ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις «μεταρρυθμίσεις»

Αλλεπάλληλες συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους υπουργούς για να καθοριστούν συγκεκριμένες προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα για την προώθηση των ανατροπών στα λαϊκά δικαιώματα

«Πυρετός» συσκέψεων, διαβουλεύσεων και προετοιμασιών επικρατεί στην κυβέρνηση ενόψει της εφόδου κατά των λαϊκών δικαιωμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Απαντες οι υπουργοί περνάνε από το Μέγαρο Μαξίμου όπου σε συνεργασία με τον Κ. Καραμανλή καθορίζονται συγκεκριμένες προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να συντονιστεί καλύτερα η ολομέτωπη επίθεση με στόχο την ανατροπή των λαϊκών δικαιωμάτων.

Από τις δηλώσεις που έκαναν χτες οι υπουργοί, προκύπτουν σε αδρές γραμμές τα θέματα που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα, αλλά σαφέστερη εικόνα θα υπάρξει με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων την επόμενη βδομάδα. Σε κάθε περίπτωση στην πρώτη γραμμή είναι η άμεση έναρξη του «διαλόγου» για την «επίλυση» του ασφαλιστικού. Ηδη, με τη βοήθεια «εκθέσεων» διαφόρων «διεθνών οργανισμών», έχει ξεκινήσει μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση με στόχο τον εκβιασμό και την ιδεολογική τρομοκρατία των λαϊκών στρωμάτων, η οποία θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με τη συνδρομή της «επιτροπής σοφών» υπό τον Ν. Αναλυτή.

Παράλληλα, αρχίζει να βγαίνει σιγά σιγά στο προσκήνιο η ανάγκη για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και μάλιστα στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Ενδεικτική είναι η χτεσινή δήλωση του υπουργού Απασχόλησης Β. Μαγγίνα, ο οποίος αίφνης αναγόρευσε σε δεύτερο ζήτημα μετά το ασφαλιστικό την αντιμετώπιση της ανεργίας: «Το ποσοστό της ανεργίας ασφαλώς έχει πέσει, μπορεί όμως να μειωθεί περισσότερο (...) και με άλλες δράσεις και παρεμβάσεις», είπε χαρακτηριστικά. Στην «ατζέντα», είναι γνωστό, η ΕΕ έχει βάλει την πλήρη «απελευθέρωση» των απολύσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Αμεσα όμως θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2008, ο οποίος, όπως αποσαφήνισε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης, θα κινείται στο πλαίσιο της απόφασης της ΕΕ για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς το 2010. Πράγμα που σημαίνει πιο άγρια λιτότητα, νέους έμμεσους φόρους, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. Για τις τελευταίες, ο νέος υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις όταν ρωτήθηκε για την τύχη της Ολυμπιακής, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα και τις προεκλογικές δηλώσεις του Κ. Καραμανλή σύμφωνα με τις οποίες η Ολυμπιακή θα κλείσει «αν δεν μπορέσουμε να βρούμε το σημείο συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή έστω στη δικαστική διαμάχη».

Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση παρατηρεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Επίσημα τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι δεν αναμειγνύονται στα εσωτερικά, ενώ στο ερώτημα ποιον από τους δύο (Γ. Παπανδρέου ή Βενιζέλο) προτιμούν για αρχηγό, απαντούν με το αφοπλιστικό ότι και «οι δύο είναι ΠΑΣΟΚ»... Ωστόσο, δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν μία ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα μπορούσε να βάλει πλάτες στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων είτε με τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών είτε με την υποστήριξή τους από τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των συνδικάτων που επηρεάζει το ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τα του οίκου της η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον άριστο συντονισμό και στον έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ώστε να μη χαθεί καμία «μάχη» λόγω της αυτοδυναμίας των 152 εδρών. Αυτή είναι η βασική αποστολή του Δ. Σιούφα που θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα για πρόεδρος της Βουλής. Ταυτόχρονα όμως αναζητείται έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος για να αναλάβει τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και που θα κρατά σε διαρκή εγρήγορση τους γαλάζιους βουλευτές.


FYROM
«Μακεδονία» και για τον Καναδά

Ο Καναδάς αναγνώρισε τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στέλνοντας στη νέα ελληνική κυβέρνηση το αμερικανικό μήνυμα - απαίτηση για απόλυτη ταύτιση με τη γενικότερη βαλκανική πολιτική της Ουάσιγκτον

Το σαφές μήνυμα των αμερικανικών προθέσεων να κλιμακώσουν την πίεση προς τη νέα και με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ελληνική κυβέρνηση διακρίνουν στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πίσω από την αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από την κυβέρνηση του Καναδά, μόλις τέσσερις μέρες μετά από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Οπως είναι γνωστό, ο Καναδάς αποτελεί το σημαντικότερο, μετά ίσως από τη Βρετανία, «εξάρτημα» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η κίνησή του να αναγνωρίσει τη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενη από την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι αμερικανικές πιέσεις προς την Αθήνα δεν αποσκοπούν στην απρόσκοπτη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η οποία θεωρείται δεδομένη από την αμερικανική διπλωματία, αλλά σε μια γενικότερη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης Καραμανλή με την αμερικανική βαλκανική πολιτική και την υπονόμευση των ρωσικών ενεργειακών πρωτοβουλιών στην περιοχή.

Η ΠΓΔΜ

Οπως έχει γράψει ο «Ρ» πριν ακόμη προκηρυχτούν οι ελληνικές εκλογές, η κυβέρνηση είχε «κατανοήσει» την αμερικανική απαίτηση για την απρόσκοπτη προώθηση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχτεί πως δεν υπάρχει απάντηση στον εκβιασμό που ωμά τίθεται από την Ουάσιγκτον. Ο εκβιασμός αυτός συνοψίζεται στη δυνατότητα που ήδη έχει η ΠΓΔΜ να ζητήσει από τη ΓΣ του ΟΗΕ να κατοχυρωθεί η συνταγματική ονομασία της χώρας, με το επιχείρημα ότι η πλειοψηφία των χωρών - μελών αναγνωρίζουν διμερώς αυτή τη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Καθώς μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να αποτραπεί από την Αθήνα, ενδεχομένως θα αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ως δικαιολογία για τη συμφωνία της να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ, έστω και χωρίς να έχει επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας. Αλλωστε, όπως υπογραμμίζουν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ, το πρόβλημα αυτό έχει πλέον επιλυθεί στην πράξη, καθώς η πλειοψηφία των χωρών - μελών του ΟΗΕ, αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ, ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Για τα μάτια...

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαμαρτυρηθεί και, όπως λένε οι ανακοινώσεις από το ΥΠΕΞ, η Ντόρα Μπακογιάννη μετέφερε την έντονη ελληνική δυσαρέσκεια σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καναδό ομόλογό της.

«Η απόφαση αυτή δε μας ικανοποιεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. «Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Καναδό ομόλογό της εντός της ημέρας για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης και να επιβεβαιώσει τη σταθερότητα και αποφασιστικότητα της ελληνικής πολιτικής στο ζήτημα της ονομασίας» επισήμανε ο Γ. Κουμουτσάκος. Παράλληλα, τόνισε ότι «αυτή η απόφαση δυσαρεστεί τις εκατοντάδες χιλιάδες των Καναδών πολιτών ελληνικής καταγωγής που ζουν εκεί». Ο Γιώργος Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση του Καναδά αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα για χρήση στις διμερείς τους σχέσεις, ενώ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ονομασία ΠΓΔΜ σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως καθορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ικανοποίηση στα Σκόπια

Ιδιαίτερη έμφαση στην αναγνώριση έδωσαν τα μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια, δεδομένης και της συμμετοχής του Καναδά στην «G8».

Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων «Σίτελ» έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ο Καναδάς γίνεται η 123η χώρα που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία. Ο επίσης ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός «Κανάλι 5» σχολίασε ότι η ενέργεια αυτή του Καναδά, αποτελεί σημαντική εξέλιξη στον μακροχρόνιο αγώνα της ΠΓΔΜ για την προάσπιση και καθιέρωση του συνταγματικού της ονόματος. «Η αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος της χώρας μας από τον Καναδά θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκή και σημαντική για τη "Μακεδονία", αν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι ο Καναδάς ανήκει στην ομάδα των οκτώ πλουσιότερων κρατών στον κόσμο, G8» μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ