ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ
Να γιατί φωνάζουμε! Να γιατί μιλάμε!

Σίγουρα τώρα πλέον το θέμα εξασθενές χρώμιο, Ασωπός, Οινόφυτα κλπ. κάπως είναι γνωστό. Σίγουρα και κάποιοι λένε και κάποιοι έχουν ακούσει ότι πάρθηκαν μέτρα και παίρνονται μέτρα! Προχτές, εγώ σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ έλεγα: Τα μέτρα που πήρε το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι μια γάζα που σκεπάζει γάγγραινα! Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον Ωρωπό, στις 24/11/2007, δήλωσε: «Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι ...για τα σκουπίδια». Είναι άξιο απορίας: Τελικά, για τι πράγμα μιλάμε; Και τι εννοούμε; Για ποιο πράγμα μας χωρίζει άβυσσος στις εκτιμήσεις μας μεταξύ «ληφθέντων μέτρων» και «ζητουμένων μέτρων»; Πιστεύω ότι τώρα πλέον τα γεγονότα είναι σε όλους γνωστά.

* * *

Ο ενιαίος, υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της μεγαλύτερης βιομηχανικής περιοχής στη νότια Ελλάδα τοξινώθηκε με εξασθενές χρώμιο, νιτρικά, μόλυβδο και χλωριούχα. Οι περιοχές που εδράζονται πάνω σε αυτόν από Θήβα ως Αυλίδα και ως Αυλώνα μέχρι Ωρωπό, συμπεριλαμβανομένων των καποδιστριακών Δήμων Τανάγρας, Σχηματαρίου, Οινοφύτων, ανήκουν σε τρεις νομούς (Εύβοιας, Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής) και σε δύο Περιφέρειες (Στ. Ελλάδας και Αττικής).

Εχασαν την επάρκεια νερού κάθε χρήσης. Πόσιμο και ανθρώπινης χρήσης, βιομηχανικής παραγωγής και γεωργοκτηνοτροφικής χρήσης και διά μέσου αυτής της κρίσης 1.080 επιχειρήσεις, 18.000 εργάτες και εργαζόμενοι και περί τις 150.000 πολίτες, της περιοχής, βρίσκονται υπό άμεση επιρροή χρόνιας τοξίνωσης με καταπινόμενο εξασθενές χρώμιο. Και όχι μόνο: Ο μολυσμένος αναπνεόμενος αέρας από τοξικά οξείδια βαρέων μετάλλων και τα άφθονα ανεξέλεγκτα διατιθέμενα στερεά τοξικά απόβλητα συμπληρώνουν την όλη εικόνα της αυθαιρεσίας και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα του κόσμου.

Το μολυσμένο νερό του Ασωπού απειλεί την υγεία και τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής
Το μολυσμένο νερό του Ασωπού απειλεί την υγεία και τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής
* * *

Η ελληνική κυβέρνηση, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Υγείας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι ελεγκτές Περιβάλλοντος, ο ΕΦΕΤ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το υπουργείο Εργασίας και οι Ελεγκτές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, συντονισμένοι υποτίθεται κατά νόμο από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου συνέβη η τοξίνωση, θα έπρεπε να έχουν πέσει πάνω στο πρόβλημα και καθένας στο έργο που τον αφορά και του αναλογεί εκ του νόμου, να ανιχνεύσουν και διαπιστώσουν την πηγή της ρύπανσης, να χαρτογραφήσουν την έκταση του φαινομένου, να αξιολογήσουν τη φύση και τη σοβαρότητα της κρίσης και να αρχίσουν να παίρνουν μέτρα άμεσα και έμμεσα για να ανακόψουν κατ' αρχήν τη συνέχεια του φαινομένου και να περιορίσουν την έκταση των όποιων επιδράσεων πάνω στην υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων κατ' αρχήν, εργαζομένων και κατοίκων, ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, βιομηχανικής παραγωγής, μετά.

Και αφού ελάμβαναν τα πρώτα «έκτακτα μέτρα πρώτης γραμμής άμυνας» και αντίδρασης στο φαινόμενο, και ανέκοπταν τη συνέχιση της ζημιάς πάνω στην υγεία των ανθρώπων, έπρεπε να αρχίσουν να λαμβάνουν «καθείς εφ' ω ετάχθη» τα ουσιαστικά μέτρα για σταμάτημα της «ανθρωπογενούς ρύπανσης του εξασθενούς χρωμίου» και των πηγών δημιουργίας και διασποράς της! Και παραπέρα, μετά, το συστηματικό αποκλεισμό της επανάληψης των γεγονότων της ρύπανσης στους τόπους δουλιάς, στους χώρους της γειτονιάς, των εργοστασίων και σε όλη την ευρύτερη περιοχή!

Τέλος, αφού είχαν ανακοινώσει τη σειρά των διαπιστώσεων, των αιτιών και των ρυπαντών έπρεπε να έχουν περάσει σε σχεδιασμό και ενέργειες ανάκαμψης, απορρύπανσης και αποκατάστασης του τοπίου, των περιβαλλοντικών παραμέτρων (νερό, αέρας, σκουπίδια και τροφική αλυσίδα) που τοξινώθηκαν για να αρχίσουν να είναι ασφαλή και εμπιστοσύνης με την εγγύηση και το κύρος του κράτους! Ικανά να προσφέρουν ξανά συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης, για τον κόσμο της περιοχής και τους εργαζομένους των περιοχών όπου συνέβησαν οι ζημιές και όλων των καταναλωτών, των παραγωγών του τόπου. Μέτρα και παρεμβάσεις επί προϊόντων, διαδικασιών και περιβάλλοντος και καθοδηγητικές οδηγίες υποχρεωτικής εφαρμογής που οφείλουν να εφαρμόσουν!


Eurokinissi

* * *

Μιλάμε 4 μήνες μετά! 120 μέρες μετά την τεκμηρίωση του γεγονότος, στις 8/8/07, της τοξίνωσης του νερού κάθε χρήσης με εξασθενές χρώμιο! Τι πιο σπουδαίο! Μπορούν να συμβούν σαν κρίση; Και ακόμη καμώνονται χαρτιά! Κάθονται στις καρέκλες τους και σφυρίζουν ανέμελα! Τίποτα ουσιαστικό σ' αυτές τις κατευθύνσεις δεν έχουν κάνει ακόμη!

Ακόμη και σήμερα, 29 Νοέμβρη 2007 (σ.σ. μέρα που γραφόταν αυτό το κείμενο): Τα εργοστάσια δουλεύουν, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το εξασθενές χρώμιο, κάνουν ακριβώς τις ίδιες δουλιές και δουλεύουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και μέθοδο, πετούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο τα «ανθρωπογενή» απόβλητά τους με το εξασθενές χρώμιο όπως τα πετούσαν χρόνια τώρα. Συνεχίζουν να παράγουν, όπως πάντα τα έφτιαχναν, αλουμινένια, χάλκινα ή σιδερένια προϊόντα για αεροπλάνα, αυτοκίνητα ή σπίτια! Συνεχίζουν να ξεφορτώνονται τα υγρά λύματα, τις λάσπες τοξικών και τα στερεά απόβλητά τους χωρίς ουδεμία προεπεξεργασία εξουδετέρωσης στις μπούκες απόρριψης στον Ασωπό και στα παλιά πηγάδια που τα έχουν κάνει βόθρους που δε γεμίζουν ποτέ!

Αντλούν όσο θέλουν και όποτε θέλουν από τις αδήλωτες βιομηχανικές γεωτρήσεις τους και παράγουν με αυτό το νερό ό,τι θέλουν!

* * *

Οι δήμαρχοι και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης εξακολουθούν αδιαλείπτως να αντλούν και να μοιράζουν τούτο το τοξινωμένο νερό στα δίκτυα πόσιμου, με χρέωση καταναλωτή. Και πάνω από όλα με θρασύτητα ονοματίζουν τούτο το κοκτέιλ χημικών «πόσιμο νερό» και νερό πάσης ανθρώπινης χρήσης! Κουβέντα για ακαταλληλότητα. Υπακούουν όλοι οι δημαρχαίοι μαζί σε μια ανώτερη καθοδηγητική γραμμή (άραγε από ποιον πηγάζει;) που τους κάνει να πασπατεύουν κάθε μέρα τα όρια «ολικού χρωμίου» στο διανεμόμενο νερό και να «παραμιλάνε» σύμφωνα «με τη Φωνή του Κυρίου τους», είτε παίρνουν την παραμετρική τιμή του ολικού χρωμίου, είτε όχι!

Ούτε να ακούσουν θέλουν για μηδενικό όριο εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό! Και όταν ακόμη παραγγέλνουν τεχνικές γνωματεύσεις «σε έγκυρους επιστημονικούς φορείς» για να βρουν τυχόν άλλοθι για «τα καμώματά τους», τις θάβουν όταν δουν το τι τους συστήνουν να πράξουν, και ξανασυντάσσονται με τις «φωνές των κυρίων τους» που τους ψιθυρίζουν στο αυτί!

Χωρίς ντροπή, χωρίς αναστολές συνεχίζουν την τοξίνωση, πηγαίνοντας κόντρα στα αυτονόητα καθήκοντα και συμφέροντα των πολιτών τους! Για διασφάλιση υγείας και προκοπής των τόπων τους. Δήμαρχοι, νομάρχες, βουλευτές της εξουσίας άπαντες! Δε θέλει κανένας να ακούσει, να δει, ή να μιλήσει για την «πρόληψη του κινδύνου» και «την προφύλαξη» αυτών που τους ψηφίζουν, προσδοκώντας να ηγηθούν των λαϊκών συμφερόντων, των συμφερόντων του τόπου! Αχ, μάγισσα Κίρκη! Τι κάνει η έγκριση κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ και του Δ΄ ΚΠΣ, του «Θησέα» και του όποιου άλλου προγράμματος έγκρισης και χορήγησης χρημάτων, πώς τους «μετασχηματίζει» από υποτιθέμενους τοπικοαυτοδιοικητικούς ηγέτες σε yes master voice!

* * *

Να, λοιπόν, γιατί φωνάζουμε! Να γιατί μιλάμε!

Για τον Γιάννη Χ. από τη Βοιωτία, που μόλις βγήκε από τον «Αγιο Σάββα», τέλειωσε τη χημειοθεραπεία και την πετυχημένη μεταμόσχευση μυελού οστών, για να αντιμετωπίσει τη λευχαιμία του και ζει σε μια λεπτή ισορροπία ανάνηψης, κι όμως, αναπνέει, πίνει, τρώει χωρίς να ξέρει, εξασθενές χρώμιο πάλι.

Για τον Κώστα Π., από τη Χαλκίδα, που πήρε εδώ και μήνες τις αναλύσεις του με 5 mg/lt εξασθενές χρώμιο στο αίμα του και συνεχίζει να δουλεύει πάνω από τις Βούτες της χρωμάτωσης αλουμινίου και ματαίως ζητά να πάρει νέο παραπεμπτικό για εξετάσεις. Κι όλοι κάνουν πως δεν τον ξέρουν, τεχνικοί Ασφαλείας, γιατρός Εργασίας, Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας στη δουλιά, ΙΚΑ, κλπ. Ολοι «σφυρίζουν αδιάφορα»!

Και τέλος για τον Γιαννάκη Ψ. από τον Ωρωπό, 6χρονο πιτσιρίκι που πήρε τη διάγνωσή του της απελπισίας, για καρκίνο, και ζει σε σπίτι συγγενούς του στην εξοχή, δήθεν για καλύτερα! Και πίνει τοξινωμένο νερό, πλατσουρίζει παίζοντας με τα χρωμιούχα υγρά που τα ονοματίζουν νερό.

Αυτούς τελικά «τους δολοφονούν» και είναι φόνοι συγκεκριμένοι που με τα καμώματα όλων εξελίσσονται μπρος στα μάτια μας! Για τέτοιες συμπεριφορές μιλάμε σήμερα σ' αυτούς, αύριο σε μας! Που 120 μέρες τουλάχιστον τώρα κάποιοι αποφασίζουν να μας συνεχίζουν τις δόσεις μας με εξασθενές χρώμιο, τοξινώνοντάς μας αργά και σταθερά!

Τι άλλο να πούμε; Κέρδος και ανταγωνιστικότητα!


Θανάσης ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ
Χημικός Μηχανικός - Μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το μολυσμένο νερό στον Ασωπό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ