ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αεροπορικές επιδρομές στο Β. Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ανηλεές ήταν το χτεσινό σφυροκόπημα των τουρκικών δυνάμεων, από εδάφους και αέρος, κατά θέσεων των ανταρτών του ΡΚΚ κατά μήκος της μεθορίου με το Ιράκ. Και αν οι χτεσινές επιδρομές στόχευσαν εντός του τουρκικού εδάφους, Τούρκοι αξιωματικοί επιβεβαίωναν ότι τα περασμένα 24ωρα δεν έλειψαν και ορισμένα πλήγματα εντός ιρακινού εδάφους. Παράλληλα, συνεχίζεται η ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων, ενώ ο αρχηγός ΓΕΣ, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ανέβαλε προγραμματισμένη, για το τέλος του μήνα, επίσκεψη στο Ισραήλ.

Αυτό, που σίγουρα, αποτελεί ανησυχητική είδηση είναι ότι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που δε διαψεύστηκαν, σε μεθοριακές περιοχές εντός ιρακινού εδάφους μεταφέρονται διαρκώς άνδρες των δυνάμεων της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν σημαντικές ενισχύσεις στην πόλη Ντοχούκ, από άνδρες των νυν κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας (πρώην Πεσμέργκα).

Τυπικά, πάντως, είχε προγραμματιστεί για χτες βράδυ, συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της αυτόνομης κουρδικής περιοχής, προκειμένου να αποφασιστεί η στάση της τοπικής κυβέρνησης έναντι της σοβούσας κρίσης μεταξύ Τουρκίας - ΡΚΚ. Κούρδοι βουλευτές διέρρεαν ότι στη συνεδρίαση θα αποφασιζόταν και επισήμως αν θα αποσταλούν στα σύνορα άνδρες των κουρδικών δυνάμεων, προκειμένου «να αποτρέψουν μια τουρκική εισβολή».

Ενώ, σε επίπεδο στρατιωτικών προετοιμασιών, οι εξελίξεις είναι τάχιστες, μικρότερες φαίνεται να είναι «οι ταχύτητες» της διπλωματίας. Σήμερα αναμένεται στην Αγκυρα άλλη μια ιρακινή αντιπροσωπεία. Η τουρκική ηγεσία, όμως, διαμήνυε ότι «η τουρκική υπομονή εξαντλείται» και ότι «αναμένει κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από την ιρακινή πλευρά».

Βαγδάτη: «θέλουμε αλλά δεν μπορούμε»

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης, από την πλευρά της, αν και επιμένει ότι «θα στηρίξει την τουρκική προσπάθεια για τερματισμό των επιθέσεων σε βάρος της με κάθε τρόπο», παραδεχόταν, διά του προέδρου του Κοινοβουλίου, ότι «οι ιρακινές δυνάμεις μπορούν να αποκόψουν την επιμελητειακή υποστήριξη των ανταρτών του ΡΚΚ αλλά όχι να ελέγξουν τη δράση τους στην ορεινή μεθόριο με την Τουρκία, τη στιγμή που δεν ελέγχουν τη Βαγδάτη!».

Ο Κούρδος Ιρακινός Πρόεδρος Ταλαμπανί, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υποσχέθηκε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, «να παραδώσει στην Αγκυρα καταζητούμενα ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ» και πρόσθεσε «δεν μπορούμε καν να τους συλλάβουμε».

Ουάσιγκτον και ΕΕ επανέλαβαν την κατανόησή τους «για την τουρκική οργή» και τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και συνεργασία με τη Βαγδάτη. Εντούτοις, πλήθαιναν οι διαρροές που ήθελαν την πρώτη να εξετάζει το ενδεχόμενο «συνεργασίας σε επίπεδο πληροφοριών με την Αγκυρα κατά του ΡΚΚ» ή «βομβαρδισμού θέσεων του ΡΚΚ ακόμη και με πυραύλους "Κρουζ"».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης από το Ισραήλ

Από τους καθημερινούς ελέγχους των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό κατοχής

Associated Press

Από τους καθημερινούς ελέγχους των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό κατοχής
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Να αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από την ισραηλινή κυβέρνηση μέτρα που συνάδουν με το χαρακτηρισμό, τον περασμένο μήνα, ως «εχθρικής οντότητας» της Λωρίδας της Γάζας, ζήτησαν, χτες, αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας. Οπως υποστηρίζουν έχει, ήδη, εκπονηθεί σχετικό σχέδιο και προβλέπει την έναρξη της σταδιακής διακοπής ηλεκτροδότησης, αρχής γενομένης από την περιοχή της Μπέιτ Χανούν, από όπου εκτοξεύονται ρουκέτες.

Το σχέδιο προτείνει, αρχικά, τη διακοπή ρεύματος για λίγα λεπτά, τη σταδιακή αύξηση της ώρας διακοπής αλλά και τη διεύρυνση των πληττόμενων περιοχών. Ακολουθούν, αναλόγως με τις εξελίξεις, επιπλέον μέτρα όπως σταδιακός περιορισμός της διακίνησης εμπορευμάτων και του εφοδιασμού με καύσιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% της ηλεκτροδότησης της Γάζας εξαρτάται από το Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είχε, μέχρι το απόγευμα, σχολιάσει την πρόταση. Εντονα αντέδρασε η «Χαμάς», που μίλησε για «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού πληθυσμού». Ανάλογες κατηγορίες σε βάρος του Ισραήλ εκτοξεύονται και σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που επικεντρώνει, όμως, το ενδιαφέρον της στις ενδο-παλαιστινιακές συγκρούσεις. Αναφέρεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2007, στοίχισαν τη ζωή σε 350 Παλαιστινίους και προστίθεται ότι η εσωτερική ένταση οδήγησε σε σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο από τη «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας όσο και από τη «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη.

Χτες, πάντως, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινή επίθεση ενώ στη Δυτική Οχθη, στον εποικισμό Αριέλ, τραυματίστηκε σοβαρά Ισραηλινός στρατιώτης από ενόπλους.

Ράις: Επιτακτική η σύνοδος

Το ξαφνικό ενδιαφέρον του Λευκού Οίκου για το Μεσανατολικό αιτιολόγησε σε κοινοβουλευτική επιτροπή η Κοντολίζα Ράις, τονίζοντας ότι «ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις, όπως η ιρανική προσπάθεια να υποστηριχτούν οι μαχητές της "Χαμάς", έθεσε σε κίνδυνο τη λύση των δύο κρατών». Η Ράις υποστήριξε ότι «όλα αυτά καθιστούν αναγκαία τη διενέργεια συνόδου, έτσι ώστε να δοθεί μια σοβαρή πολιτική προοπτική που θα κρατήσει ζωντανή τη λύση».

Για την ανάγκη «σοβαρών ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών που θα καταλήξουν σε βιώσιμο, εδαφικά συνεχές, και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος» έκανε λόγο και ο Ρώσος απεσταλμένος στην περιοχή.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βλέπουν «μέτρα ελέγχου» των μισθοφόρων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σειρά μέτρων, που θα ενισχύουν τον έλεγχο της Ουάσιγκτον επί της δραστηριότητας των μισθοφόρων των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας στο Ιράκ, παρουσίασε η Κοντολίζα Ράις, σε επιτροπή του Κογκρέσου, εν μέσω διαμαρτυριών φιλειρηνιστών, οι οποίοι εκδιώχθηκαν διά της βίας από την αίθουσα. Μεταξύ αυτών των μέτρων συγκαταλέγεται ο έλεγχος, σε τακτά χρονικά διαστήματα, των πεπραγμένων των μισθοφορικών εταιρειών από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η διαρκής συνεννόηση για σειρά δραστηριοτήτων, η εξέταση του ενδεχομένου να αναλάβουν αμερικανικές υπηρεσίες την προστασία των Αμερικανών διπλωματών, αλλά και η επανεξέταση του καθεστώτος ατιμωρησίας που διακρίνει τους υπαλλήλους τους.

Αν και η Ράις δε διευκρίνισε πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, ως πρώτη «παράπλευρη απώλεια» των ανακοινώσεών της θεωρήθηκε η παραίτηση του αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρμόδιου για την ασφάλεια των Διπλωματών, Ρίτσαρντ Γκρίφιν, ο οποίος και ήταν υπεύθυνος για τις προσλήψεις των μισθοφορικών εταιρειών.

Την ίδια ώρα, στη Βαγδάτη, η ιρακινή κυβέρνηση αποφάσιζε να ζητήσει επισήμως την απομάκρυνση της «Blackwater», από το έδαφός της, την παραπομπή σε δίκη των υπαλλήλων της που εμπλέκονται στο αιματηρό επεισόδιο και την καταβολή αποζημίωσης 8 εκατομμυρίων ευρώ στην οικογένεια του κάθε θύματος. Επίσης, αποφάσισε να ανακαλέσει το καθεστώς αμνηστίας των μισθοφόρων και να τους παραπέμπει στην ιρακινή δικαιοσύνη, όταν κρίνεται απαραίτητο.

Από την πλευρά της, η αμερικανική κατοχική διοίκηση εκτιμούσε ότι «αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει», μέχρι το τέλος του 2008, οι ιρακινές δυνάμεις θα μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο της μισής Βαγδάτης. Παρ' όλα αυτά, χτες, σε διπλή βομβιστική επίθεση, στη σιιτική συνοικία Τζιτζ Ντιγιάλα, σκοτώθηκαν 9 πολίτες και τραυματίστηκαν 22. Στόχος ήταν άνεργοι δημοσιογράφοι που αναζητούσαν εργασία.

ΗΠΑ
Αστρονομικό το κόστος των πολέμων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι πολεμικές περιπέτειες του Τζορτζ Ου. Μπους θα κοστίσουν στον αμερικανικό λαό περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από το συνδυασμένο κόστος των πολυετών πολέμων της Κορέας και του Βιετνάμ.

Παράλληλα, το συνολικό κόστος των πολέμων των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, βάσει των εκτιμήσεων και των σημερινών δεδομένων, μπορεί να φτάσει και τα 2.400 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2017, σύμφωνα με επίσημη έκθεση του προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα έξοδα για τους δύο αυτούς πολέμους ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 1.700 δισεκατομμύρια δολάρια, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και 705 δισεκατομμύρια δολάρια για να πληρωθούν τα επιτόκια των δανείων που η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει μέχρι το 2017.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ