ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ
Ανάγκη για συντονισμένη δράση
  • Μεγάλη ανταπόκριση είχε η χτεσινή πρώτη συγκέντρωση της Επιτροπής στην κεντρική πλατεία της Θήβας
  • Σήμερα νέα συγκέντρωση στην Αυλίδα στις 6.30 μ.μ.

Με κεντρικό σύνθημα «Καθαρό νερό για όλο το λαό» και στόχο όχι μόνο την ενημέρωση των κατοίκων και των εργαζομένων, αλλά κυρίως να αναδείξει την ανάγκη για το συντονισμό του αγώνα, πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα για το μολυσμένο νερό του Ασωπού, στην κεντρική πλατεία της Θήβας.

Και αυτή ακριβώς η ανάγκη εκφράστηκε με τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση ανθρώπων όλων των ηλικιών: Συντονισμένος, συνεχής και πολύμορφος αγώνας, προκειμένου να λυθεί άμεσα και προς όφελος του λαού το σημαντικό αυτό πρόβλημα που αφορά την υγεία και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Σήμερα, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο της Αυλίδας, η Επιτροπή πραγματοποιεί νέα συγκέντρωση.

Ασύδοτη δράση βιομηχάνων με κάλυψη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

«Ο λόγος που δημιουργήθηκε η Επιτροπή, από τη Θήβα μέχρι τον Ωρωπό και από το Σχηματάρι μέχρι την Αυλίδα, είναι γιατί το πρόβλημα είναι κοινό για όλους και για αυτούς που εργάζονται στην περιοχή και για αυτούς που μένουν».

Με αυτά τα λόγια ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, έδωσε το στίγμα της δράσης της. «Το χρώμιο και τα άλλα μέταλλα δεν έπεσαν από τον ουρανό. Υπάρχει αιτία και είναι η ασύδοτη δράση των βιομηχάνων κάτω από την κάλυψη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μπροστά στα κέρδη τους κάνουν τα στραβά μάτια».

Αίσθηση προκάλεσε στους κατοίκους ανακοίνωση, που μοίραζαν χτες τα μέλη της Επιτροπής μαζί με το πλαίσιο αιτημάτων, με την οποία το υπουργείο Υγείας ενημερώνει το Δήμο Οινοφύτων ότι υπάρχει άμεση ανάγκη διακοπής του νερού ως πόσιμου.

Κανένας εφησυχασμός

Οι δύο κεντρικοί ομιλητές, Παναγιώτης Ρωμανάς και Θανάσης Παντελόγλου, επιστήμονες, σημείωσαν την ανάγκη οι κάτοικοι να οργανώσουν συγκεντρώσεις ενημέρωσης σε χώρους δουλιάς, σε πολιτιστικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς συλλόγους, σε μαθητικά συμβούλια, σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

Ο Π. Ρωμανάς, χημικός, ενημέρωσε τους κατοίκους για τις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου και των ενώσεών του στον άνθρωπο. Αναφερόμενος στο υπουργείο Υγείας και τη δημοτική αρχή Θήβας, που προσπαθούν να καθησυχάσουν τους κατοίκους, τόνισε:

«Για κάποιους που δε συμμερίζονται την ανησυχία μας, τους καλώ να δουν ενδεικτικά τα εξής: Τον κανονισμό 1907/2006 της ΕΕ για την Καταχώριση, την Αξιολόγηση, την Αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων, γνωστός ως κανονισμός REACH, όπου το εξασθενές χρώμιο "φιγουράρει" στην πρώτη θέση των καρκινογόνων ουσιών».

«Η αρμόδια δημοτική αρχή μάς καθησυχάζει λέγοντας ότι όλα είναι εντός επιτρεπτών ορίων. Για ποιο λόγο τότε ο δήμαρχος Θηβαίων δήλωσε ότι δε συμμερίζεται τις ανησυχίες των πολιτών, αλλά φροντίζει μέσω των προσωπικών του επαφών με τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ για την υδροδότηση της πόλης, χωρίς να αναλαμβάνει συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις;», συμπλήρωσε.

Ο Θανάσης Παντελόγλου, βιοχημικός, αναφέρθηκε στην ανάγκη να σταματήσει η παροχή τοξινωμένου νερού, να γίνει άμεση υποκατάσταση της υδροδοτικής πηγής με εγγυημένης ποιότητας νερό και να ξεκινήσουν τοξικολογικές εξετάσεις κατοίκων και εργαζομένων. Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να εντοπιστούν οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν και να αναγκαστούν να σταματήσουν να πετούν ανεξέλεγκτα τα λύματα. Τέλος, επισήμανε ότι ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός των Ελεγκτών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ο πλέον αρμόδιος να καταλογίσει επίσημα ευθύνες.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή από μονάδες αφαλάτωσης

Για τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις από ένα τέτοιο έργο, συνομίλησε με τους κατοίκους της περιοχής και τους δημοτικούς συμβούλους ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, κατά την περιοδεία του χτες στο Δήμο Κρανιδίου

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Γ. Τούσσα με τους δημοτικούς συμβούλους στο Κρανίδι
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Γ. Τούσσα με τους δημοτικούς συμβούλους στο Κρανίδι
Τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Κοιλάδας αλλά και του Κρανιδίου, με μεγαλύτερο αυτό της εγκατάστασης τεσσάρων μονάδων αφαλάτωσης από πολυεθνική εταιρεία στον Κόλπο της Κοιλάδας, διαπίστωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, κατά την περιοδεία του χτες στις παραπάνω περιοχές.

Μάλιστα, το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, καθώς οι εγκαταστάσεις αναμένεται να μετατρέψουν σε «νεκρά θάλασσα» τον Κόλπο της Κοιλάδας και να «εξορίσουν» τους κατοίκους. Και όλα αυτά, με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο Γ. Τούσσας συναντήθηκε με τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Κρανιδίου, ενώ περιόδευσε και στα καταστήματα του δήμου όπου και συνομίλησε με κατοίκους. Βασικό θέμα για την περιοχή είναι η περιβαλλοντική καταστροφή που θα συντελεστεί με την εγκατάσταση των μονάδων αφαλάτωσης της πολυεθνικής εταιρείας «MINDCOMPASS ONERSEAS LIMITED».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε μιλώντας στους δημοτικούς συμβούλους, πως ο Κόλπος της Κοιλάδας θα υποστεί μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή από την εγκατάσταση. Παράλληλα, η εταιρεία θα αποκομίσει τεράστια κέρδη (όπως και τώρα κερδίζουν και οι εταιρίες εμφιαλωμένων νερών), αφού το νερό της περιοχής είναι ακατάλληλο. Παράλληλα, θα διώξει τους ψαράδες της περιοχής καθώς θα καταστραφούν μεγάλες ποσότητες φυτικού και ζωικού πλαγκτόν, ωαρίου και γόνου του Κόλπου, που θα εισροφούνται στη μονάδα.

Αξίζει να αναφερθεί πως γι' αυτή την κατάσταση, υπεύθυνοι είναι οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αδρευσης Κρανιδίου. Τόσο το Γενάρη όσο και τον Οκτώβρη του 2005, η Δημοτική Αρχή (υποστηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ) είχε αποφανθεί θετικά για την εγκατάσταση. Ενα χρόνο μετά την αλλαγή της δημοτικής Αρχής, η παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ συνεχίζει το έργο της προηγούμενης. Μάλιστα, ως «επιχείρημα» προβάλλει πως δεν είχε ενημερωθεί τι αναφέρει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρ' όλο που κάτοικοι της περιοχής την είχαν ήδη στα χέρια τους!

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για τη λίμνη Κορώνεια

Εκδήλωση - ημερίδα με θέμα «Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας και η διαχείριση των υδάτινων πόρων» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης, αύριο, Κυριακή, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίου Βασιλείου. Εισηγητές στην ημερίδα θα είναι ο Γιάννης Ζιώγας, πανεπιστημιακός, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, και ο Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μολυσμένο νερό σε εννιά χωριά της Μεγαλόπολης

Τη λήψη όλων των μέτρων για το αυτονόητο δικαίωμα πρόσβασης σε κατάλληλο πόσιμο νερό για τους κατοίκους εννέα χωριών του Δήμου Μεγαλόπολης απαιτούν με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Μωραΐτης.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση που απευθύνεται προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «μολυσμένο νερό πίνουν οι κάτοικοι σε εννιά χωριά του Δήμου Μεγαλόπολης, και συγκεκριμένα στα Δερβένι, Σούλου, Ισωμα Καρυών, Παραδείσια, Χιράδες, Γέφυρα, Ισαρη, Μαλωτά και Ραψομμάτη, στα οποία απαγορεύτηκε η κατανάλωση και χρήση νερού λόγω του αυξημένου μικροβιακού φορτίου, πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, ύστερα από ανάλυση που έγινε στη Νομαρχία Αρκαδίας. Εικάζεται ότι η μόλυνση οφείλεται στις πυρκαγιές».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ