ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν και τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού

Σε σχετική ημερίδα, που διοργάνωσε χτες το ΙΟΒΕ, οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών «πρότειναν» δέσμη μέτρων για αλλαγές στην ουσία και το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, που να υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους

Την αξίωση να περάσει και η κατάρτιση - υλοποίηση των κρατικών προϋπολογισμών κάτω από τον έλεγχό τους πρόβαλαν χτες οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών, κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που οργάνωσε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)! Με την «πρόταση» αυτή, οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών θέλουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί να υπηρετούν πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη συνέπεια τους στόχους της πιο ανταγωνιστικής και πιο παραγωγικής οικονομίας... Στα πλαίσια αυτά απαιτούν ακόμα: α) αλλαγή του τρόπου κατάρτισης και υλοποίησης των προϋπολογισμών β) μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας - που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην εκδήλωση - έσπευσε να τους διαβεβαιώσει ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί αλλαγές στη δημοσιονομική της πολιτική, στην κατεύθυνση - εξυπακούεται βέβαια - που απαιτούν οι μεγαλοβιομήχανοι!

Ολα αυτά τα θεάρεστα και ...σημαντικά διατυπώθηκαν στη χτεσινή ημερίδα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - χρηματοδοτείται και απηχεί τις απόψεις του ΣΕΒ - με θέμα «Σύνταξη και Εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού: Αδυναμίες του σημερινού συστήματος και προτάσεις για μεταρρύθμιση». Η παρέμβαση αυτή των μεγαλοβιομηχάνων γίνεται έξι (6) ημέρες πριν από την κατάθεση του νέου επαχθούς για τα λαϊκά στρώματα Κρατικού Προϋπολογισμού του 2008, σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν ενταθεί οι προβληματισμοί και οι ζυμώσεις στα επιτελεία της άρχουσας τάξης, για την κατεύθυνση και τον περαιτέρω προσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ετσι, τη στιγμή κατά την οποία φορείς και οργανώσεις της αστικής τάξης έχουν εκφράσει δημόσια τον προβληματισμό για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ - φοβούμενοι ότι αυτό θα επηρεάσει και την οικονομική τους δραστηριότητα - έρχεται σήμερα το ΙΟΒΕ να δείξει το δρόμο, απαιτώντας σάρωμα των κρατικών δαπανών, αλλά και πέρασμα του ελέγχου υλοποίησης των κρατικών προϋπολογισμών κατ' ευθείαν στα χέρια της αστικής τάξης.

Η ...ρηξικέλευθη πρόταση έγινε από τον πρόεδρο του ΙΟΒΕ Μ. Κουρτέση. Στην ομιλία του ο τελευταίος:

  • Ζήτησε από την κυβέρνηση να διδαχθεί από την εμπειρία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες προχώρησαν σε μεγάλη μείωση των κρατικών τους δαπανών.
  • Επισήμανε με έμφαση εδώ και τώρα ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και τομές στους τρόπους κατάρτισης και υλοποίησης των κρατικών προϋπολογισμών.
  • Διατύπωσε την άποψη πως «...η μεταρρύθμιση απαιτεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με προτεραιότητες, χρονοδιαγράμματα και ανάλυση κόστους ωφέλειας. Αυτό με τη σειρά του χρειάζεται συντονισμό και συνέργεια πολλών τομέων και περιοχών της δημόσιας διοίκησης. Ο συντονισμός αυτός θα πρέπει να ανατεθεί σ' ένα ανεξάρτητο όργανο που θα δράσει, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς... Θα παρακαμφεί έτσι η εγγενής αδράνεια της δημόσιας διοίκησης...».

Στη συνέχεια, ο κ. Κουρτέσης, αποκαλύπτοντας τους απώτερους στόχους των μεγαλοεπιχειρηματιών, πρόσθεσε με νόημα: «Πιστεύω - και κατανοώ απολύτως τη βαρύτητα της πρότασής μου - ότι το ΙΟΒΕ μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός τέτοιου συντονιστικού οργάνου κινητοποιώντας ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό»! Οσο για τον προσανατολισμό της «μεταρρύθμισης» που προτείνεται, ο ομιλητής δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία για το πού θα στραφούν τα πυρά. «Πόσα νοσοκομεία συντάσσουν ισολογισμούς; Ποιος ελέγχει τους ισολογισμούς αυτούς; Ποια από τα νοσοκομεία μας έχουν κάποιους δείκτες μέτρησης της λειτουργίας τους;». Πρόκειται για τις «απορίες» που διατύπωσε δημοσίως ο κ. Κουρτέσης, καταδεικνύοντας και τους... προβληματισμούς της αστικής τάξης για την ανάγκη περικοπών των κοινωνικών δαπανών.

Από την πλευρά του, στην παρέμβαση που έκανε ο υπουργός Οικονομίας, καθησύχασε το ανυπόμονο ακροατήριο ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει παρεμβάσεις στην κατάρτιση - υλοποίηση των κρατικών προϋπολογισμών από το 2007, αλλά τους συνέστησε ...να μη βιάζονται, γιατί οι αλλαγές απαιτούν χρόνο. Στα πλαίσια αυτά ανέφερε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2008 θα συνοδεύεται από το «Εθνικό Σχέδιο Προγραμμάτων», το οποίο αναλύεται σε 10 επιμέρους προγράμματα, τα οποία επικαλύπτουν δαπάνες περισσότερων του ενός υπουργείων. Είναι προφανές ότι μέσω της σύμπτυξης δραστηριοτήτων υπουργείων και φορέων και κοινά προγράμματα, η κυβέρνηση επιδιώκει περικοπές, πρωτίστως στις κοινωνικές δαπάνες των κρατικών προϋπολογισμών.

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Αγγιξαν τα 4 εκατ. ευρώ τη μέρα

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ» τα «φέσια» στην αγορά έφτασαν στο 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2007 τα 957 εκατ. ευρώ!

Κοντά στα 4 εκατ. ευρώ τη μέρα φτάνουν τα κάθε είδους «φέσια» στην αγορά από κάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών. Είναι κι αυτό ένα δείγμα γραφής της «ισχυρής οικονομίας»...

Σύμφωνα με την Τειρεσίας ΑΕ, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο 10μηνο Γενάρη -Οκτώβρη 2007, η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών έφτασε σε 956,8 εκατ. ευρώ και αυτό «σε πείσμα» των τραπεζών που καθημερινά παίρνουν μέτρα ελέγχου και αποτροπής του φαινομένου. Είναι φανερό το γεγονός ότι τα σπασμένα πληρώνουν, πρώτα και κύρια, οι πλέον «αδύναμοι κρίκοι». Δηλαδή, οι μικρότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, στους οποίους ο μηχανισμός της αγοράς μετακυλίει όλες τις κρισιακές πτυχές του λεγόμενου «ελεύθερου ανταγωνισμού». Αντίστοιχες παράπλευρες απώλειες καταγράφονται και στα δάνεια των νοικοκυριών που οι τράπεζες βγάζουν στο «κόκκινο» και τα οποία υπολογίζονται περίπου σε 5 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κατάστιχα της «Τειρεσίας ΑΕ» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επιχειρήσεων και δανειοληπτών, γεγονός που οδηγεί σε δικαστικά και άλλα μέτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας», στο 10μηνο του 2007:

  • Η αξία των ακάλυπτων επιταγών που εντοπίστηκαν στα «γκισέ» των τραπεζών, ανήλθε στα 801,1 εκατ. ευρώ (από 1 δισ. ευρώ στο 10μηνο του 2006).
  • Η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών έφτασε τα 155,7 εκατ. ευρώ (από 158,3 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Στο σύνολο (ακάλυπτες επιταγές -συναλλαγματικές) έφτασαν σε 956,8 εκατ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με 3,8 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα.

Πρόστιμα σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών

Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1,32 εκατ. ευρώ σε έξι ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), μετά από καταγγελίες καταναλωτών, οι οποίες αφορούσαν από αυθαίρετη ενεργοποίηση συνδέσεων έως και αδικαιολόγητα υψηλά τέλη αποσύνδεσης υπηρεσιών.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στις εταιρείες VIVODI (170.000 ευρώ), FORTHNET (350.000 ευρώ), TELEDOME (350.000 ευρώ), TELLAS (250.000 ευρώ), COSMOLINE (100.000 ευρώ) και ON TELECOM (100.000 ευρώ).

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καταγγελίες συνδρομητών που λαμβάνουν υπέρογκους τηλεφωνικούς λογαριασμούς, για κλήσεις που δεν έκαναν ποτέ οι ίδιοι σε διεθνείς μακρινούς προορισμούς. Ωστόσο, οι ακούσιες κλήσεις φαίνονται να πραγματοποιούνται από την τηλεφωνική τους σύνδεση, μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή.

Απορρίφθηκαν ακατάλληλα προϊόντα

Λίστα με τα αγροτικά εμπορεύματα που απαγορεύτηκε η εισαγωγή τους στην Ελλάδα, επειδή κρίθηκαν ως «μη κατάλληλα», δημοσιοποίησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, από τις αρχές Οκτώβρη έως και σήμερα, απορρίφθηκαν κατά την εισαγωγή τους ως μη κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, τα εξής προϊόντα:

  • 216.000 κιλά καφέ από Βραζιλία
  • 21.458 κιλά άφρυκτου καφέ από Βιετνάμ
  • 24.000 κιλά πορτοκάλια από Ν. Αφρική
  • 16.329 κιλά αμυγδαλόψιχα από ΗΠΑ
  • 18.500 κιλά φιστίκια αράπικα από Κίνα
  • 15.648 κιλά φουντουκόψιχα από Τουρκία
  • 19.025 κιλά ρύζι από Πακιστάν
  • 10.034 κιλά γαρίδες κατεψυγμένες από Γκαμπόν
  • 1.296 κιλά κονσέρβες ψαριών (σκουμπρί) από Ταϊλάνδη
  • 2.592 κιλά κονσέρβες ψαριών (τόνος) από Ταϊλάνδη
  • 122.120 κιλά ιχθυάλευρα διατροφής ζώων από Περού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ