ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Αποσύρθηκε ρουσφετολογική ρύθμιση

Απέσυρε η κυβέρνηση χτες στη Βουλή διάταξη σύμφωνα με την οποία οι μετακλητοί υπάλληλοι που υπηρετούν στο γραφείο του πρωθυπουργού θα είχαν τη δυνατότητα να διοριστούν στη Βουλή ή σε άλλη δημόσια υπηρεσία. Η διάταξη περιέχονταν σε νομοσχέδιο για τη ρύθμιση θεμάτων «Ανεξάρτητων Αρχών» και με την αναμορφωμένη διάταξη προβλέπεται ότι «το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα μπορούν να παίρνουν απόσπαση ή μετάταξη σε υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών».

Αντίθετα, η κυβέρνηση διατήρησε διάταξη σύμφωνα με την οποία στις επιτροπές του ΑΣΕΠ οι οποίες διεξάγουν τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίων σε φορείς του δημοσίου καθώς και τις συνεντεύξεις θα μπορούν να μετέχουν και πρώην μέλη του ΑΣΕΠ ή «μη πρώην μέλη του ΑΣΕΠ» τα οποία ορίζονται από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ. Στις παραπάνω δύο διατάξεις αντέδρασε ακόμα και η τέως πρόεδρος της Βουλής Α. Μπενάκη - Ψαρούδα.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης, τόνισε πως η ρύθμιση για το ΑΣΕΠ αποτελεί μια ευθεία αντισυνταγματική παρέμβαση αφού επιδιώκεται ο διορισμός «ημετέρων» έξω από κάθε έλεγχο. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, είπε, θα μπορεί να επιλέγει μόνος του τα άτομα που θέλει για τις επιτροπές, χωρίς να συμμετέχει στην επιλογή αυτή κανένα άλλο συλλογικό όργανο. Μιλώντας γενικότερα για τις περίφημες «ανεξάρτητες αρχές» είπε ότι αυτές στην ουσία διορίζονται και ελέγχονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες βολεύονται να ρίχνουν τις ευθύνες για τις πολιτικές τους επιλογές σ' αυτές τις δήθεν ανεξάρτητες αρχές. Ρουσφετολογική χαρακτήρισε και την αποσυρθείσα διάταξη για το διορισμό των μετακλητών υπαλλήλων του πρωθυπουργού στη Βουλή ή σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΝΕΚΡΟ: Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της χτες το μεσημέρι, αφού παρασύρθηκε από αυτοκίνητο. Το τροχαίο δυστύχημα έγινε στη Λ. Σπάτων, στο ύψος του κτήματος Νάσιουτζικ, όταν αυτοκίνητο, που οδηγούσε ένας νεαρός, παρέσυρε και σκότωσε την άτυχη γυναίκα και στη συνέχεια συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο όχημα. Αστυνομικοί της Τροχαίας, που έφτασαν στο σημείο, συνέλαβαν τον οδηγό.

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ: Προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις σχετικά με τη λειτουργία των λατομείων, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η υπόθεση αφορά τα μεταλλεία που βρίσκονται στην περιοχή Μερέντα και εξακολουθούν να λειτουργούν παρά την απόφαση του νομάρχη για σφράγισή τους από τον περασμένο Ιούλιο και την απόφαση του ΣτΕ για αναστολή λειτουργίας τους, γεγονός που έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ: Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, παρέδωσε η διοίκηση του Δήμου της Αθήνας φάκελο που περιέχει ενυπόγραφες καταγγελίες οι οποίες σχετίζονται με ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις, τα τελευταία χρόνια, στο χώρο της καθαριότητας του δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος έχει διαβιβαστεί στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Ανανδρη επίθεση σε φοιτητή από φασιστική συμμορία

Την επίθεση καταδικάζει με καταγγελία της η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ

Χτες το μεσημέρι, στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών δέχτηκε άνανδρη επίθεση από περιφερόμενη φασιστική συμμορία, στην είσοδο της σχολής μέσα στην πανεπιστημιούπολη. Η συμμορία τραυμάτισε τον φοιτητή στο πόδι με μαχαιριά και ο φοιτητής χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η επίθεση έγινε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική γενική συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού. Την επίθεση καταδίκασε με ψήφισμά του ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού.

Το περιστατικό καταδικάζει με καταγγελία της η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι: «Δε μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν! Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει!»..

Στην καταγγελία της, η Οργάνωση Σπουδάζουσας σημειώνει ότι «η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται σε μία περίοδο που δρομολογείται μια άνευ προηγουμένου επίθεση από πλευράς κυβέρνησης με την πλήρη σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ, στα κοινωνικά, ασφαλιστικά, μορφωτικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας με βασικές αιχμές τα καινούρια αντιασφαλιστικά μέτρα και το προχώρημα των αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση. Στόχο έχει να εκφοβίσει το φοιτητικό κίνημα και να στείλει συνολικότερο μήνυμα τρομοκράτησης και καταστολής σε μια φάση που ορθώνονται συλλογικές αντιστάσεις απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική».

Ακόμα, υπογραμμίζει ότι «αυτές οι ομάδες δρουν αποθρασυμένες από την πολιτική της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, που εντείνει την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την καταστολή, την κρατική βία. Τέτοιου είδους ενέργειες ενθαρρύνονται και από την ιδεολογική επίθεση που από κοινού εξαπολύουν η άρχουσα τάξη και οι μηχανισμοί της, σκοπεύοντας να αμφισβητήσουν το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας να αντιστέκεται. Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας "ταραξίες" και "αντιδημοκρατικές μειοψηφίες" τους χιλιάδες νέους, όπως ακριβώς και τους εργαζόμενους, που ορθώνουν ανάστημα στην πολιτική της, καλλιεργεί το έδαφος για να εκδηλωθούν τέτοιες πρακτικές. Το φοιτητικό κίνημα, όπως και το λαϊκό έχουν πείρα και τη δυνατότητα να περιφρουρούν τις μορφές πάλης τους και τις μαζικές διαδικασίες τους. Στο μέτρο που θα θεριεύει η πάλη του λαού και της νεολαίας κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική, η οποιαδήποτε προσπάθεια τρομοκράτησης, από όπου κι αν προέρχεται, θα πέφτει στο κενό, θα τσακίζεται». «Καλούμε την κυβέρνηση να "μαζέψει" τους τρομοκρατικούς μηχανισμούς και ομάδες», συμπληρώνει.

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ καλεί «όλους τους φοιτητές το επόμενο διάστημα να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα, να συμπαραταχτούν με την εργατική τάξη και όλο το λαό στην πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για να μπλοκαριστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπαστούν κατακτήσεις, βάζοντας στο επίκεντρο διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους».

Ενημέρωση για τη δωρεά οργάνων

Υπεύθυνες απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα γύρω από τη δωρεά οργάνων, αυτό το ανεκτίμητο δώρο ζωής, θα δίνουν ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), την Πέμπτη 1 Νοέμβρη, στην πλατεία Συντάγματος. Η ενημερωτική εκδήλωση γίνεται με αφορμή την 1η Νοέμβρη, που έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αντιδρούν στην καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων

Σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, αλλά και αποχής από ορισμένες δικασίμους, όπου μετέχουν συγκεκριμένοι δικαστές που αργοπορούν υπερβολικά στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, προχωρούν οι δικηγόροι της Αθήνας με απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου τους.

Προηγουμένως, ο ΔΣΑ θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθήνας, όπου είναι πιο έντονο το πρόβλημα με την καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, ενώ θα δώσει και συνέντευξη Τύπου γι' αυτό το πρόβλημα. Τέλος, ο ΔΣΑ κατηγορεί για χαλαρότητα κάποιους δικαστές ως προς τους χρόνους και την ποιότητα των εκδιδόμενων αποφάσεων και πως έχουν πια «υπερβεί τα εσκαμμένα».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η ΠΕΑΕΑ Ραφήνας, με συμμετοχή και της ΠΕΑΕΑ Αρτέμιδας (Λούτσας), διοργανώνει εκδήλωση τιμής για τους αντιστασιακούς που έπεσαν στους αγώνες κατά της τριπλής κατοχής(Ιταλογερμανικής και Βουλγάρων). Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 27.10 και ώρα 11 π.μ. στο χώρο του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης και είναι αφιερωμένη στο διπλό ΟΧΙ του ελληνικού λαού, της 28ης Οκτώβρη και της Ιδρυσης του ΕΑΜ.
  • Την Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007 και ώρα 11 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν την εκδήλωση γιορτασμού στο Γοργοπόταμο, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και όλες οι αντιστασιακές Οργανώσεις που ανήκουν στη δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ). Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναμένεται μαζική η συμμετοχή των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και των φίλων της Αντίστασης.
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Επιζητά συμπράξεις με την Πολιτεία

Συμμαχίες και συμπράξεις μεταξύ Πολιτείας, επιχειρήσεων και επαγγελματικών φορέων επιθυμεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), όπως επισήμανε ο πρόεδρός του Γ. Φωκάς, σε τελετή βράβευσης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων χτες βράδυ. Την «πάσα» πήρε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη σπουδή στην επαφή του με τους επιχειρηματίες. Ο ξενοδοχειακός κόσμος πρέπει να αισθάνεται συνεργάτης μας, δήλωσε ο υπουργός ...γεφυρώνοντας τις όποιες αποστάσεις και δεσμευόμενος για μια πολιτική που θα λαμβάνει ακόμη περισσότερο υπόψη τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Κάτι που αποδείχτηκε και πρόσφατα με τις εξαγγελίες για την περιοχή Καϊάφα που προορίζεται για «μηχανή που κόβει χρήμα» υπέρ των ιδιωτών.

Είχε προηγηθεί μια σκληρή κριτική του προέδρου του ΞΕΕ, ο οποίος έκανε λόγο για μη ανταπόκριση της Πολιτείας σε σχέση με τη μεγέθυνση του τουριστικού κλάδου, ανυπέρβλητα εμπόδια στις αρμόδιες υπηρεσίες, «ατολμία των πολιτικών αρχών», με αποτέλεσμα και τη μη προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, για να υποδείξει πως απαιτείται νέα στρατηγική για τον τουρισμό και διευθέτηση ζητημάτων που εκκρεμούν επί χρόνια.

Ο Α. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε ως προτεραιότητα τη δημιουργία τμήματος ΤΕΙ τουριστικών επαγγελμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ