ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη!

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε και χτες το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην κυβέρνηση και στους βιομηχάνους, αμέσως μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Απασχόλησης

Ούτε βήμα πίσω για την Κοινωνική Ασφάλιση, δηλώνει το ΠΑΜΕ

Avaton

Ούτε βήμα πίσω για την Κοινωνική Ασφάλιση, δηλώνει το ΠΑΜΕ
«Διαβεβαιώνουμε την κυβέρνηση και τους βιομηχάνους ότι το ΠΑΜΕ θα τους κάνει τη ζωή δύσκολη. Θα υπερασπίσουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, παλεύοντας ταυτόχρονα για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών».

Με αυτά τα λόγια, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έστειλε χτες το μήνυμα των ταξικών δυνάμεων αμέσως μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Απασχόλησης, Β. Μαγγίνα, κατά την οποία ο τελευταίος την κάλεσε να συμμετέχει στο «διάλογο» - απάτη για το Ασφαλιστικό.

Οσον αφορά στην πρόσκληση - πρόκληση της κυβέρνησης, το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε: «Το ΠΑΜΕ έχει μια σταθερή και συνεπή θέση για τον "κοινωνικό διάλογο" ανεξάρτητα ποιος είναι στην κυβέρνηση. Γι' αυτό δε θέσαμε κανέναν όρο. Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτό το σικέ παιχνίδι. Και όπως είπαμε και μέσα στον υπουργό, πρέπει να έχουν καθαρό ότι για την Κοινωνική Ασφάλιση θα χυθεί αίμα».

Ανοιχτή πόρτα από την πλειοψηφία

Οπως φάνηκε και χτες, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν αποκλείει τη συμμετοχή της στο «διάλογο» και επί της ουσίας ψάχνει να βρει δικαιολογίες και προσχήματα για να συμμετάσχει. Σε αυτά τα πλαίσια, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι «η ΓΣΕΕ θεωρεί τον διάλογο αναντικατάστατο εργαλείο. Ομως ο διάλογος δεν μπορεί να είναι ναρκοθετημένος». Και ζήτησε «να εξασφαλιστούν καλές προϋποθέσεις, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε για το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης».

Ενα βήμα πιο πέρα, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ τάχτηκε ανοιχτά υπέρ ενός «σοβαρού και και υπεύθυνου διαλόγου». Ενώ ο επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ) όψιμα ανακάλυψε ότι «η ΓΣΕΕ οφείλει να πει όχι στον προσχηματικό διάλογο».

Προκαλεί η κυβέρνηση

Κατά την έξοδό του από τη συνάντηση, ο υπουργός Απασχόλησης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και δεν απάντησε επί της ουσίας σε καμία ερώτηση. «Δεν έχω να σας πω τίποτα σε κανένα θέμα», ήταν η απάντησή του για το ζήτημα της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού. Ερωτηθείς για την άρνηση του ΚΚΕ και του «ΣΥΝ» να συμμετέχουν στο διάλογο είπε ότι «η συμμετοχή ή μη στο διάλογο είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. Εγώ δεν κρίνω...»

Ομως λίγο νωρίτερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επιτέθηκε στα συνδικάτα εκείνα που ήδη ετοιμάζουν την αντίστασή τους στην επίθεση της κυβέρνησης. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να υποκύπτουμε σε αντιδράσεις που μεθοδεύονται από οργανωμένες μειοψηφίες και ομάδες προνομιούχων», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός. Ενώ για το στημένο «διάλογο» είπε προκλητικά ότι «η ακινησία και η άρνηση είναι η πιο αντιλαϊκή επιλογή»!

Απαντώντας στους προκλητικούς ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ προωθούσαν στο Ασφαλιστικό φιλολαϊκά μέτρα, δε θα χρειάζονταν κανένα διάλογο. Θα τα έπαιρναν και ο λαός θα τους χειροκροτούσε, δίχως διάλογο. Αλλά επειδή τα μέτρα τους είναι αντεργατικά - αντιλαϊκά, γι' αυτό ακριβώς επιζητούν τον "κοινωνικό διάλογο"».

Συνεχίζονται οι συναντήσεις

Στις άλλες δύο χτεσινές συναντήσεις του υπουργού Απασχόλησης, οι ηγεσίες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ δήλωσαν πρόθυμες να συμμετέχουν στο στημένο «διάλογο», αναγνωρίζοντας τις «καλές προθέσεις της κυβέρνησης». Σήμερα, ο υπουργός Απασχόλησης θα συναντηθεί με την ΑΔΕΔΥ, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και τον ΣΕΒ. Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζει ότι «η μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης δεν επιτρέπει συμμετοχή σε διαλόγους...», ωστόσο, αφήνει «ανοιχτό το παράθυρο», αφού προσθέτει πως προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση «για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα που υπάρχουν και τη θετική αντιμετώπιση των διεκδικήσεων...».

Τέλος, στο «διάλογο» που στήνει η κυβέρνηση, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, έτοιμος να συμμετέχει δήλωσε και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Καθοριστική η μάχη των συλλαλητηρίων στις 7 Νοέμβρη

Συσκέψεις σε όλη τη χώρα, με κεντρική αυτήν της Αθήνας, την Τετάρτη 10 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Χωρίς καμιά καθυστέρηση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα ρίχνονται στη μάχη για την επιτυχία των συγκεντρώσεων που διοργανώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα την Τετάρτη 7 Νοέμβρη σε όλη χώρα, ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Την επόμενη Τετάρτη, 10 Οκτώβρη, διοργανώνεται στην Αθήνα πλατιά σύσκεψη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, στην οποία καλούνται να συμμετέχουν συνδικαλιστές, εκπρόσωποι σωματείων και εργαζόμενοι. Αντίστοιχη σύσκεψη διοργανώνει και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 8 του Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 7 Νοέμβρη, αποφάσισε, σε συνεδρίασή της, η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, καλώντας τα σωματεία της δύναμης του ΕΚΛ να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις και ν' ανοίξουν πλατιά τη συζήτηση με τους εργαζόμενους για την ενημέρωσή τους και την καλύτερη προετοιμασία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Και στο Βόλο, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ διοργανώνει πικετοφορία για το Ασφαλιστικό στους δρόμους της πόλης, την Τρίτη 16 Οκτώβρη. Επίσης, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι παρακάτω - ανάμεσα σε άλλες - συνδικαλιστικές συσκέψεις:

  • Στην Πιερία, σήμερα Πέμπτη 4 του Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Επιτροπής Ειρήνης Κατερίνης.
  • Στην Ξάνθη, την Παρασκευή 5 του Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στην Κοζάνη, την Παρασκευή 5 του Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στην Κομοτηνή, την Παρασκευή 5 του Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ανατόλια».
  • Στη Δράμα, τη Δευτέρα 8 του Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στο καφέ «Μάι Τάι».
Για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ

Μόλις τη Δευτέρα που μας πέρασε, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2008. Πρόκειται για έναν ακόμα βαθιά ταξικό προϋπολογισμό στο σύνολό του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία σχετικά με τις κοινωνικές δαπάνες και τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα προβλέπονταν στο νόμο 3029/02 για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ, η ετήσια χρηματοδότηση του ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό την περίοδο 2003-2008 καθοριζόταν κατά μέσο όρο στο 1% του ΑΕΠ. Το ποσό όμως αυτό δε δόθηκε ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από τη ΝΔ με τους πέντε προηγούμενους προϋπολογισμούς.

Από την επεξεργασία των στοιχείων του φετινού προϋπολογισμού συγκριτικά και με τους προηγούμενους, προκύπτουν τα εξής:

  • Στο 1,44 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η επίσημη κλοπή του κράτους σε βάρος του ΙΚΑ την εξαετία 2003-2008 από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Το 2003, το ΠΑΣΟΚ στέρησε από το ΙΚΑ 127 εκατομμύρια ευρώ.
  • Το 2004, η ίδια κυβέρνηση δεν απέδωσε 230 εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ.
  • Το 2005, η κυβέρνηση της ΝΔ έκλεψε 210 εκατομμύρια ευρώ.
  • Το 2006, 250 εκατομμύρια ευρώ.
  • Το 2007, 300 εκατομμύρια ευρώ.

Με τον προϋπολογισμό του 2008, θα έπρεπε να αποδοθούν στο ΙΚΑ τόσο το ποσό που του αναλογεί για το νέο έτος, όσο και τα υπόλοιπα που δεν είχαν αποδοθεί την προηγούμενη πενταετία. Ομως, όπως αποδεικνύεται με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2008, η χρηματοδότηση του ΙΚΑ για το 2008 υπολείπεται κατά 324 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το ΑΕΠ της χώρας θα ανέλθει το 2008 στα 223,917 δισ. ευρώ.
  • Με βάση τη σχετική νομοθεσία, η χρηματοδότηση του ΙΚΑ θα έπρεπε να είναι 2,224 δισ. ευρώ.
  • Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση περιορίζει τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού για το 2008 στα 1,9 δισ. ευρώ.

Είναι καθαρό ότι ακόμα και αν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το ΙΚΑ, τα κονδύλια που προβλέπονται είναι ανεπαρκέστατα για να ανταποκριθεί το ταμείο στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Πόσο μάλλον για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του. Η υποχρηματοδότηση τέλος του ΙΚΑ έρχεται να προστεθεί στην τεράστια εισφοροδιαφυγή, στην απαλλαγή των εργοδοτών από τα χρέη προς τα Ταμεία και στις απώλειες από το τζογάρισμα των αποθεματικών που στο άθροισμά τους ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ, με τις πιο επιεικείς εκτιμήσεις. Αυτό όμως σε τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να κινδυνολογεί προκλητικά για τη «βιωσιμότητα» δήθεν των Ταμείων, προκειμένου να δικαιολογήσει τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ