ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
Μουσικο-θεατρικές προσκλήσεις

Ε. Ασημακόπουλος, Λ. Ζώη
Ε. Ασημακόπουλος, Λ. Ζώη
Το έργο «Εσωτερικαί ειδήσεις» του Μάριου Ποντίκα παίζεται στην Κεντρική Σκηνή του «Νέου Ελληνικού Θεάτρου» σε εναλλασσόμενο πρόγραμμα με το έργο του Γιώργου Αρμένη «Αμερικάνος στο κεφάλι». Η σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια είναι του Χάρη Χαραλάμπους, τα σκηνικά - κοστούμια της Ελένης Δουδουλάκη. Παίζουν: Βιβή Αλεξάνδρου, Λουίζα Ζούζια, Μπίλιω Καλιακάτσου, Ανδρέας Κυριακού, Νίκος Κωνσταντάκης, Χάρης Χαραλάμπους. Συμμετέχει ο Γιώργος Αρμένης. Ενα θεατρικό ρεπορτάζ που καταγράφει με γερές δόσεις χιούμορ, αλλά και πικρής αλήθειας μια αφιλόξενη για τον άνθρωπο και πρόθυμη να ανεχτεί τα πάντα ελληνική κοινωνική πραγματικότητα. Ρεπόρτερ έξι ηθοποιοί, θύτες και θύματα.

  • Η Βικτωρία Ταγκούλη ερμηνεύει τραγούδια του Χρίστου Θεοδώρου, δισκογραφικές της συμμετοχές, αλλά και γνωστά τραγούδια Ελλήνων συνθετών, σήμερα (10μμ), στον «Ιανό» (Σταδίου 24).
  • Οι Λίνα Γεράρδη (τραγούδι), Δημήτρης Ζαφειρέλης (κιθάρα) και Δημήτρης Κακαβούλης (πιάνο) παρουσιάζουν σήμερα (11μμ), στο «Δίαυλο» (Δράκου 9, Κουκάκι, τηλ. 210 9248737), έντεχνες ελληνικές συνθέσεις και κομμάτια από το διεθνές ρεπερτόριο. Στον ίδιο χώρο, κάθε Κυριακή τραγουδούν η Δέσποινα Γλέζου και η Μαρίνα, κάθε Δευτέρα οι Μιχάλης Βιολάρης, Τάκης Κωνσταντακόπουλος και Ανδριάννα Κόλλια και κάθε Τρίτη οι Γιώργος Υδραίος και Σοφία Μιχαηλίδου, με τον συνθέτη Μιχάλη Τρανουδάκη.
  • Αφιέρωμα στους σολίστ - καθηγητές κιθάρας Ευάγγελο Ασημακόπουλο και Λίζα Ζώη, αύριο (7.30 μμ), στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης. Θα μιλήσουν: Περικλής Κούκος, Νότης Μαυρουδής. Ακολουθεί συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων με τη συμμετοχή των τιμώμενων σε έργα Vivaldi και Morel. Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ο γνωστός δεξιοτέχνης του σαντουριού Μάριος Παπαδέας προσφέρει «ταξίδια» στην καθ' ημάς Ανατολή, αλλά και ρεμπέτικα ...μπλουζ και δικές του συνθέσεις, σήμερα, στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9270628). Στον ίδιο χώρο, αύριο, η Τυνήσια ερμηνεύτρια Λάμια Μπεντίουι συμπράττει με την Ειρήνη Δασκαλάκη, σ' ένα πρόγραμμα με τραγούδια της Μεσογείου.
  • Η Mariza, η σύγχρονη ιέρεια των φάδος, δίνει συναυλία τη Δευτέρα, στο «Παλλάς». Στον ίδιο χώρο, την Τρίτη (9μμ), εμφανίζεται ο Charles Lloyd, στο πλαίσιο της σειράς «Jazz masters». Μαζί του και η Μαρία Φαραντούρη, ερμηνεύοντας δύο δικά του τραγούδια κ.ά.
  • Τη Δευτέρα (9μμ), στο «Fuzz» (Βουλιαγμένης 22), δίνει συναυλία ο Βάσκος Tonino Carotone. Μαζί του οι Ιταλοί «Arpioni».
«Μνήμη, Πειραιάς - Δραπετσώνα»

Αναδρομική θεματική έκθεση ζωγραφικής του Πειραιώτη δημιουργού και καθηγητή της ΑΣΚΤ Δημοσθένη Κοκκινίδη, με τίτλο: «Μνήμη, Πειραιάς - Δραπετσώνα», εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8 μ.μ.) στον Πολυχώρο «Απόλλων» (Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, Καμίνια). Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του καλλιτέχνη από την πενηντάχρονη εικαστική του διαδρομή. Σημείο αναφοράς, τα πλοία, οι άνθρωποι του μόχθου, η ζωή στο λιμάνι. Οι μνήμες από την προσφυγιά και τον πόλεμο, η αγωνία για το αύριο, αλλά και η ελπίδα, ξεδιπλώνονται στο χρωστήρα του δημιουργού.

Η έκθεση, πλαισιώνεται με οπτικοακουστικό υλικό, που παρουσιάζει στάδια της εικαστικής δημιουργίας του ζωγράφου στο εργαστήριό του. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, προσφέροντας έτσι σε μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν το έργο του καταξιωμένου δημιουργού. Η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Κυριακή (10.30 π.μ.- 1.30 μ.μ και 5 μ.μ.- 8.30 μ.μ.). Για οργανωμένες επισκέψεις τηλ. 210.4539.395 και 210.4224.650. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα τέλη Δεκέμβρη.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Νέα Γενιά (Φύλλα 39 έως 56, Νοέμβρης 1944 - Σεπτέμβρης 1946)»
  • «Η Κομμουνιστική Διεθνής - Β΄ Συνέδριο»- Συλλογικό
  • «Συνοπτική κριτική προσέγγιση σύγχρονων αστικών ιδεολογημάτων και γενικότερων θεωρητικών ζητημάτων»- Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Το μικρό χωριό της λίμνης»- Αντρέας Τσάκαλης
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Διονύσιο Σολωμό πραγματοποιείται τη Δευτέρα (8 μ.μ.) στη «Στοά του Βιβλίου» (Πεσμαζόγλου 5, στις 8 μ.μ.). Θα παρουσιαστεί η έκδοση των έργων του ποιητή, με εισαγωγή - επίμετρο - σχόλια Δημήτρη Δημηρούλη (εκδόσεις «Μεταίχμιο») και οι συλλεκτικές εκδόσεις: «Διάλογος», με χαλκογραφία του Γιώργη Βαρλάμου και «Γυναίκα της Ζάκυθος», με ξυλογραφίες της Αριας Κομιανού (εκδόσεις «Διάττων»). Αποσπάσματα από τον «Υμνο εις την Ελευθερία» θα ερμηνεύσει η Ασπασία Παπαθανασίου. Ποιήματα και πεζά θα διαβάσουν οι: Δ. Δημηρούλης, Παυλίνα Παμπούδη. Συμμετέχουν Ζακυνθινοί τραγουδιστές, με μαέστρο τον Π. Κάνδηλα.

  • Οι εκδόσεις «Κέδρος», στις 27/11 (7.30 μ.μ.), στη «Στοά του Βιβλίου» (Πανεπιστημίου 47) θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Αναστασίας Τσαλδάρη «Η Αριάδνη και τα μυστικά ενός αρχαίου θρύλου». Θα μιλήσουν η Ελένη Μπιρμπίλη (φιλόλογος - συντάκτρια του περιοδικού «Θέματα Παιδείας»), η Μαργαρίτα Μηλιώνη (ποιήτρια) και η μικρή Αργυρένια Μανιάτη.
  • «Η καλλιτεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων» είναι το θέμα της συζήτησης, που πραγματοποιείται τη Δευτέρα (8 μ.μ.) στο «art - act» (Σφαέλου 3 και Ν. Σολιώτη 33). Εισήγηση - συντονισμός: Πάνος Χαραλάμπους. Συμμετέχουν οι: Θ. Γεωργίου, Β. Δημητρέας, Ι. Κοντός, Χ. Δαραδήμος, Δ. Σεβαστάκης κ.ά.
μια ΕΚΘΕΣΗ

Εργο του Απόστολου Λάβδα
Εργο του Απόστολου Λάβδα
Το «Γούρι» είναι το θέμα της ομαδικής έκθεσης (από τη Δευτέρα) στην γκαλερί «Fine Arts - Καπόπουλος» (Λ. Ποσειδώνος 62, Αλιμος). Τριάντα τέσσερις καλλιτέχνες ζωγράφισαν με κέφι και φαντασία γούρια του 2008: Ρόδια, πέταλα, αστέρια, αστερίες, κρασί που χύνεται, γουρουνάκια, βατραχάκια, μπλε χάντρες κ.ά. Δημιουργοί τους είναι οι: Χρήστος Αντωναρόπουλος, Μάρκος Βενιός, Δημήτρης Γέρος, Κωστής Γεωργίου, Ειρήνη Γκόνου, Στέφανος Δασκαλάκης, Οπυ Ζούνη, Σαράντης Καραβούζης, Χρίστος Καράς, Απόστολος Λάβδας, Μιχάλης Μακρουλάκης, Ειρήνη Μπαδόλα, Ραφαήλ Μπάικας, Δημήτρης Μυταράς, Μίλτος Παντελιάς, Μερόπη Πρέκα, Αγγελος Ραζής, Παύλος Σάμιος, Σωτήρης Σόρογκας, Ευγένιος Σπαθάρης, Βασίλης Σπεράντζας κ.ά.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Εργο - σημείο αναφοράς στην πολύχρονη καριέρα του αλησμόνητου Αλέκου Αλεξανδράκη, επιτυχία που μοιράστηκε με την Νόνικα Γαληνέα, το έργο του Μπέρναρντ Σλέιντ «Κάθε χρόνο ίδια μέρα», επιλέχθηκε για να εγκαινιαστεί, σήμερα, το θέατρο που από φέτος φέρει το όνομα του αείμνηστου ηθοποιού «Αλέκος Αλεξανδράκης» (πρώην «Ριάλτο»). Οι Μαριάννα Τουμασάτου και Αλέξανδρος Σταύρου παίζουν με χιούμορ, έρωτα και συναίσθημα, σε σκηνοθεσία του Κώστα Αρζόγλου. Η μετάφραση είναι του Μιχάλη Παπαμιχάλη, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Ασημακόπουλου, η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου. Ο Σλέιντ χειρίζεται με μαεστρία τις ανθρώπινες σχέσεις, οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές και όσα συμβαίνουν κάθε στιγμή στην καθημερινή μας ζωή. Συνδυάζει απολαυστικά την κωμωδία και το δράμα.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Πέμη Ζούνη ξεδιπλώνουν την αξιόλογη μουσική παράσταση «Τα πρόσωπα του Ερωτα», κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο «Πόλις stage» (Π. Ράλλη 18). Ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο τραγουδά, υποδύεται, ερμηνεύει... Η συνάντηση, η γνωριμία, ο έρωτας, μικρές στιγμές από τη ζωή μας συνθέτουν την ιστορία... Μια ιστορία τολμηρή, με περάσματα από το ροκ στο λαϊκό, έμμονες ιδέες που γίνονται τραγούδια. Μια μουσική παράσταση γεμάτη από στιγμές, τραγούδια, σκέψεις...

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών παρουσιάζει τα τρία βραβευμένα έργα του διαγωνισμού σύνθεσης 2006-2007 στη μνήμη του συνθέτη Γιάννη Α. Παπαϊωάννου (27/11, 8.30 μμ), στο «Γκαίτε» (Ομήρου 14-16). Στο διαγωνισμό βραβεύτηκαν οι Απόστολος Ντάρλας (α΄ βραβείο) για το έργο «Τυρώ» για σοπράνο, κλαρινέτο και πιάνο, Δημήτρης Οικονόμου (β΄ βραβείο) για το «String quartet no 1 (in memoriam)» και Στάθης Γυφτάκης (γ΄ βραβείο) για τις «Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα του Ιωσήφ Παπαδάτου» για φλάουτο και πιάνο. Θα παρουσιαστούν επίσης τα έργα των Grard Grisey, Erhard Grosskopf και οι «Τέσσερις Ορφικοί Υμνοι» για αφηγητή και ενόργανο σύνολο του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Σολίστ: Μίνα Πολυχρόνου (σοπράνο), Τηλέμαχος Κρεβάικας (αφηγητής), Iwona Glinka (φλάουτο), Βίκυ Στυλιανού (πιάνο). Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής διευθύνει ο Θόδωρος Αντωνίου. Είσοδος ελεύθερη.

Σαράντα μέρες κλείνουν από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και πολύ σημαντικού ποιητή και πεζογράφου της μεταπολεμικής γενιάς Θανάση Κωσταβάρα. Η οικογένεια, οι φίλοι και ομότεχνοί του θα μνημονεύσουν την απουσία του αύριο, Κυριακή, στις 11πμ, στον τάφο του στο νεκροταφείο Χαλανδρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ