ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ»
Ολα πάνε πρίμα για το κεφάλαιο

Ο «Ρ» αποκαλύπτει το σχέδιο του εγγράφου που η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στα αρμόδια όργανα της ΕΕ μέσα στον Οκτώβρη

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην απαρέγκλιτη ρότα της στρατηγικής της Λισαβόνας και στην προώθηση των αντιλαϊκών εκείνων μέτρων που κρίνονται αναγκαία για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αποτυπώνει η Εκθεση Προόδου 2007 για το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, το σχέδιο της οποίας αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ». Η έκθεση, στην οποία προαναγγέλλεται και η ένταση της ολομέτωπης επίθεσης το επόμενο διάστημα, αναμένεται μέσα στον Οκτώβρη να κατατεθεί στα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Πρόκειται για την περιοδική αναφορά που οι κυβερνήσεις όλων των κρατών - μελών της ΕΕ συμφώνησαν να καταθέτουν κάθε φθινόπωρο, καταγράφοντας τα βήματα που έχουν σημειωθεί για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας, όπως αυτοί επανακαθορίστηκαν μετά την Εαρινή Σύνοδο το Μάρτη του 2005.

Το κείμενο, που συνέταξε η ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνει ότι ταυτόχρονα με την αντιασφαλιστική λαίλαπα, που περνά σε νέα φάση κλιμάκωσης, εντείνεται η επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, μέσα από την «ελαστικοποίηση» της απασχόλησης, την προώθηση της λεγόμενης ευελφάλειας, την παράδοση των ανέργων στις επιχειρήσεις ως στρατιά φτηνών εργατών κλπ. Επαληθεύεται και μ' αυτό τον τρόπο η θέση των ταξικών δυνάμεων ότι το πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων πάει χέρι χέρι με την αφαίρεση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, όσων έχουν απομείνει ακόμα.

Η πρώτη σελίδα του εγγράφου που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ»
Η πρώτη σελίδα του εγγράφου που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ»
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το ότι, σαν πρώτο τεκμήριο για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της υπέρ του κεφαλαίου, η κυβέρνηση καταθέτει την ενίσχυση των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης». Ισχυριζόμενη, μάλιστα, ότι με αυτόν τον τρόπο κατόρθωσε να μειώσει την ανεργία, ειδικά σε «ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες» όπως η νεολαία, οι γυναίκες και οι μεγάλοι σε ηλικία εργαζόμενοι. «Θα έπρεπε να σημειωθεί ότι η πτώση της ανεργίας είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη», τονίζουν θριαμβολογώντας προκλητικά οι συντάκτες της Εκθεσης.

Η Εκθεση υπογραμμίζει: «Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση της απασχόλησης των νέων. Ετσι, ανάμεσα σ' άλλα πράγματα: Τα γενικά προγράμματα του ΟΑΕΔ (που απευθύνονται σε όλους τους άνεργους), όπως και οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, παρείχαν μεγαλύτερες επιδοτήσεις για την προώθηση της απασχόλησης ή της αυτο-απασχόλησης των ανέργων μέχρι 30 χρονών, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός ατόμων από αυτή την ηλικιακή κατηγορία να ευνοηθούν από αυτά τα προγράμματα». Σαν ένα από τα πιο θεαματικά μέτρα, η έκθεση καταγράφει την επιδότηση - κοροϊδία με 12.000 ευρώ 4.000 αποφοίτων από τα πανεπιστήμια για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.

Στο στόχαστρο μακροχρόνια άνεργοι και γυναίκες

Ανάλογες στοχευμένες παρεμβάσεις έγιναν, σύμφωνα με την έκθεση, και σε άλλες «ευαίσθητες ομάδες», όπως οι γυναίκες. Αναφέρονται τα προγράμματα κατάρτισης, μερικής απασχόλησης και ημιαπασχόλησης του ΟΑΕΔ, τα οποία, σύμφωνα με την έκθεση «είχαν σαν αποτέλεσμα 40.500 γυναίκες να ωφεληθούν από τα προγράμματα απασχόλησης/αυτοαπασχόλησης την περίοδο από 1/1/2006 έως 30/4/2007». Τα ποσά είναι ενδεικτικά του μεγέθους της εκμετάλλευσης και της κοροϊδίας που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες άνεργες σε όλη τη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους (άνω των 50), από τους οποίους 5.150 ενεπλάκησαν την ίδια περίοδο σε κάποιο πρόγραμμα απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα για τα προγράμματα απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης που περιγράφει η κυβέρνηση στην Εκθεση:

Τον περασμένο Ιούνη ο ΟΑΕΔ ανακοίνωνε ακόμα μια φορά προγράμματα με τα οποία ισχυριζόταν ότι δημιουργούσε «συνολικά 22.600 ευκαιρίες απασχόλησης». Καλούσε λοιπόν ανέργους 22 έως 40 ετών - μεταξύ άλλων - να δουλέψουν σε προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» (STAGE) με 25 ευρώ τη μέρα, δηλαδή κάτω ακόμα και από το κατώτερο μεροκάματο που προβλέπει η ΕΓΣΕΕ και σήμερα είναι 29,39 ευρώ, ή με 30 ευρώ, αν ήταν κάτοχοι «πτυχίων ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ισότιμων τίτλων σπουδών». Η επιδότηση που θα δινόταν στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν τους ανέργους θα σταματούσε μετά από 18 μήνες. Μαζί ανακοινώνονταν και «προγράμματα ολοκληρωμένης παρέμβασης σε επίπεδο νομών», για τα οποία παινεύεται ιδιαίτερα η κυβέρνηση στην Εκθεση Προόδου 2007. Σ' αυτή την περίπτωση, η επιδότηση για την πρόσληψη των ανέργων φτάνει τα 16 ή τα 20 ευρώ τη μέρα, δηλαδή ποσοστό 50%-65% του κατώτατου μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη!

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί και για τη δημιουργία του Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους μακροχρόνια ανέργους. «Το ταμείο προβλέπει την παροχή επιδόματος στους άνεργους που συμμετέχουν σε δραστηριότητες κατάρτισης και επανακατάρτισης και προνομιακές παροχές για την απασχόληση σε κοινωνική εργασία» εξηγεί χαρακτηριστικά η Εκθεση.

Σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Αναφερόμενοι στις «συνέπειες της παγκοσμιοποίησης» και τη «διαδικασία αναδιάρθρωσης» των επιχειρήσεων, οι συντάκτες της Εκθεσης εξηγούν πώς η κυβέρνηση προσπαθεί να χειριστεί τα αποτελέσματα και να δουλέψει για τη «σύνδεση της εργατικής προσφοράς και ζήτησης». Ετσι, ανάμεσα σ' άλλα η Εκθεση αναφέρεται:

  • Στα μέτρα με τα οποία προωθείται η απόλυτη προσαρμογή της εκπαίδευσης (όλων των βαθμίδων, από το προσχολικό μέχρι το πανεπιστημιακό επίπεδο) στις ανάγκες της αγοράς. Για την υποκατάσταση της παιδείας από την κατάρτιση, των γνώσεων από τις δεξιότητες. «Το 2006 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα για την προώθηση ευρηματικών μεθόδων διδασκαλίας... Αυτό το πρόγραμμα συνδέει απευθείας τη γνώση που απαιτείται από τους φοιτητές με τη γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται από μια εξειδικευμένη θέση εργασίας όπου ο φοιτητής θα τοποθετηθεί», τονίζεται.
  • Στη συγκρότηση ειδικής επιστημονικής Επιτροπής το Μάρτη του 2007 με αρμοδιότητα να καταθέσει προτάσεις για το «διάλογο» που θα γίνει πάνω στην «Πράσινη Βίβλο για τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου». Εξηγώντας σε ποια κατεύθυνση θα «εκσυγχρονιστεί» η εργατική νομοθεσία, ιθύνοντες του υπουργείου Απασχόλησης έχουν μιλήσει για την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κλπ. Σ' αυτό ακριβώς το σημείο η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται και την ταχύτητα με την οποία έδρασε για τη διεξαγωγή ενός «ευρύ διαλόγου με τους "κοινωνικούς εταίρους", τα πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς» ώστε να διαμορφωθεί η θέση της χώρας απέναντι στην «Πράσινη Βίβλο». Πράγματι, ο «διάλογος» που επικαλείται η κυβέρνηση ήταν ευρύτατος, αφού περιλάμβανε όλους τους πρόθυμους να συμπράξουν στο νέο αντεργατικό πογκρόμ, όπως ο ΣΕΒ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, το ΠΑΣΟΚ κ.ά.
  • Στο θέμα της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, στην Εκθεση καταγράφεται η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα, τόσο επί ΠΑΣΟΚ, όσο και επί ΝΔ στο θέμα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. «Η Ελλάδα έχει ήδη ένα αποδεκτό σύστημα από ευέλικτες μορφές απασχόλησης» σημειώνει η Εκθεση, με ευθείες αναφορές σε νόμους της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Επίσης, καταγράφεται η ανάγκη για παραπέρα προώθηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αφού «η βασική μας θέση αφορά επίσης κάθε πρωτοβουλία που πρέπει να αναληφθεί για την ανάπτυξη των πολιτικών ευελφάλειας, με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση». Εκφράζεται, ωστόσο, η ανησυχία ότι παρά την προωθημένη νομοθεσία, «εργοδότες και εργαζόμενοι δε δείχνουν να έλκονται από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης», οι οποίες παραμένουν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Η μερική απασχόληση - σημειώνεται - το 2006 ήταν στο 5,5% της συνολικής απασχόλησης, από 4,8 το 2005».
Ζεστό χρήμα στους εταίρους

Ανταμείβοντας τέλος τους «κοινωνικούς εταίρους» για τις υπηρεσίες τους, στην Εκθεση Προόδου σημειώνεται ότι «το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, στα πλαίσια της "Προγραμματικής Συμφωνίας" θα δώσει πάνω από το 2% των πόρων από το Λειτουργικό Πρόγραμμα Ανθρωπίνων Πόρων στους κοινωνικούς εταίρους ειδικά για να βελτιώσουν τη θεσμική τους ικανότητα» στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων. Πρόκειται για ευθεία αναφορά σε προγράμματα που σχετίζονται με τη διά βίου κατάρτιση και τα οποία αναλαμβάνουν τόσο οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, όσο και οι κάθε είδους Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που αποκτούν τον τίτλο του «κοινωνικού εταίρου».


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ