ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ
Ο λαός μπορεί να επιβάλει τη σωτηρία της

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε η πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας για το θέμα

Το μαζικό ενδιαφέρον των κατοίκων προκάλεσε η ημερίδα της ΚΟΘ του ΚΚΕ
Το μαζικό ενδιαφέρον των κατοίκων προκάλεσε η ημερίδα της ΚΟΘ του ΚΚΕ
Οι ευθύνες, διαχρονικά, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νομαρχίας, για την καταστροφή της Λίμνης Κορώνειας, καθώς και η ανάγκη σήμερα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, ο λαός της περιοχής να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και αγωνιστικά να επιβάλει τη λήψη μέτρων για την αναστροφή της κατάστασης, αναδείχτηκαν μέσα από την ημερίδα που πραγματοποίησε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ το πρωί της Κυριακής στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Βασιλείου του Δήμου Κορώνειας.

Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για τη σωτηρία της λίμνης και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Συμμετείχαν μαζικά κάτοικοι των παραλίμνιων περιοχών, αγρότες και εκπρόσωποι φορέων, που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της ΚΟΘ του ΚΚΕ και αναγνώρισαν ότι αποτελεί τον σταθερό και συνεπή συμπαραστάτη τους στον αγώνα για τη σωτηρία της Κορώνειας.

Κεντρικοί εισηγητές ήταν ο Γιάννης Ζιώγας, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Κώστας Κατσιφαράκης, καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Μέτρα «στα χαρτιά»

Τα πρώτα σημάδια υποβάθμισης της λίμνης εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1980. Η υπεράντληση του νερού - 2.200 γεωτρήσεις από τις οποίες οι μισές παράνομες - κύρια για βιομηχανική, αλλά και για γεωργική χρήση, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της έκτασης της λίμνης από τα 45.000 στρέμματα στα 30.000 και το βάθος της αντίστοιχα από 4 μέτρα στο μισό μέτρο. Η ρύπανση από τα απόβλητα των βαφείων, η ανεξέλεγκτη εισροή αστικών λυμάτων - ακόμη και σήμερα δε λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός, γιατί δεν έχουν γίνει τα δίκτυα σύνδεσης - στη λίμνη, σταδιακά είχαν ως αποτέλεσμα τη μόλυνση του πυθμένα της και τη μετατροπή του σε τοξική λάσπη. Στη διάρκεια των ετών εξαφανίστηκαν τα ψάρια και πέθαναν περίπου 15.000 πουλιά.

Στο πάνελ της ημερίδας από αριστερά οι Μ. Σπυριδάκης, Κ. Κατσιφαράκης, Γ. Ζιώγας, Η. Γκουτζιγιάννης (συντονιστής), Χ. Παπαδόπουλος και Α. Τζέκης
Στο πάνελ της ημερίδας από αριστερά οι Μ. Σπυριδάκης, Κ. Κατσιφαράκης, Γ. Ζιώγας, Η. Γκουτζιγιάννης (συντονιστής), Χ. Παπαδόπουλος και Α. Τζέκης
Από τα τέλη της δεκαετίας του '90 είχαν εγκριθεί πάνω από 52 εκατ. ευρώ και το 2005 άλλα 27 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συνολικά έχουν εκπονηθεί περισσότερες από 18 διαφορετικές μελέτες σχετικά με την υδρολογία, την ποιότητα νερού και την περιβαλλοντική αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας που έγιναν από τη Νομαρχία, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΙΓΜΕ και το Πολυτεχνείο. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα. Ακόμη και ο Φορέας Διαχείρισης που ιδρύθηκε εδώ και 4,5 χρόνια δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό.

Τα έργα αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας περιλαμβάνονταν στα μεγάλα έργα που κατά καιρούς εξάγγελναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όμως επί μία 20ετία οι ίδιες κυβερνήσεις και η Νομαρχία (αρχικά διορισμένη, έπειτα αιρετή) ανέχτηκαν και ανέχονται την ανεξέλεγκτη υπεράντληση νερού από τις υδροβόρες βιομηχανίες και τη ρύπανση της λίμνης από τις ίδιες βιομηχανίες και τις αποχετεύσεις που εκβάλλουν στη λίμνη. Εδώ και χρόνια δεν εκτελούν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαιτούν κλείσιμο των βαφείων (σήμερα ανέρχονται σε 18) και των αγωγών που μεταφέρουν τα απόβλητά τους στη λίμνη.

Οι επιστήμονες, οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Κορώνειας νομοτελειακά θα οδηγήσει στη σταδιακή υποβάθμιση και της λίμνης Βόλβης, δεδομένου ότι αποτελούν υποσυστήματα ενός ενιαίου συστήματος.

Απαιτείται μια άλλη πολιτική

Γιατί δεν προκρίθηκε ως μεγάλο έργο η προστασία της Κορώνειας; Σ' αυτό το ερώτημα απάντησε ο Γ. Ζιώγας ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτική μεγιστοποίησης του καπιταλιστικού κέρδους είναι αυτή που γεννά τις ελλείψεις, τις ανεπάρκειες, τους ανορθολογισμούς στους κυβερνητικούς κεντρικούς και περιφερειακούς σχεδιασμούς, την έλλειψη προτεραιότητας στις λαϊκές ανάγκες, στις απαραίτητες κοινωνικές υποδομές για την πρόληψη παρόμοιων φαινομένων.

Επίσης, κατήγγειλε ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, από κοντά ο ΣΥΝ και οι διάφοροι «οικολόγοι» προσπαθούν να μεταφέρουν τις ευθύνες του υδατικού προβλήματος στους αγρότες, με το πρόσχημα της υπερκατανάλωσης νερού για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν με περιβαλλοντικά προσχήματα να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία των απαιτούμενων έργων και τη συρρίκνωση της γεωργίας που προωθούν ο ΠΟΕ και η ΚΑΠ με τις αναθεωρήσεις της.

Για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, είπε ο Γ. Ζιώγας, απαιτούνται ειδικά μέτρα για τη Λίμνη Κορώνεια, κυρίως όμως απαιτείται η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Μια πολιτική που θα προστατεύει τα δάση, θα προστατεύει και θα εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα με την εκτέλεση βασικών υδρολογικών και εγγειοβελτιωτικών έργων, έτσι ώστε το νερό ως φυσικό αγαθό να είναι αρκετό να ανταποκριθεί σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες και ζωτικές ανάγκες του λαού μας.

Διατήρηση της γεωργίας - επαναφορά της αλιείας

Ο Κ. Κατσιφαράκης τεκμηρίωσε επιστημονικά πώς με την αποκατάσταση της λίμνης και η γεωργία μπορεί να παραμείνει και η αλιεία να αναπτυχθεί πάλι. Μετά τον καθαρισμό του πυθμένα, θα πρέπει με εκτροπή χειμάρρων να αυξηθεί η στάθμη της λίμνης και στη συνέχεια με συγκεκριμένα μέτρα να διατηρηθεί το ισοζύγιο του νερού. Αυτό μπορεί να γίνει, είπε, με επιδοτούμενη αλλαγή των αρδευτικών μεθόδων, ώστε να γίνουν πιο οικονομικές, αλλά και με εκ περιτροπής επιδοτούμενη αγρανάπαυση. Σε καμία περίπτωση, ξεκαθάρισε, δε θα πρέπει να συρρικνωθεί η γεωργία και ο αγροτικός πληθυσμός. Αντίθετα μάλιστα: «Θα πρέπει να παραμείνει και να γίνει ισχυρότερος». Τέλος, απαντώντας σε σενάρια που διαδίδονται για αποξήρανση της λίμνης, σημείωσε ότι αυτό εγκυμονεί σημαντικές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα εδάφη θα είναι κατάλληλα για γεωργική χρήση (βλέπε, π.χ., Λίμνη Κάρλα).

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν η Ελένη Βασσάρα, διδάκτωρ του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, ο Γιάννης Κιουλπεκίδης, εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ, ο Γιώργος Βούρτσας, εκ μέρους του Πανγεωτεχνικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Σύντομους χαιρετισμούς έκαναν ο δήμαρχος Κορώνειας, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ο Βασίλης Σιώπης, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Βασιλείου, ο Χρήστος Χατζηπαραδείσης, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά, ο Λάκης Στόϊκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Βαφεία - Τυποβαφεία Βόρειας Ελλάδας, ο Αγγελος Τζέκης, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Μιχάλης Σπυριδάκης, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Αβραμόπουλος.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί το λαό και τους μαζικούς φορείς του Νομού να καταδικάσουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της Νομαρχίας, που έχουν την ευθύνη για την καταστροφή της λίμνης, να κάνουν δική τους υπόθεση τη σωτηρία της Κορώνειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

  • Αμεση αξιοποίηση των κονδυλίων που έχουν διατεθεί, για την πραγματοποίηση ολοκληρωμένων έργων για τη σωτηρία της λίμνης.
  • Να τεθεί τέρμα στην ασυλία και ασυδοσία των βιομηχανιών. Να γίνει αυστηρός έλεγχος και να περιοριστεί η άντληση νερού.
  • Να παρθούν μέτρα για τη ρύπανση από βιομηχανίες, βιοτεχνίες, δήμους και άλλες πηγές, της λίμνης.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για εκτροπή χειμάρρων, ώστε να καταλήγουν στην Κορώνεια.
  • Να γίνουν εργασίες εκβάθυνσης κ.ά.
  • Να ολοκληρωθούν οι εργασίες για το βιολογικό καθαρισμό των δήμων της περιοχής.
  • Καμία αλλαγή στη χρήση γης.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει όμως, ότι η άσκηση μιας συνεπούς και αποτελεσματικής περιβαλλοντικής πολιτικής, που συνδέεται στενά με ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης, μπορεί να επιτευχτεί μόνο στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και λαϊκής εξουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ