ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ
Μέτρα - κοροϊδία για να αποκοιμίσουν το λαό

Ο μολυσμένος Ασωπός αποτελεί κίνδυνο για δημόσια υγεία και περιβάλλον. Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά και δε δίνουν προοπτική για την επίλυση του προβλήματος
Ο μολυσμένος Ασωπός αποτελεί κίνδυνο για δημόσια υγεία και περιβάλλον. Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά και δε δίνουν προοπτική για την επίλυση του προβλήματος
Αλλη μια σύσκεψη, προκειμένου να ανακοινωθούν μέτρα - κοροϊδία για την επίλυση των προβλημάτων της μόλυνσης του Ασωπού, έγινε χτες το πρωί στο ΥΠΕΧΩΔΕ υπό τον υπουργό Γ. Σουφλιά και με τη συμμετοχή βουλευτών του Νομού Βοιωτίας, των νομαρχών Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής, των δημάρχων Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Ωρωπού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το πρόβλημα της μόλυνσης με το επικίνδυνο εξασθενές χρώμιο αφορά τρεις νομούς (Βοιωτία, Εύβοια, Αττική), στη σύσκεψη κλήθηκαν βουλευτές μόνο της Βοιωτίας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος για το τεράστιο αυτό πρόβλημα...

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αφού επανέλαβε τις υποσχέσεις για εντατικούς ελέγχους από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους ρυπαίνουν τον Ασωπό, δεσμεύτηκε ότι θα υδρευτούν από την ΕΥΔΑΠ και από τον αγωγό του Μόρνου οι Δήμοι Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Τανάγρας και Αυλίδας, εξαιρώντας τη Θήβα και τον Ωρωπό, στο νερό και των οποίων ανιχνεύτηκε το επικίνδυνο εξασθενές χρώμιο. Σημειώνουμε ότι η ίδια δέσμευση είχε δοθεί στους κατοίκους των Οινοφύτων και προ διμήνου, χωρίς να έχει ακόμη υλοποιηθεί. Σημειώνουμε επίσης ότι δεν έγινε κουβέντα για την επιχορήγηση των κατοίκων, έως ότου έρθει το νερό της ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι πληρώνουν σήμερα 200 και 300 ευρώ το μήνα εμφιαλωμένο νερό, για να πιουν, να μαγειρέψουν ή ακόμη και να πλυθούν...

Κανένα μέτρο δεν ανακοινώθηκε για τη ζημιά που παθαίνουν οι αγρότες των περιοχών αυτών, ούτε για το αν θα γίνουν και πότε κάποιες τοξικολογικές και επιδημιολογικές μελέτες στους κατοίκους που όλα αυτά τα χρόνια έπιναν μολυσμένο νερό. Μάλιστα, ακόμη και για τα έργα απορρύπανσης των υδάτων της περιοχής, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι το υπουργείο του είναι αναρμόδιο και παρέπεμψε το πρόβλημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης!

Ο υπουργός υποσχέθηκε άμεση ανάθεση μελέτης για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων, με σύγχρονο σύστημα αυτόματης παρακολούθησης της επικινδυνότητάς τους. Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο με το οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των κατοίκων. Συγκεκριμένα, μιλά μόνο για επεξεργασμένα απόβλητα, όταν το πρόβλημα δημιουργείται από τα ανεπεξέργαστα απόβλητα των βιομηχανιών, για τα οποία δε γίνεται κουβέντα. Επίσης δεν ειπώθηκε τίποτε για το πού θα πηγαίνουν τα επικίνδυνα απόβλητα.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι και η συνάντηση αυτή εντάσσεται σε μία προσπάθεια τόσο της κυβέρνησης, όσο και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, που είναι υπεύθυνοι γι' αυτό το διαρκές έγκλημα, να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους και να καθησυχάσουν το λαό της περιοχής που πίνει μολυσμένο νερό, ότι δήθεν παίρνουν κάποια μέτρα. Στην πραγματικότητα, όμως, δίνουν το μήνυμα στους βιομηχάνους της περιοχής, έστω και με την επιβολή κάποιων προστίμων, να συνεχίσουν να ρυπαίνουν για να μη θιγεί η ανταγωνιστικότητά τους...

ΚΕΡΚΥΡΑ
Συνεχίζουν τον αποκλεισμό της χωματερής

Για πέμπτη μέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι στην περιοχή Τεμπλονίου στην Κέρκυρα, απαιτώντας να σταματήσει η λειτουργία του κορεσμένου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Ζητούμενο είναι η οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που απειλεί τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον στο νησί, την ίδια στιγμή που οι αρμόδιοι φορείς εμμένουν στην απόθεση απορριμμάτων σε ένα χώρο που έχει κριθεί ακατάλληλος.

Ο αγώνας των κατοίκων γίνεται κόντρα στους μηχανισμούς και τις μεθοδεύσεις τρομοκράτησης που υιοθετούν οι γαλαζοπράσινοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μηνύσεις μέσα από το Σύνδεσμο Καθαριότητας ενάντια σε μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου που πρωτοστατεί στην κινητοποίηση.

Διεκδικούν να βρεθεί άλλος χώρος επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμμάτων. Χαρακτηριστικό δείγμα της προσπάθειας τρομοκράτησης αποτελεί και η προχτεσινή επέμβαση των ΜΑΤ. Προσπάθεια που έπεσε στο κενό χάρη στη δυναμική αγωνιστική στάση των κατοίκων, των κομμουνιστών κι άλλων αγωνιστών.

Αξίζει να επισημανθεί η υποκριτική στάση του νομάρχη της ΝΔ, κ. Πουλημένου, που επικαλούμενος δήθεν τη δημόσια υγεία έδωσε άδεια για την προσωρινή λειτουργία του ΧΥΤΑ. Αναιρώντας έτσι την επαναλαμβανόμενη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, που αναφέρει ότι ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ έχει υπερκορεστεί, δε διαθέτει άδεια λειτουργίας έως σήμερα, έχει ελλείψεις σοβαρές (βιολογικός καθαρισμός, αντιπυρικές ζώνες προστασίας, στην καύση του βιοαερίου, δεν υπάρχει περιμετρική δεντροφύτευση για την αποφυγή της οπτικής ρύπανσης).

Οικονομική θηλιά στα Κέντρα Πρόληψης

Στην πεπατημένη της απαξίωσης της πρόληψης των νέων απ' τα ναρκωτικά κινείται η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς σφίγγει και πάλι τη θηλιά της λιτότητας στα 71 Κέντρα Πρόληψης, που σηκώνουν μεγάλο βάρος σε αυτή την προσπάθεια.

Ηδη σε Κέντρα Πρόληψης σε «κρίσιμες» περιοχές, όπως του Αιγάλεω, του Διαδημοτικού της Νότιας Αθηνών και των Αχαρνών, οι εργαζόμενοι έχουν μείνει απλήρωτοι. Και τούτο γιατί ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), που εποπτεύει τα Κέντρα Πρόληψης και καλύπτει κατά 50% τη χρηματοδότησή τους, χρωστάει πολύ μεγάλο τμήμα απ' το κονδύλι που έπρεπε ήδη να είχε δώσει.

Τα οικονομικά προβλήματα σταμάτησαν προσωρινά το καλοκαίρι με την καταβολή ενός τμήματος του ποσού, που αναλογεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επειδή όμως τα χρέη ήταν ήδη πολύ μεγάλα τα προβλήματα εμφανίστηκαν και πάλι. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ πήρε απόφαση να προωθήσει την υπολειπόμενη προς τα Κέντρα Πρόληψης χρηματοδότηση (1,2 εκατομμύρια ευρώ), που αφορά σε υπόλοιπο του 50% της χρηματοδότησης, όμως για λόγους τυπικούς εμποδίζεται η γρήγορη εκταμίευση. Επιχειρείται δηλαδή με «πασαλείμματα» να κλείσουν μόνιμες οικονομικές τρύπες που προκαλεί συνολικά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Τέλος, εκκρεμεί η ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για τη συνέχεια της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.

Εκδήλωση στο Λαζαρέτο

Τα Παραρτήματα Κέρκυρας της ΠΕΑΕΑ και του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης, διοργανώνουν, αύριο Κυριακή 7 Οκτώβρη, στο Λαζαρέτο, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσμένους αγωνιστές του ελληνικού λαού. Η αναχώρηση θα γίνει από το νέο λιμάνι στις 10 π.μ. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου (Αριστοτέλους 2 στην Πάνω Πλατεία).

Θάνατος δημοσιογράφου

Το στερνό «αντίο» είπαν, χτες το απόγευμα, οι οικείοι, φίλοι και συναγωνιστές του και συνάδελφοι δημοσιογράφοι στον βετεράνο δημοσιογράφο, τον αγωνιστή Νίκο Κουντρομιχάλη, που κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Βύρωνα.

Ο Νίκος Κουντρομιχάλης, που «έφυγε» προχτές 4.10.07, γεννήθηκε το 1912 στην Κίττα Οιτύλου Μάνης και σπούδασε στη Νομική Αθήνας. Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχτηκε στο ΕΑΜ. Για τη δράση του αυτή, εξορίστηκε από το μαναρχοφασιστικό καθεστώς, ενώ τιμήθηκε από το Σύνδεσμο Αντιστασιακών Δημοσιογράφων.

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία στην Εφημερίδα «Ημερήσιος Τύπος», ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «Ελεύθερος Ανθρωπος» και «Ελεύθερη Ελλάδα», για να συνεχίσει σε άλλες εφημερίδες μετά την απελευθέρωση μέχρι να συνταξιοδοτηθεί.

Η ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει τα συλλυπητήριά της και «αποχαιρετά τον βετεράνο συνάδελφο και αγωνιστή που διακρίθηκε σε όλη του τη ζωή για τους αγώνες του, υπηρετώντας, ταυτόχρονα, την ελληνική δημοσιογραφία με ευθύνη, ήθος και αγωνιστικότητα».

Τσιμέντο γίνεται η βίλα Ζωγράφου

Τσιμέντο γίνεται η βίλα Ζωγράφου. Στο χώρο της θα ανεγερθεί Εμπορικό Κέντρο. Παράλληλα, ο Δήμος Ζωγράφου φορά «φέσι» πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου, που αναδεικνύει τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και ζητά ο χώρος των 10 στρεμμάτων της βίλας να απαλλοτριωθεί και να γίνει χώρος πρασίνου.

Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι τον περασμένο Αύγουστο υπογράφτηκε σύμβαση μεταβιβάσιμου δανείου ύψους 19,4 εκατ. ευρώ της Communal Credit Bank με τη δημαρχιακή επιτροπή του Δήμου Ζωγράφου. Το γεγονός αυτό αποτελεί βήμα υλοποίησης των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, απόφασης της περιφέρειας Αττικής και της απόφασης της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής.

Οπως επισημαίνει η Παράταξη «το δάνειο θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους για 25 χρόνια με συνολική τελική πληρωμή τόκων και χρεολυσίων πάνω από 40.000.000 ευρώ». Προσθέτει δε ότι «με την κατάπτυστη - αντιλαϊκή απόφαση (12/4/2006) που ψήφισαν τα στελέχη των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο, νομιμοποιείται η ανέγερση υπόγειου - υπέργειου εμπορικού κέντρου και ο Δήμος αγοράζει την... ταράτσα του, ενώ η οικογένεια Ζωγράφου παίρνει τις εγκαταστάσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ