ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Αγώνας αδιάλλακτος στη γραμμή ρήξης και ανατροπής.

Σε εκδήλωση αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού στο δρόμο που χάραξε η μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ώστε η εργατική τάξη να απαλλαγεί από τα δεσμά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας αναδείχτηκε στη χτεσινή εκδήλωση που πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας στο Δημοτικό Θέατρο, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ανθρωποι όλων των ηλικιών, εργαζόμενοι, νεολαία και ευρύτερα λαϊκά στρώματα παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, δίνοντας απάντηση σε όλους αυτούς που επιδιώκουν να βάλουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τα διδάγματα και τις αξίες της μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Η εκδήλωση άνοιξε με βίντεο από την εποχή της τσαρικής Ρωσίας και της εκμετάλλευσης του λαού, με στιγμιότυπα από την Οχτωβριανή Επανάσταση κι ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με επαναστατικά τραγούδια.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Δημ. Πιτσιάδας, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα, γιατί στις 22 Νοέμβρη 1938 σκότωσαν στις φυλακές της Κέρκυρας τον Γραμματέα της ΟΚΝΕ Χρήστο Μαλτέζο. «Το μήνυμα της Οχτωβριανής Επανάστασης 90 χρόνια μετά διατηρείται αμετάλλαχτο, σταθερό, ελπιδοφόρο». Αναφερόμενος στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος Δεκέμβρη - Γενάρη σημείωσε ότι αποτελεί αφετηρία για μια νέα ουσιαστική επικοινωνία του ΚΚΕ με το λαό και τη νεολαία, για τη διεύρυνση των πολιτικών δεσμών. Αφετηρία για την ενίσχυση της λαϊκής συσπείρωσης, για την ανάπτυξη του εργατικού και του λαϊκού κινήματος.

Η μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία των επαναστάσεων

Ο Δημ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε τα παρακάτω: «Η Οχτωβριανή Επανάσταση αποτελεί τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία των επαναστάσεων. Ολες οι προηγούμενες επαναστάσεις έδωσαν μεγάλη πρόοδο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας και του πολιτισμού. Ολες όμως άλλαζαν σ' ένα ανώτερο επίπεδο τη μορφή της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και της εκμετάλλευσης. Η οργάνωση και ανάπτυξη της παραγωγής και της κοινωνίας εξακολουθούσε να είναι και να έχει ως κίνητρο τον πλουτισμό των λίγων βγαλμένο από την εργασία των πολλών.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση έδωσε τέλος σε αυτή τη βαρβαρότητα. Κατάργησε την εξουσία των καπιταλιστών, των τσιφλικάδων, την ατομική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και της γης, κατάργησε και εξάλειψε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ανοιξε για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό, το νέο ανώτερο τύπο ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Εδωσε μια ιστορική ανεπανάληπτη ώθηση στην ανάπτυξη του ανθρώπου ως κύρια παραγωγική δύναμη. Εγινε πράξη η εξασφάλιση κοινωνικών δικαιωμάτων για όλους στη δουλιά, στην παιδεία, στην υγεία, στη λαϊκή στέγη, στην ανάπτυξη και στην ευημερία σε όλους τους τομείς.

Τιμάμε αυτήν την επέτειο και διδασκόμαστε, γιατί τα διδάγματά της παραμένουν επίκαιρα και θα εξακολουθούν όσο διαρκεί η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό έως την εξάλειψη των τάξεων. Μελετούμε την πείρα της, για να κάνουμε πιο πλούσιο και ισχυρό τον οπλισμό μας, την πάλη για το σοσιαλισμό. Για πιο επιστημονική θεμελιωμένη επεξεργασία της στρατηγικής και τακτικής της επανάστασης στις σύγχρονες συνθήκες. Μόνο όποιος είναι αφοσιωμένος στην υπόθεση του σοσιαλισμού μπορεί να εκτιμήσει το μεγαλείο και τον πλούτο που έφερε στην πάλη των λαών, για την κοινωνική απελευθέρωση στη στρατηγική και τακτική του κομμουνιστικού κινήματος.

Τιμάμε αυτήν την επέτειο, όχι από ακαδημαϊκό και ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά γιατί παραμένουμε συνεπείς και αμετακίνητοι στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στην κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, στην πάλη των τάξεων, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και της κομμουνιστικής κοινωνίας. Δε φτάνει μόνο η θέληση, η καταγραφή και η περιγραφή των προβλημάτων για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Χρειάζεται μαζί και δίπλα σ' αυτά τα απαραίτητα στοιχεία το κατάλληλο σχέδιο καλά επεξεργασμένο στρατηγικής και τακτικής για να προετοιμάζει, να οργανώνει και να διδάσκει τις μάζες με την ταξική πάλη, τη μάχη για την τελική νίκη. Αγώνας αδιάλλακτος με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό στη γραμμή ρήξης και ανατροπής.

Τέτοια στρατηγική το ΚΚΕ έχει και την κατέκτησε γιατί δεν πρόδωσε τα ιδανικά του σοσιαλισμού, τη σοσιαλιστική επανάσταση. Τιμή στην Οχτωβριανή Επανάσταση σήμερα σημαίνει να προετοιμάζονται οι δυνάμεις της εργατικής τάξης στην προοπτική της τελικής αναμέτρησης, όταν αυτή ακόμη η αναμέτρηση δεν έχει μπει στην ημερήσια διάταξη. Σημαίνει να μελετάμε και να τιμάμε το σοσιαλισμό. Να διδασκόμαστε από το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε μαζί με την αντεπανάσταση. Να οργανώνουμε την πάλη για την προοπτική του σοσιαλισμού».

Για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης
Σήμερα Παρασκευή

-- Από την Τομεακή Οργάνωση Νομικής Οικονομικού και Πολιτικής Επιστήμης της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στις 3 μ.μ., στην αίθουσα Α του Πολιτικού, με θέμα: «Το σύνταγμα στη Λενινιστική σκέψη». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Καλτσώνης, λέκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Αύριο Σάββατο

-- Από την Αχτιδική Επιτροπή Ανατ. Υπαίθρου της ΚΟΘ, στις 7 μ.μ., στο ΚΑΠΗ της Μηχανιώνας, με ομιλητή τον Γιάννη Ζιώγα, βουλευτή του Κόμματος.

Κυριακή, 25 Νοέμβρη

-- Από τη ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, στην Καλαμάτα, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «REX», με ομιλητή τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στον Πειραιά, από την Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα Πειραιά του ΚΚΕ, την Αχτίδα Α' Πειραιά και την Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών, στις 11 π.μ., στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Αττικόν». Ομιλητής ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Κερατσίνι, από την Αχτίδα Δυτικών Συνοικιών Πειραιά του ΚΚΕ και την Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών Πειραιά της ΚΝΕ, στις 11 π.μ., στο θέατρο «Αντώνης Σαμαράκης» στο Κερατσίνι. Ομιλητής ο Κύριλλος Παπασταύρου, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Από τη Βορειοανατολική Αχτίδα της ΚΟΑ, στο Χολαργό, στις 11.30 π.μ. στο Δημαρχείο, αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης». Θα μιλήσει ο Αποστόλης Παπάς, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Από την Αχτίδα 3ου - 4ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου). Θα μιλήσει ο Τάσος Στουραΐτης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Από την ΚΟ Καλαμπάκας του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Δούρειος» (δίπλα από το ΚΤΕΛ), με ομιλητή τον Σ. Σωτηρόπουλο, μέλος της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Προσβάλλοντας τους μαθητές

Οταν δεν τολμάς να καθρεφτιστείς μέσα στους νέους, είσαι αναγκασμένος να τους κυνηγήσεις. Εχθροί του μαθητικού κινήματος είναι όσοι μεγάλωσαν σιωπηλοί στα εκτροφεία της πραγματικότητας, φουκαράδες και ρατσιστές σε όποια κοινωνική βαθμίδα κι αν βρίσκονται. Πρόκειται για Φαρισαίους που συστηματικά συκοφαντούν τους μαθητές με έναν και μοναδικό σκοπό: Να σκεπάσουν με τον τρόπο του νεκροθάφτη ζωντανό το σώμα της Παιδείας.

Διαδίδοντας την απέχθειά τους κατά των καταλήψεων, προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητική εικόνα της μαθητικής νεολαίας, με το να αναθέτουν το «έργο» σε έμμισθους κοντυλοφόρους. Αφού απέτυχαν να διαιρέσουν τα παιδιά, ελπίζουν να δημιουργήσουν μια γενικευμένη αδιαφορία, που θα πνίξει κάθε μαθητική αντίσταση. Ο τρόπος που παρουσιάζουν τις κινητοποιήσεις δεν προσβάλλει μόνο το κίνημα, αλλά και τις γενιές που ακολουθούν καλπάζοντας και μεγαλώνουν μέσα σ' ένα πολεμικό κλίμα.

Τα δημοσιογραφικά συγκροτήματα που μας σέρνουν όπως και όποτε θέλουν, έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον μια πενταετία συγκρούσεων, προσφέροντας μεγάλη χαρά και εκδούλευση στους εμπόρους της γνώσης, και στον εαυτό τους ρεκόρ τηλεθέασης και αυξημένα τιράζ. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, γνωστοί για την ικανότητά τους να καταπίνουν την κάμηλο και να διυλίζουν τους μαθητές, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το δικαίωμα κάθε κρετίνου σπασίκλα να διακόψει τις καταλήψεις για να «μορφωθεί». Ο αγώνας των μαθητών συνεχίζεται και, αφού όλα εδώ πληρώνονται, όπως έστρωσαν ας κοιμηθούν. Οι μαθητές θα φροντίσουν γι' αυτό.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Στη Γερμανία

Η Αχτιδική Επιτροπή Βάδης - Βιρτεμβέργης της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης και του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο 24 του Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στην Turn -und Versammlungshalle, Albstrasse 70, 70579 Stuttgart - Degerloch. Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαγεωργάκης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι από το DKP (Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα) και τη SDAJ (Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ