ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Απρίλη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για ατζέντα (9/4 έως 15/4)
Κυριακή (9/4)
  • Καλλιόπη Βέττα (15-16/4)
    Καλλιόπη Βέττα (15-16/4)
    Συνεχίζεται με επιτυχία στις αίθουσες τέχνης «Ζήτα - Μι» (Προξένου Κορομηλά 1) και «Μεταμόρφωσις» (Τσιμισκή 128) στη Θεσσαλονίκη, η παρουσίαση έργων του Γιάννη Ζήκα.
  • Δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, με θέμα «Δημοσιογραφία και γλώσσα» που διοργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, στην αίθουσα «Γεωργίου Καράντζα», 1ος όροφος και στην αίθουσα 3ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).
Δευτέρα (10/4)
  • Βραδιά αφιερωμένη στο βιβλίο του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Το γονίδιο της αμφιβολίας», διοργανώνεται, στο «Νέο ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη (Σπ. Τρικούπη 34, Εξάρχεια), στις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο. Ο Αχιλλέας Κυριακίδης θα παρουσιάσει τον συγγραφέα και ο Γιάννης Θωμάς θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο.
  • Η ομάδα σύγχρονου χορού «Πρόσκαιρη Σύνθεση» της Ντορίνας Καλεθριανού, παρουσιάζει από σήμερα έως και τις 16/4 (9μμ), την «Γέρμα» του Φ. Γκ. Λόρκα, σε χορευτική απόδοση. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο θέατρο «Εργοστάσιο» (Λεωφ. Βουλιαγμένης 268). Χορογραφία Ντορίνα Καλεθριανού, μουσική Σωκράτης Σινόπουλος, σκηνικά - κοστούμια Λέα Κούση. Χορεύουν οι: Ντ. Καλεθριανού, Φ. Τάκος, Ουλφ Λίντστρομ, Λ. Θωμαδάκη, Δ. Δημοπούλου, Κ. Κοτρίδου, Μ. Αναγνωστάκης.
  • Το μουσικό σχήμα «Τρίχορδο» (10, 11, 12/4) θα βρίσκεται στο House of Art (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή).
Τρίτη (11/4)
  • Ο Αρης Χριστοφέλης «καθρεφτίζεται» μέσα από τις μουσικές, τους στίχους και τις εικόνες που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του, στο Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη (Πολυγνώτου 9 - 11), στην Πλάκα, στις 8:30 το βράδυ.
  • Αρης Χριστοφέλλης (11/4)
    Αρης Χριστοφέλλης (11/4)
    Διπλά εγκαίνια απόψε στην γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4). Παρουσιάζεται η καινούρια δουλιά του Δημήτρη Φαμελιάρη, με θέματα, αντικείμενα της καθημερινότητας, νεκρές φύσεις και τοπία. Στον ίδιο χώρο ο Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος παρουσιάζει δημιουργίες μιας «κρυφής» του αγάπης, της κεραμικής. Οι φιγούρες του είναι εξαιρετικά πρωτότυπες, σε ένα μοναδικό, προσωπικό κλίμα, απόλυτα σύγχρονο και διαχρονικό.
Τετάρτη (12/4)
  • Εκθεση έργων ζωγραφικής της Ιωάννας Μπουρδάκη εγκαινιάζεται σήμερα στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο (πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος). Τίτλος της «Μίνως». Πρόκειται για την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία. Εργα εμπνευσμένα από τον Μινωικό πολιτισμό. Σχήματα αδρά και τονισμένα, τα οποία αναδομούν δημιουργικά Μινωικά ειδώλια και ζωγραφήματα.
  • Στην αίθουσα του Ινστιτούτου «Γκαίτε» (Ομήρου 14 - 16), στις 8:30 μμ, θα δοθεί συναυλία με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Ιάκωβου Κονιτόπουλου. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία της Σχολής «Μωραΐτη» υπό τη διεύθυνση του Βαλέρι Ορέσκιν.
Πέμπτη (13/4)
  • Εγκαινιάζεται σήμερα (7μμ) στην γκαλερί «Αργώ» (Μέρλιν 8), έκθεση έργων ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής του Κώστα Ανδρέου.
  • Ο Νίκος Κυπουργός στη μουσική σκηνή «Αθηνά» (Ποσειδώνος 3, Μοσχάτο), στις 13, 14 και 15/4.
Παρασκευή (14/4)
  • Τα «Ξύλινα Σπαθιά» θα βρίσκονται (Παρασκευή και Σάββατο) στον «Αέρα», στην Κεντρική Πλατεία Πετρούπολης.
Σάββατο (15/4)
  • Μεγάλα έργα των Μπαχ, Σοπέν, Αμαραντίδη και Σκαλκώτα, θα παρουσιάσει ο Γιάννης Χάλεκερ, στο Ωδείο «Ατενέουμ» (Αδριανού 3, Πλάκα), στις 8:30 το βράδυ.
  • Κεραμικό του Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου (11/4)
    Κεραμικό του Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου (11/4)
    Η τέταρτη ατομική έκθεση της Ιωάννας Ράλλη φιλοξενείται στην γκαλερί «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9). Παρουσιάζονται σαράντα ασπρόμαυρες φωτογραφίες οι οποίες συνθέτουν το προσωπικό της ημερολόγιο από το 1995 μέχρι σήμερα.
  • Με τραγούδια από τους δύο προσωπικούς της δίσκους συνδυασμένα με κομμάτια μεγάλων Ελλήνων και ξένων δημιουργών θα βρίσκεται στο «House of Art» (15 - 16/4), η Καλλιόπη Βέττα με τον Γιάννη Ιωάννου.

Εργο του Γ. Ζήκα (9/4)
Εργο του Γ. Ζήκα (9/4)

Πολυφωνικά «ταξίδια»

Η πολύβουη, κατακερματισμένη Αθήνα είναι αλήθεια πως δε μοιάζει ιδιαίτερα φιλόξενη σε κομμάτια του λαϊκού μας πολιτισμού, που άνθισαν σε γωνιές της ελλαδικής περιφέρειας, βγήκαν από τα σπλάχνα τους και πορεύτηκαν στο χώρο και το χρόνο μαζί με τους ανθρώπους αυτών των περιοχών

Το σχήμα ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού «Χαονία»
Το σχήμα ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού «Χαονία»
Δεν μπορεί να μην είναι μια ευχάριστη έκπληξη, για όσους από τους «πολιορκημένους» της μεγαλούπολης αναζητούν την ουσία, την αλήθεια, την ομορφιά στις ανθρώπινες σχέσεις και τον πολιτισμό, η «συνάντηση» με ένα μοναδικό, ανόθευτο, πηγαίο πολιτισμικό είδος, όπως είναι το πολυφωνικό τραγούδι. Ενα κομμάτι της μουσικής μας κληρονομιάς, που άνθισε ιδιαίτερα στην Ηπειρο και εκφράζει μορφές κοινωνικής οργάνωσης και συλλογικότητας, οι οποίες φθίνουν σε εποχές εξατομίκευσης και κατακερματισμού, όπως η σημερινή. Αυτή η συλλογικότητα, ίσως, και να είναι το πιο ελκυστικό στοιχείο του πολυφωνικού τραγουδιού, το οποίο, δυστυχώς, έχει επιβιώσει σε ελάχιστες περιοχές του κόσμου.

Την ευκαιρία να γευτούν τη μαγεία τραγουδιών με αρχέγονες ρίζες, θα έχουν όσοι βρεθούν στη μεγάλη συναυλία πολυφωνικού τραγουδιού, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 14 του Απρίλη (8.30μμ), στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 1) με τη συμμετοχή ορισμένων από τους καλύτερους εκφραστές του είδους. Μια σπάνια σύναξη, που απευθύνεται κυρίως σε όσους αναζητούν αυθεντικά ακούσματα και επιμένουν στις δύσκολες μέρες μας να ταξιδεύουν στην «άλλη όχθη» της μουσικής. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν τα ελληνόφωνα πολυφωνικά σχήματα των Κτισμάτων, του Παρακάλαμου, της Χειμάρας, το «Πολυφωνικό της Ηπείρου» του Β. Κώτσου, η «Χαονία», οι μαθητές του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων. Μαζί τους το αλβανόφωνο «Νέοι του Αργυροκάστρου», με τη διεθνή καριέρα και οι μελωδικοί Βλάχοι του Αντόν Πότσι από την Αλβανία. Μια βραδιά με τραγούδια-σπαράγματα ψυχής, τραγούδια ερμηνευμένα με μοναδικό όργανο τις φωνές. Την ενδιαφέρουσα συνάντηση διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, πολιτιστικός θεσμός με έδρα του την παραμεθόρια Ηπειρο, που τον περασμένο Αύγουστο είχε διοργανώσει με επιτυχία στις περιοχές του Δελβινακίου και Φιλιατών την 1η Διεθνή Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού. Με τη συναυλία στο «Παλλάς» αποσκοπεί να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό τα καλύτερα σχήματα που συμμετείχαν στην 1η Συνάντηση και παράλληλα να προβάλει τη διοργάνωση της 2ης Συνάντησης, που θ' αναφέρεται στο σύνολο της βαλκανικής πολυφωνικής μουσικής (Ελλάδα, Αλβανία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία) και οι εκδηλώσεις της θα πραγματοποιηθούν στο σύνολο της παραμεθορίου της Ηπείρου. Ηδη άρχισε η προπώληση των εισιτηρίων για τη συναυλία στο «Παλλάς». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν' απευθύνονται στα τηλέφωνα: 3310.919, 0945-338676. Τιμές εισιτηρίων: 3.000 (προπώληση, φοιτητικά) και 5.000 (στο «Παλλάς», ανήμερα της συναυλίας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ