ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ 2002
Σήμερα επαναλαμβάνεται η δίκη των αγωνιστών

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά καλούνται ξανά σήμερα ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και τρεις ακόμα αγωνιστές, οι Νίκος Τέγος, σπουδαστής της ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά και μέλος του ΔΣ του σπουδαστικού συλλόγου, Νίκος Αθανασέλλος και Δημήτρης Κυζίλης, οι οποίοι μαζί με χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους περιφρούρησαν και στάθηκαν στο πλευρό των ναυτεργατών στην απεργία που είχαν κηρύξει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» στις 29 Μάη του 2002. Βαφτίζοντας θύτες τα θύματα, κατηγορούνται για δήθεν παρακώλυση συγκοινωνιών και για «κακώσεις» που προκάλεσαν σε λιμενικούς(!).

Η Οργάνωση Περιοχής ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει και καταδικάζει τη δίωξη, η οποία, όπως σημειώνει, στρέφεται ενάντια στους αγώνες του λαού και της νεολαίας, την ίδια στιγμή μάλιστα που το κεφάλαιο εντείνει την επίθεσή του. Εντάσσεται, συνεχίζει, στο πλαίσιο των γενικότερων κατευθύνσεων της ΕΕ και των εντολών των ΗΠΑ, που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την ποινικοποίηση των αγώνων, την ενίσχυση της κρατικής καταστολής και περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. «Η ΚΝΕ για άλλη μια φορά δηλώνει ότι καμία δίωξη δεν πρόκειται να πτοήσει τους κομμουνιστές». Και καλεί τη νεολαία, το λαό, να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την κατάργηση όλων των μηχανισμών καταστολής και τρομοκρατίας.


ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Να καθαιρεθεί η συμβιβασμένη πλειοψηφία

Σήμερα η Γενική Συνέλευση του Σωματείου

Η κινητοποίηση των εργαζομένων μπορεί να φέρει τα πάνω - κάτω στο σωματείο και στο Ναυπηγείο

Eurokinissi

Η κινητοποίηση των εργαζομένων μπορεί να φέρει τα πάνω - κάτω στο σωματείο και στο Ναυπηγείο
«Εμπρός για σωματείο αγωνιστικό - ταξικά προσανατολισμένο»! Με το σύνθημα αυτό, η αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) καλεί τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου σήμερα το πρωί, στην κρίσιμη γενική τους συνέλευση, να ανακόψουν την έφοδο της γερμανικής ιδιοκτήτριας εταιρείας Thyssen Kroup σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων και του ίδιου του ναυπηγείου. Να καθαιρέσουν τους εκλεκτούς της γερμανικής εργοδοσίας από τη διοίκηση του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» «για να ανοίξει ο δρόμος για ένα άλλο συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο μας που θα σταθεί εμπόδιο στις αντεργατικές τους επιλογές». Για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ακυρώσει τη συμφωνία εξαγοράς, να επαναφέρει ολόκληρο το ναυπηγείο και με όλους τους εργαζομένους του, στον κρατικό έλεγχο.

Η συμβιβασμένη πλειοψηφία του σωματείου - με πρώτους τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ - η οποία έχει ταχθεί με την πλευρά της Thyssen, στη σημερινή γενική συνέλευση θα αξιώσει από τους εργαζόμενους να επικυρώσουν τις αντεργατικές επιλογές της εργοδοσίας για την πώληση του τμήματος τροχαίου υλικού, ώστε να καταστούν συνένοχοι στο διωγμό των 200 συναδέλφων τους που εργάζονται στο τμήμα αυτό.

Η ΕΕΝΣ τονίζει ότι στη συνέλευση «οι εργαζόμενοι πέρα από συνδικαλιστικές ή άλλες διαφορές θα πουν το μεγάλο ΟΧΙ στα σχέδιά τους και θα καθαιρέσουν τους "εκλεκτούς" τους συνδικαλιστές» προστατεύοντας έτσι το ναυπηγείο, τους 200 συναδέλφους τους και τις δικές τους θέσεις εργασίας και δικαιώματα. Μπορούμε - συνεχίζει - να τους σταματήσουμε. Να υπερασπιστούμε τη δουλιά μας, το ψωμί των παιδιών μας».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΦΥ
Σταθερά στην εμπορευματοποίηση

Σταθερά προσανατολισμένη στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι η κυβέρνηση, παρά τους ελιγμούς τακτικής που κάνει το υπουργείο Υγείας για να παρακάμψει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου για περαιτέρω «απελευθέρωση στην αγορά προσφοράς υπηρεσιών υγείας» με πρώτη κίνηση τη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων απ' τους νοσοκομειακούς γιατρούς κατ' αναλογία προς τους πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Χτες, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με συνέντευξή του στην «Απογευματινή», όταν τέθηκε το ερώτημα για τα νέα ιδιωτικά ιατρεία απάντησε ότι «στα πλαίσια της προετοιμασίας της ΠΦΥ αναζητούμε τρόπους βελτίωσης του όλου συστήματος». Τη δήλωση αυτή παρουσίασε ως διευκρίνιση της - δήθεν - παρεξήγησης ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου στη χτεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) για να την αναιρέσει στη συνέχεια, λέγοντας ότι αναζητείται τρόπος ενίσχυσης του εισοδήματος των γιατρών και των νοσοκομείων.

Δηλαδή - γιατροί και νοσοκομεία - να έχουν έσοδα πέρα απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, που σημαίνει πληρωμές απ' τα ταμεία και τους ίδιους τους ασθενείς. Μάλιστα στο «Εθνος της Κυριακής» δημοσιεύτηκε η πληροφορία πως ο ασθενής θα πληρώνει πέντε ευρώ για υπηρεσίες ΠΦΥ. Πάντως, ο Γ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι το όλο σχέδιο για την ΠΦΥ δεν είναι ακόμα έτοιμο, αλλά υπογράμμισε ότι «δε θα στηριχτούμε σε μοντέλα που παρήκμασαν» - παραπέμποντας έτσι στην άρνηση των κρατικών δομών, όπως τα κέντρα υγείας.

Εκφραση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας αποτελεί και η λειτουργία από χτες 40 κλινών του ιδιωτικού νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» με γιατρούς απ' το νοσοκομείο του «Ερυθρού Σταυρού» - γεγονός που ο Γ. Παπαγεωργίου το χαρακτήρισε προσωρινό - παρότι, γι' αυτό, έχουν εκδοθεί αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τη δημοσιοποίηση της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης «Ο Ηλιος», την ανάπτυξή της σ' ένα υψηλού επιπέδου με δωρεάν υπηρεσίες δημόσιο κέντρο, που θα έχει την ευθύνη για την εκπαίδευση και την ολοκληρωμένη αποκατάσταση και στήριξη των τυφλών και των οικογενειών τους στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και να περάσει το 100% της περιουσίας του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Ηλιος» στη Σχολή, απαίτησαν οι αγωνιστές ανάπηροι της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών (ΕΣΚ Τυφλών), προσπερνώντας τη συμβιβασμένη ηγεσία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, σε κινητοποίηση που έγινε χτες στο υπουργείο Οικονομίας. Την κινητοποίηση διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος, θέλοντας να ρίξει στάχτη στα μάτια των μελών του Συνδέσμου που αγανακτούν από την απαράδεκτη κατάσταση στη Σχολή, τις ευθύνες της πλειοψηφίας του ΠΣΤ που η σχολή 20 χρόνια τώρα παραμένει ιδιωτικού δικαίου. Στη διάρκεια της κινητοποίησης ορίστηκε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου στις 26 Οκτώβρη.

ΕΛΒΑΛ: Την απόλυση σε επτά εργαζόμενους, ανακοίνωσε χτες το πρωί η εργοδοσία, στη «ναυαρχίδα» του επιχειρηματία Στασινόπουλου.

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ: Το πρόγραμμα συρρίκνωσης του προσωπικού, απολύοντας υπαλλήλους από τα γραφεία της, συνεχίζουν ανενόχλητες οι «Μινωικές Γραμμές», στο όνομα της ενίσχυσης της κερδοφορίας της. Μετά από τους τρεις εργαζόμενους που πέταξε στο δρόμο το καλοκαίρι, χτες ένας ακόμα υπάλληλος στα γραφεία του Πειραιά ενημερώθηκε ότι θα πάρει το δρόμο της ανεργίας. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει δεκάδες απολύσεις, από τις οποίες 20 θα είναι με τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων». Ξεκάθαρα ταγμένη στο πλευρό της εταιρείας «Μινωικές Γραμμές» είναι η πλειοψηφία της διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ). Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης του ΠΑΣΕΝΤ απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ για απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Σε 48ωρη απεργία (σήμερα και αύριο) με πρωτοβουλία του ταξικού τους σωματείου προχωρούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο ξενοδοχείο «Γυαλισκάρι» του Δήμου Παρελίων, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ενός μήνα που τους οφείλονται από την εργοδοσία.

ΠΑΓΝΗ: Σε 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 17 Οκτώβρη και Γενική Συνέλευση την ίδια μέρα προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, με απόφαση του σωματείου τους, διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού όλων των κατηγοριών.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ: Σύσκεψη - συγκέντρωση για τα οξυμένα προβλήματα των συνταξιούχων διοργανώνει, αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συγχωνευθέντων Ασφαλιστικών Ταμείων Νομού Λάρισας. Το κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση κοινοποιείται και στα ΔΣ των συνταξιουχικών σωματείων Θεσσαλίας ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΕΑ - ΤΑΕ Δημοσίου.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Τη διασφάλιση των 170 θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία του Ομίλου «Λούη» στο Βασιλικό Ζακύνθου απαιτεί το Εργατικό Κέντρο, η διοίκηση του οποίου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση των ξενοδοχείων. Προκλητική ήταν η απάντηση που έδωσε στους συνδικαλιστές ο διευθυντής, δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δε γνωρίζει τίποτα για τις προθέσεις του Ομίλου να διακόψει την ενοικίαση των ξενοδοχείων από τον ιδιοκτήτη τους, αφήνοντας στον αέρα τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ