ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επικίνδυνος εγκλωβισμός στα νεοταξικά πλαίσια

Η εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου, για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, το ζήτημα της ΠΓΔΜ, το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην περιοχή

Το ΚΚΕ, το επόμενο διάστημα, μαζί με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο, θα φέρει στην επιφάνεια και τα ζητήματα που αφορούν στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, το ζήτημα της ΠΓΔΜ, το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου που ήταν αφιερωμένη στα ζητήματα αυτά.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε τους κινδύνους που συνεπάγεται η εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, μέσα στην οποία δεν μπορεί κανείς να εμπιστεύεται τους χειρισμούς που γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση που εντάσσει αυτούς τους χειρισμούς στα ΝΑΤΟικά πλαίσια, στα πλαίσια των ανταγωνισμών που υπάρχουν στην περιοχή. Ειδικά για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, τόνισε ότι η ανεξαρτητοποίησή του, σε συνδυασμό με το ότι το ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει να καθοριστούν τα σύνορα ανάμεσα στη FYROM και το Κόσσοβο, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Πρόβλεψε ακόμα ότι τα επόμενα χρόνια οι εντάσεις θα οξυνθούν, ενώ όσον αφορά στο όνομα της γειτονικής χώρας, το ΚΚΕ, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, παραμένει στη θέση του 1992 «με όλους τους όρους που βάζαμε εάν και εφόσον περιέχεται ο όρος Μακεδονία να είναι καθαρά γεωγραφικός και να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις, για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, για να καταργηθούν αλυτρωτικά συνθήματα και τα σχετικά». Ωστόσο, «ακόμη κι αν δοθεί μια τέτοια λύση που είναι απίθανη, ακόμη και τότε η διαπάλη των αγωγών, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια, δε θα μας αφήσουν ήσυχους».

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στα Βαλκάνια

Στην εισαγωγική της ομιλία, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Στη συνεδρίασή του, το Πολιτικό Γραφείο απασχολήθηκε ειδικά με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και με αιχμή το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και της επικείμενης ανεξαρτητοποίησης, καθώς επίσης και τα αδιέξοδα που σημειώνονται - ας το πω έτσι - με την επίλυση του ονόματος ή του ζητήματος που έχει σχέση με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.


Τι ζητήματα θέτουμε εμείς σήμερα; Υπάρχει ένα σχετικά καινούργιο στοιχείο τα τελευταία χρόνια, σχετικά καινούργιο, που το λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη και μας κάνει ακόμη περισσότερο ανήσυχους. Το γεγονός, δηλαδή, ότι στα Βαλκάνια έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ηγετικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, αλλά και πεδίο ανταγωνισμού σημαντικό είναι η αντίθεση ΗΠΑ και Ρωσίας. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το σημείο των αντιθέσεων είναι το ενεργειακό, οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επομένως, και τα δύο ζητήματα που συζητάμε, μπλέκονται απολύτως σε αυτό το ζήτημα. Επίσης, έχουμε την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, προκειμένου να διευρυνθεί, όπως ξέρουμε, με τις τρεις χώρες, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Αλβανία και Κροατία».

Δημιουργούν προτεκτοράτα και εντάσεις

«Η ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, έχει πάρει μια γενική θέση. Παρ' όλα αυτά για μας είναι πολύ συγκεκριμένη. Δεν πρόκειται να εκφράσει ούτε την αντίθεσή της στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Μάλιστα δεν παίρνει καθόλου υπόψη, παρότι το ξέρει, ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου σε συνδυασμό με το ότι το ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει να καθοριστούν τα σύνορα ανάμεσα στη FYROM και στο Κόσσοβο, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Δηλαδή, δημιουργείται ένα προτεκτοράτο, με θολά σύνορα με ένα άλλο αμερικανικό προτεκτοράτο. Αυτά, οπωσδήποτε, δημιουργούν και αλληλοτροφοδοτούν σοβαρές εντάσεις. Η κυβέρνηση λέει π.χ. "να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και με βάση τη θέληση και των δύο". Δηλαδή, της Σερβίας και της FYROM, ενώ είναι γνωστό ότι η Σερβία είναι αντίθετη με αυτήν την ανεξαρτητοποίηση.


Εμείς παίρνουμε υπόψη ότι υπάρχει ένας αρνητικός συσχετισμός. Δε μας λέει όμως τίποτα το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι εν πάση περιπτώσει πρέπει να πάρουμε υπόψη τις συνθήκες. Το θέμα είναι τι θέση κρατάει η κυβέρνηση της κάθε χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και το ζήτημα της FYROM, πάει να το λύσει μέσα στα ΝΑΤΟικά και αμερικανικά πλαίσια, θεωρώντας ότι προβάλλοντας τη μία ή την άλλη θέση, κάνοντας τη μία ή την άλλη διαπραγμάτευση, θα μπορέσει να επιλύσει τα ζητήματα».

Θα ζητηθούν φοβερά ανταλλάγματα

«Για άλλη μια φορά υπογραμμίζουμε ότι μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, δεν μπορεί να υπάρχει καμία επίλυση προβλήματος. Και εάν π.χ. - λέω, που δεν είναι καθόλου πιθανό - δοθεί μια ικανοποιητική λύση στο ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας, και γίνει κατά κάποιον τρόπο μια παραχώρηση στην ελληνική κυβέρνηση, θα της ζητηθούν φοβερά ανταλλάγματα κάπου αλλού.

Δεν υπάρχει περίπτωση, με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και που πάγια βέβαια ακολουθούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, να υπάρξει μια δίκαιη, βιώσιμη λύση, χωρίς να περικλείει μέσα το στοιχείο της αυξανόμενης έντασης.

Και ακριβώς, ασχοληθήκαμε με αυτό το ζήτημα, κάνοντας τη δημόσια ανακοίνωση για να επισημάνουμε το πώς εμπλέκεται τώρα με τους δρόμους του πετρελαίου, που είναι ματωμένοι - με, ή χωρίς εισαγωγικά -, μέσα σε πολύ μεγάλους εκβιασμούς. Δεν είναι τα πράγματα απλώς να μιλάει κανείς ποιο θα είναι το όνομα, ή αν αναπόφευκτα έρχεται η εξέλιξη με το Κοσσυφοπέδιο».

Οι εντάσεις θα οξυνθούν

«Θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια οι εντάσεις θα οξυνθούν. Το ίδιο και οι ανοιχτοί εκβιασμοί. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να μένει ενημερωμένος μόνο σε αυτά που λέει η ελληνική κυβέρνηση, ή στα γενικόλογα που λένε τα άλλα κόμματα.

Εμείς, όσον αφορά στο όνομα της γειτονικής χώρας, παραμένουμε στη θέση του 1992. Δεν αλλάζουμε. Με όλους τους όρους που βάζαμε, εάν και εφόσον περιέχεται ο όρος Μακεδονία να είναι καθαρά γεωγραφικός και να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις, για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, για να καταργηθούν αλυτρωτικά συνθήματα και τα σχετικά.

Ακόμη κι αν δοθεί μια τέτοια λύση, που είναι απίθανη, ακόμη και τότε η διαπάλη των αγωγών, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια, δε θα μας αφήσουν ήσυχους.

Εμείς όλο το επόμενο διάστημα, παρά το γεγονός ότι στο επίκεντρο είναι μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Παιδείας, των Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά και μια σειρά άλλα σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με αντιπλημμυρικά έργα, την αντισεισμική θωράκιση, το πρόβλημα του νερού, ζητήματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον και που τώρα πια έχουν αναδειχτεί πολύ οξυμένα, παρ' όλο ότι αυτά είναι στο επίκεντρο, εμείς δε θα αφήσουμε τον ελληνικό λαό ανενημέρωτο για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και ευρύτερα στην περιοχή. Γι' αυτό που λέμε ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, μέσα στην οποία είναι απολύτως μπλεγμένη η Ελλάδα, και δεν μπορεί κανείς να εμπιστεύεται τους χειρισμούς που γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση και το γεγονός ότι καθησυχάζει συνέχεια όταν εντάσσει αυτούς τους χειρισμούς στα ΝΑΤΟικά πλαίσια, στα πλαίσια των ανταγωνισμών που υπάρχουν στην περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ