ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Εβαλαν «φρένο» στις αντιδασικές μεθοδεύσεις

Παρεμποδίστηκε η διαδικασία της δημοπράτησης έργου από τη Μητρόπολη Καισαριανής στο δάσος του Υμηττού. Το Σάββατο κάτοικοι και φορείς της πόλης προχωρούν σε κατάληψη του χώρου της Μονής και σε δεντροφύτευση

Στη φωτογραφία φαίνεται μέρος της έκτασης που σχεδιάζεται να ανεγερθούν εγκαταστάσεις
Στη φωτογραφία φαίνεται μέρος της έκτασης που σχεδιάζεται να ανεγερθούν εγκαταστάσεις
Παρεμποδίστηκε χτες το πρωί η διαδικασία της δημοπράτησης από τη Μητρόπολη Καισαριανής που αφορά στην ανέγερση εγκαταστάσεων στον περιβάλλοντα χώρο του μοναστηριού του Αϊ - Γιάννη Προδρόμου, στο δάσος του Υμηττού.

Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο η Μητρόπολη επιμένει να προχωρήσει στην ανέγερση τεράστιων εγκαταστάσεων στο δάσος του Υμηττού, καταστρέφοντας έτσι τον φυσικό πνεύμονα της περιοχής. Η ενέργεια αυτή έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία το Λεκανοπέδιο της Αττικής έχει πληγεί από τις μεγάλες πυρκαγιές σε Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό. Οι δε προθέσεις για την τσιμεντοποίηση της έκτασης έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων.

Ετσι, χτες το πρωί, για περισσότερες από δύο ώρες, κάτοικοι και φορείς του Δήμου Καισαριανής διαδήλωσαν έξω από το κτίριο της Μητρόπολης Αθηνών, όπου συνεδρίασε η Επιτροπή Δημοπράτησης (σ.σ. συμμετέχει και εκπρόσωπος του δήμου), φωνάζοντας: «Τα δάση ανήκουν σε όλο το λαό - κάτω τα χέρια από τον Υμηττό». Οι παραβρισκόμενοι εμπόδισαν τους εργολάβους, που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το έργο, να εισέλθουν στη Μητρόπολη Αθηνών και έτσι δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία λόγω της μη συμμετοχής κάποιου αναδόχου του έργου.

Σε διαρκή επαγρύπνηση

«Αποτρέψαμε για δεύτερη φορά τη δημοπράτηση του αντιδασικού έργου που σχεδιάζει η Μητρόπολη Καισαριανής. Μ' αυτές μας τις κινητοποιήσεις κερδίσαμε μια μάχη. Ο πόλεμος όμως θα συνεχιστεί γιατί είναι βέβαιο ότι η Μητρόπολη Καισαριανής θα συνεχίσει να προκαλεί και να επιμένει στα αντιδασικά της σχέδια. Γι' αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση», τονίζει με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία».

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Η «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία» Καισαριανής υπογραμμίζει σχετικά με τη «νομιμότητα του έργου» που επικαλείται η Μητρόπολη: «Η τσιμεντοποίηση του δάσους που επιχειρεί η Μητρόπολη Καισαριανής δεν είναι νομικό ζήτημα, είναι πρωτίστως πολιτικό και δε νομιμοποιείται στη συνείδηση του λαού μας». «Η Μητρόπολη Καισαριανής ξεχνά ότι πάνω από το "ευαγγέλιο" της αντιλαϊκής νομιμότητας των κυβερνώντων της χώρας και των υπερκυβερνώντων της ΕΕ, υπάρχει και το "φραγγέλιο" της λαϊκής νομιμότητας».

Ακόμα, καταγγέλλει την Ευρωπαϊκή Ενωση «που χρηματοδοτεί κατά 80% αυτό το έργο (3 εκατ. ευρώ) αλλά και την κυβέρνηση της ΝΔ, που το χρηματοδοτεί κατά 20% από εθνικούς πόρους».

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, επικεφαλής της «Ενωτικής Αγωνιστικής Πορείας» και δημοτικός σύμβουλος, ο επίτιμος δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Μακρής, ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής και ο δήμαρχος Σπύρος Τζόκας.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι η δημοτική αρχή (πρόσκειται στο ΣΥΝ) και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου (εκτός από την «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία» και τέσσερις συμβούλους της δημοτικής αρχής που καταψήφισαν) σε Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούλη τάχθηκαν υπέρ της ανέγερσης των εγκαταστάσεων με τον όρο να γίνει από τη Μητρόπολη και ένα κοινωφελές έργο (γηροκομείο). Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και κάτω από την πίεση των κατοίκων η απόφαση ήταν αρνητική.

Το Σάββατο, στις 10 το πρωί, κάτοικοι και φορείς της πόλης πρόκειται να προχωρήσουν σε κατάληψη του χώρου της Μονής και σε δεντροφύτευση του περιβάλλοντος χώρου. Η Μητρόπολη Καισαριανής, μόλις το πληροφορήθηκε αυτό, κατέθεσε προσφυγή, η οποία εκδικάζεται σήμερα το πρωί στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο πλευρό των τυφλών το ΚΚΕ

«Θέλουμε δημόσια Πρόνοια - Υγεία όχι επιχειρήσεις και φιλανθρωπία», διαδήλωσαν δεκάδες μέλη του κινήματος των αναπήρων που χτες βράδυ συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και απαίτησαν να σταματήσει ο Δήμος τη διαδικασία ίδρυσης Δημοτικού Ιδρύματος Τυφλότητας Θεσσαλονίκης.

Με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, οι εκπρόσωποι του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος διεκδίκησαν αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλο το λαό, δημοσιοποίηση και αναβάθμιση της Σχολής Τυφλών που σήμερα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ και καλύπτει τις ανάγκες για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και εκχώρηση της περιουσίας του φιλανθρωπικού σωματείου στη δημόσια σχολή τυφλών. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους εξέφρασε η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.

Στον αντίποδα, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Τυφλών (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ), καλούσε στη χτεσινή κινητοποίηση ζητώντας διάλογο για τη νομή της περιουσίας των τυφλών και τη συμμετοχή στο ΔΣ του Ιδρύματος που προωθεί ο Δήμος.

Εδώ και χρόνια, το φιλανθρωπικό Σωματείο με την επωνυμία Οργάνωση Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ», αποφάσισε να εκχωρήσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης την τεράστια ακίνητη και κινητή περιουσία που απέκτησε από δωρεές, με τον όρο ο Δήμος να δημιουργήσει αντίστοιχο Δημοτικό ίδρυμα.

Παρά τις αντιδράσεις των αναπήρων, των εργαζομένων της Σχολής Τυφλών - οι εγκαταστάσεις της περιέρχονται και αυτές στο Δήμο - αλλά και της Νομαρχίας, η διοίκηση του Δήμου εισηγήθηκε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο τη δημιουργία Δημοτικού Ιδρύματος. Το θέμα θα έμπαινε σε συζήτηση αργά το βράδυ. Την αντίθεσή του στην εισήγηση της Διοίκησης αναμένονταν να εκφράσει ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγάπιος Σαχίνης, που υιοθετεί τις διεκδικήσεις των αναπήρων.

ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΚΑΙ ΕΞΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
Στην εντατική δύο Αλβανοί μετανάστες

Τους Αλβανούς μετανάστες εργάτες που τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στη διάρκεια καταδίωξης από την αστυνομία, επισκέφτηκαν χτες στο νοσοκομείο που νοσηλεύονται, εκπρόσωποι της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Οι δύο από τους 6 είναι σοβαρά τραυματίες και νοσηλεύονται στην εντατική.

Συνολικά 9 ήταν οι μετανάστες, που μεταφέρονταν παράνομα στη χώρα μας από ομοεθνή τους, φορτωμένοι σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο. Ο οδηγός δε σταμάτησε σε έλεγχο της αστυνομίας στα διόδια των Μαλγάρων και ξεκίνησε καταδίωξη. Στη διάρκεια της καταδίωξης, το αυτοκίνητο που τους μετέφερε συγκρούστηκε με άλλο επιβατικό όχημα, στην περιοχή του Καλοχωρίου. Από τη σύγκρουση σκοτώθηκε ο οδηγός - διακινητής των μεταναστών. Τραυματίστηκε, επίσης, ο οδηγός του άλλου αυτοκινήτου. Οι άλλοι τρεις μετανάστες που βγήκαν σώοι από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου, κρατούνται στο Τμήμα συνοριακής φύλαξης Αξίου Αθανασίου, προκειμένου να επαναπροωθηθούν στη χώρα τους.

Με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταγγέλλει «τη «μεταναστευτική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που αφού ξεζουμίσουν τους μετανάστες - εργάτες, εξαντλούν το οπλοστάσιο της αστυνομικής καταστολής όταν δεν τους χρειάζεται πια η πλουτοκρατία. Αυτό το κλίμα οδηγεί στα δήθεν ατυχήματα όπως του Νιγηριανού στην Καλαμαριά πριν από ένα μήνα, και χτες στο επεισόδιο του Καλοχωρίου.

Η προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών δεν είναι μόνο δικό τους πρόβλημα. Είναι κοινό ταξικό πρόβλημα Ελλήνων και ξένων εργατών, με κοινό εχθρό τη στυγνή εκμετάλλευσή τους από την πλουτοκρατία», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Στο εδώλιο για ... υπεράσπιση δημόσιας έκτασης

Αναβλήθηκε για την 1η του Οκτώβρη η δίκη των 10 κατοίκων του Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής, που μαζί με εκατοντάδες άλλους, τον Απρίλη του 2003, προσπάθησαν αγωνιστικά να εμποδίσουν την προσπάθεια του ιδιοκτήτη του «Πόρτο Καρράς» να καταπατήσει και να περιφράξει εκατοντάδες στρέμματα κοινοτικής έκτασης και χρήσης.

Τότε ο Κ. Στέγγος, ιδιοκτήτης του «Πόρτο Καρράς», επικαλούνταν την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας για την ασφάλεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού του συγκροτήματος.

Οι κάτοικοι διώχτηκαν με την κατηγορία της παράνομης βίας και της διατάραξης οικιακής ειρήνης, μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον τους η εταιρεία «Πόρτο Καρράς». Πρωτόδικα αθωώθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Χτες οδηγήθηκαν και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας.

Στο πλευρό των διωκόμενων βρέθηκαν χτες ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και ο Αγγελος Τζέκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σύσκεψη για τις πυρόπληκτες περιοχές

Η σύσταση Ειδικής Επιτροπής που θα αναλάβει την ολοκλήρωση, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, μελέτης για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων αγροτικών περιοχών, αποφασίστηκε κατά τη χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την προεδρία του νέου υπουργού, Αλ. Κοντού.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, αντικείμενο της μελέτης είναι η καταγραφή των αναγκών και των ενεργειών, που πρέπει να πραγματοποιηθούν ανά νομό, προκειμένου να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα στις πληγείσες περιοχές. Πέρα από τη σύνταξη της μελέτης, η Επιτροπή θα έχει και την ευθύνη της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης στον φυτικό τομέα, στη ζωική παραγωγή, στον τομέα του αγροτουρισμού και στον τομέα των δασών.

Ιδιαίτερα για την ανασύσταση των δασών ανακοινώθηκε ότι θα αξιοποιηθούν συγκεκριμένα στοιχεία από δορυφορικές φωτογραφίες, που έχουν ληφθεί πριν και μετά τις πυρκαγιές, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα καταπάτησης δασικών εκτάσεων, αλλά και να μην κηρυχτούν αναδασωτέες οι γεωργικές ιδιοκτησίες που έχουν καεί.

Σημαντικά ήταν τα προβλήματα που δημιούργησε η βροχή - σε συνδυασμό με το χαλάζι - στην πόλη της Κορίνθου. Αρκετοί δρόμοι έκλεισαν είτε από νερά είτε από δέντρα που έπεσαν, υπόγεια και καταστήματα πλημμύρισαν. Για τα παραπάνω, κινητοποιήθηκαν άνδρες της πυροσβεστικής, προκειμένου να δώσουν λύση. Μικρότερης έκτασης προβλήματα παρατηρήθηκαν στο Λουτράκι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ