ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πάνω από 6.000 βετεράνοι πολέμων αυτοκτόνησαν!

Τα «άλλα» θύματα των επεμβάσεων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, από την καταμέτρηση του 2005

Οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι θύτες και θύματα ταυτόχρονα

Associated Press

Οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι θύτες και θύματα ταυτόχρονα
«Επιδημικό» γίνεται το φαινόμενο των αυτοκτονιών των βετεράνων των πολέμων (σ.σ. περιλαμβάνονται εδώ όλες οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλη τη γη από το Βιετνάμ μέχρι σήμερα), σύμφωνα με αποκαλυπτική και εις βάθος έρευνα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, που σύμφωνα με τα ευρήματά της, τουλάχιστον 120 βετεράνοι αυτοκτονούσαν κάθε βδομάδα μέσα στο 2005.

Συγκεκριμένα οι αυτοκτονίες των βετεράνων αυτών, για το 2005, έφτασαν τις 6.256 σε 45 πολιτείες σύμφωνα με την έρευνα του CBS που διήρκεσε πέντε μήνες σε 50 αμερικανικές πολιτείες βάσει των στατιστικών στοιχείων για όλες τις αυτοκτονίες από το 1995. Ακόμη πιο αποκαλυπτικά ευρήματα: Οι βετεράνοι ηλικίας 20-24 ετών, δηλαδή οι βετεράνοι του πολέμου του Ιράκ και του Αφγανιστάν, είναι ακόμη και κατά 4 φορές πιο πιθανό να τερματίσουν τη ζωή τους με την επιστροφή τους στις ΗΠΑ από όσους δεν υπηρέτησαν στις Ενοπλες Δυνάμεις και ανήκουν στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Ψυχικά άρρωστοι οι νέοι που ήταν μισθοφόροι για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα

Δεν είναι όμως τα μόνα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν πολεμήσει στα ιμπεριαλιστικά πεδία μαχών του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Σύμφωνα με το ΑΡ, «η ευφορία της επιστροφής στην πατρίδα για τους στρατιώτες που υπηρετούν στο Ιράκ, πολύ γρήγορα δίνει τη θέση της στην κατάθλιψη και στο άγχος», σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου που περιλαμβάνει τόσο όσους υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις αλλά και στην Εθνοφρουρά.

Τουλάχιστον το 42% των μελών της Εθνοφρουράς αλλά και των εφέδρων και το 20% των εν ενεργεία μαχίμων στρατιωτών, βρέθηκε ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πνευματικής και ψυχικής υγείας. Σχεδόν το ένα τρίτο των 88.000 που έχουν επιστρέψει από τα πεδία μαχών, κατά την έρευνα, αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάθλιψης, μετατραυματικής αγχωτικής διαταραχής, συγκρούσεων και διαπροσωπικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών ακόμη και όσοι είναι εν ενεργεία, να βρίσκουν διέξοδο στον αλκοολισμό.

Τέλος, μία ακόμη έρευνα του Boston Channel, αναφέρει ότι χιλιάδες στρατιώτες που υποφέρουν από σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα εξαιτίας της μετατραυματικής αγχωτικής διαταραχής, στέλνονται ξανά στην πρώτη γραμμή. Παραβιάζοντας ακόμα και την επίσημη πολιτική του υπουργείου Αμυνας, που υποτίθεται επιτρέπει την επιστροφή τους μόνο εφόσον αντιμετωπιστούν τα προβλήματά τους και είναι σε σταθερή κατάσταση για τουλάχιστον τρεις μήνες.

ΙΡΑΚ
«Ενοχη» η «Blackwater»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Οι μισθοφόροι της «Blackwater» άνοιξαν αδικαιολόγητα πυρ κατά αμάχων στο αιματηρό περιστατικό της 16ης Σεπτέμβρη, στη Βαγδάτη, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άμαχοι. Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται ότι καταλήγει η σχετική έρευνα του FBI, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι «Νιου Γιορκ Τάιμς». Μάλιστα, αναφέρεται ότι στην έκθεση του FBI περιλαμβάνεται η φράση πως «μόνο κατ' ευφημισμόν μπορεί κανείς να πει ότι πρόκειται για αδικαιολόγητη βία γιατί κανονικά θα έπρεπε να μιλήσει για σφαγή».

Την ίδια ώρα, στο Ιράκ, μία μέρα μετά την ανακοίνωση ότι 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα αποσυρθούν μέχρι τα τέλη του χρόνου καθώς «έχουν πέσει τα επίπεδα βίας», έκρηξη σημειωνόταν έξω από την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, με στόχο αμερικανική αυτοκινητοπομπή. Ενας άμαχος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν. Σε άλλες επιθέσεις οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν τρεις στρατιώτες τους νεκρούς και τέσσερις τραυματίες.

Επίσης, χτες, στη Βαγδάτη, καταλήφθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας τα γραφεία της «Ενωσης Μουσουλμάνων Ουλεμάδων», της σημαντικότερης σουνιτικής οργάνωσης, με την κατηγορία ότι «δεν καταδικάζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις», εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Και επίσημη τουρκική διάψευση

Σε επίσημη διάψευση των ισχυρισμών περί βομβαρδισμών από τουρκικά μαχητικά εναντίον κουρδικών χωριών, όπου διατηρεί βάσεις το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), προχώρησε χτες ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας.

Ο Αϊντογάν Μπαμπάογλου υποστήριξε ότι «κανένα αεροσκάφος της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν έλαβε μέρος σε τέτοια επιχείρηση από την άλλη πλευρά των συνόρων», χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες αβάσιμες...

Στο μεταξύ, σε χτεσινή του συνέντευξη σε αιγυπτιακή εφημερίδα ο Πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ισχυρίστηκε ότι η κρίση Αγκυρας - ΡΚΚ «οδεύει προς τη διευθέτηση». Εσπευσε μάλιστα να αποκλείσει το ενδεχόμενο εισβολής στο βόρειο Ιράκ, αποδίδοντας την άμβλυνση στη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους...

ΡΩΣΙΑ
Ανάπτυξη πυραύλων στη Λευκορωσία;

ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζεται η αντίδραση της Ρωσίας για την εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη σημειώνοντας ότι διαταράσσει τις στρατηγικές ισορροπίες και συνιστά απειλή για τη δίκη της ασφάλεια.

Χτες, ο Ρώσος αντιστράτηγος Βλαντιμίρ Ζαρίτσκι, επικεφαλής πυροβολικού και πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πιθανό να αναπτύξει τους σύγχρονους τακτικούς πυραύλους της «Iskander» στη Λευκορωσία, αν υπάρχει συγκατάθεση από τη συγκεκριμένη χώρα. Πάντως η Λευκορωσία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να αγοράσει το συμβατικό αντιπυραυλικό σύστημα «Iskander-E» μέχρι το 2020. «Οποιαδήποτε δράση αναπόφευκτα προκαλεί αντίδραση», είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος αντιστράτηγος.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ενοπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Γιούρι Μπαλουγιέφσκι, τόνισε ότι το Ιράν δεν αποτελεί πυραυλική απειλή για την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ και πως η «ασπίδα» θα στραφεί ενάντια στη Ρωσία.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πρόταση Ισινγκερ για «ουδέτερο καθεστώς»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Τη συνθήκη του 1972, που ρύθμιζε τις σχέσεις μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και της ΓΛΔ, επανέφερε χτες στο προσκήνιο ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο, μασκαρεύοντάς την σαν «ουδέτερη συμφωνία» που θα συζητηθεί στον επόμενο γύρο των συνομιλιών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Ο Ισινγκερ, μιλώντας στην αλβανόφωνη υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», υποστήριξε ότι η πρόταση της τρόικα θα αφορά σε ένα «ουδέτερο καθεστώς» που θα ρυθμίζει τις σχέσεις Βελιγραδίου -Πρίστινας «ανεξαρτήτως του σημερινού ή μελλοντικού τελικού καθεστώτος» για το Κοσσυφοπέδιο. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα αφορά «συνεργασία και διαβουλεύσεις σε συγκεκριμένους τομείς όπως οικονομία, εμπόριο και αποτροπή εγκλήματος».

Ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς απέρριψε την πρόταση Ισινγκερ περί «ουδέτερου καθεστώτος σχέσεων» Βελιγραδίου - Πρίστινας, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο αντιτίθεται στην απόφαση 1244 του ΟΗΕ που αναφέρει ρητώς το Κοσσυφοπέδιο ως «αναπόσπαστο τμήμα» της Σερβικής Δημοκρατίας... Ετσι ο Σάμαρτζιτς επανέλαβε την πρόταση περί «ουσιαστικής ευρείας αυτονομίας» του Κοσσυφοπεδίου εντός της Σερβίας...

Το ίδιο 24ωρο, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι ΗΠΑ και ΕΕ θα πρέπει «να δώσουν μία τελική ήπια ώθηση για μία πολυμερή συμφωνία» για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Εμφανίστηκε «ανήσυχος» πως η «σταθερότητα στα Βαλκάνια θα μπορούσε να επιδεινωθεί» τους επόμενους μήνες όσο αναζητείται λύση για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέο πακέτο αντιτρομοκρατικών μέτρων και προπαγάνδας απέναντι στην αυξανόμενη «απειλή της τρομοκρατίας» ανακοίνωσε χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας για πολυσύχναστους χώρους, όπως εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφους, σχολεία, νοσοκομεία, καθώς και στα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, σημαντικούς κόμβους και δημόσια κτίρια.

Το πιο επικίνδυνο η διεύρυνση της «μάχης κατά της προπαγάνδας» όπου προβλέπεται υποτίθεται η «ενσωμάτωση των νεαρών Βρετανών μουσουλμάνων που νιώθουν πως ανήκουν στη χώρα». Σύμφωνα με το «Reuters» στο πλαίσιο αυτό ο Μπράουν ανακοίνωσε παράλληλα πως το Λονδίνο θα δαπανήσει 831 εκατ. δολάρια στο εξωτερικό δίνοντας «μάχη κατά του ριζοσπαστισμού». Για πρώτη φορά, η χώρα θα γίνει χορηγός εκδηλώσεων στο Πακιστάν, για να αποκρούσει την προπαγάνδα των εξτρεμιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ