ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Το ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων - που βρίσκονται σε εξέλιξη - καθώς και τα αιτήματά τους. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, αναφέρεται:

«Ο διπλασιασμός των τιμών των ζωοτροφών, μαζί με τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και στο κρέας που έχουν επιβάλει τα γνωστά "καρτέλ", αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών.

Βασικοί και διαχρονικοί στόχοι αυτής της πολιτικής που επιταχύνονται με τη νέα ΚΑΠ, είναι: Η συρρίκνωση της κτηνοτροφίας και η συγκέντρωσή της σε λίγες επιχειρήσεις. Η χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων. Η διατροφική εξάρτηση του λαού μας και η διασφάλιση της κερδοφορίας των καπιταλιστών.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και τα αιτήματά τους. Επισημαίνει ότι οι αγώνες τους θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα αν συντονίζονται με όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργάτες και όλα τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Αν αμφισβητούν στο σύνολό της την πολιτική, τα κόμματα, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους ξεκληρίζουν. Αν συμβάλλουν στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας λαϊκής οικονομίας, στα πλαίσια της οποίας μέσα από τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς θα αναπτυχθεί ολόπλευρα και η κτηνοτροφία, εξασφαλίζοντας φθηνά και υγιεινά τρόφιμα στο λαό μας και αξιοπρεπή διαβίωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων».

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο στον Τύρναβο

Σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου Λάρισας - Ελασσόνας προχώρησαν, το περασμένο Σάββατο, οι κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου, μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στη συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων Λάρισας, οι ομιλητές δήλωσαν την απόφαση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων της περιοχής να εντείνουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντικτηνοτροφικής - αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους οδηγεί στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα και για την εφαρμογή μιας άλλης υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Στις άμεσες διεκδικήσεις τους περιλαμβάνονται:

  • Κατώτερη εγγυημένη τιμή παρέμβασης στο πρόβειο γάλα 1,15 ευρώ το κιλό κι αντίστοιχη στο γίδινο.
  • Επιδότηση στις ζωοτροφές.
  • Εγγυημένη κατώτερη τιμή παρέμβασης στο αιγοπρόβειο κρέας στο ύψος που να διασφαλίζει ένα ικανοποιητικό εισόδημα των κτηνοτρόφων και να προστατεύονται οι ίδιοι και οι καταναλωτές από τα εισαγόμενα και ειδικά από τα εισαγόμενα αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας.
  • Κατασκευή σταυλικών εγκαταστάσεων, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.
  • Ενισχυμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες δίπλα στον κτηνοτρόφο με φτηνά και καλά φάρμακα.
  • Δημιουργία μεγάλου κρατικοσυνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος στη Θεσσαλία, που θα προστατεύει τους μικρούς κτηνοτρόφους και καταναλωτές από τα καρτέλ και τις πολυεθνικές.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Τυρνάβου Χρ. Κιτσίδης κ.ά.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Μπορούν να αποσπάσουν κατακτήσεις

Συνέντευξη Τύπου στα Τρίκαλα

Τη στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους οδηγεί στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα, εξέφρασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Αχιλ. Κανταρτζής, βουλευτής του Κόμματος, και στελέχη της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Υπογράμμισαν, όμως, ότι οι αγώνες αυτοί θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα και μπορούν και σήμερα να αποσπάσουν κάποιες κατακτήσεις, στο βαθμό που θα συντονίζονται με όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργάτες και όλα τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Στο βαθμό που θα αμφισβητούν, στο σύνολό τους, την πολιτική, τις κυβερνήσεις, τα κόμματα, την ΕΕ που τους ξεκληρίζουν και θα συμβάλλουν στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας.

Ο Αχιλ. Κανταρτζής επισήμανε ότι τα φετινά μεγάλα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου, που οφείλονται στην κατακόρυφη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και στις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και στο κρέας που επιβάλλουν τα καρτέλ και οι εμποροβιομήχανοι, είναι η φυσική κατάληξη της αντικτηνοτροφικής πολιτικής που εφαρμόζεται στην ΕΕ, με στόχο τη συρρίκνωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, καθώς και των άλλων φτωχών χωρών της ΕΕ, για να μπορούν να επεκτείνουν τις αγορές και να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεγάλες καπιταλιστικές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Αυτό το στόχο - σημείωσε - υπηρέτησαν και υπηρετούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τους κανονισμούς που ψήφισαν στην ΕΕ και την πολιτική που ακολούθησαν.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Εξετάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αποφασίζουν τη βδομάδα αυτή οι κτηνοτρόφοι της Πέλλας μετά την ολιγοήμερη αναστολή των κινητοποιήσεών τους και ενώ στο μεταξύ επιδιώκουν τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα και με τους συναδέλφους τους άλλων περιοχών. Επίσης, θα προχωρήσουν τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Πέλλας. Σημειώνεται ότι οι απαντήσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στη συνάντησή του με τη Συντονιστική τους Επιτροπή το Σαββατοκύριακο, ήταν αόριστες και ουσιαστικά ζητήθηκε χρόνος μελέτης των προβλημάτων τους, που βέβαια ούτε μόνο δικά τους είναι, ούτε προέκυψαν σήμερα για τον κλάδο.

Οπως τονίζουν οι κτηνοτρόφοι της Πέλλας σε ανακοίνωσή τους, «όλες αυτές τις μέρες, τόσο στο νομό μας, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα δώσαμε με τη δυναμική κινητοποίησή μας και την κατάληψη της Νομαρχίας Πέλλας το μέγεθος της αγανάκτησης και της αντίδρασης στη δραματική κατάσταση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, συνέπεια των διαφόρων αντικτηνοτροφικών Κανονισμών της νέας ΚΑΠ!».

Τους κτηνοτρόφους της Πέλλας, που τις τελευταίες μέρες είχαν καταλάβει τη Νομαρχία στην Εδεσσα, επισκέφθηκαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και κλιμάκιο της ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Επιτροπή αγώνα στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ

Επιτροπή αγώνα στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ συγκρότησαν αγροτοκτηνοτρόφοι του Νομού Ιωαννίνων. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν από την Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ οι Βαγγέλης Μπούτας, Γιάννης Σκούφας και Σπύρος Κλινάκης.

Στην παρέμβασή του ο Β. Μπούτας επισήμανε πως η υπάρχουσα κατάσταση αποτυπώνει τις συνέπειες από την αντιαγροτική πολιτική ΚΑΠ, ΠΟΕ, που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προωθούν και εφαρμόζουν με τη συναίνεση των εκπροσώπων τους στις τριτοβάθμιες οργανώσεις και τις ενώσεις. Σημείωσε ότι «δεν πρέπει να γίνει βήμα πίσω από το ποιες είναι οι αιτίες, ποιον υπηρετούν και ποιος εφαρμόζει αυτήν την πολιτική» και υπογράμμισε την ανάγκη σύγκρουσης με αυτήν η οποία εκφράζεται και στο αγροτικό κίνημα (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ).

Σε πλευρές της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής όπως αυτά εκφράζονται εκτός των άλλων και μέσω της ΣΒΕΚΗ (Συνεταιριστική Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου) και της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, με τις χαμηλές τιμές που επικρατούν αντίστοιχα στο κρέας και στο γάλα στάθηκε ο Σπ. Κλινάκης.

Από την πλευρά του ο Γ. Σκούφας ανέδειξε τη σημασία της ανάπτυξης αγώνων και του ενιαίου συντονισμού της δράσης των αγροτοκτηνοτρόφων και την ανάγκη να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ