ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Την Τετάρτη η πλατιά σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Απεργιακές αποφάσεις και πλατύ άνοιγμα από τις ταξικές δυνάμεις

Την ερχόμενη Τετάρτη 21 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), έχει οριστεί η πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη που διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ για την προετοιμασία της απεργίας στις 12 Δεκέμβρη. Μπροστά στην ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης και με δεδομένο ότι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες επιδιώκουν να πάρει η απεργία χαρακτηριστικά επετειακής κινητοποίησης, προκειμένου να μην ορθωθούν ουσιαστικά εμπόδια στα κυβερνητικά σχέδια, η συμμετοχή όλων των συνδικαλιστών στη σύσκεψη και η επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων, που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ, είναι περισσότερο από αναγκαία και επιβεβλημένη.

Στο πλαίσιο, τέλος, της προετοιμασίας της απεργιακής κινητοποίησης, οι μαζικοί φορείς του Βύρωνα (Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ και Παράρτημα ΠΕΑΕΑ) διοργανώνουν συγκέντρωση - συζήτηση για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Τετάρτη 21 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (πρώην «Λουίζα»).

Απόφαση συμμετοχής στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ πήρε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 25 Νοέμβρη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου.

Τη νέα αντιασφαλιστική επέλαση καταγγέλλουν σε ψήφισμα της Γενικής τους Συνέλευσης και οι Συνταξιούχοι ΙΚΑ Νίκαιας και Κορυδαλλού, προβάλλοντας παράλληλα τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Το σχετικό υπόμνημα απευθύνεται στον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης και στα κόμματα της Βουλής.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να πρωτοστατήσει ο κλάδος στην οργάνωση της απεργίας

Ανάγκη και υποχρέωση όλων η σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική, σημειώνει η Ομοσπονδία

Εργάτη τον εργάτη, σε γιαπιά και εργοτάξια θα δώσει τη μάχη της απεργίας η Ομοσπονδία των Οικοδόμων
Εργάτη τον εργάτη, σε γιαπιά και εργοτάξια θα δώσει τη μάχη της απεργίας η Ομοσπονδία των Οικοδόμων
Πλατύ κάλεσμα στους οικοδόμους όλης της χώρας να δώσουν τη μάχη της απεργίας με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ απευθύνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, που έχει ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή της στην απεργιακή κινητοποίηση στις 12 Δεκέμβρη. Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Τα μέτρα που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ούτε προσωρινά είναι, ούτε περιορισμένο χαρακτήρα έχουν. Σημαδεύουν τις γενιές που έχουν βγει στη σύνταξη, τις γενιές που βρίσκονται στην παραγωγή και τις γενιές που έρχονται. Στόχο έχουν την αλματώδη αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Γι' αυτό και σημαδεύουν την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, του 7ωρου-8ωρου, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας - Υγείας, την υποβάθμιση και κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την προώθηση και ψήφιση κρατικού προϋπολογισμού που συντηρεί τη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων, πετσοκόβει τις όποιες κοινωνικές παροχές. Αυτή η πολιτική, σε συνδυασμό με την ανεργία που βιώνει τόσο ο κλάδος, όσο και συνολικά η εργατική τάξη, θα οξύνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση στη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας».

«Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες είναι μεγάλη ανάγκη και υποχρέωση όλων μας να συγκρουστούμε οργανωμένα με την αντιλαϊκή πολιτική και την πλουτοκρατία, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα μοιρολατρίας και υποχώρησης, όπου εμφανίζονται, να ενισχύσουμε την αγωνιστική διάθεση, συμμετέχοντας καθολικά στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών συνδικάτων, προσπαθώντας για την κλιμάκωση της πάλης, δίνοντας αγώνα με προοπτική», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Παρέμβαση για τους απλήρωτους ναυτεργάτες στη Θεσσαλονίκη

Σωρεία παρανομιών από τους εφοπλιστές που ακινητοποιούν καράβια και αφήνουν απλήρωτους τους εργάτες της θάλασσας

Ανενόχλητοι οι εφοπλιστές συνεχίζουν την ακινητοποίηση των ακτοπλοϊκών πλοίων και το μαζικό πέταγμα στη στεριά των ναυτεργατών, πλήττοντας ταυτόχρονα το σύνολο των εργασιακών κοινωνικοασφαλιστικών ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Η κατάσταση αυτή επικρατεί και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκε αντιπροσωπεία από τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Διαπίστωσε ότι η ναυτιλιακή εταιρεία «PLANET SEAWAYS», σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές, έχει επιδοθεί σε σωρεία παρανομιών σε βάρος των ναυτεργατών, στα υδροπτέρυγα «ΒΑΡΔΑΡΗΣ», «ΑΝΕΜΟΣ», «ΑΙΟΛΟΣ» και στο τουριστικό πλοίο «ΑΘΩΣ».

Επί πέντε μήνες πληρώνει τους 24 συνολικά ναυτεργάτες των πληρωμάτων των πλοίων της με πληρωμή «έναντι». Από αυτούς έχει απολύσει τους 11, χωρίς να τους εξοφλήσει τα δεδουλευμένα τους και να τους καταβάλει τις αποζημιώσεις. Στους εναπομείναντες μείωσε τη σίτιση, δηλαδή οι ναυτεργάτες τρώνε μία φορά τη μέρα, ενώ προσπάθησε να τους διακόψει και τη στέγαση, κάτι που αποτράπηκε από την παρέμβαση των ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Στο πλοίο της «ΑΘΩΣ» από τον περασμένο Απρίλη έχει φύλακα (βατσιμάνη) ο οποίος είναι ανασφάλιστος!

Οι συνδικαλιστές των ναυτεργατικών σωματείων, με άλλους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, χτες το πρωί έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να γίνει έλεγχος. Απέσπασαν σχετική δέσμευση του λιμενάρχη, ωστόσο τελικά έλεγχος δεν έγινε.

Προκαλεί η πλειοψηφία της ΠΝΟ

Και ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση που δέχονται οι ναυτεργάτες, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, ταγμένη στους εφοπλιστές, στην προχτεσινή Εκτελεστική Επιτροπή απέρριψε την πρόταση των ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» για συντονισμένους πολύμορφους αγώνες των ναυτεργατών με σταθμό την απεργία στις 12 Δεκέμβρη και προοπτική επέκτασης και κλιμάκωσης. Η πλειοψηφία αρκέστηκε να αποφασίσει μόνο την ακινητοποίηση του πλοίου «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» της ΝΕΛ για παραβίαση της οργανικής σύνθεσης.

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ενωση Ρυμουλκών και Ενωση Συνταξιούχων - ΝΑΤ με κοινό δελτίο Τύπου καταγγέλλουν την πλειοψηφία της ΠΝΟ και τονίζουν ότι θα είναι πρωτοπόροι στον αγώνα για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα με πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των ναυτεργατών.

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εληξε χτες βράδυ η απεργία

Τη λήξη των πολυήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής αποφάσισε χτες το απόγευμα η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ και της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο, λόγω των δεσμεύσεων που ανέλαβε η δημοτική αρχή - στηρίζεται από τη ΝΔ. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις αυτές είναι γενικόλογες και αόριστες, χωρίς να εξασφαλίζεται τίποτα συγκεκριμένο από τα αιτήματα των εργαζομένων. Για παράδειγμα, απέναντι στο αίτημα για μεταφορά των εργαζομένων από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις στο Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου η δέσμευση που έχει αναλάβει η δημοτική αρχή είναι «οι εργαζόμενοι, εάν και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μεταφερθούν στο Δήμο και τα ΝΠΔΔ σε θέσεις ανάλογα με τις ειδικότητές τους και τις ανάγκες του Δήμου για την εξυπηρέτηση των πολιτών». Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, η δημοτική αρχή θα άρει και την αγωγή που είχε καταθέσει και η οποία εκδικαζόταν σήμερα απαιτώντας να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ: Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στην ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, στις 21 και 22 Νοέμβρη. Ενώ στις 22 Νοέμβρη και η ΟΤΟΕ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (12.15 με 15.15 το μεσημέρι), τη μέρα δηλαδή που θα συζητείται η τροπολογία για την ένταξη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των εργαζομένων της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ στο ΕΤΑΤ.

ΑΝΕΡΓΙΑ: Στους 372.090 (ποσοστό 7,6%) ανήλθαν οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι τον Αύγουστο του 2007, σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Για τον ίδιο μήνα το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 4,6%, ενώ στις γυναίκες 11,8%, ενώ για τους νέους 15-24 ετών το ποσοστό ανεργίας ήταν 22,2%.

ΔΟΜΕΣ «ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ»: 24ωρη απεργία στις 20 Νοέμβρη πραγματοποιούν τα Σωματεία Εργαζομένων στις Μονάδες Υλοποίησης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης (ΝΠΙΔ), καταγγέλλοντας καθυστερήσεις μισθών από 4 έως 6 μήνες, απολύσεις και εξαναγκαστικές παραιτήσεις.

Συζήτηση της «Πανεπιστημονικής»

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση για το Ασφαλιστικό, την Τρίτη 20/11, στις 8.00 μ.μ., στον 3ο όροφο των γραφείων του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Ζεύξιδος 8).

Οι πραγματικές αδικίες

Την ανάγκη να διορθωθούν «αδικίες» και «στρεβλώσεις» του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης επικαλείται όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο υπουργός Απασχόλησης και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη για να δικαιολογήσουν τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Το επιχείρημά τους είναι τουλάχιστον προκλητικό. Γιατί αδικίες στο σύστημα υπάρχουν, με μεγαλύτερη αυτή που θέλει να πληρώνουν ολοένα και περισσότερο οι εργαζόμενοι, την ίδια ώρα που το κεφάλαιο ρίχνει ολοένα και πιο κάτω την τιμή στην οποία αγοράζει την εργατική δύναμη. Πραγματική αδικία είναι, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ενώ αυξάνεται ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι και η παραγωγικότητα της εργασίας, το 70% των συνταξιούχων παίρνει συντάξεις κάτω από 600 ευρώ και η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι 463 ευρώ. Δηλαδή ψίχουλα. Αυτές είναι οι πραγματικές αδικίες και ας αφήσει η κυβέρνηση τις άθλιες προπαγανδιστικές αλχημείες. Δεν πιάνουν στους εργαζόμενους και θα το καταλάβει σύντομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ