ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Μεγάλο ξεπούλημα από Θράκη μέχρι Ρόδο!

Με ιμάντα την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προχωρά στην παραχώρηση 10 σημαντικών δημόσιων εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα για να γίνουν επιχειρηματικά πάρκα, εμπορικά κέντρα, πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, γήπεδα γκολφ, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και κέντρα θαλασσοθεραπείας

Η παράδοση της δημόσιας έκτασης 2.600 στρεμμάτων της παραλιακής ζώνης της Ζαχάρως στην εμπορευματοποίηση, με την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και του αντίστοιχου δήμου, δεν είναι παρά η «κορυφή του παγόβουνου» της επιχείρησης «γενικό ξεπούλημα» της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», στα σκαριά από την κυβέρνηση και την ΚΕΔ υπάρχει ένας κατάλογος από 10 τουλάχιστον μεγάλες δημόσιες εκτάσεις ανά την Ελλάδα, που πρόκειται στο άμεσο μέλλον - και στο όνομα μιας δήθεν «αξιοποίησης» - να παραχωρηθούν, με τον έναν ή άλλον τρόπο, στο μεγάλο κεφάλαιο και να μετατραπούν σε «φιλέτα» κερδοσκοπίας.

Τα σχέδια που έχουν δρομολογηθεί και αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ» αφορούν τις εξής περιοχές:

  • Γούρνες στο Ηράκλειο Κρήτης έκτασης 738 στρεμμάτων.
  • Νέα Μηχανιώνα στη Θεσσαλονίκη, 680 στρέμματα.
  • Λιμανάκια Λάρδου στη Ρόδο, 105 στρέμματα.
  • Ερμιονίδα στην Αργολίδα, 153 στρέμματα.
  • Βαθύ στη Σάμο, 939 στρέμματα.
  • Αλυκές στη Ζάκυνθο, 170 στρέμματα.
  • Καϊμακτσαλάν στα όρια των Νομών Πέλλας και Φλώρινας, 18.000 στρέμματα.
  • Πρώην Φωνή της Αμερικής στην Ξάνθη, 8.000 στρέμματα.
  • Πρασονήσι, Καττάβια - Ρόδου, 3.000 στρέμματα.
  • Δέλτα Πηνειού, του Δήμου Ευρυμενών της Λάρισας, 5.200 στρέμματα.
Υπάρχουν μνηστήρες...

Λιμανάκια Λάρδου, Ρόδος
Λιμανάκια Λάρδου, Ρόδος
Οι περισσότερες από τις εκτάσεις είναι παραθαλάσσιες, βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, ενώ περιλαμβάνουν ή και γειτνιάζουν με υγρότοπους, δάση και άλλα προστατευόμενα φυσικά οικοσυστήματα...

Παρ' όλα αυτά η ΚΕΔ - κατόπιν, φυσικά, σχετικών εντολών της κυβέρνησης - σχεδιάζει να τις παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο, είτε απευθείας, είτε μέσω των περιβόητων ΣΔΙΤ. Τι πρόκειται να αναπτυχθεί εκεί; Επιχειρηματικό πάρκο, εμπορικά κέντρα, πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, γήπεδα γκολφ, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, κέντρα θαλασσοθεραπείας (τα λεγόμενα SPA) και γενικότερα τουριστικές εγκαταστάσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ήδη προτάσεις από ντόπιους και ξένους ομίλους που έχουν βάλει «στο μάτι» τα δημόσια αυτά «φιλέτα». Αντίστροφα, κρούσεις για να επιδείξουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον έχουν γίνει και από την κυβέρνηση...

Η όλη επιχείρηση επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ - όπως άλλωστε και αυτών του ΠΑΣΟΚ - καθορίζεται από την αντίληψη ότι η γη, τα δάση και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον δεν αποτελούν δημόσιο αγαθό, αλλά εμπόρευμα που μπορεί να γίνεται αντικείμενο στυγνής κερδοσκοπίας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς. Η πολιτική αυτή, άλλωστε, με οδηγό την ένταση της εμπορευματοποίησης της γης ως διεξόδου στη συσσώρευση κερδών του κεφαλαίου, αναπτύσσεται και με άλλες μορφές: Την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων. Τη μετατροπή του Εθνικού Κτηματολογίου σε ...«Εθνικό Καταπατολόγιο». Την εκπόνηση του Εθνικού και των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων, που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου κ.ά.


Ερμιονίδα Νομού Αργολίδας
Ερμιονίδα Νομού Αργολίδας

Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης
Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης

Αλυκές, Ζάκυνθος
Αλυκές, Ζάκυνθος

Νέα Μηχανιώνα, Θεσσαλονίκη
Νέα Μηχανιώνα, Θεσσαλονίκη

Δέλτα Πηνειού, Δήμος Ευρυμενών
Δέλτα Πηνειού, Δήμος Ευρυμενών

Πρασονήσι, Ρόδος
Πρασονήσι, Ρόδος

Φωνή της Αμερικής, Ξάνθη
Φωνή της Αμερικής, Ξάνθη

Βαθύ, Σάμος
Βαθύ, Σάμος

Βόρας, Καϊμακτσαλάν
Βόρας, Καϊμακτσαλάν

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Πώς η ΚΕΔ διαφημίζει τα φιλέτα

Ας δούμε όμως αναλυτικά πώς η ίδια η ΚΕΔ περιγράφει τα σχέδιά της για όλες αυτές τις εκτάσεις σε υλικά με τα οποία διαφημίζει το επικείμενο ξεπούλημα.

Γούρνες Ηρακλείου

Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο, που βρίσκεται 16 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου Κρήτης, συνολικής έκτασης 738 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 121 έχουν αποδοθεί στο ΓΕΑ για τη στέγαση του προσωπικού της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στο χώρο λειτουργούσε μέχρι το 1994 Αμερικανική Βάση Τηλεπικοινωνιών, ενώ το 1999 η έκταση καταγράφηκε ως Δημόσιο Ακίνητο.

Η ΚΕΔ ανέθεσε την εκπόνηση Μελέτης Αξιοποίησης του ακινήτου, ενώ παράλληλα παραχώρησε για αξιοποίηση στους τοπικούς αναπτυξιακούς και ερευνητικούς φορείς του Νομού Ηρακλείου τμήματα του ακινήτου συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων και υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη του ακινήτου.

Από τη Μελέτη Αξιοποίησης, προτείνεται η ανάπτυξη στο ακίνητο Οργανωμένης Περιοχής Παροχής Υπηρεσιών, η οποία θα αποτελείται από δύο λειτουργικές ενότητες - το Επιχειρηματικό Πάρκο και το Πάρκο Αναψυχής. Η αξιοποίησή του θα γίνει με επιλογή ιδιώτη Επενδυτή, μετά από Διεθνή Δημόσιο Διαγωνισμό, ο οποίος θα αναλάβει την ανάπτυξη και διαχείριση των ελεύθερων χώρων του Ακινήτου, έκτασης περίπου 450 στρεμμάτων.

Η αξιοποίηση του ακινήτου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης

Το ακίνητο συνολικής έκτασης περίπου 680 στρεμμάτων, βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ακίνητο, εκτός σχεδίου, με αμμώδη παραλία στην πλευρά του Θερμαϊκού, που γειτνιάζει με το χώρο των αλυκών Μηχανιώνας, έναν πλούσιο υγροβιότοπο. Το ακίνητο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο λόγω φυσικού κάλους και μεγέθους, όσο και λόγω θέσης, απόστασης και εύκολης πρόσβασης από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα, τμήμα του ακινήτου, εμβαδού περίπου 300 στρεμμάτων, θα παραχωρηθεί για τη δημιουργία του «Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος».

Η ΚΕΔ εκπονεί Μελέτη Αξιοποίησής της, με λειτουργίες αναψυχής, εμπορίου, κατοικίας, τουρισμού, αθλητισμού κ.ά. Η πρόταση αξιοποίησης θα υλοποιηθεί μέσω ανάπτυξης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού ή Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Πρασονήσι Ρόδου

Πρόκειται για βραχονησίδα στο νοτιότατο άκρο της Ρόδου 3.000 στρεμμάτων, που συνδέεται με τη Ρόδο με μεγάλη αμμώδη διάβαση η οποία αρκετές φορές το χρόνο είναι καλυμμένη από τα νερά της θάλασσας. Η νησίδα και η απέναντι χερσαία περιοχή, είναι αντικείμενο Μελέτης που συντάσσεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (!) και βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο τις δυνατότητες αξιοποίησης.

Η ΚΕΔ βρίσκεται σε συνεννόηση με το Δήμο Νότιας Ρόδου, ο οποίος εκπονεί Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και με άλλες Υπηρεσίες, προκειμένου να συμφωνηθεί πλαίσιο συνεργασίας.

Σκοπός της μελέτης που εκπονείται από την ΚΕΔ είναι να ληφθούν υπόψη τα συμπεράσματά της από τη μελέτη και... να οριστούν τελικά χρήσεις που να προσδώσουν στο ακίνητο δυνατότητες ανάπτυξης!

Λιμανάκια Λάρδου Ρόδου

Το ακίνητο, συνολικής έκτασης 105,3 στρεμμάτων, είναι παραλιακή έκταση που βρίσκεται στην περιοχή της Κοινότητας Λάρδου στη θέση Κούλουμα.

Πρόκειται για δασική έκταση εντός ΖΟΕ εκ της οποίας τμήμα, έκτασης 52 στρεμμάτων εμπίπτει σε περιοχή ΖΟΕ όπου, όπως υποστηρίζει η ΚΕΔ, επιτρέπονται τουριστικές εγκαταστάσεις. Το ακίνητο είναι εκτός σχεδίου και ελέγχεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, χωρίς όμως να απαγορεύεται η δόμηση!

Σύμφωνα με τους κανονισμούς δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές, είναι δυνατή η κατασκευή τουριστικής μονάδας επιφάνειας περίπου 5.300 τ.μ., στο εκμεταλλεύσιμο τμήμα του ακινήτου. Η ανάπτυξη του ακινήτου θα γίνει σε συνεργασία με ιδιώτες και τη συμμετοχή του Δήμου.

Ερμιονίδα Αργολίδας

Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στο Δήμο Ερμιόνης, επιφάνειας περί τα 153 στρέμματα. Η έκταση, η οποία έχει προκύψει από την αποξήρανση λίμνης, αποτελεί παλαιό αιγιαλό και διαθέτει παραλιακό πρόσωπο, το οποίο εκτείνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου περίπου.

Το ακίνητο εντάσσεται στη γεωγραφική τουριστική «ενότητα» που περιλαμβάνει τα οικιστικά κέντρα της Ερμιόνης, της Θερμήσιας και του Πόρτο Χελίου. Περιοχή που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και συγκροτημάτων παραθεριστικής κατοικίας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή σχεδιάζεται να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια, σημαντική τουριστική επένδυση, η οποία θα περιλαμβάνει την κατασκευή γηπέδου γκολφ, ξενοδοχείων και συγκροτήματος κατοικιών σε έκταση 1.600 στρεμμάτων.

Το ακίνητο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και είναι δυνατή η ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων ή κατοικιών. Στην πρώτη περίπτωση η επιτρεπόμενη δόμηση επί του ακινήτου ανέρχεται σε 20 στρέμματα. Εξετάζονται οι εναλλακτικές μορφές αξιοποίησης του ακινήτου, μέσω συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικιστικών συγκροτημάτων, ή και συνδυασμός των προηγουμένων.

Βαθύ Σάμου

Πρόκειται για δημόσια έκταση συνολικής επιφάνειας 939,1 στρεμμάτων στο Δήμο Βαθέος, στο νησί της Σάμου. Το ακίνητο βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, σε απόσταση 5 χλμ. από την πρωτεύουσα, το Βαθύ. Βρίσκεται εκτός σχεδίου και είναι δυνατή η ανάπτυξη κατοικιών και εγκαταστάσεων τουρισμού και αναψυχής, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Σε τμήμα του ακινήτου επιτρέπεται επίσης η ανάπτυξη εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας. Η πραγματική εκμεταλλεύσιμη επιφάνεια είναι μικρότερη και προκειμένου για οικιστική ανάπτυξη, που απαιτεί ρυμοτόμηση της περιοχής, μετά και τη χάραξη του αιγιαλού, υπολογίζεται ότι η τελική επιφάνεια θα φτάσει τα 400 στρέμματα περίπου.

Στην παρούσα φάση εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι εκμετάλλευσης του ακινήτου, μέσω συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικιστικών συγκροτημάτων ή και συνδυασμό των προηγουμένων.

Αλυκές Ζακύνθου

Πρόκειται για δημόσια έκταση συνολικού εμβαδού 170.250 τ.μ. στο Δήμο Αλυκών, στο νησί της Ζακύνθου, σε απόσταση περί τα 14 χλμ. από την πρωτεύουσά του. Το ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 μ. από το παραλιακό μέτωπο.

Το ακίνητο βρίσκεται στο βορειανατολικό τμήμα του νησιού, στη θέση που βρίσκονταν οι πρώην αλυκές. Είναι εκτός σχεδίου και είναι δυνατή η ανάπτυξη σε αυτό τουριστικών εγκαταστάσεων ή κατοικιών, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας για τα εκτός σχεδίου γήπεδα.

Στην πρώτη περίπτωση η επιτρεπόμενη δόμηση επί του ακινήτου ανέρχεται σε 24.000 περίπου τετραγωνικά μέτρα. Η ανυπαρξία συμπληρωματικών τουριστικών χρήσεων στην ευρύτερη περιοχή (γήπεδα γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπείας κλπ.) αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη, όπως αναφέρει η ΚΕΔ στο κείμενό της. Στο πλαίσιο αυτό, οι προοπτικές και το επενδυτικό ενδιαφέρον, για την περιοχή γενικότερα και το ακίνητο ειδικότερα, παρουσιάζονται ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς υπάρχει μια ευρεία τουριστική αγορά η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη, αναφέρει η ΚΕΔ. Στην παρούσα φάση εξετάζονται οι εναλλακτικές μορφές αξιοποίησης του ακινήτου, μέσω συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικιστικών συγκροτημάτων, ή και συνδυασμός των προηγουμένων.

Βόρας (Καϊμακτσαλάν)

Το δημόσιο ακίνητο βρίσκεται στο όρος Βόρας ή Καϊμακτσαλάν, στα όρια των Νομών Πέλλας και Φλώρινας, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Πρόκειται για το σημαντικότερο και μεγαλύτερο Δημόσιο Ακίνητο της περιοχής, με έκταση που ανέρχεται σε περίπου 18.000 στρέμματα, στο οποίο λειτουργεί Χιονοδρομικό Κέντρο από το 1995, με πρωτοβουλία της ΝΑ Πέλλας. Στόχος της ΚΕΔ είναι η ανάπτυξη στο ακίνητο μιας ολοκληρωμένης τουριστικής δραστηριότητας, που θα αφορά ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, καθώς και ναυταθλητικές εγκαταστάσεις στις παρόχθιες δημόσιες εκτάσεις της Λίμνης Βεγορίτιδας (πρόκειται για το δημόσιο ακίνητο, συνολικού εμβαδού περίπου 392 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 140 είναι αξιοποιήσιμα).

Η ΚΕΔ πρόκειται να υπογράψει Προγραμματική Συμφωνία για περίοδο μέχρι 49 ετών με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, για τον από κοινού σχεδιασμό και μελέτη του τρόπου ανάπτυξης της υπόψη περιοχής με στόχο την Προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για προσέλκυση επενδυτών.

Ξάνθη

Το δημόσιο ακίνητο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των πομπών της πρώην «Φωνής της Αμερικής» παραδόθηκε στην ΚΕΔ από τους Αμερικανούς στις 15/12/2006. Η έκταση του ακινήτου ανέρχεται σε περίπου 8.000 στρέμματα και σ' αυτή υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής κτισμένης επιφάνειας περίπου 25.000 τ.μ.

Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο ακίνητο με ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά που βρίσκεται στο Νομό Ξάνθης, στις εκβολές του Νέστου Ποταμού. Ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και επιπλέον προστατεύεται από τη διεθνή Σύμβαση Ramsar για υγρότοπους παγκόσμιας σημασίας.

Επίσης, η εν λόγω περιοχή ανήκει στα όρια του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Νέστος - Βιστωνίδα - Ισμαρίδα). Στόχος της ΚΕΔ είναι η αξιοποίηση του ακινήτου μέσα από την ανάδειξη των φυσικών χαρακτηριστικών και προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης και το Διαχειριστικό Φορέα του Εθνικού Πάρκου που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Δέλτα Πηνειού

Πρόκειται για παραλιακό ακίνητο στο δέλτα του Πηνειού ποταμού, έκτασης 5.200 στρεμμάτων, τμήματα του οποίου είναι ελεύθερα, καταπατημένα και εξαγορασμένα. Εχει ήδη εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και εκπονείται Μελέτη Ανάπτυξης οικοτουριστικών εγκαταστάσεων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ