ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίθεση εφ' όλης της ύλης

Ανατροπές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Ασφαλιστικό, Υγεία, μισθοί - συντάξεις) με όχημα τον προϋπολογισμό του 2008 και φορολογική επιδρομή με περιτύλιγμα τον «πράσινο φόρο» προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας

Γενικευμένες ανατροπές, σε Ασφάλιση, Υγεία, αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επιβολή σκληρών πολιτικών λιτότητας, με έμφαση σε μισθούς - συντάξεις, με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2008. Επαναφορά της επιβολής νέων φόρων, αυτή τη φορά, με αφορμή την επαναφορά στην ΕΕ των συζητήσεων περί «πράσινου φόρου» για την προστασία - υποτίθεται - του περιβάλλοντος. Αυτές είναι πτυχές του αντιλαϊκού προγράμματος που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, στις οποίες αναφέρθηκε, στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Ο ίδιος, αν και γνωρίζει την κατάσταση της οικονομίας, σε σχετική ερώτηση του «Ρ» αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών - μελών του Οργανισμού στις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, επικαλούμενος πως «δεν έχει υπόψη του τα συγκεκριμένα στοιχεία»!

Ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα των συνόδων των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Εκοφίν και Γιουρογκρούπ), ο Γ. Αλογοσκούφης είπε πως είναι κοινή η εκτίμηση των κρατών - μελών, ότι η στρατηγική της Λισαβόνας «αρχίζει να αποδίδει καρπούς». Αναφερόμενος στην Ελλάδα, προσδιόρισε ως τομείς άμεσης προτεραιότητας «για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων», τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα υγείας....

Ο Γ. Αλογοσκούφης προσδιόρισε, μάλιστα, τα όρια των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι αυτές δεν πρέπει να διευρύνουν τη διαφορά του πληθωρισμού της Ελλάδας με αυτόν της ΕΕ! Οσο για την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα (θα ανακοινωθεί στις αρχές του νέου χρόνου), ο υπουργός προανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει καθηλωμένη την αγοραστική δύναμη μισθών και συντάξεων στα ισχύοντα χαμηλά επίπεδα, δηλώνοντας πως «στόχος είναι οι αυξήσεις που θα δοθούν να καλύπτουν τον πληθωρισμό». Αποκάλυψε μάλιστα, ότι στις συνεδριάσεις του Εκοφίν και Γιουρογκρούπ συζητήθηκε και πρόταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες με βάση την οποία η μισθολογική πολιτική του δημόσιου τομέα, θα δίνει τον τόνο για συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα!

Το συμπέρασμα βέβαια είναι, ότι κυβερνήσεις και ευρωπαϊκό κεφάλαιο, επιχειρούν να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις της επαπειλούμενης οικονομικής κρίσης, με μέτρα που θα πλήξουν εκ νέου μισθούς και συντάξεις. Ενα από τα μέτρα αυτά, που εξετάστηκαν στις συζητήσεις του Εκοφίν, ήταν και η... «αναγκαιότητα» επιβολής του λεγόμενου «πρασίνου φόρου», για την προστασία - υποτίθεται - του περιβάλλοντος. Τυχόν υιοθέτηση του φόρου αυτού, θα επιβαρύνει τα επιβατικά αυτοκίνητα. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο υπουργός είπε πως «η παράμετρος του περιβάλλοντος θα είναι πολύ σημαντική τα επόμενα χρόνια, όσον αφορά τη φορολογική πολιτική»!

Τέλος, για την εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ΟΤΑ, ανέφερε, ότι για τις οφειλές μέχρι το 2002, θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μη διαπραγματεύσιμα ομόλογα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε ερώτηση για τα χρέη των νοσοκομείων, απάντησε ότι αυτά θα αντιμετωπιστούν στα πλαίσια της συζήτησης με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να υπάρξει πειθαρχία στις προμήθειες και έκδοση - από μέρους των νοσοκομείων - ισολογισμών και απολογιστικών στοιχείων.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΣΕΕ
Αλλαξε ο Μανωλιός...

Ανακοίνωση - καταγγελία της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων» για τις εξελίξεις στο προεδρείο της ΕΣΕΕ

Την ώρα που οι μικρομεσαίοι έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ βρίσκονται αντιμέτωποι με το βίαιο ξεκλήρισμα από τη συγκέντρωση του τζίρου σε όλο και λιγότερα χέρια - ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη νέα αντιλαϊκά σχέδια στο Ασφαλιστικό και Φορολογικό, τα οποία θα επιταχύνουν τον οικονομικό στραγγαλισμό των μικρών επιχειρήσεων - οι παρατάξεις στο ΔΣ της ΕΣΕΕ (στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) ασχολούνται με δευτερεύοντα ή τριτεύοντα ζητήματα. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής το γεγονός ότι το θέμα του Ασφαλιστικού -Συνταξιοδοτικού (ήταν στην ημερήσια διάταξη των δύο τελευταίων συνεδριάσεων του ΔΣ της ΕΣΕΕ) «θυσιάστηκε» στο «βωμό» των προσωπικών διενέξεων και φιλοδοξιών των συνδικαλιστών που διοικούν την ΕΣΕΕ.

Αντί, λοιπόν, οι διοικούντες την ΕΣΕΕ να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσουν λύσεις στα οξύτατα προβλήματα που μαστίζουν την πλειοψηφία του κλάδου, περιορίστηκαν σε ανούσιες αντιπαραθέσεις και στείρες αντεγκλήσεις, που έχουν να κάνουν με συμμαχίες και ανταλλάγματα για το ποιος «ομοϊδεάτης» αυτής της πολιτικής από καλύτερη θέση θα αναλάβει να βάλει πλάτη σε αυτήν. Αποτέλεσμα της «σύγκρουσης» ήταν η καθαίρεση του υφιστάμενου προεδρείου για λόγους «λειτουργικούς» με τη θετική μάλιστα ψήφο του προέδρου κ. Αρμενάκη και την εκλογή νέου στις 10/11/07 με τη συμμετοχή πλέον και εκπροσώπου της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την καταψήφιση και καθαίρεση του προεδρείου στις 5/11/07, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εμφανίστηκε την επόμενη μέρα σαν εκπρόσωπος ...όλων των εμπόρων στο «διάλογο» για το Ασφαλιστικό.

Απέναντι σε όλη αυτήν την παρωδία η «Αγωνιστική Συνεργασία Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων» αρνήθηκε να συμμετάσχει στο «διάλογο» για το Ασφαλιστικό και διαχώρισε τη θέση της σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις που μετείχαν σε αυτό το παιχνίδι της συναλλαγής.

Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» καταγγέλλει:

  • Ολους όσοι παροτρύνουν, καλύπτουν, ανέχονται και σιωπούν στα πλαίσια υστερόβουλων συμμαχιών και ανταποδοτικών συναλλαγών, πρακτικές που βιάζουν τη συνδικαλιστική δεοντολογία.
  • Ολους όσοι ξεπουλούν τις κατακτήσεις και γελοιοποιούν τα καταστατικά των οργανώσεων.
  • Το γεγονός ότι καταψηφισμένος και καθαιρεμένος πρόεδρος της ΕΣΕΕ είχε το θράσος να εμφανιστεί σαν εκπρόσωπος όλων των εμπόρων στις 6/11/07 στο «διάλογο» για το Ασφαλιστικό χωρίς μάλιστα να έχει συνεδριάσει το ΔΣ και να έχει ακούσει τις απόψεις των μελών του.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Οκταπλασιάστηκαν οι καταγγελίες

Πολλαπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι οι υποθέσεις που κλήθηκε να χειριστεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή στο διάστημα από τον Ιούνη του 2006 μέχρι και το Μάη του 2007. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση για τη συγκεκριμένη περίοδο που παρέδωσε χτες στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Βλάχο ο Συνήγορος του Καταναλωτή Γ. Αδαμόπουλος. Από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι συγκριτικά με την περίοδο Απρίλης 2005 - Μάης 2006, οι καταγγελίες στο Συνήγορο Καταναλωτή ανήλθαν στις 814 (από 101 το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα) καταγράφοντας αύξηση 706%!

Ο όγκος των υποθέσεων των οποίων κλήθηκε να επιληφθεί ο Συνήγορος καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την όξυνση των προβλημάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στις συναλλαγές τους, εξαιτίας της πλήρους ασυδοσίας που έχει εξασφαλίσει το καθεστώς της «ελεύθερης αγοράς» στους κάθε λογής κερδοσκόπους. Το μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών συγκέντρωσαν οι υπηρεσίες «μαζικής ωφέλειας» μεταξύ των οποίων πρώην ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιήθηκαν (266), ακολουθούν το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες (206) και οι τράπεζες (89).

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Απέκλεισαν την Εθνική Οδό

Βιώσιμες τιμές σε γάλα και κρέας και άμεση επιδότηση των ζωοτροφών διεκδίκησαν χτες κτηνοτρόφοι του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιώντας αγωνιστική κινητοποίηση στην Κυψέλη του Δήμου Στράτου.

Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό για μισή περίπου ώρα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Πατρών και άδειασαν μπιτόνια με γάλα στο οδόστρωμα, εκφράζοντας έτσι την αγανάκτησή τους, για ό,τι συμβαίνει σε βάρος τους. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης κατάγγειλε στην ομιλία, την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των εγχώριων θιασωτών της που εντείνει την επίθεση στα ήδη πενιχρά εισοδήματα και μεθοδεύει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, καταστρέφοντας παράλληλα έναν ακόμη σημαντικό τομέα της αγροτικής παραγωγής με υψηλή διατροφική αξία. Την άμεση επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους κτηνοτρόφους επισήμανε και ο Τάκης Μολύνης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων του νομού.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ