Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007 - αριθ. φύλλου: 9905

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ
Σαράντα χρόνια από τη δολοφονία του

Ο Τσε υπηρέτησε την Κουβανική Επανάσταση με όλες του τις δυνάμεις. Ως επικεφαλής για την εκβιομηχάνιση της χώρας, ως επικεφαλής της αγροτικής μεταρρύθμισης και αργότερα της Κουβανικής Εθνικής Τράπεζας, ως εκπρόσωπος της Κούβας σε διεθνείς διπλωματικές και πολιτικές αποστολές, ως στρατιωτικός ηγέτης την εποχή της Κρίσης των Πυραύλων και της αμερικανικής εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων, ως πολιτικό στέλεχος που κατέβαινε στις λαϊκές μάζες για να τις οργανώσει και να τις εμψυχώσει, ακόμη και ως απλός εργαζόμενος που δε δίσταζε να δώσει πρώτος το παράδειγμα της απλής καθημερινής εθελοντικής δουλιάς, ο Τσε υπήρξε υπόδειγμα επαναστάτη.


ΣΕΛ.  11  -  14


ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Αυλαία σε σκηνικό... μάνατζμεντ

Η νέα καλλιτεχνική περίοδος ξεκινά με τη Λυρική «ακέφαλη» και ταυτόχρονα «αιχμάλωτη» τακτικών που γεννούν πολλές, εύλογες ανησυχίες όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το ίδιο της το μέλλον.


ΣΕΛ.  3
ΘΕΟΦΙΛΩΣ
Αθάνατος λαϊκός ζωγράφος

«Οταν αντιπαραβάλλει κανένας φωτογραφίες του Θεόφιλου με έργα του, αναρωτιέται αν ο ζωγράφος έπλασε τις ζωγραφιές ή εκείνες τον ζωγράφο».


ΣΕΛ.  5
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η νέα γειτονιά του Γαλαξία

Περαστικοί και όχι συνοδοί αποδεικνύονται το Μεγάλο και Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου. Δεκάδες νέοι μικροί γαλαξίες εντοπίστηκαν μεταξύ του Γαλαξία και της Ανδρομέδας.


ΣΕΛ.  7
ΔΙΗΓΗΜΑ
Μια πορτοκαλάδα

«Και οι πενήντα που ερχότανε να πιάσουνε δουλιά στο σκουπίδι, πίνανε ούζο. Μετά πηγαίνανε και ανοίγανε το μεγάλο κανάλι στην κεντρική αγορά και στο γιαχνί σοκάκι και αδειάζανε το γκερίζι με φτυάρια στα βαρέλια, λάσπη από σάπια ψάρια, σκουληκιασμένα κρέατα, κόκαλα, κεφαλάκια, ψόφιες γάτες, ποντίκια, αρουραίοι. Απ' τις αναθυμιάσεις κι απ' τη βρόμα κλείνανε τα μάτια σου. Επρεπε να 'σαι "φτιαγμένος" για ν' αντέξεις. Ητανε η πιο ζόρικια βάρδια».


ΣΕΛ.  8

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ