ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αγώνας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική

Περιοδεία και συνέντευξη Τύπου της Διαμάντως Μανωλάκου, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στο Ηράκλειο Κρήτης

Στις αρνητικές εξελίξεις στην αγροτική οικονομία και τις θέσεις του ΚΚΕ, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο Κρήτης η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, μαζί με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Νωρίτερα το πρωί η Διαμάντω Μανωλάκου μαζί με κλιμάκιο του Κόμματος επισκέφτηκε το Σύλλογο των Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου, όπου συνομίλησε με τον πρόεδρο, ενώ πραγματοποίησε συνάντηση και με το ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών, όπου συζήτησε και με τους εργαζόμενους.

Στη συνάντηση με το Σύλλογο Κτηνοτρόφων επισημάνθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών και, γενικότερα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της ΚΑΠ, με τις ολέθριες συνέπειες για την κτηνοτροφία και τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους. Η συζήτηση στην Ενωση Πεζών επικεντρώθηκε στα νέα αντιαγροτικά μέτρα και κυρίως στο νέο κανονισμό για το κρασί, που οδηγεί στη δραματική συρρίκνωση της αμπελοκαλλιέργειας.

Αφού επισημάνθηκε ο στόχος για ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς σε όφελος των μεγαλοαγροτών - κάτι που προωθείται και με τη μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού της ΕΕ στον αγροτικό τομέα για το 2008 κατά 558 εκατομμύρια ευρώ -ιδιαίτερα για την αμπελοκαλλιέργεια τονίστηκε: Στόχος της ΕΕ σε πρώτη φάση είναι η εκρίζωση 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων σε όλες τις χώρες - μέλη, με επιδότηση τον πρώτο χρόνο 714 ευρώ ανά στρέμμα, με φθίνουσα πορεία και 293 ευρώ που θα φτάσει τον πέμπτο χρόνο. Σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές στα σταφύλια και τις αθρόες εισαγωγές, θα οδηγήσει στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων και τη συγκέντρωση της γης σε πολύ λίγα χέρια.

Συνεχίζοντας η Διαμάντω Μανωλάκου, σημείωσε ότι είναι σημαντικό για τους εργαζόμενους και τους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα να γνωρίζουν τι σχεδιάζεται, τι αποφασίζεται σε βάρος τους, για να οργανώσουν οι ίδιοι τη δική τους αντεπίθεση. Οσο για τις ευθύνες, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι συνένοχοι στα μέτρα που παίρνονται, αλλά και όσα τα προηγούμενα χρόνια έχουν παρθεί σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και ο ΣΥΝ, που από κοινού ψηφίζει στην ΕΕ μέτρα που οδηγούν στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς στη χώρα μας. Ως χαρακτηριστική περίπτωση για το ΣΥΝ και τη διγλωσσία του, αναφέρθηκε η υπερψήφιση, από το κόμμα αυτό, του κανονισμού για τα μεταλλαγμένα, που προβλέπει τη δυνατότητα να εμπεριέχεται ένα ποσοστό μεταλλαγμένων.

Κλείνοντας, τόνισε ότι χρειάζεται η αγανάκτηση των μικρομεσαίων αγροτών να μετατραπεί σε συντονισμένους αγώνες και πάλη ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού.

ΝΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι κτηνοτρόφοι να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους

Κάλεσμα στους αγροτοκτηνοτρόφους του Νομού Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν τις αγωνιστικές δυνάμεις στο συνεπές αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων τιμές που να εξασφαλίζουν βιώσιμο αγροτικό εισόδημα, για προϊόντα φθηνά και προσιτά στους καταναλωτές, απεύθυνε η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Στην πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού» και στις καταστροφικές επιταγές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ αναφέρθηκε Νίκος Σιαράβας, μέλος της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, σχετικά με την αύξηση των τιμών στα δημητριακά, η οποία έχει ανεβάσει στα ύψη το κόστος των ζωοτροφών και συρρικνώνει τα ήδη πενιχρά οικονομικά εισοδήματα των κτηνοτρόφων. Μπρος σε αυτήν την κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τιμές πώλησης του γάλακτος προς τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ μένουν παγωμένες εδώ και τρία χρόνια, ο Ν. Σιαράβας επισήμανε την ανάγκη οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να διεκδικήσουν τιμές στο γάλα (1,30 ευρώ το κιλό στο πρόβειο, που αποτελεί την κύρια παραγωγή στην περιοχή) που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες τους, χωρίς αυτή η αύξηση να αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών. Παράλληλα κάλεσε τους αγροτοκτηνοτρόφους να μην επαναπαυτούν στον εφησυχασμό που καλλιεργείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκο Καχριμάνη, για άμεση επιδότηση και καταβολή μερίσματος από τα κέρδη της ΔΩΔΩΝΗΣ...

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
Πότε θα πάρουν την οικονομική ενίσχυση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στη Βουλή έφερε το ΚΚΕ το γεγονός ότι ορισμένοι κτηνοτρόφοι της Λέσβου περιμένουν από το 2005 να εισπράξουν την οικονομική ενίσχυση για τα μοσχάρια.

Με Ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Μωραΐτης επισημαίνουν: «Παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί, σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων του Νομού Λέσβου δεν έχουν πάρει ακόμα την ενίσχυση του 2005 για τα μοσχάρια. Η καθυστέρηση αυτή, σε συνδυασμό με τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία, όπως αυτά που έχουν π.χ. σχέση με το διπλασιασμό των τιμών των ζωοτροφών, προσθέτει και νέα προβλήματα στους αγρότες που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικρομεσαίοι».

Στο διά ταύτα, οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, «τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να επισπευστεί η καταβολή της ενίσχυσης αυτής;».

Συνάντηση Κοντού - Βλάχου

Συνάντηση περισσότερο για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, είχαν χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος. Οπως ανακοινώθηκε, επίσημα, οι δύο υφυπουργοί αποφάσισαν:

  • Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εισαγωγής δημητριακών, κάτι που βασικά εξυπηρετεί τους εισαγωγείς και τους βιομηχάνους.
  • Να εξετάσουν αν πρέπει να αναγράφονται οι λιανικές τιμές πώλησης στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, λες κι αν τελικά γίνει κι αυτό θα αλλάξει τίποτα σε όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Την εντατικοποίηση (είχε αποφασιστεί και παλαιότερα) των ελέγχων στην αγορά για την αποφυγή «ελληνοποιήσεων» και την προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Καλά κρασιά, δηλαδή.
ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αυξήθηκαν 2,6% τον Αύγουστο

Κατά 0,4% υποχώρησε ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία (μετρά τις τιμές των εισαγόμενων πρώτων υλών για βιομηχανική χρήση κλπ) τον Αύγουστο 2007 ως προς τον προηγούμενο μήνα Ιούλη 2007, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Από τη μέτρηση της περιόδου Αύγουστος 2007 προς Αύγουστο 2006 ο δείκτης τιμών σημείωσε αύξηση 2,6% έναντι αύξησης 2,3% που είχε σημειώσει την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τέλος, από τη μέτρηση των μέσων επιπέδων (Ιούλης 2006/Αύγουστος 2007 προς Ιούλη 2005/Αύγουστο 2006) ο δείκτης τιμών σημείωσε αύξηση 1%, έναντι αύξησης 7% που είχε σημειώσει την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αλλοι 40 τόνοι ακατάλληλα τρόφιμα

Πάνω από 40 τόνους διάφορα τρόφιμα ακατάλληλα για κατανάλωση κατασχέθηκαν χτες και προχτές στον Πειραιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας:

  • Κατασχέθηκαν και σφραγίστηκε η ποσότητα 17,5 τόνων απροσδιόριστης ταυτότητας κατεψυγμένου κρέατος Βελγίου που εντοπίστηκαν σε ψυγεία στο Ρέντη, καθώς κρίθηκαν μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Τα κρέατα αυτά έφτασαν στη χώρα μας (αφού απέτυχε η διοχέτευσή τους στην αγορά της Βουλγαρίας μετά από ένα ταξίδι 7 ημερών, χωρίς να τηρηθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις, ώστε να είναι ασφαλή για κατανάλωση).
  • Απαγορεύτηκε η είσοδος στην εγχώρια αγορά, από το Ε' Τελωνείο Πειραιά, 24 τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση πορτοκαλιών προέλευσης Νοτίου Αφρικής.
  • Προχωρά η σφράγιση τεσσάρων ψυκτικών θαλάμων της εταιρείας τροφοδοσίας πλοίων ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΕΠΕ, καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαν χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια.
Ανακαλούνται HONDA Civic

Ανακαλούνται για έλεγχο και πιθανή αντικατάσταση του διακόπτη φώτων φρένων αυτοκίνητα HONDA Civic 4D 2006. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 3483599 και 210 3483701.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ