ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ «ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ ΑΕ»
Φακελώνει γιατί θέλει να ... κάνει δώρα!

Σε κανένα σοβαρό σχολιασμό δεν αντέχει η απάντηση της εταιρείας στο χτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ»

Στην ...ανάγκη «έγκαιρου προγραμματισμού και προμήθειας δώρων για τους εργαζόμενους» (!), αποδίδει η κλωστοϋφαντουργία «Βαρβαρέσσος» το φακέλωμα που κάνει στους υποψήφιους γονιούς και το οποίο αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», παρουσιάζοντας το σχετικό έγγραφο της επιχείρησης, με το οποίο ζητά από τους προϊσταμένους της βάρδιας να καταγράψουν ποιοι από τους εργαζόμενους σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδί φέτος και του χρόνου.

Στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ», που προκάλεσε αίσθηση και αποτέλεσε θέμα συζήτησης σε πρωινές δημοσιογραφικές εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, σημειωνόταν ότι ο εργασιακός μεσαίωνας που θέλουν να επαναφέρουν οι πλουτοκράτες, αμφισβητεί ακόμη και αυτό το δικαίωμα στη μητρότητα. Οτι θέλουν τους εργάτες, άνδρες και γυναίκες, να τους απασχολούν χωρίς κανένα εμπόδιο, όποτε και όπως θέλουν, με χαμηλούς μισθούς, χωρίς ανάπαυση, χωρίς επιδόματα παιδιών. Σημειώναμε, επίσης, τα σχέδια της επιχείρησης να κλείσει το ένα από τα τρία εργοστάσια που λειτουργεί στη Νάουσα και αποκαλύπταμε την πρωτοπορία της στην εφαρμογή των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων (εργολάβοι, ενοικιαζόμενοι εργάτες, κλπ.).

Τι απαντά η «Βαρβαρέσσος»

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, σε χτεσινή της ανακοίνωση για το δημοσίευμα του «Ρ», η επιχείρηση ισχυρίζεται ότι:

«Η εταιρεία ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ προσφέρει δώρα στους εργαζόμενους όταν αυτοί παντρεύονται και όταν αποκτούν παιδί. Για τον προγραμματισμό της προμήθειας αυτών των δώρων (πρόκειται για δώρα προσεγμένης επιλογής και γι' αυτό απαιτείται χρόνος) χρειάζεται το τμήμα Προσωπικού την έγκαιρη πληροφόρηση από τους Προϊσταμένους των τμημάτων και αυτό γίνεται κάθε χρόνο. Η εταιρεία ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ δε "Φακελώνει τους υποψήφιους γονείς", ούτε και έχει μαύρες ή άσπρες λίστες εργαζομένων, ούτε και είχε ποτέ άλλωστε. Είναι απορίας άξιο ποιοι και για ποιους λόγους δημιουργούν εντυπώσεις διαστρεβλώνοντας τόσο προκλητικά την πραγματικότητα».

Η απάντηση της εταιρείας δεν αντέχει σε κανέναν σοβαρό σχολιασμό. Πολύ περισσότερο όταν εκπρόσωποί της διαβεβαίωναν χτες τον «Ρ» ότι στην τελευταία 7ετία η επιχείρηση έκανε ...70 δωράκια σε εργαζόμενους για τα παιδιά τους! Γι' αυτά τα ...χουβαρνταλίκια ισχυρίζεται η ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ότι χρειάζεται διετής προϋπολογισμός και προγραμματισμός, γι' αυτό και ζητάει την καταγραφή όσων έχουν σκοπό να αποκτήσουν παιδί!

Το «φακέλωμα» είναι αυταπόδεικτο. Ενώ η σιωπή της επιχείρησης, σχετικά με τα υπόλοιπα στοιχεία του ρεπορτάζ, απαντά και στο τελευταίο σκέλος της ανακοίνωσης της εταιρίας και επιβεβαιώνει τις πραγματικές προθέσεις τους.

Κανένας εφησυχασμός!

Η επιχείρηση έχει εφαρμόσει κατά γράμμα όλους τους αντεργατικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην προσπάθειά της να αυξήσει παραπέρα τα κέρδη της και να κλέψει παραπάνω τους εργάτες, έχει συμπαραστάτες τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και του Σωματείου, το οποίο μάλιστα έχει να συνεδριάσει «άπειρους» μήνες, όπως δήλωσε στον «Ρ» ο Σάκης Τσίτσης, Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη «Βαρβαρέσσος», στέλεχος της Ταξικής Ενότητας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

«Οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι στην περιοχή μας τόσο από τα εργοστάσια του Λαναρά, αλλά και του Βαρβαρέσσου, έχουν εμπειρία από την τακτική της εργοδοσίας. Δεν επιτρέπεται λοιπόν κανένας εφησυχασμός. Είναι ανάγκη να έρθουν σε ρήξη με τις επιδιώξεις της εργοδοσίας και με την αντιλαϊκή πολιτική. Εχουν κάθε λόγο να απορρίψουν καθησυχαστικές δηλώσεις και να ακολουθήσουν το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα», τονίζει το στέλεχος του ΠΑΜΕ.

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ
Οι θύτες ζητάνε και τα ρέστα!

Οι εργολάβοι επιδιώκουν δικαστικά την άμεση καταστροφή του μνημείου, που έστησαν οι εργαζόμενοι για τους νεκρούς της τάξης τους

Εντελώς ξεσαλωμένοι οι εργολάβοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, κομμάτι μιας τάξης που έχει στείλει στον τάφο αμέτρητα παλικάρια πάνω στο μεροκάματο, έρχονται τώρα, ξεδιάντροπα, να ζητήσουν και το «βόδι» από τα θύματά τους! Παριστάνοντας τους αθώους, μέσω της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών, σέρνουν τους εργάτες της Ζώνης στα δικαστήρια, επειδή μέσα στη Ζώνη, την Πρωτομαγιά, ανέγειραν μνημείο τιμώντας τους νεκρούς τους.

Αντί να είναι αυτοί οι κατηγορούμενοι για τα τόσα εργατικά εγκλήματα, πατάνε στην ασυλία που τους παρέχεται από τη φιλοεργοδοτική πολιτική και επικαλούνται από πάνω «ηθική βλάβη», επειδή στο μνημείο οι εργάτες έχουν αναγράψει: «Στους συναδέλφους που δολοφονήθηκαν από την εργοδοσία στο βωμό του κέρδους. Στους εργάτες του κόσμου που θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του για μία καλύτερη ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Η Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών στις 18 Ιούλη 2007 κατέθεσε αγωγή εναντίον και των σωματείων της Ζώνης, αξιώνοντας την «αποκαθήλωση - όπως αναγράφεται - του μνημείου» και να επιδικαστεί σε βάρος κάθε σωματείου το ποσό των 100.000 ευρώ. Δύο μέρες πριν, στις 16 Ιούλη, δύο εργάτες είχαν λαμπαδιάσει από έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο «AILSA CRAIG».

Τώρα οι εργοδότες, εντείνοντας την πρόκληση, κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αξιώνοντας, μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή τους, να υποχρεωθούν τα σωματεία «να σβήσουν την προσβλητική επιγραφή», αλλιώς να επιτραπεί στους εργοδότες «να προβούμε, με δαπάνες των αντιδίκων (σ.σ. των σωματείων) σε σβήσιμο» της επιγραφής. Να επιβληθεί στους εκπροσώπους των σωματείων φυλάκιση 2 μηνών και «χρηματική ποινή χιλίων ευρώ για κάθε μέρα που αυτοί δεν προβαίνουν στο σβήσιμο» και καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση να διαταχθεί η απαλοιφή της επιγραφής».

Η δίκη θα γίνει στις 6 Νοέμβρη, στις 9.30 το πρωί, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά. Για τη μέρα αυτή, τα σωματεία έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία στη Ζώνη και συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, η πρόκληση των εργοδοτών παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αν προστεθεί ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις για την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΤΣΣΕ). Το Συνδικάτο καλεί τους μεταλλεργάτες την παραμονή της 24ωρης απεργίας σε γενική συνέλευση για να καθοριστεί το διεκδικητικό πλαίσιο για την ΤΣΣΕ και το παραπέρα πρόγραμμα δράσης, με σταθμό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 7 Νοέμβρη.

«ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
Κλιμακώνουν αύριο με απεργία

Από την προχτεσινή συγκέντρωση στο εργοστάσιο
Από την προχτεσινή συγκέντρωση στο εργοστάσιο
Με 24ωρη απεργία κλιμακώνουν την πάλη τους οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της «Αλουμίνιον της Ελλάδας», απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων πέντε συναδέλφων τους, τους οποίους ο εργολάβος Παπαϊωάννου απειλεί να πετάξει στο δρόμο ή να τους μεταθέσει σε απομακρυσμένες περιοχές (τρεις στο Λιτόχωρο, έναν στην Κοζάνη και έναν στην Καστοριά). Δυο από τους υπό απόλυση εργαζόμενους είναι μέλη της διοίκησης του σωματείου, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προσπάθειες εργοδοσίας και εργολάβων να φρενάρουν τη συσπείρωση των εργαζόμενων, που μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις στο σύνολο του προσωπικού που απασχολείται στο εργοστάσιο.

Η προχτεσινή πετυχημένη 4ωρη στάση εργασίας που κήρυξε το σωματείο τους και την οποία έμπρακτα στήριξε το ΠΑΜΕ, πείσμωσε ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, έδωσε ώθηση στον αγώνα τους για το μεροκάματο, για δουλιά με δικαιώματα. Ο «Ριζοσπάστης» της επόμενης μέρας, με το ρεπορτάζ από την κινητοποίηση και την πορεία τους μέσα στο εργοστάσιο, έγινε ανάρπαστος στην εξόρμηση που πραγματοποίησαν πρωί πρωί οι κομμουνιστές. Χτες το απόγευμα, αντιπροσωπεία των εργαζομένων παραβρέθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας στη Λιβαδειά και απαίτησαν να πάρει θέση.

ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ
Παραδέχεται τις απολύσεις

Σε κυνική ομολογία των απολύσεων που ήδη ετοιμάζονται προχώρησε η διοίκηση του «ΣΑΡΑΚΑΚΗ» σε χτεσινή συνάντηση που έγινε με τα Συνδικάτα Μετάλλου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Λογιστών. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας όχι μόνο παραδέχτηκαν ότι οι πάνω από 100 που δουλεύουν σε τμήματα τα οποία θ' αναλάβουν εργολάβοι μένουν χωρίς δουλιά, αλλά είχαν το θράσος να ισχυριστούν ότι η εργοδοσία είναι ...πολύ καλή γιατί δίνει κίνητρα αποχώρησης!

Η εργοδοσία μάζεψε όσους ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο σε ξενοδοχείο για να τους ενημερώσει και στη συνέχεια είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με καθέναν χωριστά. Τους έδωσε τελεσίγραφο μέχρι 11 Νοέμβρη για ν' απαντήσουν αν δέχονται τις «οικειοθελείς» αποχωρήσεις. Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων κάλεσαν ν' απαντήσουν στην επιχείρηση τρομοκρατίας με τη συσπείρωσή τους στα συνδικάτα τους. Να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και να παλέψουν, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, για να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ