ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
Πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για τη στήριξη των πυρόπληκτων

Eurokinissi

Τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας επισκέπτεται σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις βδομάδες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μαζί με τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη, κάνοντας πράξη την προεκλογική δέσμευση του Κόμματος για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την παρουσίαση συγκεκριμένων μέτρων στήριξης των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών.

Θυμίζουμε ότι την επόμενη μέρα της έναρξης της καταστροφικής πυρκαγιάς, το Σάββατο 25 του Αυγούστου, η Αλ. Παπαρήγα βρέθηκε στην Ηλεία και στην περιοχή της Ζαχάρως, ενώ στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα. Τότε δήλωσε σχετικά: «Ο ανθρώπινος πόνος, βέβαια, είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται στην πρώτη πλευρά, αλλά η καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε και τον πολιτικό χαρακτήρα των προβλημάτων. Και θα ήθελα επιγραμματικά να πω μια φράση με δύο σκέλη: Οι δρόμοι του πετρελαίου είναι ματωμένοι, οι δρόμοι των φιλέτων στη γη είναι καμένοι».

Και τόνισε: «Υπάρχουν και διαμορφώνονται σοβαρότατες διαχρονικές πολιτικές ευθύνες. Και θα έλεγα σχηματικά ότι ξεκινάνε από το Μάη του 1993, οπότε είχαμε αυτό το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα δάση, για τις πυρκαγιές ιδιαίτερα, που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που τότε ήταν στη Βουλή, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Αυτό το πόρισμα δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή ενώ ήταν ομόφωνο και από τα τρία κόμματα που τότε ήταν στη Βουλή. Ξεκινώντας, λοιπόν, από αυτό το πόρισμα, φτάνοντας μέχρι την επικείμενη, τη σχεδιαζόμενη συνταγματική αναθεώρηση που αφορά τη χρήση γης, τα δάση, τους ορεινούς όγκους, υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες και ενδιαμέσως να θυμίσω ορισμένες: Δασοκτόνοι νόμοι, νόμοι που αλλάζουν τη χρήση γης, εκπτώσεις από την πολιτική των αναδασώσεων, πολιτική λιτότητας στην υποδομή της δασοπροστασίας, στο Πυροσβεστικό Σώμα και μια σειρά άλλα πράγματα που έχουμε ξαναπεί και δε χρειάζεται να τα επαναλάβουμε».

Προκλητικά επενδυτικά σχέδια...

Ο «Ρ» πριν από περίπου δύο βδομάδες έφερε στο φως της δημοσιότητας και νέα «μεγαλεπήβολα» δασοκτόνα σχέδια και επενδυτικά προγράμματα, που είχαν υποβληθεί από ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους πάνω σε ιδιαίτερου φυσικού κάλλους προστατευόμενες περιοχές, όπως αυτή του Καϊάφα Ηλείας. Κερδοσκοπικοί σχεδιασμοί που τίποτε δεν αποκλείει να υλοποιηθούν ακόμη πιο γρήγορα πάνω στις στάχτες, αφού προωθήθηκαν και προωθούνται με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι, δύο μόλις 24ωρα πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές στην Ηλεία και ειδικότερα στη Ζαχάρω, όπου βρίσκεται και η λίμνη Καϊάφα, είχαν επισκεφτεί την περιοχή υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου «World Trade Center Croup» και Αμερικανοί επενδυτές, κατόπιν πρόσκλησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας. Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων πάνω σε περιοχές οι οποίες ακριβώς λίγες μέρες μετά κάηκαν, όπως η κατασκευή μεγάλων τουριστικών μονάδων στον Καϊάφα και στη γύρω περιοχή με γήπεδα γκολφ ή ακόμη και η κατασκευή Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην Αρχαία Ολυμπία. Οι ξένοι επενδυτές κατά τη διήμερη επίσκεψή τους πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τον υφυπουργό Οικονομικών Χρ. Φώλια, τον πρόεδρο της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων, Χ. Κοκκώση.

Επίσης, το 2003, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Γεωργακόπουλος είχε παρουσιάσει μελέτη και σχέδιο ανάπτυξης και χωροθέτησης σε έκταση 5.460 στρεμμάτων στην περιοχή Καϊάφα, όπου υπάρχει και το πευκοδάσος Στροφιλιάς 1.500 στρεμμάτων και μια αμμώδης ακτή μήκους 4 χιλιομέτρων. Περιοχές οι οποίες είναι προστατευόμενες. Αλλά ο επενδυτικός σχεδιασμός περιλάμβανε, μεταξύ των άλλων, την κατασκευή δύο ξενοδοχείων πέντε και τεσσάρων αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 600 κλινών. Το τουριστικό συγκρότημα συνδυαζόταν με κέντρο θαλασσοθεραπείας, γήπεδο (ή και γήπεδα) γκολφ πίσω από τη λίμνη, αλλά και την ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών. Συνολικά, το μέγεθος των οικοδομημάτων ανερχόταν σε 110.000 τετραγωνικά! Επρόκειτο για μια επένδυση που υπολογιζόταν τότε ότι θα ξεπερνούσε τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Δ. Γεωργακόπουλος σε τηλεοπτική εκπομπή στον «Αλτερ», γι' αυτήν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ούτε λίγο - ούτε πολύ, 30 όμιλοι εταιρειών!

...και η πρώτη πράξη

Απόλυτη επιβεβαίωση ότι η περιοχή του Καϊάφα βρίσκεται στο στόχαστρο της επιχειρηματικής κερδοσκοπίας εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί το γεγονός πως η κυβέρνηση της ΝΔ, πριν ακόμη σταματήσουν να καπνίζουν τα καμένα, προχωρά στην επιχειρηματική «αξιοποίηση» της παραλίας στη Ζαχάρω, φανερώνοντας έτσι το πώς ακριβώς εννοούν την «ανασυγκρότηση» της οικονομικής ζωής και του «κοινωνικού ιστού» στην καμένη περιοχή. Ετσι, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, υπογράφτηκε - με την παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκα - «προγραμματική συμφωνία» ανάμεσα στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και στο Δήμο Ζαχάρως, η οποία έχει να κάνει με τις «πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η «συνεργασία αφορά στην ταχεία ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων σε δημόσιο ακίνητο συνολικής έκτασης 2.593.041,80 τ.μ. και στη σύνταξη προγράμματος αξιοποίησης 780 ακινήτων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του δήμου», με το 75% των εσόδων που θα προκύψουν από την παράδοση της γης στους μεγαλοεπιχειρηματίες να αποδίδεται στο Δήμο Ζαχάρως.

Οπως γίνεται αντιληπτό, η κατασκευή όλων των παραπάνω προϋποθέτει την ύπαρξη τεράστιων εκτάσεων γης, φυσικά αποχαρακτηρισμένων ως προς τη χρήση τους. Διότι πολυτελή ξενοδοχεία, τσιμεντένιοι ουρανοξύστες, γήπεδα γκολφ, και οποιοδήποτε άλλο οικοδομικό συγκρότημα σκοπεύουν να χτίσουν στην περιοχή, φυσικά και δεν μπορούν να χτιστούν, ούτε ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, ούτε σε βοσκοτόπια και, βεβαίως, ούτε ανάμεσα στα, καμένα πια, πυκνά δάση της Ηλείας...

Τα άμεσα μέτρα που διεκδικεί το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ στις 27 Αυγούστου 2007, την ώρα δηλαδή που οι καταστροφικές πυρκαγιές βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, πρότεινε τα εξής άμεσα μέτρα υπέρ των πληγέντων:

  • Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Καμία αλλαγή στη χρήση γης.
  • Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.
  • Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
  • Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια και τις αγροτικές υποδομές. Πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών και ανοικοδόμησης με ευθύνη του κράτους, από κρατικούς φορείς με την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού από τις πληγείσες περιοχές.
  • Λεπτομερή, δεσμευτικό σχεδιασμό αναδάσωσης.
  • Δωρεάν στέγαση των πληγέντων στις κοντινότερες ξενοδοχειακές μονάδες.
  • Αμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.
  • Τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες κ.λπ.
Το πρόγραμμα της περιοδείας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης πραγματοποιούν περιοδεία στο Νομό Ηλείας σήμερα Τετάρτη 19/9.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

-- 09:00 Επίσκεψη στο Γυμνάσιο - Λύκειο Ζαχάρως και συνάντηση με μαθητές και συλλόγους καθηγητών και γονέων.

-- 11:30 Επίσκεψη στα χωριά Αρτέμιδα και Μάκιστος.

-- 17:30 Συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο του Πύργου.

-- 19:30 Συνάντηση - συζήτηση με μαζικούς φορείς και κατοίκους του Δήμου Ωλένης στο Καράτουλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ