ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2007 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
Στο δρόμο φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές

Την Πέμπτη 1η του Νοέμβρη κινητοποιήσεις φοιτητών και σπουδαστών σε πολλές πόλεις

Από την κινητοποίηση φοιτητών και σπουδαστών στις 18 του Οκτώβρη στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση φοιτητών και σπουδαστών στις 18 του Οκτώβρη στην Αθήνα
Είναι στο δρόμο. Αγωνίζονται για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσουν τα μέτρα εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης. Μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, έχουν πολλούς λόγους να αγωνίζονται. Γιατί βιώνουν στο πετσί τους την ακριβοπληρωμένη αμάθεια και γνωρίζουν ότι τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση (αποκέντρωση, νομοσχέδια για μεταπτυχιακά και έρευνα) και εκείνα που πάνε να εφαρμοστούν (νόμος - πλαίσιο, κοινοτική οδηγία 36/05) χτυπούν ακόμα περισσότερο το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση.

Στα Λύκεια

Στα σχολεία οι μαθητές προχωρούν σε συνελεύσεις, οργανώνουν τον αγώνα τους, προβάλλουν διεκδικητικό πλαίσιο, ενώ σε αρκετές πόλεις ήδη έχουν συναντηθεί τα Συντονιστικά των Μαθητών και καλούν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις. Σε κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας στις 9 του Νοέμβρη καλούν με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων δεκάδες σχολεία. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) συναντιέται στις 4 του Νοέμβρη, ενώ το τοπικό Συντονιστικό της Γκράβας πήρε απόφαση για συμμετοχή στο ΣΑΣΑ και για κινητοποίηση την 1η του Νοέμβρη. Για τις 9 του Νοέμβρη είναι ήδη προγραμματισμένες κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Λάρισα, την 1η του Νοέμβρη προγραμματίζεται κινητοποίηση στην Πάτρα και αμέσως μετά συνάντηση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πάτρας.

Η περασμένη βδομάδα σηματοδοτήθηκε από κινητοποιήσεις μαθητών στις πόλεις, τοπικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες. Μαθητές του Πειραιά επισκέπτονται σήμερα μαζί με αντιστασιακούς σημεία της πόλης όπου οι αντάρτες έδωσαν μάχες την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Στη Λάρισα, χτες, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού διοργανώθηκε μαθητική συναυλία με σύνθημα: «Η δική μας γιορτή για ένα σχολείο των αναγκών μας - Τιμούμε το αντιφασιστικό "όχι" του ελληνικού λαού, λέμε ΟΧΙ σ' αυτούς που πολεμάνε τη ζωή μας».

Για το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη

Με αιτήματα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση, φοιτητές και σπουδαστές προχωρούν σε συνελεύσεις στους συλλόγους, στα έτη και τα εξάμηνα, οργανώνουν την αγωνιστική δράση τους και καλούν σε κινητοποιήσεις την Πέμπτη 1η του Νοέμβρη σε πολλές πόλεις.

Στην Αθήνα, στη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια καλούν οι Σύλλογοι Φοιτητών Φυσικού, Οικονομικού και Νηπιαγωγών, ενώ αυτή τη βδομάδα είναι προγραμματισμένες οι περισσότερες Γενικές Συνελεύσεις φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Στην Πάτρα, σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Παράρτημα, καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεατρικού, Φιλολογικού, Πολιτικών Μηχανικών, Ιατρικής, Μαθηματικού, Βιολογικού, Χημικού, Χημικών Μηχανικών, Φαρμακευτικού, Εστίας και ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας. Στα Γιάννενα, σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στην Ακαδημία καλεί ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής και ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στην Κέρκυρα, σε κινητοποίηση την 1η του Νοέμβρη καλεί ο Σύλλογος Φοιτητών Μουσικού και στο Αγρίνιο ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών. Στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη βδομάδα είναι προγραμματισμένες πολλές Γενικές Συνελεύσεις συλλόγων και οι φοιτητές προσανατολίζονται σε κινητοποίηση την 1η του Νοέμβρη.

Αιτήματα αιχμής είναι να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί ο νόμος - πλαίσιο και να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05, που προωθεί την εξομοίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ με εκείνα των αποφοίτων λογής λογής κολεγίων και ΚΕΣ. Η κοινοτική οδηγία προωθεί την εξίσωση των τετραετών και πενταετών σπουδών στα πανεπιστήμια με τα τρίχρονα μπάτσελορ, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για αναγνώριση των ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων. Την ίδια στιγμή, φοιτητές και σπουδαστές, με καθημερινές κινητοποιήσεις σε σχολές και τμήματα, διεκδικούν όσα τους ανήκουν, δεν παζαρεύουν το δικαίωμα στη μόρφωση και διοργανώνουν μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Μπροστάρης σε αυτή τη διαδικασία είναι η ΠΚΣ, που καλεί φοιτητές και σπουδαστές σε καθημερινή διεκδίκηση δωρεάν συγγραμμάτων, σίτισης, στέγασης, μετακινήσεων, υλικών για τα εργαστήρια, γιατί τίποτα δε χαρίζεται. Ηδη, την περασμένη βδομάδα έγιναν πολλές τοπικές κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα σε ΤΕΙ, όπου μάλιστα οι σπουδαστές έδρεψαν τους καρπούς της άμεσης και διεκδικητικής τους δραστηριότητας, με δωρεάν διανομή σημειώσεων, υλικών εργαστηρίων, κλπ. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συζήτηση που γίνεται στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, για τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη βδομάδα στα ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου, με πρωτοβουλία της ΠΚΣ, διοργανώθηκαν κοινές συσκέψεις με εργατικά σωματεία, σε μια πρώτη προσπάθεια επαφής των σπουδαστών με τα δικαιώματά τους στη δουλιά. Αλλωστε, πολλοί σπουδαστές εργάζονται από τα χρόνια των σπουδών τους, τις περισσότερες φορές χωρίς ασφάλιση και με μισό μισθό.

Η βδομάδα που έρχεται είναι βδομάδα Γενικών Συνελεύσεων σε πολλούς συλλόγους, ενώ αναμένεται να σηματοδοτηθεί από πλούσιες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις σχολές. Εξάλλου, από την Πέμπτη 18 του Οκτώβρη, όταν έγινε η πρώτη κινητοποίηση της χρονιάς για την Παιδεία, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας και το Παναθηναϊκό Συντονιστικό των ΤΕΙ, μετά από συναντήσεις συντονισμού που πραγματοποίησαν, καλούν τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους σε συγκέντρωση την Πέμπτη και σε πανελλαδικές συναντήσεις συντονισμού την Παρασκευή 2 του Νοέμβρη. Ακόμα, απευθύνουν κάλεσμα στους συλλόγους να πάρουν πρωτοβουλίες για κοινές συσκέψεις με φορείς (εργατικά σωματεία, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς) ώστε να οργανωθεί η κοινή δράση.


Ε. Χ.


ΜΑΘΗΤΕΣ
Αγώνας για καλύτερο σχολείο, για καλύτερη ζωή!

Ο «Ρ» συνομίλησε με μαθητές από σχολεία της Γκράβας, που βρίσκονται υπό κατάληψη

Από τη συζήτηση με τους μαθητές του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας
Από τη συζήτηση με τους μαθητές του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας
«Δεν πάει άλλο με αυτό το σχολείο», αλλά και ξεκάθαρο «όχι» στο «σχολείο που μας ετοιμάζουν». Αυτό εκφράζεται στις κουβέντες και στα αιτήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαθητών, που την τελευταία βδομάδα προχωρούν σε οργάνωση και συντονισμό του αγώνα τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Το τελευταίο διάστημα δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα τελούν υπό κατάληψη, ενώ άλλα βρίσκονται σε διαδικασία Γενικών Συνελεύσεων και οργάνωση πολύμορφων κινητοποιήσεων.

Ο «Ρ» βρέθηκε στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας και συνομίλησε με μαθητές σε υπό κατάληψη σχολεία.

«Κάτι κινείται» τις τελευταίες μέρες στα σχολεία. «Τα προβλήματα παραμένουν και τα χειρότερα έρχονται», λένε οι μαθητές. «Μικρά» παιδιά που, κρίνοντας από τη μέχρι τώρα ζωή τους, βλέπουν το μέλλον που τους επιφυλάσσεται με «καχυποψία». Ζητούν αγωνιστική συμπόρευση με τους γονείς τους, τους καθηγητές τους, στηρίζουν τον αγώνα των φοιτητών και των σπουδαστών.

Κάθε πλευρά της υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας, καθετί που «χτυπά» την ουσιαστική μόρφωση, γίνεται αίτημα διεκδίκησης και πάλης. «Η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων είναι ανύπαρκτη. Εχουμε έλλειψη σε αίθουσες και καθηγητές. Κάποια βιβλία δεν έχουν έρθει ακόμα», λέει η Αφροδίτη, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου του 2ου ΕΛ Γαλατσίου. Η Κική, μαθήτρια Α΄ Λυκείου στο 61ο ΕΛ Αθήνας, συμπληρώνει: «Τις προάλλες γράψαμε τεστ στην Ιστορία, ενώ κάποια παιδιά δεν είχαν καν το βιβλίο!».

«Το χειρότερο είναι η αποκέντρωση της εκπαίδευσης που έρχεται. Τα σχολεία θα περάσουν στους δήμους, οι δήμοι δεν έχουν χρήματα και θα μπουν εταιρείες στα σχολεία, θα πληρώνουν οι γονείς μας. Θα δημιουργηθούν πολλά είδη σχολείων, ανάλογα την περιοχή», επισήμανε ο Τάσος, μαθητής της Α΄ Λυκείου στο 61ο ΕΛ.

Εκτός από τα επιμέρους προβλήματα, που μπορεί να λύνονται κατά καιρούς, «έχουμε κάποια πάγια αιτήματα», διευκρινίζει ο Ανδρέας, μαθητής Α΄ Λυκείου στο 40ό ΕΛ Αθήνας. «Μπορεί να έχουμε μεν όλα τα βιβλία, αλλά δεν ικανοποιούν τις ανάγκες μας σε γνώση». «Παραλείπονται πράγματα ή γράφονται ακόμα και ψέματα», συμπληρώνει ο Πάρης από τη Β΄ Λυκείου. Ο Αντρέας συνεχίζει λέγοντας ότι το σχολείο, όπως είναι σήμερα, «μας σπρώχνει στην παραπαιδεία. Η Παιδεία σήμερα είναι ιδιωτικοποιημένη, αφού για να σπουδάσεις πρέπει να έχεις λεφτά. Εμείς εναντιωνόμαστε και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων».

Στην κουβέντα μπαίνει η Αγγελική, μαθήτρια Γ΄ Λυκείου στο 21ο ΕΛ Αθήνας: «Οταν ο αδελφός μου πήγαινε Γ΄ Λυκείου, οι γονείς μου έδιναν 480 ευρώ το μήνα για φροντιστήρια. Εγώ ήμουν στο γυμνάσιο, έκανα φροντιστήριο αγγλικά, γαλλικά και πήγαινα και στο Ωδείο, όπου θέλαμε μέχρι και 100 ευρώ το μήνα. Φέτος δίνουμε κάθε μήνα 310 ευρώ και 190 ευρώ για σχέδιο. Στο σχολείο λειτούργησε τελικά τμήμα για σχέδιο, αλλά οι μισοί κάνουμε γραμμικό κι οι άλλοι μισοί ελεύθερο. Στις πανελλήνιες θα τα δώσουμε και τα δύο, οπότε το φροντιστήριο είναι απαραίτητο...».

Από την κουβέντα προκύπτει ότι ο αγώνας των παιδιών για καλύτερο σχολείο είναι στην ουσία αγώνας για καλύτερη ζωή: «Θέλουμε σαν άνθρωποι να είμαστε μορφωμένοι, με κριτική σκέψη, όχι παθητικοί δέκτες», υπογραμμίζει ο Αντρέας. Οταν τους ρωτάμε πώς θέλουν τη ζωή τους στο μέλλον, ο Πάρης λέει: «Ο άνθρωπος πρέπει 8 ώρες να δουλεύει, 8 να ψυχαγωγείται και 8 να κοιμάται. Θέλουμε δουλιά, πολιτισμό... Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αντικείμενο και δεν έχουν δουλιά...».

«Δε θέλουμε να είμαστε μια ζωή στην πείνα και στο τέλος να μην πάρουμε ούτε σύνταξη!», συμπληρώνει η Αγγελική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ