ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ο «διάλογος» και οι πραγματικοί στόχοι της επίθεσης

Καθώς προχωρά ο «διάλογος» - απάτη, που με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ και των «κοινωνικών εταίρων» έστησε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ, γίνονται πιο καθαρές οι στοχεύσεις της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Το πρώτο ξεκάθαρο συμπέρασμα που βγαίνει από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις στη Βουλή των αρμόδιων υπουργών είναι ότι η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να πληρώσει ούτε τους θεσμοθετημένους πόρους, τουλάχιστον προς τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, το ΙΚΑ. Ετσι, με μια μονοκονδυλιά παραγράφονται χρέη τουλάχιστον 8,5 δισ. ευρώ των τελευταίων μόλις χρόνων (σύμφωνα με τους πιο ήπιους υπολογισμούς), αναγνωρίζεται η υποχρέωση περίπου 1,5 δισ. ευρώ ως υπόλοιπο από το 1% του ΑΕΠ της πενταετίας 2003-2007, το οποίο δεν αποδόθηκε, αλλά και αυτό θα εξοφληθεί με τη μορφή ομολόγων στο μέλλον.

Η σταδιακή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης αποδεικνύεται ως μία από τις βασικές παραμέτρους της ασκούμενης πολιτικής και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Είναι η θηλιά που πνίγει Ταμεία και ασφαλισμένους. Ετσι, τα βάρη μετακυλίονται στους ίδιους τους ασφαλισμένους, με πιο χαρακτηριστική πλευρά την ιδιωτική δαπάνη των εργαζομένων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ταυτόχρονα, τα Ταμεία καθίστανται εξαναγκαστικά «όμηροι» των υφιστάμενων ή μελλοντικών ελλειμμάτων, πάνω στα οποία οι κυβερνήσεις έρχονται για να πατήσουν και να ισχυριστούν ότι απαιτούνται και νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Με πολιορκητικό κριό την ενοποίηση

Αυτά τα νέα μέτρα, όπως φάνηκε και από τη συζήτηση στο β΄ κύκλο την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τα προωθήσει μέσα από την «ενοποίηση» των Ταμείων. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η δημιουργία 6 έως 8 ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης, περίπου 10 οργανισμών επικουρικής ασφάλισης και 2-3 φορέων στον τομέα της Πρόνοιας. Η «ενοποίηση» θα είναι ο πολιορκητικός κριός για να αφαιρεθούν δικαιώματα, να «εξομαλυνθούν» οι «στρεβλώσεις» και οι «αδικίες» που ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Βέβαια, ο αρμόδιος υπουργός Απασχόλησης προσπαθεί να εμφανίσει ότι η «ενοποίηση» είναι απλά ένα μέτρο πιο ορθολογικής διαχείρισης, που θα συμβάλει στην «οικονομία κλίμακας» και «θα περιορίσει τη σπατάλη» και μάλιστα προς «όφελος των ασφαλισμένων». Πρόκειται για έναν ισχυρισμό πέρα για πέρα ψεύτικο. Καταρχήν, για τις χαμηλές συντάξεις ευθύνεται η αντεργατική πολιτική και όχι η ύπαρξη ή μη πολλών ασφαλιστικών ταμείων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ΟΓΑ έχει τις χαμηλότερες συντάξεις, αν και είναι το μοναδικό Ταμείο στο χώρο των αγροτών καλύπτοντας περίπου 1,5 εκατομμύρια άμεσα ασφαλισμένους.

Επιπλέον, για κύρια ασφάλιση η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων, άνω του 90%, είναι ήδη ενταγμένη στα τρία μεγαλύτερα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ). Η ύπαρξη δεκάδων Ταμείων αφορά μικρές σχετικά ομάδες ασφαλισμένων, ακόμα και στην περίπτωση των επικουρικών, όπου από τα 2,8 εκατομμύρια ασφαλισμένων - πλέον των συνταξιούχων - οι 1,6 εκατομμύρια είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ). Κι όμως, αυτό το επικουρικό η κυβέρνηση, που τόσο κόπτεται για τον εξορθολογισμό του συστήματος, το έχει ακόμα στα χαρτιά. Στην πράξη δεν υφίσταται, όπως δεν υφίστανται και τα αποθεματικά του.

Οσο για τη «σπατάλη», είναι και αυτή ένας μύθος. Στον Κοινωνικό Προϋπολογισμό του 2007, καθαρά αναγράφεται ότι οι δαπάνες διοίκησης όλων των ασφαλιστικών φορέων που υπάγονται στο υπουργείο Απασχόλησης δεν ξεπερνούν το 3% των εσόδων τους. Οι συντάκτες μάλιστα αναγνωρίζουν ότι οι δαπάνες αυτές είναι «σε ικανοποιητικό επίπεδο». Ας ψάξει λοιπόν αλλού η κυβέρνηση για τη σπατάλη. Στις υπέρογκες δαπάνες που τα φορτώνουν οι φαρμακοβιομηχανίες και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, στις λεόντειες συμβάσεις με τους ιδιώτες που έχουν μπει για τα καλά στη λειτουργία των Ταμείων και, ακόμα, στο δανεισμό στον οποίο τα οδηγούν η υποχρηματοδότηση του κράτους και η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων.

Μόνο το ΙΚΑ - όπως παραδέχτηκε προχτές ο ίδιος ο υπουργός - για τόκους και τόκους υπερημερίας κατέβαλε στις τράπεζες το ιλιγγιώδες ποσό των 6,568 δισ. ευρώ. Ενα ποσό δηλαδή που υπερβαίνει κατά 1 δισ. περίπου τη σημερινή περιουσία του Ταμείου.

Στάχτη στα μάτια

Να γιατί οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου. Αλλού χτυπάει η κυβέρνηση. Μέσα από τη λεγόμενη ενοποίηση και τη σαλαμοποίηση των Ταμείων, σχεδιάζεται η συμπίεση των συντάξεων και των παροχών. Αργά ή γρήγορα θα απαιτηθεί η εξομοίωση των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Και αυτή, εννοείται, δε θα είναι προς τα πάνω. Αυτό αποδεικνύει η ιστορία και η εμπειρία. Επιπλέον, το ανακάτωμα «ελλειμματικών» και πλεονασματικών Ταμείων θα δώσει στην κυβέρνηση το περιθώριο να μειώσει παραπέρα τις όποιες κρατικές χρηματοδοτήσεις, αφού «λογιστικά» θα αξιοποιήσει τα λεγόμενα υγιή Ταμεία.

Ειδικά σχέδια όμως γίνονται και για τα επικουρικά και τα Ταμεία Πρόνοιας, τα οποία σήμερα έχουν έσοδα πάνω από 4,5 δισ. ευρώ ετησίως. Τα αποθεματικά αυτών των Ταμείων ορέγονται τράπεζες και ασφαλιστικοί όμιλοι. Μετατρέποντάς τα σε επαγγελματικά, θα μπορούν να διαχειρίζονται τεράστια ποσά για λογαριασμό τους.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΜΕ
Την Τετάρτη η σύσκεψη στην Αθήνα

Την Τετάρτη 21 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), έχει οριστεί η πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη που διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ για την προετοιμασία της απεργίας στις 12 Δεκέμβρη. Η συμμετοχή όλων των συνδικαλιστών είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ