ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Επιχειρηματική» ψηφιοποίηση...

Προσανατολισμένα στην «ομογενοποίηση» και επιχειρηματική «τουριστικοποίηση» της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη σύνδεσή της με το κεφάλαιο είναι τα ευρω-ενωσιακά προγράμματα ψηφιοποίησης που εφαρμόζονται στον πολιτισμό.

Παρουσιάζοντας τη σχετική δραστηριότητα του ΥΠΠΟ, στο 9ο συνέδριο πληροφορικής, ο ΓΓ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος, σημείωσε ότι η τεχνολογία παρέχει «νέα εργαλεία δημιουργίας πολιτιστικών προϊόντων» και «δυνατότητες σύνδεσης του πολιτισμού με συμπληρωματικούς τομείς, όπως η Παιδεία και ο Τουρισμός».

Τον αντιδραστικό προσανατολισμό της χρηματοδότησης αποδείχνουν οι προτάσεις του ΥΠΠΟ για το Δ' ΚΠΣ (2007 - 2013). Μεταξύ των «βασικών αξόνων» είναι «η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για την αξιοποίηση του πολιτιστικού προϊόντος (...)» και η «διαρκής αλληλεπίδραση του πολιτισμού με στρατηγικούς τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στην Παιδεία και τον Τουρισμό».

Το ΥΠΠΟ συμμετέχει στα κοινοτικά προγράμματα «MINERVA» και «MICHAEL PLUS», που «στοχεύουν στη δημιουργία μιας ομοιογενούς πλατφόρμας ψηφιοποίησης και διαχείρισης πολιτιστικού αποθέματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» και συνεργάζεται με το Συμβούλιο Εθνικών Αντιπροσώπων των ευρωπαϊκών κρατών για τη «διασφάλιση της συνέργειας και διαλειτουργικότητας όλων των τεχνολογικών εφαρμογών προβολής πολιτιστικού αποθέματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Συμμετέχει επίσης στις «ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες» για τις ψηφιακές βιβλιοθήκες και τα ψηφιακά αρχεία και μουσεία, «σύμφωνα με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες».

Μεταξύ των προγραμμάτων που «τρέχουν» στο ΥΠΠΟ είναι η «Θεματική ενοποίηση του ελληνικού ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος» και η «Ψηφιοποίηση συλλογών μνημείων» του υπουργείου (προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ). Το έργο αφορά στην ψηφιακή προβολή 120.000 αντικειμένων του αρχείου της Διεύθυνσης Νεότερης - Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, με πάνω από 15.000 χαρακτηρισμούς κτιρίων με φωτογραφίες και αρχιτεκτονικά σχέδια, του αρχείου της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ), με πάνω από 500 εκδόσεις για την Ακρόπολη. Μέρος του έργου είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων για την καταγραφή μνημείων - αντικειμένων αρχαιοκαπηλίας.

Το έργο «Πολιτισμική Εγνατία» αφορά άμεσα στον «πολιτιστικό τουρισμό» με την ψηφιοποίηση μνημείων, μουσείων, υποδομών σύγχρονου πολιτισμού κατά μήκος της Εγνατίας Οδού.

Επιπλέον το ΥΠΠΟ «παρέχει διαρκή υποστήριξη» σε πολιτιστικούς φορείς για «να αναδείξουν το πολιτιστικό απόθεμά» τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, οι μη κερδοσκοπικοί πολιτιστικοί φορείς και οι φορείς εποπτευόμενοι από το ΥΠΠΟ θα «τρέξουν» 236 έργα ψηφιοποίησης, συνολικού προϋπολογισμού 117,7 εκατ. ευρώ. Ιδιώτες, Εκκλησία και ΤΑ (σ.σ. που είναι «επιχειρηματικά» προσανατολισμένοι) θα ψηφιοποιήσουν 2 εκατομμύρια σελίδες βιβλίων, 1,7 εκατομμύρια σελίδες χειρόγραφων, 300.000 φωτογραφίες, 30.000 δισδιάστατα αντικείμενα, 3.000 πίνακες ζωγραφικής, 20.000 άλλα έργα τέχνης, 3.000 ώρες βίντεο, 1.000 ώρες φιλμ, 10.000 ώρες ηχητικών ντοκουμέντων, 1.000 τρισδιάστατα αντικείμενα.

Ακόμη και αν κάποιοι φορείς, όπως η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ωφεληθούν πρόσκαιρα από τα παραπάνω, η «αξιοποίηση» του ελληνικού πολιτισμού θα γίνεται με όρους «αγοράς».

Χρωστήρας γυναικών
Εργο της Γεωργίας Μπλιάτσου
Εργο της Γεωργίας Μπλιάτσου
  • Εγκαινιάζεται αύριο (7.30 μ.μ.) στην γκαλερί «Εικαστικός Κύκλος» (Καρνεάδου 20), έκθεση της Οπυς Ζούνη με τίτλο «Με λογισμό και μ' όνειρο». Εκτίθενται περισσότερα από 30 έργα των δύο τελευταίων, κυρίως, χρόνων, τα περισσότερα ζωγραφικά, σε ποικίλα μεγέθη. Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος - λεύκωμα με πλούσια εικονογράφηση, κείμενο του Δημήτρη Παυλόπουλου, καθώς και μία γραπτή κατάθεση διαφόρων σκέψεων της δημιουργού. Διάρκεια έως 30/11.
  • «Ενθύμια» τιτλοφορείται η έκθεση της Κατερίνας Ζάκα, (έως 25/11) στην γκαλερί «Harma» (Θέσπιδος 10, Πλάκα). Ξεκινώντας με παράλληλες και κάθετες γραμμές, η Κ. Ζάκα δημιουργεί το δικό της κόσμο, με βασικά χρώματα το κόκκινο, το λευκό και μπλε. Η αφαίρεση και οι βυζαντινές επιρροές αποδίδονται με τη χρήση υλικών, άλλοτε κλασικών στη δημιουργία πινάκων (λάδι, ακρυλικά, παστέλ σε καμβά), και άλλοτε προσωπικών (χαρτιά, σύρματα, ζωγραφική πάνω σε παλαιωμένα ξύλα).
  • «Απούσες παρουσίες» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής της Γεωργίας Μπλιάτσου, που φιλοξενείται (έως 18/11) στην Αίθουσα Τέχνης Ναυπλίου (Β. Αλεξάνδρου 5, Ναύπλιο).
  • Στον τεχνοχώρο «Το μήλο» (Αμύντα 11, πλ. Προσκόπων, Παγκράτι), παρουσιάζεται (έως 17/11), έκθεση ζωγραφικής της Εύας Περσάκη.
  • Εκθεση ζωγραφικής της Ιφιγένειας Αποστολοπούλου, με τίτλο «Διαδρομές», φιλοξενείται (7/11 - 7/12) στη Δημοτική Πινακοθήκη Ψυχικού (Ι. Κοκκώνη 15). Η δημιουργός στα έργα της επιχειρεί να αποτυπώσει την παροδικότητα των εικόνων και το φευγαλέο των εντυπώσεων.
Η Αρλέτα στο «Συρμό»

Αγαπημένα κομμάτια από την πλούσια δισκογραφία της θα ξεδιπλώνει η Αρλέτα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο (10.30 μ.μ.), στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, 210.5203.661). Η τραγουδοποιός, γιορτάζοντας τη 40χρονη δισκογραφική της παρουσία, επιβιβάζεται στις 2/11 στο «Συρμό», όπου θα παραμείνει για οκτώ βραδιές (μέχρι 24/11). Προσκαλεί σ' ένα οδοιπορικό της ψυχής, ξεδιπλώνοντας λόγια και μουσικές ακριβές, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα νοσταλγίας για ένα τραγουδιστικό ύφος που λείπει στις μέρες μας, αλλά και προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Με τον ιδιαίτερο δικό της τρόπο, ερμηνεύει τραγούδια διαλεχτά, μελωδικές «αφηγήσεις» σε ζεστή ατμόσφαιρα και με εκπλήξεις...

Ορατόριο για τα Καλάβρυτα

«Ζώντας χωρίς φόβο» τιτλοφορείται η αποψινή μουσική βραδιά (8.30 μ.μ.), στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» (Ομήρου 14-16, τηλ. 210.3661.000). Ο Γερμανός συνθέτης - πιανίστας Gerhard Folkerts θα παρουσιάσει αποσπάσματα από το ορατόριό του για τα Καλάβρυτα, έργο εμπνευσμένο από το ολοκαύτωμα της πόλης το 1943 από τους Γερμανούς κατακτητές, με το οποίο ο δημιουργός υπογραμμίζει την ανάγκη να μην επαναληφθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η σύνθεσή του θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 13/12/2008, ημέρα που συμπληρώνονται 65 χρόνια από τη μεγάλη σφαγή.

Σήμερα, η Julia Schilinski (φωνή), συνοδευόμενη από τον Gerhard Folkerts (πιάνο), θα ερμηνεύει άριες και λήντερ του ορατορίου, καθώς και έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Είσοδος ελεύθερη. Το κοντσέρτο θα επαναληφθεί στις 3/11 στα Καλάβρυτα.

ΑΧΤΙΔΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συζήτηση για το Ασφαλιστικό

Η Αχτίδα Καλλιτεχνών του ΚΚΕ διοργανώνει, σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στο Εκλογικό Κέντρο (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου, 1ος όροφος), συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα τη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα και την τελική επεξεργασία των θέσεων του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό των καλλιτεχνών.

Ελληνικές ταινίες στην Τρίπολη

Προβολή ελληνικών ταινιών μικρού, μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ οργανώνει η Ομάδα Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας «Ελευσις» (έως τις αρχές Δεκέμβρη), στο στέκι της (Αισχύλου 1 και Τάπιας, Τρίπολη). Η αρχή (24/10) έγινε με κινούμενα σχέδια του σκηνοθέτη Σπύρου Σιάκα.

Επεται η προβολή των ταινιών: (7/11) «Περί ποιητικής τεκμήριον» Γιώργου Παντελεάκη, (14/11)«My sweet home» Φίλιππα Τσίτου, (21/11) «Chip and Ovi» Παναγιώτη Ευαγγελίδη, «Τι ώρα είναι;» Εύας Στεφανή, (28/11) «Μετεωρίτες» Γιάννη Μαυρογένη, (3/12) «Με λίγο φως στους ώμους - Μιχάλης Γκανάς» Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, (5/12) «Το φουστάνι» της Μόνικας Βαξεβάνη, «Parlez moi d' amour» Φίλιππα Τσίτου, «Είτε πιστεύεις είτε όχι» Barbara Meter (7/12). Σε πολλές προβολές θα παραβρίσκονται οι σκηνοθέτες των ταινιών.

Από 7/11 θα αρχίσουν στην Αρχαιολογική Εταιρεία τα μαθήματα Αχαίας Ελληνικής Τέχνης και Αρχαιολογίας. Μαθήματα που γίνονται από εφόρους αρχαιοτήτων, καθηγητές πανεπιστημίων και αρχαιολόγους - ανασκαφείς. Η σειρά των μαθημάτων του 2007 - 2008 περιλαμβάνει 18 δίωρα μαθήματα με θέμα «Από την Ιταλία στη Δυτική και Κεντρική Ελλάδα». Οι εγγραφές ξεκίνησαν από 1/10. Το κόστος ανέρχεται στα 110 ευρώ (70 ευρώ για φοιτητές).

Στο «Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι) θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις: 1/11 (8μμ) παρουσίαση των βιβλίων: Γιάννη Κατσούρη «Το θέατρο στην Κύπρο 1860-1959» (δίτομο) και Αντρη Χ. Κωνσταντίνου «Το θέατρο στην Κύπρο (1960-1974). Οι θίασοι, η κρατική πολιτική και τα πρώτα χρόνια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου». 3/11 (8μμ) παραδοσιακή κυπριακή μουσική με το σχήμα «ΟΙ ΛΑΣ». 7/11 (8μμ) παρουσίαση του δίσκου του Χρήστου Σίκκη «Φύσα βοριά μου» (14 παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια).

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη συναυλία της (2/11), στο Μέγαρο Μουσικής, θα παρουσιάσει τα εξής έργα: Την εισαγωγή του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Τσαϊκόφσκι, την άρια κοντσέρτου «Ah! Perfido» του Μπετόβεν (σολίστ η σοπράνο Μάρθα Αράπη) και την 3η Συμφωνία του Προκόφιεφ. Διευθύνει ο αρχιμουσικός - διευθυντής της Εθνικής Οπερας Βελιγραδίου, Ντέγιαν Σάβιτς.

Το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος απένειμε (25/10, Παρίσι) η Γαλλική Ακαδημία στον συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη, για το νέο του βιβλίο «Αp. J.-C» («μ. Χ» ο ελληνικός τίτλος του μυθιστορήματος που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τον «Εξάντα»). Η Γαλλία έχει τιμήσει στο παρελθόν τον Βασίλη Αλεξάκη με τα εξής λογοτεχνικά βραβεία: «Μέντισις» για το μυθιστόρημά του «Μητρική γλώσσα», «Αλμπέρ Καμύ» για το «Πριν», «Βραβείο Διηγήματος» της Γαλλικής Ακαδημίας για τη συλλογή διηγημάτων «Ο μπαμπάς». Οπως έχει κάνει με όλα τα βιβλία του, ο Β. Αλεξάκης έγραψε πρώτα στα γαλλικά το «μ. Χ» και έπειτα στα ελληνικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ