ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πλατιά συστράτευση

Εντυπωσιακή διαδήλωση μαθητών στη Λάρισα

Πλημμύρισαν οι δρόμοι της Λάρισας από τη διαδήλωση των μαθητών
Πλημμύρισαν οι δρόμοι της Λάρισας από τη διαδήλωση των μαθητών
Πάνω από 1.000 μαθητές από πολλά σχολεία και μαζί τους σπουδαστές του ΤΕΙ, γονείς και εκπαιδευτικοί πήραν μέρος στο χτεσινό συλλαλητήριο, που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας. Ηταν μια διαδήλωση τεράστια σε όγκο, που ξεχείλιζε από αγωνιστικό παλμό. Στις 12 το μεσημέρι, από το 1ο Λύκειο, όπου είχε οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού, ξεκίνησε το «μεγάλο ποτάμι» της διαδήλωσης, με τα συνθήματα των διαδηλωτών - «Λεφτά για την Παιδεία», «Μόρφωση για όλα τα παιδιά», «Εξω οι επιχειρήσεις από τα σχολειά», «Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία» - να δονούν, συνεχώς, την ατμόσφαιρα.

Και ήταν μόνο η αρχή. Ηδη, το Συντονιστικό προετοιμάζεται για νέο μαθητικό συλλαλητήριο, στην 1η Νοέμβρη, καλώντας όλους τους μαθητές του νομού να προχωρήσουν, εκείνη τη μέρα, σε καταλήψεις των σχολείων τους. Για το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζονται συνεδριάσεις των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων και νέες Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία, καθώς και διάφορες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως αποχές από τα μαθήματα και κλεισίματα δρόμων. Αύριο Σάββατο, 20 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Συντονιστικό θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ, στις 26 Οκτώβρη, διοργανώνει συναυλία στην πλατεία Ταχυδρομείου, για να τιμηθεί η επέτειος του αντιφασιστικού ΟΧΙ του ελληνικού λαού την 28η Οκτώβρη 1940.

Μαχητική διαδήλωση έγινε χτες και στους δρόμους της Καρδίτσας, με τη συμμετοχή μαθητών από τα 3 Λύκεια της περιοχής, που βρίσκονται υπό κατάληψη. Διαδήλωση έγινε και στο Βόλο από τους εκεί φοιτητές.

Κοινό και ενιαίο μέτωπο

Η ανάγκη ενός κοινού λαϊκού μετώπου, που θα παλεύει για μια Παιδεία, έξω και μακριά από τα πλαίσια που διαμορφώνει και υλοποιεί η εξουσία της αστικής τάξης, υπογραμμίστηκε στη σύσκεψη για την Παιδεία, που πραγματοποιήθηκε, χτες βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΚΛ, του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Λάρισας, της Ομοσπονδίας Γονέων, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων κι άλλων μαζικών φορέων του νομού. Μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ο Χρ. Μπίκας, επισήμανε ότι το σημερινό σχολείο υπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Ο θεμελιακός του στόχος - είπε - είναι να «διαπαιδαγωγήσει» τους μαθητές στο «πνεύμα» του καπιταλισμού, ν' αφομοιώσουν, δηλαδή, τις «αξίες» της ταξικής ανισότητας, της εκμετάλλευσης, της υποταγής. Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν και από τους εκπροσώπους των άλλων φορέων, και όλοι τόνισαν την ανάγκη συμπαράταξης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων με τη σπουδάζουσα νεολαία που αγωνίζεται.

Στην Πελοπόννησο

«Εργάτες, νεολαία στην πρώτη τη γραμμή, να πέσουν οι νόμοι οι αντιλαϊκοί», ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησε χτες το βράδυ, στη μαζική και δυναμική κινητοποίηση που έγινε στην Πάτρα. Εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές μαζί με τα μαθητικά συμβούλια που είχαν πάρει αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση, τη Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, το Συνδικάτο Οικοδόμων πορεύτηκαν προς το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια φοιτητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία Αχαΐας, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση που κρατάει ο νομάρχης Δημ. Κατσικόπουλος (ΠΑΣΟΚ) απέναντι σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα, όπως ο νόμος - πλαίσιο, αποκέντρωση, «Καπποδίστριας» και άλλα.

Στην Καλαμάτα, ανταποκρινόμενοι στις αποφάσεις των σπουδαστικών συλλόγων ΣΔΟ και ΣΤΕΓ, σπουδαστές μαζί με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην υπόλοιπη χώρα

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο. Εκατοντάδες μαθητές από λύκεια της πόλης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας και διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης διεκδικώντας ουσιαστική και αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα. Κόντρα στις μεθοδεύσεις τρομοκράτησης, όπως στην περίπτωση του 2ου Γυμνασίου όπου ο γυμνασιάρχης απείλησε ακόμη και με φωτογράφιση όσους θα προβούν σε κατάληψη, οι μαθητές έδωσαν μάθημα ήθους και αγωνιστικότητας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται και συμπράττουν με την πολιτική που στερεί το αναφαίρετο δικαίωμα στην ολόπλευρη και δωρεάν μόρφωση.

Στα Γιάννενα επίσης φοιτητές και σπουδαστές έκαναν πορεία που ξεκίνησε από την Ακαδημία και κατέληξε μπροστά από τη Νομαρχία.

Στην Αρτα προασπίζοντας και περιφρουρώντας το ακαδημαϊκό άσυλο, με πρωτοβουλία της ΠΚΣ πραγματοποιήθηκε ψεκασμός και αποκαθήλωση των καμεροχαφιέδων που εγκατέστησε η διοίκηση του ιδρύματος στη ΣΔΟ.

Συμβολική κατάληψη του ΚΤΕΛ

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες, από σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανσπουδαστικής ΚΣ, στα ΚΤΕΛ. Στη συνέχεια προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη λεωφορείων, όπου οι σπουδαστές μετακινούνταν δωρεάν για μια ώρα. Η ΠΚΣ έχει προγραμματίσει για την επόμενη Τετάρτη, κατάληψη στο εστιατόριο με αίτημα οι σπουδαστές να σιτίζονται μόνο με την επίδειξη του πάσο.


Πολλά τα προβλήματα ένας ο αγώνας

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται περίπου 25 σχολεία της Αθήνας, με αιτήματα που ξεκινούν από την έλλειψη καθηγητών και φτάνουν στο γενικό «για το σχολείο των αναγκών μας», ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο και δωρεάν. Συγκεκριμένα, μαθητές από διάφορες περιοχές της Αθήνας - Ηλιούπολη, Υμηττός, Ν. Ιωνία, Πεύκη, Κυψέλη, Τουρκοβούνια, Μαρούσι - έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των σχολείων τους, αντιδρώντας σε διάφορα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης. Διπλοβάρδιες, έλλειψη βιβλίων και εκπαιδευτικών, ανεπαρκής υλικοτεχνική υποδομή είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που έρχονται στο προσκήνιο, αναδεικνύοντας την ανάγκη για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, με χρηματοδότηση στο 15% του προϋπολογισμού και όχι σχολεία που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Συμβολική κατάληψη του σχολείου πραγματοποιούν σήμερα, από τις 2 έως και τις 2.30 το μεσημέρι, οι γονείς των μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων διεκδικώντας άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε δασκάλους, εκπαιδευτικούς μουσικής και ξένων γλωσσών. Η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης επέλεξε να «λύσει» το πρόβλημα με συμπτύξεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υπεράριθμων τμημάτων στην Πρώτη και στην Πέμπτη τάξη. Στο μεταξύ οι μαθητές του 7ου Λυκείου Καλαμαριάς συνεχίζουν την κατάληψη του σχολείου τους διεκδικώντας τη λειτουργία του μόνο σε πρωινό κύκλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ