ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Τιμές - «εφιάλτης» για τα νοικοκυριά

Αρχισε από χτες η διάθεσή του σε τιμές περί το 15% ακριβότερες από πέρσι

Αντιμέτωπα με μια νέα σημαντική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς από χτες ξεκίνησε η διακίνηση του πετρελαίου αυτού. Η αύξηση εκτιμάται στο 15% περίπου, καθώς οι τιμές διαμορφώθηκαν από 60 έως 63 λεπτά ανά λίτρο για ποσότητες μεγαλύτερες των 1.000 λίτρων, έναντι 53-55 λεπτών τον Οκτώβρη του 2006. Οι τιμές αυτές επιβαρύνονται από 3 έως 5 λεπτά ανά λίτρο για ποσότητες μικρότερες των 1.000 λίτρων. Στην περιφέρεια, ανάλογα τη χιλιομετρική απόσταση, η τιμή έφτασε και τα 67 λεπτά ανά λίτρο.

Την κατάργηση όλων των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ζητά το ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, προκειμένου να ανακουφιστούν ως ένα βαθμό από το οικονομικό βάρος οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Με «μασημένα λόγια» αντιμετώπισε το θέμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, υποστήριξε ότι χρειάζεται ...χρόνος και μηχανισμοί και ότι δεν είναι δικής του αρμοδιότητας.

Η έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης συνέπεσε χτες με μια σημαντική αύξηση των διεθνών τιμών, με το αμερικανικό αργό να φτάνει και να ξεπερνά τα 85 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης εμφανιζόταν μειωμένη κατά ...0,69%, στα 1,015 ευρώ ανά λίτρο. Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και της βενζίνης επιβαρύνουν οδυνηρά τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ τα κέρδη των εταιρειών διογκώνονται. Εκτιμάται ωστόσο ότι οι περισσότεροι καταναλωτές θα κάνουν τις παραγγελίες τους σύντομα, προκειμένου να αποφύγουν τις οικονομικές και γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις που θα προκληθούν από την εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, μετά από μια τριετία συνεχών και υπέρμετρων αυξήσεων, δίνει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής τόσο στα υγρά καύσιμα, όσο και γενικότερα στην ενέργεια. Τα νοικοκυριά καταδικάζονται σε υπέρογκες επιβαρύνσεις ή στη μη κάλυψη βασικών αναγκών τους.

Φυσικό αέριο στην Κατερίνη

Ολοκληρώθηκαν τα έργα παροχής φυσικού αερίου στην Κατερίνη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΣΦΑ ΑΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μετρητικού σταθμού Κατερίνης και από τις 3 του Οκτώβρη τροφοδοτεί το δίκτυο Μέσης Πίεσης της πόλης.

Το δίκτυο της περιοχής είναι χαλύβδινο, μήκους 7,4 χλμ. και συμπληρώνεται από δίκτυο πολυαιθυνελίου Χαμηλής Πίεσης μήκους 2,1 χλμ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή επέκτασης του δικτύου Μέσης Πίεσης 1,8 χλμ. Η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2007 θα ολοκληρωθεί και το δίκτυο Χαμηλής Πίεσης μήκους 15 χλμ.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2008
Δεδομένος ο αντιλαϊκός του προσανατολισμός

Προσαρμογές στον προϋπολογισμό του 2008 στη «γραμμή» Αλμούνια, προανήγγειλε ο Γ. Αλογοσκούφης. Δε δεσμεύεται για τον ΦΠΑ

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την κλιμάκωση της επίθεσής της σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων, με αιχμές του δόρατος τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι χτεσινές δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομίας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης στο μέγαρο Μαξίμου. Στην ερώτηση αν υπήρξαν μυστικές συμφωνίες για αύξηση του ΦΠΑ με τον κοινοτικό επίτροπο Χ. Αλμούνια στο πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ, ο Γ. Αλογοσκούφης περιορίστηκε να επαναβεβαιώσει τις κυβερνητικές θέσεις για την προώθηση του σκληρού και επιθετικού - σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων - κρατικού προϋπολογισμού του 2008, δηλώνοντας: «Δεν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες και δεν υπάρχει τίποτα το νεότερο αναφορικά με τη φορολογική πολιτική. Οι στόχοι της οικονομικής μας πολιτικής είναι σαφείς: η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε συνθήκες υψηλής ανάπτυξης και επαρκούς χρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους».

Σοφά πράττοντας ο υπουργός Οικονομίας, παρέκαμψε το θέμα αύξησης του ΦΠΑ, περιορίζοντας έτσι την αναφορά του στο γενικό περίγραμμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Εχει ωστόσο δίκιο στα περί «μυστικών συμφωνιών» με τις Βρυξέλλες για την αύξηση του ΦΠΑ, δεδομένου ότι ο γενικός προσανατολισμός των κρατών - μελών της ΕΕ είναι η αύξηση των φόρων που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να επιτύχουν τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ως το 2010 και από την άποψη αυτή, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ είναι ένα από τα μέτρα που μπορούν να ενεργοποιηθούν. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο, ότι ο Γ. Αλογοσκούφης, στις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων τις τελευταίες μέρες, αποφεύγει να δεσμευτεί ρητά, ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να αυξήσει το ΦΠΑ, και παρακάμπτει το θέμα μέσα από γενικόλογες αναφορές.

Το σίγουρο πάντως, είναι, ότι οι επισημάνσεις Αλμούνια - είχε χαρακτηρίσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2008, σαν... φιλόδοξο - έπιασαν τόπο και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ανακοίνωσε αλλαγές στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2008, σε σχέση με το προσχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα. Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εχω δείξει και στο παρελθόν ότι δεν έχω πρόβλημα να κάνω προσαρμογές μεταξύ του προσχεδίου και του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, αν πειστώ από τις παρατηρήσεις των πολιτικών κομμάτων και γενικά από τις παρατηρήσεις που θα ακούσω από τους κοινωνικούς εταίρους...». Η αλήθεια είναι ότι ο Γ. Αλογοσκούφης, ακούει με μεγάλη προσοχή τις απόψεις της κοινοτικής γραφειοκρατίας και πριν αλέκτωρ λαλήσαι έσπευσε να προσαρμόσει τον Προϋπολογισμό του 2008 στις θέσεις που διατύπωσε ο Χ. Αλμούνια. Κάτι βέβαια που τίποτα το θετικό δεν προμηνύει για τους εργαζόμενους της χώρας.

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Ζητούν έμπρακτη συναίνεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Τη συναίνεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προώθηση των αντιλαϊκών πολιτικών σε μια σειρά τομέων, με δεδομένη, όπως λένε, τη συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων σε θέματα όπως το Ασφαλιστικό και η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την Παιδεία, ζητούν οι εμποροβιομήχανοι. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), Κ. Μίχαλου, ο οποίος εκπροσωπώντας το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο έθεσε ως προϋπόθεση για την ικανοποίηση των αξιώσεών του την «ευρύτερη συναίνεση», αποδοκιμάζοντας ως «αδιέξοδες λογικές» την άρνηση συμμετοχής στον προσχηματικό «κοινωνικό διάλογο». Αντιμετώπισε, μάλιστα, σκωπτικά το γεγονός ότι παρόλο που, όπως είπε, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και για το Ασφαλιστικό, δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε μια κοινή πρόταση, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση των συγκεκριμένων πολιτικών. Ο ίδιος, ευθυγραμμισμένος με το πνεύμα στο οποίο κινείται και η κυβερνητική πολιτική, είπε ότι το ΕΒΕΑ συμφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να εξομοιώσει το φόρο πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και ζήτησε να μπουν ιχνηλάτες στα διυλιστήρια και ταμειακές μηχανές στα πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ εμφανίστηκε αντίθετος στην αύξηση του ΦΠΑ. Ειδικά όσον αφορά στο Ασφαλιστικό ισχυρίστηκε ότι οι εμποροβιομήχανοι «δεν είναι υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας και της μείωσης των συντάξεων», δίνοντας προτεραιότητα στο ζήτημα της ενοποίησης των Ταμείων και της επανεξέτασης των βαρέων και ανθυγιεινών. Ακόμη, έθεσε ως προτεραιότητα την παραπέρα μείωση της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών.

ΚΚΕ
Επίδομα θέρμανσης στις λαϊκές οικογένειες

Σε ανακοίνωσή του για το πετρέλαιο θέρμανσης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης οδηγεί σε απόγνωση τις λαϊκές οικογένειες. Οι βασικές αιτίες για τη διαρκή και υπέρογκη αύξηση των καυσίμων είναι από τη μια η βαριά φορολογία που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και από την άλλη τα τεράστια κέρδη των μονοπωλίων που ελέγχουν την παραγωγή, τη διύλιση και τη διακίνηση.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας (που αποφάσισε η ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), είναι ωφέλιμη μόνο για το μονοπωλιακό κεφάλαιο, για να αποκτά τεράστια κέρδη από τη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος.

Σε αυτό το καθεστώς αποτελεί εμπαιγμό ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι επιδιώκει να χτυπήσει τα κυκλώματα λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής.

Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα να μην αποδεχτούν τη ληστεία που γίνεται στο εισόδημά τους μέσω των καυσίμων. Να απορρίψουν συνολικά τον "ευρωμονόδρομο", την πολιτική της απελευθέρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων.

Να καταργηθούν τώρα όλοι οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα. Να δοθεί επίδομα θέρμανσης σε όλες τις λαϊκές οικογένειες. Πάλη για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ενέργειας, αποκλειστικά δημόσιου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ