ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ
Ψάχνουν για ... αριστερό προσωπείο

Συμφώνησαν στις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα εκλογής του νέου προέδρου

ICON

Μέσα σε τεταμένο κλίμα με σκληρές προσωπικές αντιπαραθέσεις και με τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να θυμούνται και να ...ξεθάβουν «αριστερές πλατφόρμες», επιχειρώντας να παραπλανήσουν, για μια ακόμα φορά, τα λαϊκά στρώματα και να αθωώσουν την αντιδραστική πολιτική τους, που καταδικάστηκε στις εθνικές εκλογές, εξελίχτηκε το χτεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι τα βρήκαν επί των διαδικασιών και κατέληξαν ομόφωνα η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει στις 11 Νοέμβρη.

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που έχουν ταχτεί υπέρ του, επιχείρησαν να μεταθέσουν την ήττα στην έλλειψη κριτικής μετά το 2004 και όχι στη συνέχιση της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Ο Γ. Παπανδρέου μάλιστα ανέφερε: «Δεν επέτρεψα να γίνει κριτική το 2004, τέρμα η συγκάλυψη, από εδώ και πέρα θα τα λέμε όλα. Δε θέλω λευκή επιταγή αν εκλεγώ πρόεδρος».

Φτιάχνουν «αριστερά προσωπεία»

Αναζητώντας το «μαγικό ραβδί» που θα βγάλει το ΠΑΣΟΚ από την κρίση και θα το οδηγήσει ξανά στην εξουσία, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, παραβλέποντας τις αντιλαϊκές πολιτικές στις όποιες όλοι συμφωνούν, εστίασαν τη σύγκρουσή τους στα πρόσωπα και στις «ηγετικές ικανότητες». Στα πλαίσια αυτών των «μαγικών λύσεων» και αναγνωρίζοντας ότι η αντιδραστική πορεία του ΠΑΣΟΚ, που έτσι και αλλιώς δεν έχει επιστροφή, χρησιμοποίησαν ψευδεπίγραφα συνθήματα περί συγκρότησης ενός «προοδευτικού και κοινωνικού ΠΑΣΟΚ» που θα προχωρήσει σε ...«νέα κοινωνική αλλαγή».

Σ' αυτήν την επιχείρηση χειραγώγησης του ανθρώπων που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και όλου του ελληνικού λαού πρωτοστάτησε ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εισήγησή του μιλώντας σαν να προήλθε από «παρθενογένεση» και... ξεχνώντας ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ προωθούσε και στήριζε ένα πρόγραμμα που έβαλλε ευθέως εναντίον των λαϊκών κατακτήσεων, υποστήριξε: «Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται προγραμματική προσέγγιση που θα μας φέρει κοντά στους πολίτες και τη νίκη. Για ένα κίνημα κοντά στους αγώνες με προοδευτικό προσανατολισμό». Ο υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψε κάθε νεοταξικό νόμο, χτύπησε το λαϊκό κίνημα που αντιστάθηκε σε αντιδραστικά μέτρα και, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπονόμευσε τους λαϊκούς αγώνες, ανέφερε ότι είναι «κυρίαρχο το θέμα της δημοκρατίας για να μην υπονομεύονται τα κοινωνικά κινήματα».

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζοντας ότι κεντρικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η αναζήτηση ενός ...«αριστερού προσωπείου» ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα μπορούσε να έχει ευρύτερες συγκλίσεις με τις δυνάμεις της άλλης Αριστεράς», προβάλλοντας, όπως είπε, «την κοινωνική πολιτική αντί της αγοράς, τη δημοκρατία αντί του λαϊκισμού και της δημαγωγίας». Η κρίση, συνέχισε, «μπορεί να γίνει δημιουργική» και έθεσε το υποκριτικό δίλημμα: «Θέλουμε την αναπαραγωγή ενός καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ που θα ενδιαφέρεται μόνο για τη διαχείριση της εξουσίας ή λαϊκό προοδευτικό κοινωνικό ΠΑΣΟΚ που θέλει να επιστρέψει στην εξουσία για να την κάνει εργαλείο μιας νέας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής;».

Τη δική του ...«αριστερή εκδοχή» πρότεινε και ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Ευάγ. Βενιζέλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ απομακρύνθηκε από την κεντροαριστερά και οδήγησε το ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή» και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει «να γυρίσει σελίδα με νέο πολιτικό στίγμα». Ο ίδιος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ απέκρυψε στοιχεία που το οδήγησαν στην ήττα και επέτρεψε στη χειρότερη κυβέρνηση να γυρίσει σελίδα και να εμφανιστεί ανανεωμένη.

Ο Ευάγ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η διαδοχή δεν οδηγεί στη διάσπαση και δεν πρέπει να την αντιμετωπίσουμε φοβικά», ενώ είπε ότι έθεσε υποψηφιότητα «για να δείξω ότι η παράταξη έχει αντανακλαστικά».

Τρίτη υποψηφιότητα;

Τα σενάρια, που όλες αυτές τις μέρες κυκλοφορούσαν στα βουλευτικά γραφεία και στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη για κατάθεση και τρίτης υποψηφιότητας, ήρθε να ...ενισχύσει χτες η Αννα Διαμαντοπούλου. Η Αννα Διαμαντοπούλου, στην παρέμβασή της, μίλησε «για τρίτη λύση για πρόεδρο» και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μια πιθανή δική της υποψηφιότητα υποστηρίζεται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν εκλεγεί στην Α' και Β' Περιφέρεια της Αθήνας και μέχρι σήμερα δήλωναν «ουδέτεροι». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αννα Διαμαντοπούλου, στην παρέμβασή της, ανέφερε: «Τέρμα τα συναισθήματα, εδώ έχουμε σύγκρουση. Οι δυο σημερινοί υποψήφιοι ήταν ο τρίτος πόλος που συνέβαλε στην ενότητα το 2004. Μπορεί, όμως, να πάμε και σε τρίτη λύση για πρόεδρο. Κριτήριο πρέπει να είναι ποιος θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον Καραμανλή και όχι τα πρόσωπα».

Σκληρές αντιπαραθέσεις

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Ευάγ. Βενιζέλου εξαπέλυσαν χτες ο Στ. Τζουμάκας, ο Γ. Παναγιωτακόπουλος και ο Χρ. Πολυζωγόπουλος. Τα τρία μέλη του ΠΣ κατηγόρησαν τον Ευάγ. Βενιζέλο ότι είναι «εκφραστής δεξιάς πολιτικής» και μίλησαν για «αποστασία του 1965»...

Απαντώντας ο Ευάγ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον Χρ. Πολυζωγόπουλο τονίζοντας: «Πρόσεξε πώς μιλάς σε εμένα, μην ξεχνάς ποιος σε στήριξε στο Ασφαλιστικό». Στον Στ. Τζουμάκα επιτέθηκαν και άλλα στελέχη του ΠΣ, τα οποία τον κάλεσαν να σταματήσει την επίθεση προς τα ΜΜΕ και να κατονομάσει τα συμφέροντα που υπονοεί... Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στ. Τζουμάκας κατονόμασε επιχειρηματία και διευθυντικό στέλεχος συγκεκριμένου συγκροτήματος στο χώρο των ΜΜΕ.

Η Β. Παπανδρέου σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σαφές πολιτικό στίγμα και ότι «το 2004 κρύψαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί». Η Φ. Γεννηματά είπε το ΠΑΣΟΚ είναι «το ριάλιτι του χειμώνα», ενώ ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε ότι «η κοινωνία δεν είναι μπαγκλαβάς να τον κόβουμε και να παίρνουμε ένα κομμάτι. Είναι πιο σύνθετοι οι λόγοι που χάσαμε, πάντα υπήρχαν στο ΠΑΣΟΚ προσωπικές στρατηγικές τώρα όμως είναι περισσότερο ευδιάκριτες παρά ποτέ και αυτό είναι συνταγή ήττας».

Ο Π. Κουκουλόπουλος ζήτησε να έχει γραφείο ο Βενιζέλος στη Χαριλάου Τρικούπη.

Το πρόγραμμα των διαδικασιών

Η εισήγηση για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου προέδρου έγινε από τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ν. Αθανασάκη και μ' αυτές, όπως είπε, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης «συμφώνησαν όλοι». Πάντως, σύμφωνα με άλλες πηγές, τη συμβιβαστική λύση για 11 Νοέμβρη έδωσε η Β. Παπανδρέου. Στις εκλογικές διαδικασίες θα μπορέσουν να πάρουν μέρος τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ με βάση το υπάρχον μητρώο μελών και όσοι εγγραφούν σε αυτό το επόμενο διάστημα.

Βάσει των επίσημων ανακοινώσεων του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούση, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 6 - 7 Οκτώβρη και στη συνέχεια θα συγκληθεί η Εθνική Συνδιάσκεψη στις 3 - 4 Νοέμβρη. Μετά την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοέμβρη, θα γίνει το τακτικό Συνέδριο, πιθανά στις αρχές του επόμενου χρόνου. Εξάλλου, σε νέο Πολιτικό Συμβούλιο, που θα συγκληθεί το επόμενο διάστημα, θα εκτιμηθούν οι «εκλογικές επιδόσεις» του ΠΑΣΟΚ, μετά από εισήγηση που θα παρουσιάσει η επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τους: Π. Κουκουλόπουλο, Μ. Κοπά, Φ. Γεννηματά, Γ. Παναγιωτακόπουλο και Χρ. Πολυζωγόπουλο.

Ο Ν. Αθανασάκης, επίσης, τόνισε ότι συμφωνήθηκε «να μη μαζευτούν υπογραφές στο Εθνικό Συμβούλιο για την κατάθεση υποψηφιοτήτων, όπως προβλέπει το καταστατικό», αφού, όπως είπε, «οι διατάξεις έχουν μπει για να επιβεβαιώσουν ότι έχουμε αξιόπιστους υποψήφιους και σ' αυτή την περίπτωση δε χρειάζεται. Το Εθνικό Συμβούλιο απλά θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες».

Επίθεση στον Βενιζέλο

Εξάλλου, ένταση προκλήθηκε χτες έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη, όταν ο Ευάγ. Βενιζέλος δέχτηκε επίθεση με καφέ, λίγο πριν μπει στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χ. Τρικούπη. Ο καφές χύθηκε στην πλάτη του, ενώ με δηλώσεις έκανε λόγο για προσπάθεια κάποιων να «επιστρέψουμε στον τραμπουκισμό και στον μεσαίωνα», προσθέτοντας πως «πρέπει να διαφυλάξουμε το ήθος της δημοκρατικής παράταξης και τον πολιτικό πολιτισμό». Το επεισόδιο καταδίκασαν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, εκ μέρους του προέδρου του Γ. Παπανδρέου, καθώς και στελέχη του κόμματος. Το πρόσωπο που πέταξε το ποτήρι του καφέ έχει κάνει ανάλογες ενέργειες και στο παρελθόν σε βάρος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, του Ε. Γιαννόπουλου, του Σ. Κορκολή και του Τζίμη Πανούση. Σε βάρος του κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά από τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλο. Με αφορμή το επεισόδιο, υπήρξε και δεκάλεπτη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ευάγ. Βενιζέλο πριν την έναρξη του Πολιτικού Συμβουλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ