ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΙΣΒΗΣ
Συγκέντρωση για το νερό

Τις ανησυχίες τους για την κατάσταση σχετικά με το πόσιμο νερό, αλλά και την ανάπτυξη που οραματίζονται οι επιχειρηματίες στη Θίσβη, εξέφρασαν οι κάτοικοι της Δομβραίνης, σε σύσκεψη που διοργανώθηκε προχθές στο Δημαρχείο της πόλης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, εκτός από τους κατοίκους και φορείς της περιοχής, μέλη των Επιτροπών Αγώνα Οινοφύτων και Θήβας οι οποίοι δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον κοινό αγώνα. Σημαντική ήταν και η παρέμβαση των χημικών Θ. Παντελόγλου και Π. Ρωμανά, που ανάλυσαν το πρόβλημα που έχει προκύψει με το εξασθενές χρώμιο και τα βαρέα μέταλλα στο πόσιμο νερό.

Στους συγκεντρωμένους, μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, που επισήμανε: «Πιστεύουμε στη λαϊκή δράση και πάλη και δε συμπαραστεκόμαστε απλά, αλλά συμμετέχουμε ενεργά στον αγώνα που κάνετε». Παράλληλα, υπογράμμισε πως και στην Εύβοια υπάρχουν παρόμοια ή και ίδια προβλήματα, γιατί «τα προβλήματα τα διαπερνάει η ίδια λογική και οι ίδιες αιτίες. Μια ανάπτυξη που έχει μοναδικό κριτήριο το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου, των βιομηχάνων και των άλλων κεφαλαιοκρατών, που δε διστάζουν ούτε απέναντι στην υγεία, ούτε στη ζωή των εργαζομένων. Εδώ, τα συμφέροντα αυτά λέγονται "Στασινόπουλος". Στο Αλιβέρι τα λένε "ΑΓΕΤ - Lafarge". Στα Οινόφυτα ονομάζονται αλλιώς. Ολοι αυτοί είναι που μολύνουν και καταστρέφουν το περιβάλλον. Και απ' αυτή τη σκοπιά έχει μεγάλη σημασία η προσπάθεια που κάνετε».

Στόχος - τόνισε - είναι η πάλη για μία ανάπτυξη που θα έχει στο κέντρο της τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Για να γίνει αυτό απαιτείται «αλλαγή των συσχετισμών δύναμης. Αλλη διακυβέρνηση και άλλη εξουσία. Αλλη οργάνωση της οικονομίας. Ο αγώνας πρέπει να γίνει συλλογικός ενάντια στην πολιτική και στην ανάπτυξη που έχει στο κέντρο της το συμφέρον και το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου».

Νέα πυρκαγιά σε αστικό λεωφορείο

Eurokinissi

Αναπάντητα εξακολουθεί να αφήνει η κυβέρνηση τα ερωτήματα για τα αίτια ανάφλεξης των αστικών λεωφορείων, ενώ «κατόπιν εορτής» άρχισε ο τεχνικός έλεγχος 206 λεωφορείων, που παραλήφθηκαν τη διετία 2000 - 2001.

Η εντολή για τον τεχνικό έλεγχο δόθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, μετά τη νέα φωτιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο σε λεωφορείο της ΕΘΕΛ, που εκτελούσε δρομολόγιο προς το αεροδρόμιο Σπάτων με 15 επιβάτες.

Οι εμπειρογνώμονες της εταιρείας αποδίδουν τη φωτιά σε διαρροή λαδιών, ενώ ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης προαναγγέλλει ότι την ερχόμενη βδομάδα θα είναι σε θέση να ενημερώσει υπεύθυνα «για το τι ακριβώς συμβαίνει» με τα λεωφορεία. Μάλιστα, όπως είπε, χτες χρησιμοποίησε «συμβολικά» λεωφορείο της ΕΘΕΛ, ώστε να περάσει «το μήνυμα ότι τα αστικά λεωφορεία είναι ασφαλή και δεν πρέπει να δημιουργούμε κλίμα πανικού».

Πάντως, το νέο αυτό περιστατικό με λεωφορείο της ΕΘΕΛ, που είναι το 20ό τα τελευταία έξι χρόνια και το δεύτερο σε διάστημα μόλις 22 ημερών, εγείρει εύλογα ερωτηματικά για τις προδιαγραφές των λεωφορείων, ποιος και με ποια κριτήρια τις ορίζει, ποιος και με ποιο τρόπο παρακολουθεί την τήρηση των προδιαγραφών κατά το στάδιο της κατασκευής και, τέλος, ποιος κάνει έλεγχο και με ποιες γνώσεις, πριν παραληφθούν τα λεωφορεία. Υπ' αυτή την έννοια, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και για το τελευταίο συμβάν, αλλά και όσα άλλα παρόμοια έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στη λειτουργία της ΕΘΕΛ.

Επιθέσεις σε τράπεζες

Στο στόχαστρο κουκουλοφόρων βρέθηκαν χτες το μεσημέρι δύο υποκαταστήματα τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας. Περίπου δέκα άτομα επιτέθηκαν στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Μεταξά, λίγα μέτρα από την πλατεία Εξαρχείων, ενώ την ίδια ώρα μία άλλη ομάδα κουκουλοφόρων με βαριοπούλες έσπαγε την τζαμαρία της Τράπεζας Eurobank, στην οδό Σόλωνος. Οι δράστες στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Ανακάλεσε χθες στη δίκη του λεγόμενου παραδικαστικού κυκλώματος μάρτυρας, ιδιοκτήτης βενζινάδικου στη Βουλγαρία, που είχε εμφανιστεί αυτοβούλως στον εφέτη ανακριτή της υπόθεσης για να καταθέσει ότι μαζί με τον κατηγορούμενο στην παρούσα δίκη επιχειρηματία Κρητικό είχαν δώσει χρήματα, το 2001, στον δικαστή Καλούση, προκειμένου εκείνος να τα δώσει στην τότε ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια ώστε να είναι ευνοϊκή για τον Κρητικό σε υπόθεση έκρηξης σε βενζινάδικο ιδιοκτησίας του. Στη δίκη χθες ο μάρτυρας υποστήριξε ότι έδωσε εκείνη την κατάθεση με σκοπό να εκδικηθεί τον Κρητικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ