ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ανεβαίνει στην πρόθεση ψήφου ο Δ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σε απόσταση αναπνοής είναι πλέον η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια και του σημερινού προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, αφού σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, ο τελευταίος προηγείται μόλις κατά 1%.

Η έρευνα αποτελεί την πρώτη σε παγκύπρια κλίμακα και πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 5-19 Σεπτέμβρη, σε δείγμα 1.000 ανθρώπων και η πρόθεση ψήφου σταθμίστηκε με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών του 2006. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα ποσοστά για την πρόθεση ψήφου δίνουν 29% στον Δ. Χριστόφια, 30% στον Τ. Παπαδόπουλο, 26% στον Ι. Κασουλίδη και 1% στον Κώστα Θεμιστοκλέους. Το λευκό έχει ποσοστό 4%, αναποφάσιστοι δηλώνουν το 3% και «δεν απαντώ» το 7%.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το ΑΚΕΛ είναι και τα αποτελέσματα για την πρόθεση ψήφου στο δεύτερο γύρο των εκλογών, όπου επίσης η διαφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ με το σημερινό πρόεδρο είναι ελάχιστη, καθώς 37% δηλώνει υπέρ Χριστόφια, έναντι του 39%, που δηλώνει υπέρ Παπαδόπουλου. Αντίστοιχα σε ενδεχόμενη αναμέτρηση Χριστόφια - Κασουλίδη στο δεύτερο γύρο, ο Δ. Χριστόφιας προηγείται με 43% έναντι 34% του αντιπάλου του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση πρώτο κριτήριο στην επιλογή προέδρου αποτελεί για το 49% τόσο το εθνικό ζήτημα, όσο και τα «προβλήματα εσωτερικής διακυβέρνησης», για το 34% πρώτο είναι το Κυπριακό και για το 11% η εσωτερική πολιτική.

Δεδομένων αυτών, το 26% των ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο να χειριστεί το ζήτημα στην παρούσα φάση τον Δ. Χριστόφια, το 34% τον Τ. Παπαδόπουλο και το 24% τον Ι. Κασουλίδη, ενώ πιο αποδεκτός για το διεθνές περιβάλλον θεωρείται κατά το 32% ο Ι. Κασουλίδης, κατά το 26% ο Τ. Παπαδόπουλος και κατά 23% ο Δ. Χριστόφιας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θεωρείται ότι βρίσκεται πιο κοντά στο λαό, με ποσοστό 43%, με τον σημερινό πρόεδρο να ακολουθεί με 24% και τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ με 16%. Ο Δ. Χριστόφιας, τέλος, κρίνεται ως ο καταλληλότερος να λύσει τα προβλήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, από το 30% των ερωτηθέντων, ενώ οι άλλοι δύο υποψήφιοι έπονται με 29% και 23% αντίστοιχα.

ΟΗΕ και Συρία...

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι μία λύση δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας είναι εφικτή, χωρίς να χρειαστεί να θυσιαστεί η δικαιοσύνη για χάρη της ειρήνης.

Το ζήτημα του πλοίου που απέπλευσε από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου με προορισμό τη Λαττάκεια της Συρίας, που πυροδότησε συζητήσεις για ύπαρξη μυστικής συμφωνίας σύνδεσης των λιμένων του ψευδοκράτους με τη Συρία και έφερε ένταση στις σχέσεις Λευκωσίας - Δαμασκού, φαίνεται να παίρνει τέλος, με τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων ότι η Συρία αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Ανάλογη ήταν και η θέση του Σύρου υπουργού Εξωτερικών στη συνάντηση που είχε, στο περιθώριο των εργασιών της Συνέλευσης του ΟΗΕ, με την Κύπρια ομόλογό του, Ερατώ Μαρκουλλή, όπου και τη διαβεβαίωσε ότι θα διερευνήσει ο ίδιος το θέμα, σημειώνοντας ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στη θέση της Δαμασκού, απέναντι στη Λευκωσία. Ο Τ. Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας το ζήτημα, έκανε λόγο για υπερβολική προβολή του από τα ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι η Συρία εξακολουθεί να είναι μία πολύ φιλική χώρα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Παίζουν με την εκκρεμότητα οι Αμερικανοί

Με τρόπο μεθοδικό, οι ΗΠΑ εργάζονται για τη συντήρηση και αξιοποίηση της εκκρεμότητας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων. Στόχος της Ουάσιγκτον, όπως εκτιμούν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι η «διόρθωση» της ελληνικής βαλκανικής πολιτικής αλλά και της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί η Αθήνα και ειδικότερα η ελληνορωσική συνεργασία.

Χτες, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς επανέλαβε ότι η χώρα του υποστηρίζει τη διαδικασία μέσω των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας.

Σε ερώτηση πώς σχολιάζει το επεισόδιο που δημιούργησε ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο οποίος προσφώνησε επανειλημμένα τον Πρόεδρο της πΓΔΜ ως Πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ο Μπερνς απέφυγε μεν να τοποθετηθεί αλλά στην απάντησή του επανειλημμένως χρησιμοποίησε τη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ: «Δεν ήμουν εκεί, είπε ο Αμερικανός υφυπουργός και επομένως δε θα έπρεπε να σχολιάσω κάτι στο οποίο δεν ήμουν μάρτυρας. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι συναντήθηκα με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, νωρίς αυτήν τη βδομάδα, καθώς και με τον Μακεδόνα Πρόεδρο, χτες το βράδυ, και είχα μια καλή συζήτηση με αυτόν. Η άποψή μας είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο, πολύπλοκο θέμα μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας και ο πρέσβης Μ. Νίμιτς έχει ένα σπουδαίο ρόλο να διαδραματίσει. Και ελπίζουμε οι δύο κυβερνήσεις να εργαστούν πολύ σκληρά και να φτάσουν σε σοβαρές συνομιλίες, ώστε να βρουν λύση».

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος, τόνισε: «Είμαστε πάντα αισιόδοξοι. Είμαστε διπλωμάτες και βλέπουμε μπροστά. Είναι δύσκολο πρόβλημα, αλλά νομίζω για την Ελλάδα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και βέβαια, είναι ένα υπαρξιακό θέμα για την κυβέρνηση των Σκοπίων, την κυβέρνηση στη Μακεδονία. Ετσι, ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος μεταξύ αυτών των δύο και υποστηρίζουμε τον πρέσβη Νίμιτς και τη διαδικασία».

Ο Νίμιτς

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι είχε χτες ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, ο Μ. Νίμιτς δήλωσε ότι σύντομα θα καλέσει στη Νέα Υόρκη τους συνομιλητές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικόλα Δημητρόφ, για την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης.

«Σήμερα είχα μια καλή συνάντηση με τον πρόεδρο. Ανασκοπήσαμε τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και την κατάσταση με το όνομα, η οποία δεν έχει αλλάξει, καθώς και τις δυνατότητες για το μέλλον», υπογράμμισε ο Μ. Νίμιτς, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσερβενκόφσκι παρουσίασε τη θέση της χώρας του, «που είναι γνωστή και συζητήσαμε πάνω στις πτυχές αυτής της θέσης».

Ο Μ. Νίμιτς τόνισε, επίσης, ότι «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει» στο θέμα της ονομασίας και κρίνει πως ακόμη «δεν έφτασε η στιγμή» για την υποβολή της τρίτης του πρότασης. «Οι προτάσεις είναι χρήσιμες μόνο αν έχουν πιθανότητα επιτυχίας. Εχουν εκφραστεί για το θέμα πολλές ιδέες και επαρκούν για τις συζητήσεις μας. Αν νομίζω ότι είναι χρήσιμο να προσφέρω κάποιες εισηγήσεις, θα το πράξω προς τις δύο πλευρές την κατάλληλη στιγμή», όπως είπε.

ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ
Ασκηση «αντιτρομοκρατικού πολέμου»

Ναυτική άσκηση εκπαίδευσης σε ρόλους εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης πραγματοποιούν το διάστημα 27 Σεπτέμβρη - 12 Οκτώβρη στις κροατικές ακτές στην Αδριατική ναυτικές δυνάμεις από 12 ΝΑΤΟικές χώρες. «Σκοπός της άσκησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, είναι η εξάσκηση των Ναυτικών μονάδων με έμφαση στη διαλειτουργικότητα των ναυτικών επιχειρήσεων, μέσα σε ένα περιβάλλον ασύμμετρων / πολλαπλών απειλών». Από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχουν το αρματαγωγό «ΛΕΣΒΟΣ» και η πυραυλάκατος «ΡΟΥΣΣΕΝ», καθώς και μία ομάδα από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών και τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίοι θα στελεχώσουν το επιτελείο της άσκησης. Στην άσκηση συμμετέχουν πλοία επιφάνειας, υποβρύχια, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ομάδες ειδικών δυνάμεων, από Ελλάδα, Ολλανδία, Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ