ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πήρε κλίση υπερήλικο κρουαζιερόπλοιο

Το 37χρονο καράβι βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Ρόδου με 930 επιβάτες

Λαχτάρησαν χτες το απόγευμα οι 930 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «DREAM» με σημαία Μπαχάμες, του οποίου ως διαχειρίστρια εταιρεία εμφανίζεται η «Danielle Ship Management ltd», με γραφεία στην οδό Νοταρά του Πειραιά. Το κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι της Ρόδου, χτες πήρε κλίση περίπου 10 μοιρών! Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αιτία της κλίσης ήταν η βλάβη που παρουσιάστηκε σε αντλία του πλοίου κατά τη διάρκεια διαδικασίας μετάγγισης έρματος (σαβούρα) από τη μία δεξαμενή στην άλλη.

Το κρουαζιερόπλοιο «DREAM» προερχόταν από Τουρκία και είχε προορισμό την Κύπρο. Είναι υπερήλικο, καθώς κατασκευάστηκε το 1970 και όπως φαίνεται υποσυντήρητο. Με βάση τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού «Paris Mou» το κρουαζιερόπλοιο τελευταία φορά που επιθεωρήθηκε από λιμενική αρχή (port state control) ήταν στην Κύπρο στις 11 Ιούλη του 2007.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τυπική διαδικασία και όχι για ουσιαστικό έλεγχο, καταγράφηκαν σε βάρος του πλοίου 9 παρατηρήσεις που αφορούν από την έκδοση των πιστοποιητικών του πληρώματος - του οποίου ο αριθμός που δίνεται από το ΥΕΝ είναι μόλις 70 ναυτεργάτες για 930 επιβάτες - μέχρι τα συστήματα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, τις υδατοστεγείς θύρες και το χώρο του μηχανοστασίου όπου γίνονται επιδιορθώσεις εξαρτημάτων των μηχανών.

Δίπλα στο κρουαζιερόπλοιο βρέθηκαν ρυμουλκά και μέχρι αργά το βράδυ γίνονταν προσπάθειες για την αποκατάσταση της βλάβης, ενώ όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι για προληπτικούς λόγους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»
Νέα «πακέτα» σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Κονδύλια που φτάνουν τα 9 εκατ. ευρώ μοιράζονται οι δυο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις για να πλαγιοκοπήσουν τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία

Φοιτητές ντυμένοι ...βιομήχανοι μοιράζουν πτυχία της «Ακαδημίας» Εργασίας της ΓΣΕΕ, διαμαρτυρόμενοι για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας
Φοιτητές ντυμένοι ...βιομήχανοι μοιράζουν πτυχία της «Ακαδημίας» Εργασίας της ΓΣΕΕ, διαμαρτυρόμενοι για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας
Ζεστό χρήμα που φθάνει σχεδόν τα εννέα εκατομμύρια (9.000.000) ευρώ έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ στις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για να εφαρμόσουν προγράμματα «διά βίου εκπαίδευσης». Δηλαδή, άτυπες διαδικασίες που βρίσκονται εκτός του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος και που στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν διττό σκοπό: αφενός να ενσωματώσουν ένα τμήμα των εργαζομένων στη λογική της διαχείρισης και του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού και αφετέρου να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι εκείνες τις πρόσκαιρες γνώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο για να αυξήσει τα κέρδη του.

Οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων λήφθηκαν προεκλογικά στα μέσα Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ με αριθμό 1807, με ημερομηνία 10 Σεπτέμβρη 2007, δημοσιεύεται η απόφαση της υπουργού Εθνικής Παιδείας να εγκρίνει το πρόγραμμα διά βίου εκπαίδευσης με τίτλο «Ανάπτυξη και Λειτουργία Προγραμμάτων Διά βίου Εκπαίδευσης από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ)», του φορέα Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Εργασία και Εκπαίδευση» της ΓΣΕΕ.

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 3.441.200 ευρώ και το σύνολο των «εκπαιδευόμενων» φθάνει σε 4.585 συνδικαλιστές και εργαζόμενους. Η διάρκεια των επιμορφωτικών προγραμμάτων φθάνει τις 287 χιλιάδες ώρες. Στα παραπάνω κονδύλια συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδότηση για τη λειτουργία της «Ακαδημίας Εργασίας» της ΓΣΕΕ.

Στο ίδιο ΦΕΚ με δύο αποφάσεις πάλι της υπουργού Παιδείας εγκρίνονται το πρόγραμμα Διά βίου Εκπαίδευσης, με τίτλο «Βελτίωση διοικητικών και οργανωτικών δεξιοτήτων εργαζόμενων στο Δημόσιο Τομέα» του φορέα «Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ», που κοστίζει 470.525 ευρώ, και το πρόγραμμα «Διά βίου Εκπαίδευσης εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα/ΑΔΕΔΥ» του φορέα «Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης» της ΑΔΕΔΥ, που κοστίζει 2.699.570 ευρώ.

Το σύνολο των «εκπαιδευόμενων» και στα δύο ανέρχεται σε περίπου 2.825 άτομα και οι ώρες «επιμόρφωσης» σε 11.690. Ανάλογη απόφαση υπογράφτηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου για την ΕΣΑμΕΑ, με το κόστος του προγράμματος να φθάνει τα 2.086.856 ευρώ.

ΙΔΡΥΜΑ «ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ»
Εκδικητική απόλυση στο Κερατσίνι

Η ...φιλάνθρωπη διοίκηση του Ιδρύματος, αφού αύξησε τα τροφεία, τώρα στρέφεται και κατά των εργαζομένων που πάλεψαν για να μη χάσουν τη δουλιά τους

Το αποκρουστικό πρόσωπο της εργοδοσίας αποκάλυψε η ...φιλάνθρωπη διοίκηση της «Παιδικής Στέγης» με την ανακοίνωση της απόλυσης της εργαζόμενης που εκτελούσε χρέη διευθύντριας στον παιδικό σταθμό «Κρόσφιλντ» στο Κερατσίνι. Πρόκειται για μια εκδικητική απόλυση για τη συντήρηση του κλίματος τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι με το Σωματείο τους, τους γονείς και την έμπρακτη συμπαράσταση των ταξικών συνδικάτων υποχρέωσαν, μετά από πολυήμερο αγώνα το καλοκαίρι, την κυβέρνηση και τη διοίκηση της παιδικής στέγης να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, όπως αρχικά σχεδίαζαν με πρόσχημα τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Ηδη το Σωματείο Εργαζομένων έκανε παράσταση διαμαρτυρίας σε εκπρόσωπο του ιδρύματος στο Κερατσίνι, ζητώντας την ανάκληση της απόλυσης, ενώ κάλεσε σε ετοιμότητα για την αγωνιστική απόκρουση της τρομοκρατικής απόλυσης τους εργαζόμενους και στους πέντε σταθμούς (Παπαστράτειος Αθήνας και Πειραιά, Κρόσφιλντ, Κυνοσάργους και Αργέντειος). Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα των Γονέων στην «Παιδική Στέγη» με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους εντολοδόχους της στο ΔΣ της «Στέγης». Ζητά την ανάκληση της απόλυσης καθώς και την αύξηση των τροφείων σε ορισμένες κατηγορίες γονέων.

Και η τελευταία εξέλιξη αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα για τη διεκδίκηση του πλαισίου που προέβαλαν τα ταξικά συνδικάτα για αποκλειστικά κρατικούς παιδικούς σταθμούς με δωρεάν υπηρεσίες και την κατάργηση των τροφείων, καθώς και την καθιέρωση - με ευθύνη του κράτους - ενιαίου πλαισίου αγωγής και φροντίδας των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΣΥΕ
Ανεργος ένας στους τέσσερις νέους

Στα ίδια επίπεδα με τον αντίστοιχο περσινό μήνα κινήθηκε η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία και το μήνα Ιούνιο του 2007, σύμφωνα με την Ερευνα Εργατικού Δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), τα στοιχεία της οποίας δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Το ποσοστό της ανεργίας έφτασε στο 8,2% και οι άνεργοι αγγίζουν τους 403.365 (ήταν 404.006 τον αντίστοιχο μήνα του 2006). Η ανεργία «θερίζει» στις ηλικίες 15-24 ετών όπου το ποσοστό αγγίζει το 21,3%, ενώ το ποσοστό της ανεργίας των γυναικών φτάνει το 12,9%, αυξημένο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2006 (12,4%).

Ακόμα και αυτός ο μεγάλος αριθμός ωστόσο απεικονίζει ένα μόνο μέρος της πραγματικότητας, με στόχο την ενίσχυση της κυβερνητικής προπαγάνδας για την πλασματική - στην πραγματικότητα - μείωση της ανεργίας, που η ίδια η πολιτική της γεννά και αναπαράγει στο πλαίσιο της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στους χιλιάδες ανέργους - σύμφωνα με τα κριτήρια καταγραφής της επίσημης ανεργίας - δε συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν δουλέψει έστω και μια ώρα τη βδομάδα πριν την έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι χιλιάδες υποαπασχολούμενοι, οι εποχικά εργαζόμενοι, όσοι συμμετέχουν στα προγράμματα κατάρτισης, στα «stage» κλπ. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως η μερική, αλλοιώνουν την πραγματική ανεργία, αφού μια θέση εργασίας μοιράζεται σε δυο και τρεις ανέργους.

«ΒΑΛΚΑΝ»
Στο δρόμο άλλοι τρεις

Τρεις νέες απολύσεις ανακοίνωσε η «ΒΑΛΚΑΝ Εξπορτ» την επόμενη μέρα των εκλογών, αποδεικνύοντας πως η επίθεση σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Θυμίζουμε ότι η μεγαλύτερη βιομηχανία ξύλου βάζει λουκέτο μετά από την απόφαση του ιδιοκτήτη της Π. Εμφιετζόγλου να στρέψει τη δραστηριότητά της στο χώρο της αξιοποίησης ακινήτων με πρώτο και καλύτερο το τεράστιο οικόπεδο όπου σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Οι εργαζόμενοι, εδώ και περίπου δύο χρόνια, απολύονται με χρήση του 2% από την εργοδοσία. Μετά τις 3 νέες απολύσεις έμειναν 11 εργαζόμενοι που κι αυτοί προορίζονται να δουν την πόρτα προς την έξοδο το επόμενο διάστημα. Χτες προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και ορίστηκε να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στις 8 Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ