ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ολοι στις 12 Δεκέμβρη με το ΠΑΜΕ! Πλατεία Εθνικής Αντίστασης! Εκεί γίνεται η ταξική πάλη, όχι εκεί που είναι οι ΓΣΕΕδες - ΑΔΕΔΥδες!!

***

Αυτοί είναι υπέρ της ανταγωνιστικότητας!..

***

Και της ΠΑΣΟΚικής πολιτικής, βεβαίως...

***

Δηλαδή, της Νεοδημοκρατικοπασοκικής...

***

Δηλαδή, παίζουνε με τα βάσανα του λαού!..

***

Μανώλη (ΝΔ): Εσύ την έχεις μάθει καλά τη δουλιά! Για τα κέρδη του κεφαλαίου κάνεις την πάπια!..

***

Ολα τα άλλα τα θυμάσαι! Μπούρδες, δηλαδή...

***

Κάτι ο Μανώλης, κάτι ο Ρουσόπουλος, κάτι ο ένας, κάτι ο άλλος, να μπερδεύεται ο κοσμάκης!..

***

Και ο Αλαβάνος στη μέση... Εκεί να δεις μπέρδεμα...

***

Είδες η ΔΕΗ; Οχι! Είδες ο καπιταλισμός; Αυτό πρέπει να λες...

***

Ο διοικητής της φταίει! Φώναζε ο Λαφαζάνης!! Βρε τον διοικητή! Δεν τον διώχνουν;

***

Το ΧΑΑ πέφτει!!!! Να τσακιστεί!..

***

Εκατόν τριάντα χρόνια συμπλήρωσε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και τα γιόρτασε! Εθνικοφρόνως...

***

Περήφανη δηλώνει η κυβέρνηση, που την κάλεσαν στη Σύνοδο Κορυφής για τη Μέση Ανατολή...

***

Πώς να μην είναι;;; Δεν καλούν όποιους - όποιους... Καλούν τους φίλους...

***

Και οι φίλοι οι πραγματικοί στα δύσκολα φαίνονται...

***

ΧΑΑ!!...

***


Παπαγεωργίου Βασίλης


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το τιμημένο ΚΚΕ...

«ΚΚΕ/ τρία κόκκινα γράμματα... δικό μας αίμα/ τρία κόκκινα γράμματα/ σεμνή υπογραφή του λαού μας/ στις λεωφόρους του μέλλοντος (...) προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε»

(Γιάννης Ρίτσος)

ΚΚΕ: 89 χρόνια Κομμουνιστικού Κινήματος στην Ελλάδα, συμπυκνώνει όλο το ιστορικό γίγνεσθαι: Αγώνες, θυσίες, οράματα. Ενα χρόνο από την Οχτωβριανή Επανάσταση του '17. Η ίδρυσή του 5 Νοέμβρη 1918. Από τους σοσιαλιστικούς ομίλους και οργανώσεις, η μαγιά. Το εργατικό κίνημα. Οι άνθρωποι του μόχθου, της εργασίας. Η αγροτιά, η νεολαία. Οι άνθρωποι του Πνεύματος. Πρωτοπόροι στις ιδέες. Η κατάκτηση μιας μεσαίας θέσης στην καπιταλιστική βαθμίδα, η ανάπτυξη της άρχουσας τάξης - οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες - τα εθνικά ζητήματα, το βαλκανικό τοπίο ήταν από τη μια μεριά. Στον αντίποδα το ΚΚΕ κλήθηκε να διαδραματίσει το δικό του ιστορικό ρόλο. Η εργατική τάξη, ο πολιτικός της εκφραστής ήταν το ΚΚΕ. Η δράση του πέρασε διά πυρός και σιδήρου. Πολεμήθηκε αγρίως από την άρχουσα τάξη. Γιατί, εξέφραζε όλους τους πόθους του λαού μας, για το όνειρο, την ελπίδα...

Στην Ελλάδα οι δικτατορίες, εξορίες, τα άγρια κυνηγητά, τα βασανιστήρια, οι φυσικές εξοντώσεις δε γίνονταν μονάχα από τα αντιδραστικά κόμματα, αλλά και το «φιλελεύθερο» κομμάτι αυτής: Τα «ιδιώνυμα». Η κατοχή και ο πόλεμος. Το ΚΚΕ αποδείχτηκε μπροστάρης του λαού! Το έπος της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανο-Ιταλών, στη συνέχεια Αγγλο-Αμερικανών ιμπεριαλιστών. ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ. Η ταξική πάλη. Η δύναμη του Μαρξισμού - Λενινισμού. Η Ελεύθερη Ελλάδα. Η αδούλωτη. Ο λαός. Ο ιστορικός και διαλεκτικός υλισμός. Η δύναμη. Από την άλλη μεριά η διαιώνιση του συστήματος, το «απάνθρωπο τοπίο» μέχρι το '67, με τη χούντα των συνταγματαρχών. Το ΚΚΕ ήταν η φωνή του λαού, της οργανωμένης αντίστασης. Μέχρι το '73, το Πολυτεχνείο.

Το ιστορικό φαινόμενο: το 1918 η ελληνική εργατική τάξη ήταν 450.000, σε μία χώρα 7 εκατομμυρίων. Το ΚΚΕ αγκάλιασε με τα πρώτα συνδικάτα το 1/2 (200.000) μαζί με τους αγρότες ήταν 300.000 μέλη. Μέχρι τις μέρες μας οδηγεί τα βήματά μας (Ο Α. Ιντεν απέδιδε στο ΕΑΜ το 75%, οι «Τάιμς» του Λονδίνου το 90%). Η εθνική συμβολή του ΚΚΕ στην υπηρεσία της πατρίδας. Οι στρατιές των ανωνύμων αγίων, ο εκλεκτός σπόρος. Τα ονόματα. Το αίμα τους δίχως φειδώ. Η προσφορά τους στην ειρήνη.

89 χρόνια πάλης με το ΚΚΕ. Στην πολιτιστική κουλτούρα το ΚΚΕ προσέφερε τα μέγιστα - πέρα βεβαίως από την πολιτική κουλτούρα στον τόπο μας. Η πολιτική σχέση του απέναντι στην οργάνωση της εργασίας - το συνδικαλιστικό κίνημα: συστατικό του ταξικού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου. Οι τομείς της πάλης. Ο άνθρωπος, ο πολιτισμός. Το άνοιγμα του σύγχρονου νου, της φιλοσοφίας σε ανθρωπινότερες συνθήκες ζωής. Η παγκόσμια ειρήνη. Ο διεθνισμός, με ισχυρό πολιτικό στήριγμα το αληθινό πρόσωπο του ανθρώπου - ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για το σοσιαλισμό.

Στα νέα οδοφράγματα, εργαζόμενοι, αγρότες, νεολαίοι στέλνουν μηνύματα αντίστασης. Το φούντωμα των εργατικών αγώνων ενάντια στην εκμετάλλευση, είναι απαίτηση των καιρών. «Η φιλοσοφία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την ανύψωση του προλεταριάτου. Το προλεταριάτο δεν μπορεί να εξυψωθεί χωρίς την πραγματοποίηση της φιλοσοφίας» (Μαρξ).

ΚΚΕ: Το μεγάλο βουερό ποτάμι της Ιστορίας, οδηγεί - σε αταλάντευτο αγώνα - καθοδηγεί το λαό. Ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αναπτύσσει τον αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό αγώνα...


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ