ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2008
Εργαλείο υλοποίησης αντιλαϊκών πολιτικών

Αρχισε χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2008, ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του οποίου στιγματίστηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο

Σχέδιο υλοποίησης αντιλαϊκών πολιτικών χαρακτήρισε χτες στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2008 ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προσχεδίου του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Εκ μέρους της κυβέρνησης ο Γ. Αλογοσκούφης υπεραμύνθηκε των «επιτευγμάτων» της οικονομικής πολιτικής ομολογώντας πως βασικές προτεραιότητες παραμένουν η ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου και οι αποκρατικοποιήσεις.

Ο προϋπολογισμός, σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, είναι «ένας μηχανισμός που χρηματοδοτεί την κυβερνητική πολιτική» και ως εκ τούτου «αντανακλά τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα». Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας σήμερα εστίασε στην κυρίαρχη αντίφασή της, που αντικατοπτρίζεται στη «σημαντική μεγέθυνση του ΑΕΠ, με ρυθμούς μεγαλύτερους από τον μέσο όρο της ΕΕ». Οπως εξήγησε, ενώ «από τη μια μεριά αναβαθμίστηκε η θέση των επιχειρηματικών ομίλων και η συγκέντρωσή τους, επεκτάθηκαν στις διεθνείς αγορές και ειδικά των βαλκανίων», ταυτόχρονα «έχουμε μια σταθερή και συνεχή επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας» η οποία παρατηρείται «τόσο σε σχετικό επίπεδο, δηλαδή σε σχέση με τον παραγόμενο πλούτο όσο και σε απόλυτα μεγέθη».

Ο προϋπολογισμός, σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, «έρχεται να δράσει ως επιταχυντής της αντιλαϊκής πολιτικής», καθώς η κύρια πηγή εσόδων του (δηλαδή οι φόροι) είναι η λαϊκή οικογένεια ενώ μεγάλο μέρος των δαπανών του διατίθεται για τη χρηματοδότηση των αναγκών των πλουτοκρατών. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει δογματικά πως ο «βασικός άξονας του προϋπολογισμού είναι η ανταγωνιστικότητα». Ενας όρος δηλαδή που «προέρχεται και προκύπτει μέσα από την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης». Παράλληλα σχολιάζοντας την αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «είναι φανερό ότι όποια διαπάλη ανοίγεται περί δημοσιονομικής πειθαρχίας ή λογιστικών αλχημειών είναι ψευδεπίγραφη» ενώ η «όποια έξοδος από την επιτήρηση δε θα αλλάξει το περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής».

Αναφερόμενος στα επιμέρους μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, ο βουλευτής του ΚΚΕ, παρατήρησε:

  • Τα έσοδά του θα προκύψουν από τη φορολογική επίθεση σε μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρούς επαγγελματίες και από τη «συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων που σημαίνει ταυτόχρονα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των ήδη εργαζόμενων». Ειδικά αναφορά έκανε στη φορολόγηση των ακινήτων λέγοντας πως «η κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας θα οδηγήσει στην επίθεση σε όσους έχουν μικρή ιδιοκτησία και θα απαλλάξει από τη φορολόγηση όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία».
  • Οι δαπάνες του ενισχύουν την «υλοποίηση αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων» και «κινούνται στη λογική της απελευθέρωσης των αγορών». Ο προϋπολογισμός - παρατήρησε - «διευρύνει ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, δηλαδή την Υγεία και την Παιδεία» προκειμένου «το κεφάλαιο να ενισχύσει την κερδοφορία του» αφού «τα κονδύλια που προβλέπονται για την Υγεία και την Παιδεία κατευθύνονται στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα». Οπως είπε «η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης οδηγεί στην υποβάθμιση των δημοσίων σχολείων και νοσοκομείων». Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό «υποχρηματοδοτείται το ασφαλιστικό σύστημα».

«Εφαρμόζουμε μια πολιτική μεταρρυθμίσεων με έμφαση στην ενίσχυση των κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις» τόνισε παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει «την προώθηση των εξαγωγών, τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση έργων υποδομής» και «τη νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων». Επίσης ανέφερε ότι «η ανάπτυξη επιταχύνθηκε σημειώνοντας ρυθμούς υψηλότερους από αυτούς της ευρωζώνης» ενώ έχει «μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα με ταχείς ρυθμούς από 8% το 2004 στο 3% του ΑΕΠ το 2007». Τέλος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η «επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ως το 2010» η «ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης» στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η «απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων» καθώς και η «μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος μετά από ευρύ διάλογο».

Τη ...συνήθη κριτική περί «προχειρότητας στη σύνταξη του προϋπολογισμού», άσκησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, προσθέτοντας ότι «προβλέπεται μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με αποτέλεσμα τη χαμηλή απορροφητικότητα του Γ΄ ΚΠΣ» ενώ «το 50% των πρόσθετων φορολογικών εσόδων είναι στον αέρα».

Την αντίθεσή του με τον τρόπο συζήτησης του προσχεδίου εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης ζητώντας «να έχουμε στοιχειώδη ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής του προϋπολογισμού του 2007» αφού «η κυβέρνηση ωραιοποιεί την πραγματικότητα» και «να ενημερωθεί η Βουλή από τη στατιστική υπηρεσία για τα δημοσιονομικά μεγέθη».

  • Η φοροδιαφυγή δε χτυπιέται με τα μέτρα της κυβέρνησης αφού είναι αναπόσπαστο μέρος του υπάρχοντος ταξικού φορολογικού συστήματος, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής στην παρέμβασή του χτες το πρωί, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «πάταξη της φοροδιαφυγής», υπέρ του οποίου τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές. Υπογράμμισε ότι η εμπειρία τόσων ετών δείχνει ότι αυτοί που πάντα την «πατάνε» είναι οι μικροί και οι μεσαίοι ενώ αντίθετα το μεγάλο κεφάλαιο διαχρονικά βγαίνει κερδισμένο. Ο βουλευτής τόνισε ότι ο μεγαλύτερος φοροφυγάς είναι το ίδιο το κράτος αφού με συνέπεια προχωράει κάθε τόσο σε ρυθμίσεις για φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου το οποίο με τον τρόπο αυτό κερδίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Φορο-εκπτώσεις για δωρεές σε πυρόπληκτους

Οι φοροεκπτώσεις για χρηματικές δωρεές στους πυρόπληκτους παρέχονται μόνο με την προϋπόθεση ότι τα ποσά αυτά θα καταλήξουν στον ειδικό λογαριασμό που για το σκοπό αυτό έχει ανοίξει το Δημόσιο στην Τράπεζα Ελλάδας. Αυτό προκύπτει και από νέα διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σύμφωνα με την οποία τα ποσά που κατατίθενται σε τράπεζες αναγνωρίζονται μόνον εάν στη συνέχεια μεταφερθούν στο λογαριασμό αυτό.

Στην περίπτωση, δηλαδή, που οι τράπεζες ή άλλα... ευαγή ιδρύματα της πλουτοκρατίας επιχειρήσουν να παραστήσουν τους ευεργέτες με δανεικά κόλλυβα και δεν τα αποδώσουν στον εν λόγω λογαριασμό τότε χάνονται και οι φοροεκπτώσεις για τους πραγματικούς δικαιούχους. Να σημειωθεί ότι οι δωρεές αυτές αναγνωρίζονται μόνο για ποσά πάνω από 100 ευρώ.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αύριο η κινητοποίηση στον Τύρναβο

Κινητοποίηση κτηνοτρόφων, με αποκλεισμό δρόμων, διοργανώνει, αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων Λάρισας. Οι κτηνοτρόφοι θα εκφράσουν την απόφασή τους να εντείνουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντικτηνοτροφικής - αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους οδηγεί στη χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα.

Στις άμεσες διεκδικήσεις τους περιλαμβάνονται:

  • Κατώτερη εγγυημένη τιμή παρέμβασης στο πρόβειο γάλα 1,15 ευρώ το κιλό κι αντίστοιχη στο γίδινο.
  • Επιδότηση στις ζωοτροφές.
  • Εγγυημένη κατώτερη τιμή παρέμβασης στο αιγοπρόβειο κρέας που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους κτηνοτρόφους και θα τους προστατεύει - μαζί και τους καταναλωτές - από τα εισαγόμενα αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας.
  • Κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων, καθώς και κτηνιατρικές υπηρεσίες δίπλα στον κτηνοτρόφο με φτηνά και καλά φάρμακα.
  • Δημιουργία μεγάλου κρατικοσυνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος στη Θεσσαλία, που θα προστατεύει τους μικρούς κτηνοτρόφους και καταναλωτές από τα καρτέλ και τις πολυεθνικές.
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Στο αγωνιστικό μετερίζι

Δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι της Πέλλας, που από προχτές έχουν καταλάβει τη Νομαρχία στην Εδεσσα. Οι κτηνοτρόφοι της Πέλλας πραγματοποίησαν προχτές την πιο μαζική και μαχητική κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων, διεκδικώντας την άμεση επιδότηση των ζωοτροφών στο ύψος του 50% των σημερινών τιμών, καθώς και εγγυημένες τιμές στο γάλα και το κρέας, με βάση το κόστος παραγωγής και το κόστος διαβίωσης των οικογενειών τους.

Οπως δήλωσε χτες ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Νίκος Χριστάκης, οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρις ότου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συναντηθεί μαζί τους και δεσμευτεί γραπτώς ότι θα κάνει δεκτές τις διεκδικήσεις τους, γιατί - όπως εξήγησε - η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών μαζί με τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και στο κρέας, που έχουν επιβάλει τα γνωστά καρτέλ, αποτελούν τη χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.

«VIVARTIA»
Πλάνα επιχειρηματικής επέκτασης

Ραγδαία αύξηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων (από 9,6% φέτος στο 19,6% το 2012) προβλέπουν τα νέα αφεντικά της «Vivartia» (πρώην «ΔΕΛΤΑ») που έχει περιέλθει στον όμιλο της «Μάρφιν», με στοιχεία του επιχειρηματικού πλάνου της εταιρείας που κοινοποίησαν χτες στο Χρηματιστήριο, που «διευκρινίζουν» πως οι υπολογισμοί τους «δεν περιλαμβάνουν ενδεχόμενη επιβολή προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ