ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Βασίλης Φοίφας
Βασίλης Φοίφας
Φωτ.

Η ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΚΟΤΖΙΟΥΛΑ, χήρα του λογοτέχνη της Αντίστασης Γιώργου Κοτζιούλα, ο οποίος έγραψε και εμψύχωσε το «Θέατρο στο βουνό» και το «Οταν ήμουν με τον Αρη» και αδελφή του καπετάνιου της Αντίστασης Κώστα Κηπουρού (Μετσοβίτη), πέθανε σε ηλικία 87 χρόνων. Γεννήθηκε στην Τσαριτσάνη Λάρισας το 1920. Ελαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και υπέστη όλους τους διωγμούς από το παρακράτος της Δεξιάς. Σε όλη τη ζωή της υπηρέτησε με συνέπεια τα κομμουνιστικά ιδεώδη. Κηδεύτηκε στις 21 Νοέμβρη 2007 στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Προς τιμήν της προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω των ΚΟΒ του «902» και Σκοπευτηρίου Καισαριανής.

Τα παιδιά: Κώστας, Σωτηρία

Τα εγγόνια: Γιώργος και Ιωάννα

* * *

Φωτ.2

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΟΙΦΑΣ, μέλος του ΚΚΕ και αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, πέθανε το Νοέμβρη 1995.

Η ΣΟΦΙΑ Χαριτωνίδου - ΦΟΙΦΑ, ΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή, «έφυγε» από κοντά μας ξαφνικά στις 27 Σεπτέμβρη 2007, πιστή στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Δάφνης.

θα τους θυμόμαστε πάντα κι αυτούς και τις αξίες που μας μετέδωσαν.

Τα παιδιά τους: Σπύρος και Κώστας

* * *

Φωτ. 2

Σήμερα, 2 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο της πολυαγαπημένης μητέρας και γιαγιάς ΣΟΦΙΑΣ ΑΔΑΛΗ, μέλους του ΚΚΕ από το 1943, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτριας του ΔΣΕ.

Ζαχαρίας Καραϊσκος
Ζαχαρίας Καραϊσκος
Στις 16 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 19 χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας πατέρα και παππού ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΔΑΛΗ, μέλους του ΚΚΕ από το 1936, αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ «902».

Τα παιδιά τους: Τάκης και Βικτώρια

Τα εγγόνια τους: Σοφία, Μαργαρίτα, Χρήστος

Τα δισέγγονά τους: Ουρανία και Βικτώρια

* * *

Φωτ.

Σήμερα 2 Δεκέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΑΝΙΔΗΣ, μέλος του Παραρτήματος Ανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό σύντροφό του.

Η γυναίκα του: Ευδοκία και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Την 1η Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος γεννήθηκε το 1941 στο Μαζαράκι Αχαΐας. Το 1958 εγκαταστάθηκε στο Χαϊδάρι και δουλεύει ως οικοδόμος. Βιώνει την αδικία και ατσαλώνεται στο μεροκάματο. Το 1975 οργανώνεται στο ΚΚΕ. Περισσότερα από 20 χρόνια δουλεύει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος Χαϊδαρίου, αναπληρωτής δήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Ρίτσα, τα παιδιά του Θοδωρής - Αντζελα, Χριστίνα - Γιώργος και τα εγγόνια του Μαντώ - Ηλίας προσφέρουν στο ΚΚΕ 200 ευρώ και ο αδελφός του Γιώργος προσφέρει 50 ευρώ, επίσης στο ΚΚΕ.

Χρήστος Αδαλής
Χρήστος Αδαλής
* * *

Φωτ.

Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΗΤΡΟΥΣΗ από τη Νιγρίτα Σερρών, πέθανε στις 8 Οκτώβρη 2007.

Στη μνήμη της τα παιδιά και τα εγγόνια της προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Βελδεμίρη» Συκεών.

* * *

Φωτ.

Στις 25 Νοέμβρη πριν από σαράντα χρόνια «χάσαμε» πρόωρα και απρόσμενα τον ΓΙΩΡΓΟ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗ (Αλέκο Ψηλορείτη), στέλεχος του ΚΚΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικό του ΔΣΕ από την Κάτω Βιάννο Κρήτης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 700 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Ο πατέρας μας, παλαίμαχος αγωνιστής ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ από την Κορομηλιά Κιλκίς, ο οποίος άφησε την τελευταία πνοή στα 89 χρόνια του στις 11 Νοέμβρη 1992, έλαβε μέρος στον πόλεμο του '40, στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο μαχητής του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, από όπου επέστρεψε στην πατρίδα το 1986. Αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του για κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά το όνειρό του έμεινε απραγματοποίητο.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ηλίας και Σούλα Νικολαΐδου

* * *

Φωτ.

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1935 στο χωριό Αλώνια Πιερίας. Μεγάλωσε στον Αραχο Ημαθίας. Ηταν ράφτης και τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Μέλος του ΚΚΕ από το 1975 συμμετείχε στους συνδικαλιστικούς αγώνες και στο κίνημα Ειρήνης.

Γιώργος Αγγουράκης
Γιώργος Αγγουράκης
Ζούσε στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, όπου άφησε την τελευταία πνοή του στις 18 Ιούλη 2007.

Στη μνήμη του η ΚΟΒ Σταυρούπολης, της οποίας ήταν μέλος, προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ, η σύζυγός του Δήμητρα προσφέρει 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΗΔΗΜΟΥ, η γυναίκα του Πολυξένη Δεληδήμου, προσφέρει 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Εκλεισαν 4 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.

Στην άσβεστη μνήμη του η γυναίκα του Ελένη Παπαδοπούλου προσφέρει 50 ευρώ στην ΠΕΚΑΜ για το μνημείο των Μακρονησιωτών και 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης.

* * *

Φωτ.

Την 1η Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ ΜΑΡΙΝΟΥ ΝΤΑΒΑΡΑ. Γεννήθηκε στον Τύρναβο της Λάρισας το 1925. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και μέλος του ΚΚΕ, μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε, πιάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στα Κύθηρα και το Μακρονήσι. Οι διώξεις συνεχίστηκαν ως το 1974.

Ως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του η οικογένειά του πρόσφερε: Στην ΠΕΑΕΑ, στο περιοδικό «Εθνική Αντίσταση», στο ΚΜΙΕΑ, στο «Ριζοσπάστη» από 20 ευρώ και στην ΕΕΔΔΑ 100 ευρώ για τον αγώνα του λαού της Κολομβίας.

* * *

Φωτ.

Στις 30 Οκτώβρη 2007 «έφυγε» από κοντά μας ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ, παιδί αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μαχητών του ΔΣΕ και πολιτικών προσφύγων. Γεννήθηκε το 1952 στην Κραγιόβα της Ρουμανίας. Σπούδασε φωνητική μουσική και ήταν διευθυντής της χορωδίας ελληνικού παιδικού σταθμού στο Βουκουρέστι. Αργότερα και αφού τελείωσε το Λύκειο εντάχθηκε στο μουσικό συγκρότημα της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Ρουμανίας.

Σοφία Αδαλή
Σοφία Αδαλή
Με τον ερχομό του στην Ελλάδα το 1987 εργαζόταν ως ιδιωτικός υπάλληλος του Παναθηναϊκού.

Αρρώστησε βαριά και ταλαιπωρήθηκε 12 ολόκληρα χρόνια, ως το θάνατό του, στα 55 χρόνια του.

Ο θάνατός του άφησε απαρηγόρητους τη μητέρα του Δήμητρα, τον αδελφό του Νίκο και τη νύφη του Νικολέτα. Κηδεύτηκε στη Μακρυράχη Δομοκού.

Η οικογένειά του ευχαριστεί τους συγγενείς και φίλους, οι οποίοι της συμπαραστάθηκαν στο βαρύ πένθος της και στη μνήμη του προσφέρει 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 4 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του γιου μας ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΑΡΙΤΟΥΔΗ.

Αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

Οικογένεια Χαριτούδη

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 6 μήνες από το θάνατο της αγαπημένης συζύγου μου ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ ΧΑΛΚΙΑ. Ηταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και στον Εμφύλιο, ως μαχήτρια του ΔΣΕ, πολέμησε στο Γράμμο και τραυματίστηκε. Μετά την τετράμηνη θεραπεία της, επέστρεψε στα τμήματα του ΔΣΕ στο Βίτσι.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, επαναπατρίστηκε το 1984 με την οικογένειά της και ζούσε στην Αθήνα.

Πέθανε στις 2 Ιούνη 2007.

Στη μνήμη της, στη μνήμη των γονιών μου ΧΡΗΣΤΟΥ και ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ και των αδελφών μου ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΓΙΑΝΝΗ και ΘΩΜΑ, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου.

Αντώνης Χαλκιάς

* * *

Φωτ.

Στις 15 Μάρτη 2007 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΑΜ - και μαχητής του ΔΣΕ ΠΕΤΡΟΣ ΜΥΡΛΙΔΗΣ. Γεννήθηκε το 1918 στο Φυλάκιο Εβρου από γονείς φτωχούς αγρότες.

Με το τέλος του Εμφύλιου έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Δέσποινα, ο γιος του Θεόδωρος, η νύφη του Βορίκα και η εγγονή του Δέσποινα προσφέρουν 50 ευρώ στην ΚΟΒ Θούριου για την οικονομική εξόρμηση.

Σταύρος Χαριτούδης
Σταύρος Χαριτούδης
* * *

Φωτ.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΠΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943, γεννήθηκε το 1924. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και υπεύθυνος της Αρεόπολης στην αρχή και στέλεχος της οργάνωσης στην περιοχή, πιάστηκε και φυλακίστηκε στο Γύθειο. Από τις ταλαιπωρίες και τις κακουχίες της Κατοχής προσβλήθηκε από φυματίωση. Το Μάρτη 1945 ήρθε στην Αθήνα στο σανατόριο Νταού Πεντέλης και εντάχθηκε στην ΚΟΒ του σανατορίου. Για τη δράση του διώχτηκε από το σανατόριο, αργότερα νοσηλεύτηκε στη «Σωτηρία» ως το 1950. Το 1957 εγκαταστάθηκε στο Βύρωνα. Συνδέθηκε με την ΕΔΑ και ως στέλεχός της συμμετείχε στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες του λαού του Βύρωνα. Με το πραξικόπημα του 1967 η δράση του διακόπηκε και πέρασε στην παρανομία.

Μετά τη μεταπολίτευση πρωτοστάτησε δραστήρια στην ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ. Αναδείχτηκε σε γραμματέα της ΚΟΒ Βύρωνα, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Καισαριανής και μέλος Αχτιδικών Επιτροπών Ανατολικών Συνοικιών. Παράλληλα ήταν και στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής.

Επί 64 χρόνια συνεχίστηκε η αγωνιστική δράση του Γιάννη Αλέπη. Η προσφορά του ας γίνει φωτεινό παράδειγμα στους νέους αγωνιστές.

Στη μνήμη του προσφέρουν: Η Βασούλα Καχριμάνη 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και η Ελένη Μπουρμπούλα 100 ευρώ στην ΚΟΒ ΕΒΕ Βύρωνα.

  • Στη μνήμη του θείου μας Γιάννη Αλέπη που και με την τελευταία του πνοή, μας δίδαξε πώς να ζούμε, οι Παύλος και Αννα Αλέπη προσφέρουμε 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη» του ΚΚΕ και ο Πέτρος Αλέπης 50 ευρώ μέσω της Αχτίδας Εκπαιδευτικών του Κόμματος.

* * *

Φωτ.

Στις 4 Δεκέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΑΡΓΥΡΗ Λεωνίδα ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ. Γεννήθηκε στο χωριό Γρεβενίτι Ιωαννίνων το 1911. Το 1940 πολέμησε τους επιδρομείς στην πρώτη γραμμή. Στην Κατοχή, από το 1942 ήταν μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Αντάρτης στο συγκρότημα των χωριών Γρεβενίτι και Τρίστενου εντάχθηκε στο 3/40 Σύνταγμα Αρτας του ΕΛΑΣ. Το 1944 ήταν σταθμάρχης στα χωριά της Ηπείρου ως το 1945. Στη συνέχεια πέρασε στην παρανομία και κατέφυγε στο ΔΣΕ. Υπηρέτησε ως αξιωματικός οπλισμού της 8ης Μεραρχίας.

Κώστας Κηπουρός
Κώστας Κηπουρός
Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη τοποθετήθηκε σε κομματική δουλιά.

Επαναπατρίστηκε το 1977 με την οικογένειά του και ζούσε στην Αθήνα. Ηταν μέλος της ΚΟΒ Ανω Καλαμακίου και του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ.

Τιμώντας τη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος: Ευδοκία

Τα παιδιά: Ολγα, Λεωνίδας, Φανή

Τα εγγόνια: Αργυρώ, Ιουλία, Ευδοκία, Χρήστος, Κωνσταντίνος

* * *

Στη μνήμη των ΛΕΝΙΝ - ΣΤΑΛΙΝ και προς τιμή των 90 χρόνων της μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, καθώς επίσης στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, για πολλά χρόνια Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, ο οποίος υπήρξε θύμα της αντεπανάστασης που δρομολόγησε το 20ό Συνέδριο, προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ για την οικονομική εξόρμηση.

Δημήτρης (Τάκης) Τσακιρίδης

Συκιές Θεσσαλονίκης

* * *

Φωτ.

Στις 30 Νοέμβρη, συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από το θάνατο του ΚΩΣΤΑ Κ. ΚΗΠΟΥΡΟΥ (Μαλέτσικου), στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος έλαβε μέρος στον πόλεμο του '40. Στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και στον Εμφύλιο αξιωματικός του ΔΣΕ.

Στις 20 Νοέμβρη «έφυγε» από κοντά μας η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΕΥΜΟΡΦΙΑ Κηπουρού - ΚΟΤΖΙΟΥΛΑ.

Λευτέρης Παναγιωτακόπουλος
Λευτέρης Παναγιωτακόπουλος
Στη μνήμη τους προσφέρουμε 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Υμηττού και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Οικογένεια Κ. Κηπουρού

* * *

Φωτ.

Ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΦΤΟΥΛΗΣ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 27 Μάη 2007, γεννήθηκε στους Γόννους Λάρισας το 1923. Ηταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΠΟΝ, του εφεδρικού ΕΛΑΣ και μαχητής του ΔΣΕ. Το 1944 τον έπιασαν Γερμανοί και τον έκλεισαν στις φυλακές «Παύλου Μελλά». Το 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ και υπηρέτησε ως επίτροπος Λόχου της Δημοκρατικής Νεολαίας. Τραυματίστηκε το 1948 βαριά στο πόδι και έμεινε ανάπηρος.

Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία από το 1949. Αργότερα μεταφέρθηκε στη Ρουμανία.

Επαναπατρίστηκε το 1988. Ζούσε με την οικογένειά του στη Λάρισα και πέθανε πιστός στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Κέντρου Λάρισας.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου φίλου ΓΙΩΡΓΟΥ Ιωάννη ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του ΚΚΕ, προσφέρω μέσω της ΚΟΒ Χαριλάου, Θεσσαλονίκης 150 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Νίκος Ζώκας


Μαρίνος Νταβάρας
Μαρίνος Νταβάρας

Κλεοπάτρα Χαλκιά
Κλεοπάτρα Χαλκιά

Γιώργος Ραφτούλης
Γιώργος Ραφτούλης

Γιώργος Δημητριάδης
Γιώργος Δημητριάδης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ