ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πανόραμα της κερδοφορίας

Το 70,7% των επιχειρήσεων που δρουν στο χώρο της Υγείας παρουσίασαν κέρδη το 2006, τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα υποβάλλονται σε αιματηρά χαράτσια πληρώνοντας το 57,2% των συνολικών δαπανών υγείας

Εφτά στις δέκα επιχειρήσεις στο χώρο της Υγείας είχαν κέρδη το 2006 αποδεικνύοντας ότι η πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού ήταν ο παράδεισος για το κεφάλαιο σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο. Μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε μια προκλητική πριμοδότηση του κεφαλαίου που δρα στο χώρο της Υγείας όταν την περασμένη Παρασκευή με τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο επιστρέφει στους αρχικούς δικαιούχους τις άδειες λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών, που δημοσιοποιήθηκαν την τελευταία 25ετία.

Η πολιτική που εξασφαλίζει αυτές τις απίστευτες επιδόσεις στο κεφάλαιο υποχρεώνει τα λαϊκά στρώματα να καταβάλουν άγρια χαράτσια στην ώρα της ανάγκης πληρώνοντας το 57,2% των συνολικών δαπανών υγείας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να υποσκελίσει και αυτές τις ΗΠΑ που, μαζί με το Μεξικό, κατέχουν με 55% τη δεύτερη θέση στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την κερδοφορία του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας περιέχονται σε έρευνα της εταιρείας μελετών «Hellastat ΑΕ» η οποία μελέτησε τα στοιχεία από 338 επιχειρήσεις για το 2006 και έδωσε τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα στις 20/11/2007.

Εκμεταλλεύονται τις ελλείψεις

Μεταξύ των άλλων διαπιστώνει τα εξής:

  • Τα Κέρδη προ Τόκων Φόρων και Αποσβέσεων (ΚπΤΦΑ) βελτιώθηκαν κατά 19,5% σε σχέση με το 2005 και έφτασαν σε 252,80 εκατ. ευρώ, καθώς 239 επιχειρήσεις σημείωσαν κέρδη εκ των οποίων οι 124 τα βελτίωσαν.
  • Ο Κύκλος Εργασιών των 338 εταιρειών αυξήθηκαν σε 1,608 δισ. ευρώ και αυξήθηκε κατά 17,3% σε σχέση με το 2005. Αναφέρεται ότι περίπου 2 στις 3 εταιρείες (63,6%) βελτίωσαν τον Κύκλο Εργασιών τους, διαμορφώνοντας τη μέση μεταβολή πωλήσεων του δείγματος στο 9,9%, επίπεδο που υπερβαίνει την αντίστοιχη μέση μεταβολή τριετίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (6,8%).
  • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν την υψηλότερη αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων (38,5%) συγκριτικά με τα υπόλοιπα τμήματα της αγοράς, λόγω της ικανότητάς τους να διαμορφώνουν ανώτερο Περιθώριο ΚΠΦ (Κερδών προ Φόρων).

Η έρευνα διαπιστώνει «ισχυρές τάσεις ανάπτυξης και συγκέντρωση της αγοράς σε μεγάλους ομίλους». Αποδίδει αυτή την εξέλιξη στα «διαρθρωτικά προβλήματα του ΕΣΥ, που εντοπίζονται κυρίως σε ελλιπείς υποδομές, στην τεχνολογική υστέρηση, στην έλλειψη κατάλληλου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού» και τη «γεωγραφική ανισοκατανομή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης είτε μέσω εξαγορών μικρότερων περιφερειακών μονάδων και κέντρων υγείας, είτε μέσω δημιουργίας νέων κλινικών και διαγνωστικών κέντρων».

Αλλες πλευρές που επισημαίνονται ως αιτίες είναι η «σταδιακή γήρανση του πληθυσμού, καθώς και η αύξηση της έκθεσης των ατόμων σε επιβαρυντικές για την υγεία τους καταστάσεις, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες υγείας» στις οποίες σπεύδουν να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι ιδιωτικές κλινικές. Ετσι αρκετοί όμιλοι περιλαμβάνουν, εκτός από γενικές κλινικές, τμήματα μαιευτικής κλινικής, μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης, βλαστοκύτταρα και διαγνωστικά κέντρα.

Τέλος, η διεύρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας στη χώρα μας συνδέεται με την επέκταση του κεφαλαίου σε «αγορές του εξωτερικού, ιδιαίτερα σε χώρες της βαλκανικής χερσονήσου και της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εμφανίζουν και τις σημαντικότερες ελλείψεις σε υποδομές υγείας».

Νέα προκλητική πριμοδότηση

Σε νέα πριμοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας προχώρησε την περασμένη Παρασκευή (23/11/2007) η κυβέρνηση της ΝΔ με τη νεκρανάσταση στην κυριολεξία εκείνων των ιδιωτικών κλινικών που δημοσιοποιήθηκαν από το 1983 και εντεύθεν.

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθεσε σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο - που κι αυτό κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή - για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς του Συλλόγου «Ελπίδα» του Ογκολογικού Νοσοκομείου στο «Αγία Σοφία» και της σύμβασης «Ερυθρού Σταυρού» και του υπουργείου Υγείας. Η τροπολογία προβλέπει: «Οι άδειες λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών που παραχωρήθηκαν ή εκμισθώθηκαν σε οργανισμούς παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας και οι οποίες ανακλήθηκαν κατά τη διάρκεια της παραχώρησης ή εκμίσθωσης αυτής επαναχορηγούνται στους αρχικούς δικαιούχους». Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως τα νοσοκομεία του ΙΚΑ που πέρασαν στην κατοχή του Ιδρύματος μετά από πολύχρονους αγώνες των εργαζομένων.

Με το νόμο 1397/1983 του ΠΑΣΟΚ είχε απαγορευτεί η έκδοση αδειών για την ίδρυση νέων κλινικών ή επέκταση των ήδη υφιστάμενων. Εν τούτοις έδωσε τη δυνατότητα στις υπάρχουσες ιδιωτικές κλινικές να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσα από ετήσιες συνεχείς ανανεώσεις της άδειάς τους. Μετά από εφτά χρόνια η τότε κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε το νόμο 1892/1990 με τον οποίο έγινε άρση των περιορισμών ίδρυσης, λειτουργίας και μεταβίβασης ιδιωτικών κλινικών. Σε εφαρμογή αυτού του νόμου εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα 247/1991 (ΦΕΚ Α' 93) και 517/1991 (ΦΕΚ Α' 2002). Ετσι αποδείχτηκαν χρυσωρυχείο οι άδειες εκείνων των κλινικών που είχαν αδρανοποιηθεί, καθώς πουλήθηκαν σε επιχειρηματίες με απίστευτα ποσά.

Τώρα με τη νέα ρύθμιση πριμοδοτείται και πάλι το ιδιωτικό κεφάλαιο, καθώς οι κάτοχοι των παλιών αδειών κλινικών θα έχουν τη δυνατότητα να εγείρουν αξιώσεις από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας ή μέσα από συμπράξεις με άλλους επιχειρηματικούς κύκλους να περιορίσουν τον ήδη περιορισμένο τομέα Υγείας.

Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή έγινε στο υπουργείο Υγείας σύσκεψη υπό την πολιτική ηγεσία, στην οποία εξετάστηκε το ενδεχόμενο να λειτουργήσει μεταμοσχευτικό κέντρο στο Ερρίκος Ντυνάν που είναι ΝΠΙΔ. Δεν αποκλείεται δηλαδή και οι μεταμοσχεύσεις - μια οδυνηρή και άδολη ταυτόχρονα πράξη - να παραδοθούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα.


Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ