ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Απεργούν στις 27 Νοέμβρη και 12 Δεκέμβρη

Δύο 24ωρες απεργίες, την ερχόμενη Τρίτη 27 Νοέμβρη και στις 12 Δεκέμβρη, αποφάσισε χτες μετά από πολύωρη συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Ωστόσο, η προσκείμενη στο δικομματισμό πλειοψηφία του ΔΣ κινήθηκε, για άλλη μια φορά, στην πεπατημένη ενός γενικόλογου διεκδικητικού πλαισίου, το οποίο όχι μόνο δε θίγει την ουσία του προβλήματος, αλλά αφήνει ορθάνοιχτα παράθυρα για ματαίωση των κινητοποιήσεων στην εξέλιξη των παζαριών με την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Π. Σόμπολος επιδίωκε να περιορίσει τη διεκδίκηση στο «πάρτε πίσω όσα εξαγγείλατε», ενώ έφτασε σε σημείο να ζητήσει απόφαση για τις κινητοποιήσεις και αναβολή για άλλη μέρα της απόφασης για το πλαίσιο.

Η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» κατέθεσε ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο (κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δημόσιο καθολικό σύστημα ασφάλισης, υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, σε ενιαίο μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους), αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο κινητοποιήσεων (συνεδρίαση Μεικτού, συνελεύσεις σε όλα τα μαγαζιά, δημιουργία επιτροπών αγώνα, κλιμακούμενες κινητοποιήσεις).

Τελικά, ψηφίστηκε το πλαίσιο της πλειοψηφίας (παρατάξεις Σόμπολου - Τσαλαπάτη).

Η «Συσπείρωση» επιχείρησε την επίτευξη μιας συμφωνίας με αυτές τις παρατάξεις σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο και όταν αυτό δεν έγινε δυνατό δήλωσε στην ψηφοφορία ότι προσχωρεί στην πρόταση της «Μαχόμενης».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προκρούστειες επεμβάσεις στα πλαίσια της «ενοποίησης»

Μείωση των συντάξεων των γιατρών προοιωνίζονται οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο το σχετικό νομοσχέδιο

Η ΝΔ «πατάει» στους νόμους του ΠΑΣΟΚ για να οξύνει την επίθεση. Η καταδίκη και των δύο, η συμπόρευση με το ΠΑΜΕ, είναι προϋπόθεση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων
Η ΝΔ «πατάει» στους νόμους του ΠΑΣΟΚ για να οξύνει την επίθεση. Η καταδίκη και των δύο, η συμπόρευση με το ΠΑΜΕ, είναι προϋπόθεση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων
Στην προκρούστεια κλίνη των άγριων περικοπών για τις συντάξεις, το εφάπαξ και τις υγειονομικές-προνοιακές παροχές των γιατρών, των οδοντιάτρων, των φαρμακοποιών και των κτηνιάτρων οδηγούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την ενοποίηση του Ταμείου τους (ΤΣΑΥ) με τα Ταμεία των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο, των Νομικών - και των συμβολαιογράφων - και των μηχανικών.

Αποκαλυπτικός για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ήταν ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας στη χτεσινή συνάντησή του με το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), στην οποία τους μετέφερε την ειλημμένη - κατά την έκφρασή του - απόφαση του πρωθυπουργού για την ενοποίηση των παραπάνω ταμείων. Μάλιστα, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου εντός τριμήνου, δηλαδή μέχρι και τις αρχές του χρόνου.

Ο υπουργός Απασχόλησης αποκάλυψε ότι:

  • Θα ενοποιηθούν οι κλάδοι κύριας σύνταξης των παραπάνω κατηγοριών των εργαζομένων και ασφαλισμένων που θα αποτελέσουν το περίφημο Ταμείο των επιστημόνων.
  • Θα ενοποιηθούν τα Επικουρικά Ταμεία.
  • Θα δημιουργηθεί το Ενιαίο Ταμείο Υγείας.
  • Θα δημιουργηθεί ενιαίος λογαριασμός για τα αποθεματικά που θα διαχειρίζεται το κράτος, ενώ δε θα συμμετέχουν πια εκπρόσωποι των γιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΣΑΥ. Πρόκειται δηλαδή για μια επιλογή που με τα πλεονάσματα κάποιων ταμείων θα καλύπτονται τα ελλείμματα κάποιων άλλων, όπως έγινε με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που για να ανταποκριθεί πια στις τρέχουσες ανάγκες, η διοίκησή του εκποιεί περιουσιακά στοιχεία.
  • Οι συντάξιμες αποδοχές δε θα υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση το μισθό.
  • Θα υπάρξουν ενιαίοι κανόνες για το εφάπαξ, που σημαίνει ότι θα έχουμε μείωσή του.
Σε πλήρη ισχύ οι νόμοι Σιούφα - Ρέππα

Ο Βασίλης Μαγγίνας προσπάθησε να είναι καθησυχαστικός υποστηρίζοντας ότι «η αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος θα είναι ήπια και χωρίς ρήξεις και ανατροπές» και ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα αφορούν κυρίως τους μελλοντικά ασφαλισμένους. Δηλαδή δημιουργείται μια ακόμα κατηγορία - μετά από εκείνη του 1993 - νεοασφαλισμένων που στην ουσία δε θα έχει κανένα δικαίωμα κοινωνικής ασφάλισης.

Τούτο προκύπτει ευθέως απ' τον ισχυρισμό του Βασίλη Μαγγίνα ότι θα ισχύσουν οι νόμοι των Σιούφα και Ρέππα. Αυτό, για το γιατρό που ασφαλίστηκε στο ΤΣΑΥ μετά την 1.1.1993 σημαίνει το εξής: Μετά από 37 χρόνια δουλιάς οι γιατροί που θα ασφαλίζονται στο κατώτερο κλιμάκιο, θα παίρνουν 480 ευρώ σύνταξη και οι γιατροί που ασφαλίζονται στο ανώτερο κλιμάκιο θα παίρνουν 2.000 ευρώ, όταν σήμερα οι συντάξεις των μονοσυνταξιούχων (με 39 χρόνια εργασίας) είναι 2.144 ευρώ.

Οταν τέθηκε αυτό το θέμα απ' τους εκπροσώπους του ΠΙΣ, ο υπουργός Απασχόλησης το αντιπαρήλθε με την έκφραση «Θα το δούμε» αλλά στη συνέχεια δε δίστασε να πει ότι σε καμιά περίπτωση οι συντάξιμες αποδοχές δε θα είναι μεγαλύτερες απ' το μισθό. Ενα μέτρο σύγκρισης αυτής της δήλωσης μπορεί να αποτελέσει το εξής στοιχείο: Σήμερα η σύνταξη ενός Επιμελητή Α΄ του ΕΣΥ είναι 1.554 ευρώ όταν ο μισθός του είναι 1.250 ευρώ. Δηλαδή θα χάσει 304 ευρώ!

Η δημιουργία του ενιαίου ταμείου Υγείας θα οδηγήσει στην κατάργηση της Στέγης των Υγειονομικών που προσφέρει υπηρεσίες πρόνοιας σε άπορους του κλάδου.

Τέλος απ' τη χτεσινή συνάντηση προκύπτουν ακόμα τα εξής:

  • Θα διατηρηθεί ο άδικος χαρακτήρας της διαδοχικής ασφάλισης.
  • Δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για την εξαγορά του χρόνου της ανεργίας των ειδικευόμενων γιατρών με αποτέλεσμα να χάνονται - με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων - μέχρι και δέκα χρόνια ασφαλιστικού βίου.
Απογείωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Κέρδη παρουσίασαν το 2006 οι 239 απ' τις 338 επιχειρήσεις που δρουν στο χώρο της Υγείας

Την ώρα που η κυβέρνηση οδηγεί στον Καιάδα τα δικαιώματα των λειτουργών της Υγείας, με την πολιτική της διασφαλίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου που επενδύει σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο, βαθαίνοντας έτσι την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Οπως αποκαλύπτεται από έρευνα της εταιρείας HELLASTAT - που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα - ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των εταιρειών παροχής υπηρεσιών υγείας εξακολούθησε να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό κατά το 2006. Συγκεκριμένα, το 2006 ο Κύκλος Εργασιών των 338 εταιρειών που απαρτίζουν το δείγμα της μελέτης αυξήθηκαν σε 1.608,1 εκατομμύρια ευρώ ή 17,3% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Αναφέρεται ότι περίπου 2 στις 3 εταιρείες (63,6%) βελτίωσαν τον Κύκλο Εργασιών τους.

Επιπλέον, επισημαίνονται οι εξής χρηματοοικονομικές διαπιστώσεις:

  • Τα Μεικτά Αποτελέσματα το 2006 αυξήθηκαν κατά 18,6%, σε 363,7 εκατομμύρια ευρώ.
  • Τα Λειτουργικά Περιθώρια Κέρδους (ΚΠΤΦΑ) βελτιώθηκαν κατά 19,5% σε σχέση με το 2005, σε 252,80 εκατομμύρια ευρώ, συνέπεια κυρίως της διατήρησης των Μεικτών Αποτελεσμάτων σε υψηλά επίπεδα.
  • Η προ φόρων κερδοφορία εμφανίζει την ίδια θετική εικόνα με τα ΚΠΤΦΑ, καθώς 239 επιχειρήσεις σημείωσαν κέρδη εκ των οποίων οι 124 τα βελτίωσαν.
  • Το Περιθώριο ΚΠΤΦΑ το 2006 επανακάμπτει μετά από μια χρονιά ύφεσης, ανερχόμενο στο επίπεδο του 17,9%.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Σήμερα η πλατιά σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα το ΠΑΜΕ για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας στις 12 Δεκέμβρη. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος). Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Με παρακαταθήκη τα συλλαλητήρια των ταξικών δυνάμεων που έγιναν στις 7 Νοέμβρη, υπογραμμίστηκε η ανάγκη έντασης της μάχης για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ και την κλιμάκωση της πάλης. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο) στις 10 το πρωί.

Εισηγητικά σημειώθηκε μεταξύ άλλων ότι η προσπάθεια πρέπει να προσανατολιστεί στο να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη οργάνωσης της πάλης με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τα βασικά προβλήματα της εργατικής τάξης. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ένταση της δράσης μέσα στα σωματεία, την ενημέρωση και δραστηριοποίηση των εργαζομένων. Τέλος, για άλλη μια φορά τονίστηκε η σημασία μέτρησης της αποτελεσματικότητας αυτής της δράσης μέσα από συγκεκριμένους δείκτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ