Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007 - αριθ. φύλλου: 9945

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«Πολιτισμός» της «αγοράς»... με «μισά» κονδύλια

«Πρώτη προτεραιότητα» για την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά όχι για την κρατική χρηματοδότηση, ο Πολιτισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στη μισή ποσοστιαία μονάδα κινείται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2008 για τον Πολιτισμό, για πολλοστή φορά από τη 10ετία του '70. Μάλιστα, εμφανίζεται και μειωμένος, τόσο σε πραγματικούς αριθμούς και σε ποσοστό σε σχέση με πέρυσι και με το 2006, ενώ μικρότερο είναι και το «κομμάτι» που καταλαμβάνει επί του ΑΕΠ επίσης σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια. Επιπλέον και αυτός ο προϋπολογισμός πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο των αντιδραστικών αλλαγών που προωθούνται για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό. Κυρίως από την πλευρά των «διαδρόμων» που ανοίγονται για την πλήρη επιβολή των στρατηγικών αναγκών του κεφαλαίου, για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του, μέσα από τη σύνδεση του Πολιτισμού με το τουριστικό κεφάλαιο και τη διαχείρισή του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.


ΣΕΛ.  3


90ΧΡΟΝΑ ΟΧΤΩΒΡΗ
Οπλο για το σύγχρονο επαναστατικό κίνημα!

Παρά την πισωδρόμηση, την αντεπανάσταση, την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, η εργατική τάξη, η νεολαία έχουν ένα σοβαρό όπλο στα χέρια τους. Την τεράστια ιστορική προσφορά του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, που αποτελεί κληρονομιά, παρακαταθήκη, τεράστια πείρα για το σύγχρονο επαναστατικό κίνημα, τις νέες γενιές επαναστατών για τη νίκη.


ΣΕΛ.  11   -   14
Κινηματογραφικές «Ματιές στα Βαλκάνια»

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ταινίες του Τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια», που για δέκατη τρίτη χρονιά περιέλαβε το φετινό 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ταινίες κάπως προβληματισμένες πολιτικά, τις οποίες παρουσιάζουμε συνοπτικά.


ΣΕΛ.  4  -  5
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Καταστροφή της γης που ποτίστηκε με αίμα

Η εικόνα του νησιού φέρνει θλίψη και οργή για όποιον έχει έστω και στοιχειώδη γνώση της ιστορίας του. Τα σωζόμενα κτίσματα που με τα χέρια τους έφτιαξαν οι ήρωες της Μακρονήσου, τώρα έχουν γίνει «στηρίγματα» για τις στάνες που «στεγάζουν» γιδοπρόβατα.


ΣΕΛ.  24
ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ
Το τελευταίο ανεξερεύνητο μέρος πάνω στη Γη

Είναι μια γραφική περιοχή του πλανήτη μας, με αρκετές μεγάλες λίμνες, πολλές μικρότερες, μεγάλα ποτάμια αλλά και ρυάκια που ρέουν αργά, έδαφος μουλιασμένο από το νερό. Το νερό, που βρίσκεται παντού σ' αυτό το μέρος. Ομως οι ομοιότητες με οικεία τοπία τελειώνουν εδώ. Στον τόπο αυτό δεν υπάρχουν σύννεφα, ούτε πέφτει βροχή, ούτε λάμπουν τα αστέρια. Δεν υπάρχει ούτε φως του ήλιου, ούτε φεγγαρόφωτο, δεν υπάρχει ούτε καν αέρας...


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ