ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Εύλογες ανησυχίες στα λαϊκά νοικοκυριά
  • Ερωτήματα για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, μετά τη δήλωση Αλογοσκούφη ότι θα επιβληθεί πλαφόν στην κατανάλωση πετρελαίου
  • Τουλάχιστον 255 ευρώ ανά χιλιόλιτρο φέτος και 272 ευρώ από το Γενάρη θα πρέπει να είναι η επιστροφή φόρου

Παγίδες και αναπάντητα ερωτήματα κρύβονται πίσω από την ενιαιοποίηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών με το πετρέλαιο κίνησης. Το μέτρο που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», είναι πολύ πιθανό να επιβαρύνει τελικά ακόμη περισσότερο τη λαϊκή κατανάλωση, καθώς για την ώρα παραμένουν άγνωστες η ακριβής διαδικασία και οι λεπτομέρειες για τον τρόπο επιστροφής του επιπλέον φόρου που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά.

Για το 2007 ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει καθοριστεί στα 21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, έναντι 276 ευρώ στο χιλιόλιτρο του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης. Η διαφορά των ειδικών φόρων για φέτος - η οποία και θα πρέπει να επιστραφεί στα νοικοκυριά - φτάνει σε 255 ευρώ το χιλιόλιτρο. Από την 1η Γενάρη του 2008 ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης αυξάνεται ακόμη περισσότερο (293 ευρώ στο χιλιόλιτρο), οπότε και η επιστρεφόμενη διαφορά του ειδικού φόρου διαμορφώνεται σε 272 ευρώ το χιλιόλιτρο. Πρόκειται δηλαδή για τσουχτερά ποσά τα οποία καλούνται να προπληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών - πάντα στο όνομα της φοροδιαφυγής - σκοπεύει να επιβάλει πλαφόν στο ύψος της κατανάλωσης, προκειμένου όπως ισχυρίζονται να μη δώσουν κίνητρα στο λαθρεμπόριο του «φτηνού» πετρελαίου. Ο υπουργός Γ. Αλογοσκούφης ισχυρίστηκε πως «έχουμε ήδη μαζέψει κάποια στοιχεία τα τελευταία 2 χρόνια για τις καταναλώσεις και θα μπουν κάποια όρια στις καταναλώσεις, ανάλογα με τα τετραγωνικά της οικίας, ώστε να μην έχουμε αυτή την εκμετάλλευση». Να σημειωθεί πάντως ότι οι «συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών», που μέχρι τώρα έχουν υποβάλει οι πρατηριούχοι στην Εφορία, φτάνουν μέχρι στο α΄ εξάμηνο του 2006. Αγνωστο παραμένει το πώς η πολιτική ηγεσία θα αξιοποιήσει τα διαθέσιμα στοιχεία για το ύψος της κατανάλωσης, που βέβαια διαφοροποιείται ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή της χώρας, τα μέλη του νοικοκυριού, το χαρακτήρα του χειμώνα και άλλους αστάθμητους παράγοντες.

Σε τέτοια και άλλα υπαρκτά ζητήματα, η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει με την εφαρμογή μοντέλου «τύπου Ηλείας». Ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε σχετικά πως η «λύση είναι πάρα πολύ απλή. Θα πηγαίνει κάποιος στην τράπεζα με το τιμολόγιο και μια υπεύθυνη δήλωση ότι πρόκειται για πετρέλαιο θέρμανσης και θα παίρνει την επιστροφή φόρου», ισχυριζόμενος πως «δε θα επιβαρυνθεί κανείς, θα γίνει απλά μέσω του τραπεζικού συστήματος, όπως έγινε για παράδειγμα με τα επιδόματα των πυρόπληκτων». Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να συνδέσουν τις επιστροφές του φόρου με τυχόν άλλες οφειλές στην Εφορία. Είναι προφανές ότι από τη διαδικασία επιστροφής του φόρου έχουν να κερδίσουν και οι τράπεζες, που βέβαια κάθε άλλο παρά με το αζημίωτο θα παρέχουν τις «υπηρεσίες» τους..

Να σημειωθεί πως ο μειωμένος (στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο) φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης ισχύει για τη χειμερινή περίοδο και μπαίνει σε εφαρμογή στις 15 Οκτώβρη κάθε έτους. Είναι άγνωστο το κατά πόσο το υπουργείο θα είναι έτοιμο να εφαρμόσει το μέτρο με την έναρξη της περιόδου ή εάν όπως δηλώνει η πολιτική ηγεσία θα ξεκινήσει λίγο αργότερα. Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών επιχειρεί να υποβαθμίσει το μέγεθος του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, εκτιμώντας ότι «δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως».

Φόρος κατοχής

Τα χαράτσια που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση ακουμπάνε για τα καλά τη λαϊκή κατοικία. Τα σπασμένα από τους κυοφορούμενους φόρους θα φορτωθούν στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών, τα οποία θα αναπληρώσουν με το παραπάνω και τον υπό ολοκληρωτική κατάργηση Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με πρόσχημα την... απλοποίηση του συστήματος. Ο φόρος κατοχής ή όπως αλλιώς τον ονομάσουν θα κυμαίνεται από 1 μέχρι 2 τοις χιλίοις πάνω στην αντικειμενική αξία, που ισχύει κάθε χρόνο και που βέβαια θα «αναπροσαρμόζεται» στην κατεύθυνση αύξησης των φορολογικών βαρών για τα λαϊκά στρώματα. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι δημοτικοί φόροι και τα τέλη θα παραμείνουν ως έχουν, ενώ δεν πρόκειται να επηρεαστεί η πρώτη κατοικία μέχρι κάποια τετραγωνικά (σύμφωνα με πληροφορίες πλαφόν θα μπει στα 250 με 300 τ.μ). Τα χαράτσια, βέβαια, αναμένονται να πέσουν βροχή ενδεχομένως και στα χερσοχώραφα, αν και για την ώρα η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Η κυβέρνηση δηλώνει πως θα εξετάσει τυχόν εξαιρέσεις που «πιθανόν να χρειαστούν επιπλέον της πρώτης κατοικίας».

ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Ο χορός των ανατιμήσεων καλά κρατεί

Μετά το ψωμί ακριβαίνουν το φρέσκο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ έπεται συνέχεια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι γενικευμένες ανατιμήσεις σε δεκάδες προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης. Το χορό της ακρίβειας το τελευταίο διάστημα, σέρνουν το ψωμί και το γάλα με τις ευλογίες της κυβέρνησης, που δηλώνει με κάθε τρόπο την απροθυμία της να προστατεύσει το εισόδημα των εργαζομένων, παραμένοντας πιστή στην πολιτική της εξυπηρέτησης των κερδών των μονοπωλίων.

Ηδη μέσα στις τελευταίες βδομάδες το ψωμί έχει ανατιμηθεί περισσότερο από 30%. Από την πλευρά τους αρτοποιοί προαναγγέλλουν και νέες αυξήσεις τιμών τις οποίες αποδίδουν στις ανατιμήσεις στα άλευρα μέχρι και 90% μέσα στον τελευταίο χρόνο. Ακόμη, από την επόμενη βδομάδα ακριβαίνει και το λεγόμενο φρέσκο γάλα. Σύμφωνα με τους επίσημους τιμοκαταλόγους των μονοπωλίων του κλάδου, το γάλα θα ακριβύνει γύρω στο 4 - 4,5%. Συγκεκριμένα, η Vivartia (ΔΕΛΤΑ) γνωστοποίησε ήδη ανατιμήσεις σε όλα τα γαλακτοκομικά της προϊόντα από τα οποία το «φρέσκο» γάλα θα φτάσει το 1,34 ευρώ περίπου από 1,29 ευρώ το λίτρο και αναλόγως ακριβαίνουν και οι άλλες κατηγορίες γάλακτος. Την ίδια στιγμή, αδιάλειπτες είναι και οι ανατιμήσεις σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτια, τυριά, συμπυκνωμένα γάλατα κ.ά.

Από την ατέλειωτη λίστα της ακρίβειας που γονατίζει τα λαϊκά νοικοκυριά δε λείπουν και τα οπωροκηπευτικά. Οι χονδρέμποροι που συναντήθηκαν χτες με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Βλάχο αποδίδουν τις τσουχτερές τιμές των τελευταίων βδομάδων στους... καλοκαιρινούς καύσωνες που, όπως λένε, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στα κηπευτικά, γι' αυτό ανέβηκαν οι τιμές. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για άλλη μια πρόφαση προκειμένου οι κερδοσκόποι να ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη επιβαρύνοντας τα λαϊκά εισοδήματα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Πολιτική λουκέτου από κυβέρνηση - ΕΕ

Επίκαιρη Ερώτηση - καταγγελία του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας

Την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ καταγγέλλει το ΚΚΕ, με αφορμή τη χρεοκοπία και κλείσιμο με το οποίο απειλείται και το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα, από την εφαρμογή του νέου κανονισμού για τη ζάχαρη που υπερψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ με ολέθριες συνέπειες για τους τευτλοπαραγωγούς, τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, τα λαϊκά στρώματα και τη συνολικότερη οικονομία της περιοχής.

Το θέμα αυτό έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης. Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Τη χαριστική βολή στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας αλλά και στα άλλα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ, που προς το παρόν λειτουργούν, θα δώσουν οι τροπολογίες στο βασικό κανονισμό για τη ζάχαρη, που εισηγήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Και αυτό γιατί με τις τροπολογίες αυτές, όπως η αύξηση των κινήτρων προς τις βιομηχανίες ζάχαρης να μειώσουν τις ποσοστώσεις τους και η καταβολή κινήτρων προς τους τευτλοπαραγωγούς να εγκαταλείψουν την τευτλοκαλλιέργεια, η ΕΕ, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκουν να επιταχύνουν την υλοποίηση των στόχων του βασικού κανονισμού για δραστική μείωση της τευτλοκαλλιέργειας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση:

  • Γιατί εφαρμόζει με ιδιαίτερο ζήλο έναν κανονισμό που από τον πρώτο χρόνο έκλεισε δύο εργοστάσια της ΕΒΖ και απειλεί με κλείσιμο τα υπόλοιπα τρία;
  • Γιατί υπερψήφισε τις τροπολογίες που βάζουν ταφόπλακα στη βιομηχανία ζάχαρης;
Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Η πολιτική μας στην υπηρεσία των επιχειρήσεων...

Ο ρόλος των κυβερνήσεων είναι να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον, που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναπτύσσονται και να συμβάλλουν στην απασχόληση και τη δημιουργία πλούτου, τόνισε χτες, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικής Αριστείας, με θέμα «Διαμορφώνοντας Οργανισμούς με Υψηλές Επιδόσεις στην Ευρώπη».

Κατά τον υπουργό Οικονομίας, για την επίτευξη του στόχου αυτού, το σύνολο της κοινωνίας πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οπως είπε «οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέχουν σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα. Σύγχρονο και ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό σύστημα. Αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση που δε θα θέτει εμπόδια στις επιχειρήσεις. Σύγχρονες υποδομές και διασφάλιση συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού καθώς και δυνατότητα χρηματοδότησης των νέων ιδεών από ένα ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα, την κεφαλαιαγορά και κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών...». Σε ένα τέτοιο φυσικά περιβάλλον, όλα θα κινούνται στον αστερισμό της ιδιωτικής επιχείρησης, και όπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομίας προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η κυβερνητική πολιτική, με την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ