ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μήνυμα αισιοδοξίας

Η ελπιδοφόρα άνοδος του ΚΚΕ και η πτώση του δικομματισμού συνθέτουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Θεσσαλία, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα των λαϊκών αγώνων, ενάντια στα χειρότερα που ετοιμάζονται και έρχονται για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και τ' άλλα λαϊκά στρώματα. Στην περιοχή εκλέγονται 3 βουλευτές του ΚΚΕ, στους Νομούς Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων. (Στις προηγούμενες εκλογές είχαν εκλεγεί 2 βουλευτές του ΚΚΕ στους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας).

Οπως επισημαίνουν οι κομμουνιστές στη Θεσσαλία, αυτό το θετικό αποτέλεσμα δεν είναι συγκυριακό, αλλά συνυφασμένο με το ίδιο το κίνημα και τους αγώνες του, στους οποίους ήταν καθοριστική η συμβολή του ΚΚΕ. Το έδειχνε, άλλωστε, η μεγάλη αποδοχή και ανταπόκριση που έβρισκε το κάλεσμα πλατιάς λαϊκής συσπείρωσης που απηύθυνε το Κόμμα για την αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Και υπογραμμίζουν ότι η άνοδος του ΚΚΕ είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη νέων αγώνων, με στόχο την απόκρουση των αντιλαϊκών πολιτικών απ' όπου κι αν εκπορεύονται, χωρίς, όμως, εφησυχασμό και με ακόμα μεγαλύτερη συναίσθηση της ευθύνης.

Η άνοδος του ΚΚΕ στη Θεσσαλία έφτασε το 1,8% με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στο Νομό Μαγνησίας (+2,29%) και ν' ακολουθεί η Λάρισα (+2,07). Η ΝΔ έπεσε κατά 2,34% στην περιοχή - τη μεγαλύτερη πτώση είχε στο Νομό Λάρισας, όπου μείωσε το ποσοστό κατά 2,94% - και το ΠΑΣΟΚ κατά 1,82%, με τη μεγαλύτερη πτώση να υπάρχει στη Μαγνησία (-3,13%).

Το εκλογικό αποτέλεσμα, λοιπόν, και στη Θεσσαλία αποτυπώνει μια νέα προοπτική για τους λαϊκούς αγώνες, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται και καταδεικνύει το χρέος των κομμουνιστών να «σηκώσουν» το βάρος της ακόμα πιο πλατιάς λαϊκής συσπείρωσης μέσα στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους αγρότες, στους μικροεπαγγελματίες, στη νεολαία. Η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, τα σχέδια κατεδάφισης εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, η επίσπευση των ρυθμών ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και όλα όσα βρίσκονται στα αντιλαϊκά «συρτάρια» της κυβέρνησης είναι αυτά που επιβάλλουν ως άμεση και επείγουσα προτεραιότητα για το ΚΚΕ στην περιοχή την ένταση της δράσης του για την οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων στα δύσκολα που έρχονται.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Δυναμική άνοδος του ΚΚΕ

Αισιοδοξία, ικανοποίηση και αναγνώριση της ευθύνης για ακόμη πιο αποτελεσματική δράση και παρέμβαση στο εργατικό λαϊκό κίνημα ώστε να απεγκλωβιστούν στην πορεία ακόμη περισσότερες λαϊκές δυνάμεις από το «δόκανο» του δικομματισμού, για δυνάμωμα των αγώνων ενάντια στην αντεργατική επίθεση που έχουν στα συρτάρια τους τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ήταν ο απόηχος του θετικού εκλογικού αποτελέσματος για το ΚΚΕ στη Βορειοδυτική Ελλάδα, όπου σημείωσε σημαντική άνοδο των εκλογικών του ποσοστών εκλέγοντας τρεις βουλευτές στην περιοχή(Κέρκυρα, Γιάννενα, Αιτωλοακαρνανία).

Στην Κέρκυρα το ΚΚΕ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των εκλογικών του ποσοστών πανελλαδικά, λαμβάνοντας 14,93% από 8,16% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2004. Εκλέγει για πρώτη φορά, μετά το 1958 με την ΕΔΑ, βουλευτή. Ταυτόχρονα η σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ συνδυάστηκε με αισθητή πτώση των ποσοστών της ΝΔ (-3,97%) και του ΠΑΣΟΚ (-4,78%). Το αποτέλεσμα προκάλεσε την εύλογη και δικαιολογημένη ικανοποίηση των κομμουνιστών και την αναγνώριση της ανάγκης οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική να ενταθούν και να μαζικοποιηθούν ακόμη περισσότερο.

Διάχυτη ήταν η ικανοποίηση και στα Γιάννενα. Στο εκλογικό κέντρο του Κόμματος, τα γελαστά πρόσωπα, οι φωνές και τα αγωνιστικά συνθήματα από κομμουνιστές, κνίτες, φίλους και οπαδούς του Κόμματος κυριαρχούσαν καθώς άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα σε πανελλαδικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο που καταδείκνυαν τη σημαντική άνοδο των εκλογικών ποσοστών του ΚΚΕ. Το κλίμα έγινε ακόμη πιο πανηγυρικό όταν άρχισε να γίνεται ορατό το ενδεχόμενο τα Γιάννενα να εκλέξουν κομμουνιστή βουλευτή κάτι το οποίο και τελικά έγινε. Το ΚΚΕ στο Νομό Ιωαννίνων έλαβε 7,98% από 5,82% το 2004 αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 2,16 μονάδες.

Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και στην Αιτωλοακαρνανία όπου το ΚΚΕ εκλέγει βουλευτή, αυξάνοντας τα ποσοστά του, από 4,80% σε 6,26%.

Και στις άλλες πόλεις της Ηπείρου (Πρέβεζα, Αρτα, Ηγουμενίτσα) αλλά και στη Λευκάδα χιλιάδες ψηφοφόροι ενίσχυσαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ αποτυπώνοντας τη δυναμική από ακόμη καλύτερη θέση οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα να εμποδίσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπάσουν κατακτήσεις, για να ανοίξει ο δρόμος ανατροπής και ρήξης με την αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας.

ΑΤΤΙΚΗ
Με αυξημένες ευθύνες αλλά και κομμουνιστή βουλευτή

Από νωρίς το βράδυ της Κυριακής και με τα πρώτα αποτέλεσμα από εκλογικά τμήματα να φτάνουν, ήταν φανερή η σημαντική ισχυροποίηση του ΚΚΕ και στην περιοχή της Αττικής. Η δουλιά των μελών και των φίλων του ΚΚΕ στην περιοχή όλο το προηγούμενο διάστημα και όχι μόνο προεκλογικά έπιασε τόπο. Με 50% αύξηση στον αριθμό των ψηφοφόρων που άγγιξαν τους 30.572 από 20.000 και το ποσοστό να φτάνει το 9,3% από 6,3% και παράλληλα η ανάδειξη κομμουνιστή βουλευτή στην περιοχή και μάλιστα από την πρώτη κατανομή.

Εκεί που ήταν πιο σημαντική αυτή η ενίσχυση, με αύξηση από 3% έως και 5% ήταν στις λαϊκές εργατικές περιοχές της Αττικής. Σε γειτονιές και πόλεις που ζει και εργάζεται η εργατική τάξη όπως: Μενίδι που το ποσοστό έφτασε στο 12,21% από 8,50%, Ελευσίνα στο 13,1% από 9,6%, Ανω Λιόσια στο 12,3 % από 9,2%, Λαύριο στο 12,1% από 8,3%, στο Ζεφύρι στο 13,7% από 12,1%, στη Λούτσα στο 10,99% από 7,86%. Και σε πολλές ακόμα περιοχές όμως το κόμμα βρέθηκε σε ποσοστά πάνω από το 10%, ενδεικτικά αναφέρουμε: Ραφήνα 12,7%, Ανθούσα 13,2%, Μαγούλα 11,7%,, Καλύβια 10,47%, Αγιο Στέφανο 10,1%, Γέρακα 10,5%, Παλλήνη 10, 5%. Ακόμα και σε περιοχές με μικρότερο από 10% η αύξηση ήταν σημαντική με 2,3, ακόμα και 4% αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ.

Οι δυνάμεις του Κόμματος στην Αττική, πιο ενισχυμένες αλλά και με αυξημένες ευθύνες, θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές και στις πόλεις της Αττικής. Στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού θα συνεχίσουν την πάλη και την οργάνωση αγώνων τους, ώστε να αντισταθούν στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική που είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με τον ίδιο έντονο ρυθμό όπως και το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Μίλησαν» οι εργατογειτονιές

Το ελπιδοφόρο μήνυμα της οργάνωσης νέων αγώνων, της αποφασιστικής ενίσχυσης του λαϊκού κινήματος που θα αντισταθεί στα χειρότερα που προετοιμάζει σε βάρος των εργαζομένων, όλων των ανθρώπων του μόχθου, η αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και θα προετοιμάσει την αντεπίθεσή του, εκπέμπεται από όλες τις εργατογειτονιές του πρώτου λιμανιού της χώρας. Από τα πρώτα κιόλας εκλογικά αποτελέσματα, που έκαναν φανερή την αποφασιστική άνοδο του ΚΚΕ, του Κόμματος της εργατιάς, κάθε περιοχή του Πειραιά πλημμύρισε από ενθουσιασμό. Τα μέλη του Κόμματος μαζί με τους φίλους και τους οπαδούς του, όλους αυτούς τους ανθρώπους που έδωσαν αποφασιστικά τη μάχη του ψηφοδελτίου δίνοντας δύναμη στη δύναμή τους, έστηναν όπου βρίσκονταν και μία μικρή γιορτή.

Τα εκλογικά κέντρα και περίπτερα του Κόμματος, από την κεντρική πλατεία Κοραή του Πειραιά μέχρι και αυτή στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, όσο περνούσε η ώρα κατακλύζονταν από κόσμο. Ασφυκτικά είχαν γεμίσει και όλα τα γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων. Και όσο αυξάνονταν τα εκλογικά τμήματα που εξέδιδαν αποτελέσματα τόσο φούντωνε και ο ενθουσιασμός. Στο Πέραμα τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από τα 42 εκλογικά τμήματά του που έδιναν στο ΚΚΕ ποσοστό 13,38% από το 10,88% του 2004 και 8,70 το 2000, ανακοινώθηκαν μέσα σε πλήθος χειροκροτημάτων. Οσο για την Κοκκινιά των αγώνων για μια ακόμα φορά «έγραψε ιστορία» καθώς τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των 166 εκλογικών της τμημάτων έδωσαν στο ΚΚΕ το ποσοστό του 18,64% από 14,5% που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2004.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ