργο εκτροπής ρεμάτων από τον Κηφισό δεν είχε προωθηθεί.


Τ. - Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ