ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Σήμερα οι συγκεντρώσεις σε Πάτρα, Τρίπολη

Οι πληγέντες από τις πυρκαγιές δίνουν μια πρώτη δυναμική και συντονισμένη απάντηση και κάνουν σαφές πως ο αγώνας τους θα είναι διαρκής με στόχο την πλήρη αποκατάστασή τους

«Μπορούμε να τους δυσκολέψουμε, μπορούμε να αποσπάσουμε τώρα μέτρα ανακούφισης, να έχουμε κατακτήσεις. Αρκεί να γίνει υπόθεση όλων μας η οργάνωση του λαού, η διεκδίκηση του δίκιου μας».

Με αυτό το σύνθημα οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των Πυρόπληκτων στην Πελοπόννησο καλούν τον κόσμο σήμερα 25 Οκτώβρη να δώσει μαζικό «παρών» στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των Νομών Αρκαδίας - Μεσσηνίας - Λακωνίας καλούν σε συλλαλητήριο στις 6 μ.μ., στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Τρίπολη, ενώ νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Ηλείας και Αιγιάλειας θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα.

Με αυτές τις δύο κινητοποιήσεις οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα δίνουν μια πρώτη δυναμική απάντηση και κάνουν σαφές πως ο αγώνας τους θα είναι διαρκής, με στόχο την πλήρη αποκατάσταση των πυρόπληκτων της περιοχής, ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Ολο αυτό το διάστημα οι Επιτροπές Αγώνα σε κάθε νομό, από την αρχή της συγκρότησής τους μέχρι και σήμερα, έχουν δώσει μικρούς και μεγάλους αγώνες προκειμένου να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των πληγέντων.

Κεντρικά αιτήματα των πυρόπληκτων είναι:

  • Να καλυφθεί 100% με δωρεάν κρατική επιχορήγηση η ανακατασκευή όλων των κατοικιών, αποθηκών, σταύλων ανεξαρτήτου χρήσης πριν τις φωτιές.
  • Αναπλήρωση του εισοδήματος στο 100% των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων για φέτος και για τις υπόλοιπες χρονιές ανάλογα με τις καλλιέργειές τους π.χ. για τους ελαιοπαραγωγούς 5 χρόνια κάλυψη ολόκληρου του εισοδήματος και για τα επόμενα 7 χρόνια σταδιακή μείωση για όσο χρόνο χρειαστεί. Να διαγραφούν τα χρέη των πυρόπληκτων αγροτών και κτηνοτρόφων και να χορηγηθούν νέα δάνεια με 5ετή άτοκη περίοδο χάριτος για να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για να ανασυστήσουν τα νοικοκυριά τους.
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ αντίστοιχα μέτρα και επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα δε λειτουργεί η επιχείρηση. Ειδικά για τα ιδιωτικά και συνεταιριστικά ελαιοτριβεία 100% αποζημίωση του ετήσιου χαμένου εισοδήματος.
  • Ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους για να μην κινδυνέψουν να κλείσουν ή να αναγκαστούν να απολύσουν το προσωπικό τους με το ποσό των 5.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 2.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που δε θα απολυθεί το επόμενο εξάμηνο.
ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ
Αναγκαία η στήριξη των μαθητών

Περισσεύουν τα προβλήματα για τους μαθητές στις πυρόπληκτες περιοχές σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Λύσεις ζήτησαν από τον υφυπουργό Παιδείας οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Ηλείας και της ΟΛΜΕ κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στην οποία αναφέρθηκαν στις ελλείψεις εκπαιδευτικών, στα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και μεταφοράς των μαθητών, στις ελλείψεις βιβλίων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του νομού.

Η ΕΛΜΕ Ηλείας έγκαιρα είχε καταθέσει προτάσεις για άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών και εργαζομένων, ενώ ειδικά για τους μαθητές και φοιτητές έχει ζητήσει:

  • Να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση από τον ΟΣΚ για να αποκατασταθούν οι υπάρχουσες ζημιές, όπως και οικονομική ενίσχυση στα σχολεία για αυξημένες λειτουργικές τους ανάγκες. Να δημιουργηθούν κινητές βιβλιοθήκες στις πληγείσες περιοχές. Να καταργηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές και να δημιουργηθούν δωρεάν νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Να δοθεί εφάπαξ βοήθεια 1.500 ευρώ στις οικογένειες των πυρόπληκτων μαθητών - φοιτητών για τις τρέχουσες ανάγκες της νέας σχολικής χρονιάς.
  • Να γίνουν άμεσα και κατά απόλυτη προτεραιότητα μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Ούτε ένα κενό εκπαιδευτικού με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
  • Αμεσα μέτρα ψυχολογικής στήριξης στους μαθητές των πυρόπληκτων περιοχών (τοποθέτηση ψυχολόγων κ.ά.). Να γίνει ενημέρωση των εκπαιδευτικών από ειδικούς ψυχολόγους, κοινωνιολόγους.
  • Να αρχίσει άμεσα η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη.
  • Δωρεάν σίτιση, μεταφορά, υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους πυρόπληκτους μαθητές - φοιτητές για όλα τα χρόνια των σπουδών τους.
  • Δωρεάν στέγαση όλων των πυρόπληκτων φοιτητών και σπουδαστών με ενοικίαση ξενοδοχείων από το κράτος για όλα τα χρόνια των σπουδών τους (και όχι κατά απόλυτη προτεραιότητα όπως λέει το ΥΠΕΠΘ, βγάζοντας δηλαδή έξω από τις φοιτητικές εστίες τους φτωχούς συμφοιτητές τους).
  • Ειδικό επίδομα 300 ευρώ το μήνα σε κάθε φοιτητή, ώσπου να αποκατασταθεί το οικογενειακό του εισόδημα. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας καλεί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργατικά σωματεία και φορείς σε εγρήγορση και πρωτοπόρα δράση. Η αλληλεγγύη είναι δεδομένη όμως αυτή δε φτάνει.

«Για τη βιβλική καταστροφή υπάρχουν ευθύνες και είναι εγκληματικές», σημειώνει η ΕΛΜΕ Ηλείας σε ανακοίνωσή της. «Βαραίνουν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις. Ευθύνες στο Νομό Ηλείας έχει και η Νομαρχία».

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για επιχειρήσεις

Διευρύνονται τα μέτρα ρύθμισης με ευνοϊκούς όρους των οφειλών επιχειρήσεων και επιτηδευματιών προς τις τράπεζες, που λειτουργούν στις πυρόπληκτες περιοχές, με τροποποιητική απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτή, επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών θα μπορούν να ρυθμίζουν με ευνοϊκούς όρους οφειλές προς τις τράπεζες έως του ποσού των 25 εκατ. ευρώ και χωρίς την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ενώ το αντίστοιχο ποσό ρύθμισης για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις (καταστήματα) και τους επαγγελματίες ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με την απόφαση οι ρυθμίσεις αυτές επεκτείνονται και για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που λειτουργούν στους πυρόπληκτους Δήμους Ελειού - Πρόνων και Λειβαδών του Νομού Κεφαλληνίας, καθώς και στους Δήμους Αιγίου, Ακράτας, Διακοπτού, Συμπολιτείας, Ερινεού και Αιγείρας της περιοχής Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας. Δίνεται επίσης η δυνατότητα χορήγησης δανείων για κεφάλαια κίνησης με επιδότηση του επιτοκίου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν λάβει επιχορήγηση για επενδυτικό τους πρόγραμμα, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη επένδυση.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Διαμαρτυρία για την επιβολή τροφείων

Την ανοιχτή διαμαρτυρία τους στην απόφαση της δημοτικής αρχής Δραπετσώνας του Αλ. Χρυσού, που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Οργάνωσης του ΣΥΝ στο δήμο, να επιβάλει για πρώτη φορά τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της, εκφράζουν γονείς της περιοχής και ήδη συγκεντρώνουν υπογραφές.

Το ύψος των τροφείων ξεκινάει από 30 ευρώ το μήνα για εισόδημα από 10.000 - 15.000 ευρώ και φτάνει και τα 100 ευρώ.

Κατά της απόφασης, είχε ψηφίσει ο Νίκος Μπεάζογλου, επικεφαλής της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Κίνησης» και είχε καλέσει τη δημοτική αρχή, αντί να φορολογεί τους εργαζόμενους, να διεκδικήσει χρήματα από την κεντρική εξουσία.

«Βρισκόμαστε δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και μας ανακοινώθηκε η επιβολή τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς», αναφέρουν στο κείμενο της διαμαρτυρίας τους οι γονείς. «Η ψήφιση τέτοιου μέτρου μετά από το χρόνο προσαρμογής των παιδιών είναι εκβιαστική κίνηση. Οπως εκβιαστικό είναι το δίλημμα ή πληρώνετε ή κλείνουν οι σταθμοί».

Αφού ξεκαθαρίζουν πως είναι αντίθετοι με την επιβολή τροφείων γιατί είναι υπέρμαχοι της δωρεάν Παιδείας και γιατί πρόκειται για δήμο με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα, θέτουν ερωτήματα στον δήμαρχο όπως: Αν οδεύουν οι δημοτικές επιχειρήσεις να γίνουν ιδιωτικές, ποιος θα διαχειρίζεται τα τροφεία και ποιος θα ελέγχει; Υπήρχε στο προεκλογικό του πρόγραμμα εξαγγελία πως θα μπουν τροφεία;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ