ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Πλατύ κάλεσμα για την κινητοποίηση της Πέμπτης

Μεθαύριο στις 6 το απόγευμα το αγωνιστικό ραντεβού στην Τρίπολη.

«Μπορούμε να τους δυσκολέψουμε, μπορούμε να αποσπάσουμε τώρα μέτρα ανακούφισης, να έχουμε κατακτήσεις. Αρκεί να γίνει υπόθεση όλων μας η οργάνωση του λαού, η διεκδίκηση του δίκιου μας».

Αυτό τόνισαν, προχτές Κυριακή, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού στην Τρίπολη, οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Πυροπλήκτων των νομών Αρκαδίας - Μεσσηνίας - Λακωνίας, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα στο λαό να κάνει δική του υπόθεση το συλλαλητήριο που διοργανώνουν την Πέμπτη 25 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην Τρίπολη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές. Την ίδια μέρα, οι Επιτροπές Αγώνα Ηλείας και Αιγιάλειας θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στις 12 το μεσημέρι.

Οπως επισήμανε ο Βαγγέλης Γούργαρης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αρκαδίας, «η θλίψη, η οργή και η αγανάκτηση για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, για το βιος των ανθρώπων του μόχθου και της δουλιάς και τα χιλιάδες στρέμματα δασών που έγιναν στάχτη, πρέπει να μετατραπεί σε πάλη, ώστε να μη χρησιμοποιηθούν οι μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές σαν αφορμή για την επιτάχυνση του ξεκληρίσματος της μικρής και μεσαίας αγροτιάς και κτηνοτροφίας, του περιορισμού των δικαιωμάτων, της αλλαγής της χρήσης γης, την παραπέρα ερήμωση της υπαίθρου».

Και πρόσθεσε: «Αυτό το μέλλον έχει προδιαγράψει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, αυτή την πολιτική συνδιαμορφώνουν τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου και υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αυτά στηρίζουν και υλοποιούν τα στηρίγματα του δικομματισμού στην ύπαιθρο (Δημοτικές και Νομαρχιακές Αρχές - κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός - συμβιβασμένοι αγροτοπατέρες). Αυτό το μέλλον μας επιφυλάσσουν τα προγράμματα ανασυγκρότησης που εξήγγειλαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

  • Σε παρέμβασή της σε ημερίδα που διοργάνωσε προχτές το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στον Πύργο, η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ κατέθεσε τις προτάσεις της αναφορικά με την κατεύθυνση και τη μορφή ανάπτυξης στο νομό με βάση τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της μικρομεσαίας αγροτιάς.
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Δάνεια και έλλειψη ζωοτροφών οδηγούν σε απόγνωση

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Τους προβληματισμούς των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας σχετικά με τους κυβερνητικούς ελιγμούς για τις αποζημιώσεις για τα ζώα και τις τροφές τους, αλλά και τις οικονομικές ενισχύσεις, άκουσε ο βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό, Γ. Μαρίνος, κατά την περιοδεία του με κλιμάκιο της ΝΕ Ευβοίας του Κόμματος στα χωριά Μανίκια, Μακρυχώρι και Κρεμαστό. Προβληματισμοί και ανησυχία που εντάθηκαν και από την ακατάσχετη υποσχεσιολογία του υπουργού Εσωτερικών που μετείχε την Κυριακή σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες του νομού.

Το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει προτάσεις στους αρμόδιους φορείς για τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας των πυρκαγιών, ζητώντας πλήρεις αποζημιώσεις και την κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, επισήμανε ο Γ. Μαρίνος, τονίζοντας πως το ΚΚΕ θα αγωνιστεί γι' αυτό μέσα και έξω από τη Βουλή. Παράλληλα, τους κάλεσε να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανώσουν την πάλη τους με Επιτροπές Αγώνα και να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται.

Οι κάτοικοι εξέφρασαν την απόγνωσή τους, καθώς εδώ και δύο μήνες, τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ανύπαρκτα, δεν αποζημιώνονται όσοι είχαν λίγα ζώα, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών με ασφαλιστικό βιβλιάριο από άλλη περιοχή, δεν παίρνουν την επιπλέον σύνταξη. Και μέσα σε όλα αυτά, προστίθενται τα δάνεια αλλά και η έλλειψη ζωοτροφών. Ειδικότερα, ο δήμαρχος Κονιστρών ανέφερε πως μόνο το 1% των αντιδιαβρωτικών έργων έχει υλοποιηθεί όταν το Δασαρχείο έχει πίστωση μόνο 190.000 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εγκύκλιος για επίσπευση αναδασώσεων

Να επισπεύσουν την ανακήρυξη των καμένων εκτάσεων, δασικού χαρακτήρα, ως αναδασωτέων, καλεί με εγκύκλιό του προς τις Διευθύνσεις Δασών των Νομαρχιών όλης της χώρας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού είχαν αποτέλεσμα να καούν εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που ανέρχονται σε 1.513.550 στρέμματα, 56,2% της συνολικής καμένης έκτασης, ενώ από την έκταση αυτή, 301.320 στρ. αφορούν σε τόπους ενταγμένους στο δίκτυο «Natura 2000».

Ταυτόχρονα χτες, από το υπουργείο ανακοινώθηκε η κατανομή συμπληρωματικής πίστωσης ύψους 1.087.900 ευρώ στα Δασαρχεία 34 νομών της χώρας για την προμήθεια εξοπλισμού δασοπροστασίας και το ποσό των 3.350.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των φυτοτεχνικών έργων - κλαδοπλεγμάτων, κλαδοφραγμάτων, κορμοφραγμάτων κ.ά.

Πάντως, επειδή ακόμη και η πολύ πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι τα καμένα δάση στη χώρα μας ελάχιστα έχουν προστατευτεί από ανάλογες εγκυκλίους του παρελθόντος και κατανομές κονδυλίων, οι μαζικοί φορείς των πληγεισών περιοχών, όλοι οι κάτοικοι, θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση.

Αποχαιρετισμός στον σύντροφο Νίκο Καψοκέφαλο

Κηδεύτηκε, χτες το πρωί, από το Γ' Νεκροταφείο Νίκαιας, ο αγωνιστής Νίκος Καψοκέφαλος που πέθανε, το περασμένο Σάββατο 20 Οκτώβρη 2007.

Τον σ. Νίκο Καψοκέφαλο, εκτός από τους οικείους του, αποχαιρέτησε πλήθος αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, φίλοι και συνάδελφοί του εργαζόμενοι από τη Λάρκο, όπου εργαζόταν για πολλά χρόνια παλιότερα σε διευθυντικές θέσεις, ως χημικός μηχανικός. Συνάδελφοί του οι οποίοι, βεβαίως, δεν ξεχνούν την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του στην πετυχημένη έκβαση του μεγάλου αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση, την περίοδο της μεγάλης απεργίας των 100 ημερών το 1977, αλλά και τις μετέπειτα μεγάλες απεργιακές μάχες.

Ο Ν. Καψοκέφαλος από την Κατοχή υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Από το 1974 όταν δούλευε στη Λάρκο, βοήθησε στο στήσιμο της ΚΟ. Υπήρξε στέλεχος και Γραμματέας της ΑΕ ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας για αρκετά χρόνια. Οταν συνταξιοδοτήθηκε ήταν μέλος της Ενωσης Συνταξιούχων Χημικών και μέλος του Παραρτήματος Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ.

Τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον Νίκο Καψοκέφαλο απηύθυνε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Δημήτρης Ευθυμιάδης, Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Χαλανδρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή, τη δράση και, γενικότερα, στη μεγάλη αγωνιστική προσφορά του εκλιπόντος στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες των εργαζομένων. Εκτός των άλλων συντρόφων και συναγωνιστών του, από την ΚΟ Χαλανδρίου, την ΚΟ ΛΑΡΚΟ και τη ΝΕ Φθιώτιδας, στην κηδεία παραβρέθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

  • Στη μνήμη του σ. Νίκου Καψοκέφαλου και αντί για στεφάνι, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Θήβας.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ
Παρέμβαση στον εισαγγελέα Θηβών

Σε παρέμβαση στον εισαγγελέα Θηβών, αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Επιτροπή Αγώνα για το μολυσμένο νερό του Ασωπού, διότι ο δήμος Οινοφύτων εξακολουθεί να διοχετεύει το τοξινωμένο νερό στα σπίτια, αν και έχει έγγραφο του υπουργείου Υγείας, το οποίο επιβεβαιώνει ότι «υπάρχει άμεση ανάγκη διακοπής της χρήσης του νερού ως πόσιμου».

Παράλληλα, συνεχίστηκαν την Κυριακή, οι συγκεντρώσεις της Επιτροπής, αυτή τη φορά, στην πλατεία Δήλεσι, μετά τη Θήβα, την Αυλίδα και τα Οινόφυτα. Εκεί, σημειώθηκε, η ανάγκη των άμεσων και δυναμικών κινητοποιήσεων, ώστε να ασκηθεί πίεση τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στις νομαρχιακές και δημοτικές αρχές. Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι επιστήμονες Θανάσης Παντελόγλου και Παναγιώτης Ρωμανάς, ενώ εκ μέρους της Επιτροπής, μίλησε ο Βαγγέλης Ξένος.

Στη συγκέντρωση τονίστηκε η ανάγκη να γίνουν κινητοποιήσεις έξω από εργοστάσια τα οποία έχουν τις χωματερές των επικίνδυνων τοξικών και καρκινογόνων ουσιών. Επίσης, σημειώθηκε η ανάγκη, να κλείσει η τροφοδότηση του νερού στα Οινόφυτα, ιδιαίτερα μετά και την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Οι κάτοικοι μίλησαν κυρίως για τη στάση των κυβερνήσεων, αλλά και των νομαρχιακών και δημοτικών αρχών του συνόλου της ευρύτερης παρα-Ασώπειας περιοχής. Οι προσπάθειές τους, όπως λένε, δεν είναι να ενημερώσουν τους κατοίκους, αλλά, αντιθέτως, επιδιώκουν να συγκαλύψουν τα τεράστια προβλήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Θήβας, όπου η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης, με ανακοίνωσή της προς τους κατοίκους της πόλης, επιχειρεί να πείσει ότι το τρισθενές χρώμιο που βρέθηκε στο νερό της Θήβας, είναι χαμηλότερο απ' τα επιτρεπτά όρια. Κι αυτό τη στιγμή που επιστημονικά δεδομένα καταμαρτυρούν το αντίθετο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ