ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγώνας για την αποτροπή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στα Βαλκάνια

Μήνυμα της ΟΓΕ στις γυναικείες οργανώσεις της Ευρώπης, μέλη της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών

Με αφορμή τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας απέστειλε στις γυναικείες οργανώσεις της Ευρώπης μέλη της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) το παρακάτω μήνυμα:

«Η ΠΔΟΓ από την ίδρυσή της, μετά την αντιφασιστική νίκη, παλεύει σταθερά για την ειρήνη και βρίσκεται στο πλευρό των λαών όλου του κόσμου που αγωνίζονται για την εθνική τους ανεξαρτησία ενάντια στα εκάστοτε, ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια που έχουν δρομολογηθεί από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και της δημιουργίας κρατών - προτεκτοράτων καθιστούν την περιοχή μας μια βραδυφλεγή βόμβα, που απειλεί τα κράτη, τους λαούς όλης της περιοχής και όχι μόνο.

Τα σχέδιά τους αυτά έχουν άμεση σχέση με τους οξύτατους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών για τους δρόμους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της ευρύτερης περιοχής. Εχουν σχέση με τον οξύτατο ανταγωνισμό των ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας, την επιδίωξη των ΗΠΑ να απομακρύνουν όσο γίνεται περισσότερο την πιθανότητα μεγαλύτερης προσέγγισης της Ρωσικής Ομοσπονδίας με χώρες της ΕΕ και της υπόλοιπης Ευρώπης. Το σκοπό αυτό υπηρετούν και η επέκταση του NATO, το νέο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων καθώς και η εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας σε χώρες της Ευρώπης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, που συνεπάγεται την αλλαγή των συνόρων στην περιοχή, η διεύρυνση του NATO με την ένταξη της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Κροατίας, οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και η de facto διχοτόμηση της Κύπρου.

Εμείς οι γυναίκες της Ευρώπης, μέλη της ΠΔΟΓ υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα για την ανατροπή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων HΠA και ΕΕ. Οι γυναίκες, που φέρνουν τη ζωή στον κόσμο, ξέρουν ότι είναι τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής, που γεννά πολέμους.

Δε σταματάμε να ενημερώνουμε τις γυναίκες για τις εξελίξεις αυτές και τις αιτίες τους καθώς και για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους λαούς των Βαλκανίων, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Καλούμε τις γυναίκες, τα γυναικεία κινήματα, τα αντιιμπεριαλιστικά φιλειρηνικά κινήματα να συστρατευθούμε όλοι μαζί, σ'αυτόν τον αγώνα».

ΠΑΣΟΚ
Σύγκρουση για τη νομή της κομματικής εξουσίας

Σε ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα των υποψήφιων προέδρων, με μοναδικό διακύβευμα τη νομή της κομματικής εξουσίας, αναμένεται να εξελιχθεί η διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που θα ξεκινήσει σήμερα με την ομιλία του Γ. Παπανδρέου.

Οι κομματικές φατρίες, που προχτές διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ανταλλάσσοντας κατηγορίες και αφήνοντας αιχμές για την εγκυρότητα των διαδικασιών μέχρι την εκλογή του προέδρου, σήμερα και αύριο θα οξύνουν τις φραστικές αντεγκλήσεις, προκειμένου να ενισχύσουν ο καθένας για λογαριασμό του τις ηγετικές ικανότητες των υποψήφιων αρχηγών.

Μοναδικό πεδίο αντιπαράθεσης θα αποτελέσει η συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ στις 16 Σεπτέμβρη, η οποία θα έρθει να καλύψει την απουσία πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών ανάμεσα στους εσωκομματικούς πόλους. Ο Γ. Παπανδρέου, ο Ευάγ. Βενιζέλος και ο Κ. Σκανδαλίδης με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους δίνουν όρκο πίστης στη συνέχιση των ίδιων αντιλαϊκών κατευθύνσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διεκδικούν το χρίσμα του αρχηγού για να εφαρμόσουν το αντιδραστικό και αντιλαϊκό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και αναζητούν την κομματική «επιβεβαίωση» της βάσης για να φέρουν το ΠΑΣΟΚ εκ νέου στην κυβερνητική κουτάλα.

Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει την ανανέωση της προεδρικής θητείας, υποστηρίζοντας ότι για την εκλογική ήττα ευθύνονται τα «βαρίδια» που κληρονόμησε από τις «κυβερνήσεις Σημίτη», αλλά και η απόφασή του να μην προχωρήσει σε «βαθιές αλλαγές» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Τις θέσεις του Γ. Παπανδρέου θα αντικρούσει ο Ευάγ. Βενιζέλος, μεταφέροντας τις ευθύνες στους λάθος χειρισμούς του νυν προέδρου στην προεκλογική περίοδο και στην αντιπολιτευτική τακτική. Ο Κ. Σκανδαλίδης θα επιχειρήσει να εμφανιστεί «ενωτικός» και όλοι μαζί, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, θα κρύψουν ότι η λαϊκή αποδοκιμασία στις εθνικές εκλογές ήταν αποτέλεσμα της καταδίκης των αντιλαϊκών πολιτικών, που με συνέπεια εφάρμοσε και ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ και από τη θέση της κυβέρνησης και αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτή τη γραμμή έσπευσαν να στηρίξουν χτες στελέχη των δυο στρατοπέδων. Ο Χρ. Παπουτσής, που έχει ταχτεί υπέρ του Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο «Real Fm», δήλωσε ότι υπήρξαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που «συνέβαλαν στη σύγχυση, δημιούργησαν προβλήματα και κυρίως άθελά τους ή ηθελημένα και δημιούργησαν την εντύπωση στον κόσμο, κάτι που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ότι ο Γ. Παπανδρέου υπονομεύτηκε. Αυτή είναι η αλήθεια». Μάλιστα, ο ίδιος μίλησε για δυο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που πριν από 1,5 χρόνο υπονόμευσαν τον Γ. Παπανδρέου, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό. «Υπήρξαν φαινόμενα τα οποία αντικειμενικά λειτουργούσαν υπονομευτικά, υπό την έννοια ότι όταν συμφωνείς το πρωί και το βράδυ διαφωνείς, είναι ένα πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η Σ. Ράπτη, που στηρίζει την υποψηφιότητα Βενιζέλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», με νόημα ανέφερε: «Δεν υπάρχει στεγανό ανάμεσα στα πρόσωπα και τις πολιτικές. Πρόσωπα και πολιτικές πάνε παρέα, έτσι, περπατούν μαζί. Δεν μπορείς να έχεις μια πολιτική θαυμάσια χωρίς να έχεις έναν άνθρωπο ο οποίος να την προχωρήσει. Οπως και δεν μπορείς να έχεις έναν εξαιρετικό πολιτικό ο οποίος να μην έχει πολιτική για να πορευτεί».

Το μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αύριο θα ανακηρύξουν και επίσημα τις υποψηφιότητες για την εκλογή ηγεσίας που θα διεξαχθεί στις 11 Νοέμβρη. Οι Γ. Παπανδρέου, ο Ευ. Βενιζέλος και Κ. Σκανδαλίδης, που έχουν δηλώσει υποψήφιοι για την ηγεσία, ως μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, δε θα χρειαστεί να συλλέξουν υπογραφές υποστήριξης της υποψηφιότητάς τους, αλλά αυτή θα γίνει από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου δι' ανατάσεως των χειρών.

ΠΑΤΡΑ
Απαγόρευσαν περιοδεία του ΚΚΕ σε σχολεία

Ανακοίνωση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

Απαγόρευσαν περιοδεία του ΚΚΕ σε σχολεία της Πάτρας, επικαλούμενοι μια γενικόλογη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, ενώ δεν κρύβουν τις διαθέσεις τους να απαγορευτεί κάθε μορφής πολιτική δραστηριότητα σε σχολικούς χώρους. Η υπόθεση θυμίζει εποχές αλήστου μνήμης, αλλά λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα του 2007, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης.

Προχτές η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ ενημέρωσε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πατρών ότι αντιπροσωπεία του Κόμματος και ο βουλευτής του Νίκος Καραθανασόπουλος προτίθενται να περιοδεύσουν σε τρία σχολεία της πόλης, σε ώρα διαλείμματος - ώστε να μην υπάρξει παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας - για να συζητήσουν με τους εκπαιδευτικούς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο αυτοί, όσο και η λειτουργία των σχολείων τους. Η απάντηση που δόθηκε από τον προϊστάμενο της εν λόγω Διεύθυνσης ήταν μη αναμενόμενη και άκρως προκλητική: Απαγορεύεται, βάσει σαφούς εντολής του υπουργείου Παιδείας. Ο εν λόγω κύριος πρόσθεσε, επίσης, ότι κατά τη δική του γνώμη δεν πρέπει να επιτρέπεται στα σχολεία καμία πολιτική δραστηριότητα.

Παρ' όλα αυτά, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και ο βουλευτής επισκέφθηκαν τα σχολεία, ενώ από σχετική έρευνα διαπιστώθηκε ότι η απαγόρευση στηρίχτηκε σε μια γενικόλογη εγκύκλιο του υπουργείου, όπου πουθενά δεν αναγράφεται ότι απαγορεύεται στα κόμματα - πόσο μάλλον στους βουλευτές - να επισκέπτονται σχολικούς χώρους.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καταγγέλλει το γεγονός και υπογραμμίζει: «Την ευθύνη γι' αυτό το κρούσμα την έχει η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Οι αναφορές σε εγκυκλίους δεν μπορούν να κρύψουν το κύριο: Η κυβέρνηση και η ΕΕ, για να προωθήσουν τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιορίζουν ακόμη περισσότερο τα δημοκρατικά δικαιώματα, την πολιτική και συνδικαλιστική δράση και εντείνουν τον αυταρχισμό και την καταστολή. Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκει πάτημα στον αντιδημοκρατικό Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα που έχει στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το ΚΚΕ δε θα αφήσει να περάσουν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και σημειώνεται: «Θα επιμείνουμε στην ενημέρωση και στην πολιτική συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς, με όλους τους εργατοϋπαλλήλους, στους χώρους δουλιάς. Τους καλούμε, ειδικά αυτούς που παρά τη δυσαρέσκειά τους στήριξαν ξανά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψουν έστω και τώρα το δικομματισμό, να συμπαραταχτούν με το ΚΚΕ και να οργανώσουν την πάλη μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλιάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ