ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ ΚΑΙ ΠΟΠ ΟΤΑ
Συμβιβασμός ενάντια στα συμφέροντα των εργαζόμενων

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αργά χτες το βράδυ αποδέχτηκαν το κυβερνητικό σχέδιο για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και ανέστειλαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούσαν σήμερα

Και η χτεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η συμπόρευση με το ΠΑΜΕ είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ
Και η χτεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η συμπόρευση με το ΠΑΜΕ είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ
Τον βαθιά υπονομευτικό και επικίνδυνο ρόλο της απέναντι στα δικαιώματα και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά χτες η συνδικαλιστική πλειοψηφία στις Ομοσπονδίες των ΟΤΑ. Αργά το βράδυ, ύστερα από συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και το δήμαρχο Αθήνας Ν. Κακλαμάνη, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας σε ΠΟΕ ΟΤΑ και ΠΟΠ ΟΤΑ, ολοκλήρωσαν τη συμφωνία τους με την κυβέρνηση για το σχέδιο σχετικά με τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και ανακοίνωσαν την αναστολή των κινητοποιήσεων που θα ξεκινούσαν σήμερα με 24ωρη απεργία.

Ηδη, από χτες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, οι πλειοψηφίες των Ομοσπονδιών είχαν δηλώσει τη συμφωνία τους με το κυβερνητικό σχέδιο, με τη δικαιολογία ότι είναι ένα πρώτο βήμα! Το σχέδιο παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Μάη και επαναφέρει διατάξεις του νόμου 2703/99 του ΠΑΣΟΚ για τον κλάδο των ΟΤΑ. Τα «αργύρια» που δόθηκαν στη χτεσινή συνάντηση για να κλείσει η συμφωνία σε βάρος των εργαζόμενων ήταν κάποιες πενιχρές «αυξήσεις» στο ειδικό επίδομα που λαμβάνουν διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί και εργαζόμενοι στην καθαριότητα. «Αυξήσεις» που έχουν ήδη εξανεμιστεί από την αντίστοιχη αύξηση στις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές των εργαζόμενων, που προβλέπονται από το νέο έτος!

Πέραν όλων των άλλων, η στάση της πλειοψηφίας δίνει και το αναγκαίο άλλοθι στην κυβέρνηση να επιχαίρει προκλητικά ότι εντάσσει και νέες ειδικότητες εργαζομένων στη λίστα των ΒΑΕ, σε μια περίοδο που φουντώνει η προπαγάνδα για να συγκαλυφτούν οι πραγματικές κυβερνητικές προθέσεις σε βάρος χιλιάδων ασφαλισμένων στα ΒΑΕ. Ενώ ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύει να εντάξει στα ΒΑΕ ειδικότητες όπως αυτές των χειριστών μηχανημάτων καθαριότητας, τους μηχανικούς - ηλεκτρολόγους απορριμματοφόρων, οικοδόμους στους ΟΤΑ, εναερίτες ηλεκτρολόγους κ.ά. δείχνει πώς θα μεθοδευτεί το πετσόκομμα και η όποια ένταξη νέων επαγγελμάτων στη λίστα των ΒΑΕ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Με την έγκριση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών και στη βάση του σχεδίου που κατέθεσε, η κυβέρνηση:

  • Προχωρά, στον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων, αφού δεν αναγνωρίζει ούτε τα όσα προβλέπει ο παρωχημένος Κανονισμός ΒΑΕ του ΙΚΑ. Ενδεικτικά, για οικοδόμους εργαζόμενους στους ΟΤΑ αναγνωρίζει ως ΒΑΕ μόνο δύο από τις 18 ειδικότητες του κλάδου, ενώ αφήνει εντελώς απ' έξω εργαζόμενους που απασχολούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και αλλού.
  • Βάζει τους εργαζόμενους να πληρώσουν για τα ΒΑΕ - και μάλιστα χωρίς καμιά συμμετοχή του κράτους και των δήμων - επιβάλλοντας βαρύ επασφάλιστρο για όσους ενταχθούν (κρατήσεις 4,3% επί του βασικού μισθού και του ειδικού επιδόματος). Το οποίο γίνεται ακόμα βαρύτερο για τους παλαιότερους εργαζόμενους που θα πρέπει να το καταβάλλουν και αναδρομικά (η αναδρομικότητα φθάνει μέχρι και το 1999).
  • Επιπλέον, για όσους συνταξιοδοτηθούν με βάση το καθεστώς των ΒΑΕ, η σύνταξη που θα πάρουν δε θα είναι πλήρης, αλλά πολύ μικρότερη με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.

Ολα τα παραπάνω αναιρούν τις όποιες δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις του σχεδίου περί αναγνώρισης πλασματικής συντάξιμης υπηρεσίας για ορισμένους μόνο εργαζόμενους και για λήψη ενός μισθολογικού κλιμακίου για κάθε πέντε χρόνια υπηρεσίας, έως και τα δεκαπέντε. Οπως αναιρείται και η αύξηση του ειδικού επιδόματος (εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 25 και 30 ευρώ το μήνα) που εξανεμίζεται με την καταβολή του επασφαλίστρου και μόνο.

Να βγουν μπροστά οι εργαζόμενοι

Μετά και τη χτεσινή εξέλιξη, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ ΟΤΑ), η οποία από σήμερα κι όλας διοργανώνει συγκεντρώσεις ενημέρωσης στους τόπους δουλιάς, απευθύνεται στους εργαζόμενους και τους καλεί να βγάλουν συμπεράσματα. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να συσπειρωθούν και να παλέψουν μαζί με το το ΠΑΜΕ, με πρώτο σταθμό τα συλλαλητήρια στις 7 Νοέμβρη. Να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων:

Για τα ΒΑΕ, ένταξη του κλάδου σε αυτά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, καμιά επιβάρυνση των εργαζομένων, να πληρώνουν κράτος και δήμοι, 30ωρο - 5ήμερο - 6ωρο και άλλα.

Ακόμα, μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους με πλήρη δικαιώματα, κατώτερος μισθός 1.400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Συνταξιοδότηση στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες (στα 55 και 50 για τα ΒΑΕ), υπογραφή ΣΣΕ για τους ιδιωτικού δικαίου με βάση τα παραπάνω, κλείσιμο όλων των δημοτικών επιχειρήσεων με ταυτόχρονη μεταφορά όλου του προσωπικού στους δήμους και άλλα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Οι ιδιώτες διεισδύουν και στην πλοήγηση

Με την περιοδεία του Γιώργου Τούσσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στους τεχνικούς του ΟΛΠ και το προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας Πειραιά του ΥΕΝ, συνεχίστηκε χτες η συζήτηση που έχουν ανοίξει οι δυνάμεις της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ για τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει η επικείμενη ιδιωτικοποίηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ που προωθείται στο πλαίσιο της αντιλαϊκής αδιέξοδης πολιτικής των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, με πιλότο τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ειδικά στην Πλοηγική Υπηρεσία ο ευρωβουλευτής προειδοποίησε το προσωπικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της που δημοσίευσε στις 18 Οκτώβρη, η οποία ουσιαστικά αποτελεί νέα οδηγία, επανέρχεται στην υπόθεση της διείσδυσης των πολυεθνικών στις εγκαταστάσεις και λιμενικές υπηρεσίες, ενώ για πρώτη φορά κάνει λόγο για παραχώρηση σε ιδιώτες και της πλοήγησης! Κάτι που στις δύο προηγούμενες σχετικές οδηγίες - οι οποίες είχαν αποσυρθεί κάτω από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών των κρατών - μελών - δεν είχε συμπεριληφθεί για λόγους ασφαλείας. Σήμερα, ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις 7 π.μ. στο επιβατηγό λιμάνι και θα συζητήσει με τους ναυτεργάτες.

Υπό διωγμό τα δικαιώματα των αναπήρων

Σε αγώνα, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στην κλιμακούμενη επίθεση στα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων, στο Ασφαλιστικό, στην Yγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία, που πλήττουν πολλαπλάσια τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους καλεί τους ανάπηρους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Δίνοντας πρώτο αγωνιστικό ραντεβού στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό στις 7 Νοέμβρη. Η προσυγκέντρωση των αναπήρων θα γίνει στις 5 μ.μ., Σωκράτους και Χαλκοκονδύλη.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η ΣΕΑΑΝ, η Επιτροπή Γονιών ΑμεΑ και μαθητές με αναπηρίες, υπογράμμισαν ότι τουλάχιστον 185.000 παιδιά με αναπηρίες παραμένουν εκτός εκπαίδευσης, η ανεργία ξεπερνάει το 85%, κλιμακώνεται η τρομοκρατία στις οργανώσεις των αναπήρων. Καταγγέλθηκε ακόμα η λεγόμενη Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) που δε βρίσκει λέξη να πει για τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης και ανακοινώνει κινητοποίηση, με επιμέρους και αποπροσανατολιστικά αιτήματα. Επίσης, οι αυθαίρετες καθαιρέσεις αγωνιστών του αναπηρικού κινήματος από το ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων και της Εταιρείας Αυτισμού, αλλά και οι εκλογές - παρωδία στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, με ευθύνη της συμβιβασμένης ηγεσίας.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Σήμερα, Παρασκευή, ξεκινάει το 23ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, το οποίο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 4 Νοέμβρη. Οι εργασίες της πρώτης μέρας του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» (Πειραιώς 1) και θα συνεχιστούν στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Κάνιγγος 27).

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ: Χωρίς εφησυχασμό συνεχίζουν τις εξορμήσεις σε γιαπιά, εργοτάξια, πιάτσες και εργατικές γειτονιές τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, καλώντας τους εργάτες του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος στην ετήσια Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή, 4 Νοέμβρη, στις 8.30 π.μ., στο αμφιθέατρο ΜΑΧ, στο Πολυτεχνείο (είσοδος από Στουρνάρη). Σε τροχιά συνελεύσεων μπαίνουν τις επόμενες μέρες και τα παραρτήματα του συνδικάτου, με στόχο να σχεδιάσουν καλύτερα τη δράση τους σε τοπικό επίπεδο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ: Στη μάχη για την επιτυχία των εκλογών από τις οποίες θα αναδειχτεί η νέα διοίκηση μπαίνει το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Αθήνας, ύστερα και από την προχτεσινή εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση στην οποία συμμετείχαν Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Την εισήγηση έκανε η πρόεδρος του Συνδικάτου Βάσω Μάμμαλη. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί το πλατύ άνοιγμα στους τόπους δουλιάς, για τη μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες, αλλά και σ' όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες που έρχονται, με πρώτη το συλλαλητήριο της 7ης Νοέμβρη. Στις 6 του μήνα, σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν και τα παραρτήματα του συνδικάτου.

ΧΩΝΑΙΟΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ (Αριστοτέλους) στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι της επιχείρησης Χωναίος, απαιτώντας να ανακληθεί η πρωτόγνωρη και αντεργατική απόφαση, με την οποία τους ακυρώνουν ένσημα 3 χρόνων, επειδή η εργοδοσία δεν έχει καταβάλει στο ΙΚΑ τα αντίστοιχα ποσά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ